#dammerung – Misteri Yurizawa (Seram)

#dammerung Misteri Yurizawa

Aku tertarik untuk KONGSIKAN karya dammerung ini untuk semua pembaca Fiksyen Shasha kerana keunikan ceritanya. Harap semua enjoy dengan cerita ini. Aku ambil cerita ini di forum.cari.

Pada musim panas tahun 1994, Rozman dan 9 lagi rakan-rakan universiti dari sebuah pusat pengajian tinggi di Chiba, Jepun menaiki van ke sebuah perkampongan di Selatan Jepun. Sebagai pelajar tahun tiga, Rozman dikehendaki memenuhi kredit elektif dimana dia harus memilih samada mengambil elective courses atau buat aktiviti social responsibilities.

The summer weather is too good for him to be cramped indoors so Rozman memilih untuk menyertai sebuah social club di universitinya membantu golongan tua di luar bandar

Destinasi yang dipilih pada tahun itu adalah sebuah perkampongan bernama Yurizawa, terletak di selatan kepulauan Kyushu dan antara kampong berusia lebih seratus tahun yang masih wujud ketika itu. Kumpulan pekerja amal seramai 10 orang itu di guide oleh Yumiko, wanita separuh abad yang sentiasa ceria dan talkative, berasal dari Yurizawa. Yumiko memberitahu, pada era kebangkitan ekonomi Jepun yang bermula pada tahun 60an menyaksikan banyak golongan-golongan muda meninggalkan kampong halaman untuk membina kehidupan baru di kota-kota besar. Penghijrahan ini menyebabkan populasi desa seperti Yurizawa susut mendadak dan tahun demi tahun banyak kampong-kampong pupus dari peta Jepun kerana kematian penduduk-penduduk yang rata-rata orang tua.

Perjalanan mengambil masa 16 jam dari Tokyo dan van mereka berhenti di sebuah pekan kecil kira-kira 15-20 kilometer dari Yurizawa untuk bermalam. Beberapa pelajar menyoal keputusan bermalam di pekan tersebut, kenapa tak teruskan aja sampai ke Yurizawa kerana dah dekat, macam membazir je bermalam kat pekan ni. Lagipun kebanyakkan mereka (termasuk Rozman) adalah seasoned outdoorsmen so takde masalah nak tidur kat luar kalau accommodation masih tak sempat disediakan, boleh je pacak tiang khemah atau tidur dalam sleeping bag je.

Yumiko tidak menjawab. Kata Rozman, dia perasan air muka Yumiko berubah. Ada waktu dia macam termenung kejap sebelum tergesa-gesa excusing herself turun ke bawah untuk berurusan dengan rumah tumpangan. Rozman malas nak berbincang soal tu, benda kecik je dan lagipun dia dah tak larat nak duduk dalam van.

Malam itu, Rozman dan rakan-rakan lain melepak kat sushi bar. Dalam group terdapat 4 orang pelajar asing dari Amerika, Filipina, Taiwan dan juga Rozman dari Malaysia. Kata Rozman, Yumiko ni jenis senang di impressed, termasuklah lah awek-awek Jepun lain dalam group tu so Rozman dan Ben dari Amerika, the only non-Japanese guys in the group ambil giliran bragging pasal negara masing-masing.

Menurut Yumiko, Yurizawa dibuka ketika era Meiji Restoration dan diasaskan untuk menyokong revolusi industri Jepun pada lewat abad ke-19 melalui perlombongan arang batu. Boleh dikatakan majoriti penduduk disitu adalah pelombong arang batu di lombong terletak di kaki-kaki gunung. Selepas kejatuhan Jepun pasca-WW2 dan kebangkitan Jepun sebagai economic powerhouse pada tahun 60an, penggunaan arang batu semakin berkurangan kerana migrasi ke tenaga nuklear. Economic boom Jepun tahun 60an menyebabkan penutupan lombong-lombong dan penduduk kampong mula bercucuk tanam. Generasi muda pula mengambil keputusan berhijrah ke bandar-bandar besar macam Fukuoka atau Tokyo. Cuma beberapa generasi muda seperti Yumiko yang masih setia dengan Yurizawa. Kampong yang asalnya mempunyai 150 keluarga kini hanya mempunyai populasi tidak lebih 50 orang.

Memandangkan sushi bar pun dah nak tutup, they called it a night dan awal pagi besoknya bertolak ke Yurizawa. Perjalanan cuma 30 – 40 minit itu membawa mereka ke sebatang jalan kecil tidak bertanda offshoot dari highway. Van memasuki sebuah terowong sempit yang merupakan satu-satunya jalan masuk dan keluar.

Yurizawa terletak dalam lembah dikelilingi bukit-bukau dan gunung-ganang. Rumah-rumah berselerakan di kaki bukit dan pemandangan hijau sawah padi memberi perasaan nostalgik kepada Rozman yang berasal dari Kedah. Kedatangan mereka disambut oleh penduduk kampong in some sort of balai raya. Rozman agak terkejut lihat penduduk kampong semua orang tua dalam lingkungan 75 ke 80 tahun, paling muda pun adalah 3-4 orang itu pun sekitar 50 – 60 tahun.

Penduduk-penduduk kampong yang ada dalam balai raya adalah generasi terakhir, jika kesemua mereka meninggal dunia, kampong tersebut akan ditutup dan jadi kampong terbiar seperti apa yang terjadi di sekeliling Yurizawa. Pada zaman kegemilangan daerah tersebut, terdapat lebih dari 30 desa wujud di sekeliling Yurizawa dimana ekonomi setempat adalah perlombongan arang batu. Kini hanya Yurizawa yang masih kekal, itupun hanya menunggu masa untuk jadi ghost village.

Disebabkan itu, Yurizawa takde balai polis, takde sekolah, takde bomba, takde klinik dan bekalan elektrik pun dari set generator dibeli sendiri. Bekalan air pula di pam terus dari gunung dan tak perlu filter kerana lagi bersih dari air mineral yang beli kat kedai. Kalau sakit pula, hanya berubat sendiri menggunakan herbal-herbal tradisional.

“Macam tempat buangan orang-orang tua” Itu lah yang singgah di minda Rozman bila mereka meet and greet dengan penduduk Yurizawa. Sampai naik kekok pula kerana santai berpakaian dengan seluar pendek dan singlet sedangkan atuk-atuk dan nenek-nenek disitu lengkap berpakaian tradisional.

Ketua komuniti adalah rahib wanita bernama Himiko-Sama. Mendakwa dirinya berusia hampir 100 tahun, menyatakan rahsia umur panjang adalah mendaki 500++ anak tangga setiap pagi untuk ke temple di kaki gunung. Himiko-Sama seorang berpewatakan serius berbanding dengan penduduk lain yang rata-rata suka bergurau macam atuk-atuk, nenek-nenek yang ramah tamah. Perkara pertama yang di lakukan oleh rahib tersebut, instead of greeting all of them adalah menerangkan benda-benda yang dilarang buat sepanjang mereka di Yurizawa. Basically benda-benda common sense lah, jaga kelakuan, jangan rosakkan this and that bla bla bla, cuma ada satu benda yang Rozman rasa pelik, mereka kena duduk dalam rumah dan tak dibenarkan keluar sebaik loceng temple berbunyi menandakan matahari dah terbenam. Even keluar kat porch rumah pun tak boleh. Rumah pula kena dipastikan kunci semua pintu dan tingkap.

Siang dihabiskan berkenalan dengan penduduk kampong. Adalah jamuan sikit tapi Rozman tak makan sebab semua meat-based foods adalah daging babi. Menurut Rozman, semasa mereka menziarah rumah penduduk disitu, rumah-rumah kosong lagi banyak dari rumah-rumah berpenghuni. Jarak antara rumah pula agak jauh kerana dipisahkan oleh samada ladang atau sawah padi yang luas. Kagum Rozman melihat sawah padi dan ladang-ladang yang subur dan segar-bugar. Kuat betul orang-orang kampong Yurizawa nih. Dah tua bangka pun masih larat bercucuk tanam. Lagi-lagi dengan sawah dan kebun semua terjaga rapi.

Mereka dipisahkan kepada dua group, satu group ada 5 orang dan mereka bebas memilih mana-mana rumah yang kosong sebagai penempatan sementara. Group diketuai Kentaro, memilih rumah sebelah jalan menuju ke terowong manakala group Rozman diketuai oleh Yamazaki pula memilih rumah sebelah tangga menuju ke temple. Kedua-dua rumah adalah berjiran dan dipisahkan oleh kebun kobis.

Sebelum mereka pindah masuk, Yumiko memberitahu bahawa rumah-rumah kosong di Yurizawa adalah peninggalan penduduk yang telah meninggal dunia dimana mostly diketahui dah mati selepas terbau mayat yang dah membusuk. Jadi Yumiko menasihatkan supaya mereka tidak berkelakuan tidak senonoh dalam rumah untuk menghormati roh-roh simati yang mungkin masih berkeliaran dalam rumah-rumah tersebut.

Knowing how superstitious Japanese are, Rozman dan yang lain dah well-aware on how to conduct themselves there. His fellow Japanese friends buat macam shrine kecik dalam rumah untuk meminta kebenaran tuan rumah menumpang sebentar semasa mereka gotong-royong membersihkan kediaman mereka for the next 2 weeks.

Masa mereka bersihkan rumah, adalah beberapa jiran datang melawat bawa makanan bagai. Apa yang menghairankan, setiap orang yang datang akan bersujud kat tengah ruang tamu membisikkan sesuatu ke lantai. Bila ditanya (Rozman dan lain-lain fasih berbahasa Jepun), orang-orang tu just cakap ‘bagitau tuan rumah yang korang ni orang-orang baik menumpang rumah mereka’.

Oooookaayyyy. Agak spooky disitu tapi di anggap nothing but eccentricity of local tradition.

Mereka dijemput makan malam awal, sekitar pukul 5 petang di balai raya. Mujur kali ini ada ikan so memang Rozman dengan tak tau malunya melantak macam kat rumah dia. Bunyi kicauan burung-burung pulang ke sarang di langit menandakan hari sudah senja. Paluan loceng sayup-sayup kedengaran menandakan semua harus pulang ke rumah dan berkurung sehingga pagi.

Tak sangka yang penduduk kampong begitu serius pasal curfew dan ‘menghalau’ Rozman dan lain-lain pulang ke kediaman mereka. Bergegas lah semua keluar dari balai raya apabila Yumiko beria-iya suruh mereka pulang. Kepelikan bertambah apabila sebelum pulang, Yumiko akan keliling rumah pastikan semua tingkap berkunci.

Mereka berkumpul kat hall membincangkan pasal curfew tersebut. Masa tu teknologi masih basic lagi so indoor activities terhad. Rumah tu jangan kata nak layan TV dan radio, suis lampu pun takde, pakai pelita je. Nasib baik ada paip dan bilik air dalam rumah. Ramai juga lah tak puas hati sebab tak boleh keluar. Gila boring terperap je dalam rumah.

Mati akal lah masing-masing tak tahu nak buat apa. So just recalled first day mereka di Yurizawa. Ada yang agak menyesal sebab kampong itu kuno sangat, ada yang look forward untuk hari-hari mendatang dan ada juga yang tensen sebab kampong tu takde awek. Tengah rancak berborak, mereka dikejutkan oleh bunyi mesin. Bunyi tersebut bukan dekat dengan rumah tapi dalam bentuk gema, jauh dari mereka tapi cukup kuat untuk di dengari sehingga ke dalam rumah.

Bunyi tu kata Rozman macam rantai besi yang ditarik ditambah dengan deruman enjin seakan mesin rumput. Mereka cuba meninjau dari langsir tingkap dan terkejut mendapati di luar ramai orang berpakaian yukata beramai-ramai jalan depan rumah mereka. Setiap dari mereka pegang pelita dan memakai topeng-topeng muka binatang macam musang, arnab, ayam, babi dan sebagainya.

Orang-orang di luar mendaki tangga menuju ke temple sebelah rumah mereka. Mula-mula ingatkan orang-orang kampong situ tapi bila diperhatikan betul-betul, orang-orang tersebut semuanya berjalan dengan lancar, berbadan tegap, ada yang sasa, rambut hitam dan kulit tangan, kaki tegang. Pendek kata tubuh badan dan pergerakan mereka tak macam orang berumur 70 tahun ke atas.

Mungkin orang luar kot, kata salah seorang rakan. Tapi pakai topeng? seriau seh. Gara-gara ketakutan, mereka berpakat untuk tidur di ruang tamu beramai-ramai malam itu dan setiap kali pergi toilet, kena berteman walaupun cuma 3 meter dari ruang tamu. Sedia maklum bagaimana hardcorenya urban-urban legend Jepun dari sesi-sesi tontonan filem-filem seram direct-to-videos J-horror bersama Yamazaki (roommate Rozman di kampus), mereka tak nak ambil risiko. This is really like one of the j-horror flick plotline they’ve watched dan takde yang normal tentang penampakan tersebut. Mungkin sebab itu lah Yumiko dan penduduk kampong bersungguh melarang mereka keluar rumah waktu malam.

Sekarang mereka dilanda dilema. Beberapa orang dari mereka dah rasa tak sedap hati dan nak balik. Masalahnya, van cuma akan datang lagi 2 minggu dan hanya Yumiko yang tau contact drivernya. Nak cakap dengan Yumiko pula serba salah, nanti dia cakap apa pula, dah la bawa jauh-jauh dari Tokyo. Yamazaki sebagai ketua kumpulan ambil keputusan untuk just throw tonight strange penampakan under the rug dan anggaplah one of those weird moment that you can tell your grandkids someday. Besok dia akan slow-talk dengan Yumiko-san pasal ni dan tengok camane, mungkin boleh pindah rumah jauh sikit dari tangga temple tu ke.

Apa-apa pun komitmen dah diberi, Yumiko-san pun dah bertungkus-lumus preparing for the trip so rasa cam tak adil pula tiba-tiba nak balik. Ketiadaan teknologi amatlah dirasai walaupun untuk tahun 1994. Lama je rasa malam tu. Nak berborak pun tak tahu pasal apa dah. So just layan je lah gemaan enjin yang masih kedengaran sampai terlelap.

Rozman terbangun tengah malam nak kencing. Mula-mula niat nak kejutkan Yamazaki tapi tak sampai hati pula bila lihat apek tu terbongkang baik punya. So pergi sendiri ajelah, dekat je lagipun, I mean what the worst that can happened anyway.

Bunyi enjin masih kedengaran so takdela rasa seram sangat, kalau sunyi sepi boleh rasa seramnya. Berbekalkan pelita, Rozman menuju ke bilik air terletak di belakang sebelah dapur. Bilik air rumah tu memang old school lah. Jamban cangkung diperbuat dari kayu dan flush pakai simbah. Since Rozman ni asal orang kampong, takde hal lah jamban basic macam ni. Tengah syok memancut air kencing, bunyi enjin yang bergema dari tadi berhenti secara mendadak.

Kali ni dengar bunyi tapak kaki pula. Bukan seorang, tapi ramai macam orang berarak. Selesai kencing, Rozman berhati-hati skodeng dari tingkap dapur dan mendapati orang-orang bertopeng tadi dah turun dari temple dan berjalan menuju ke arah terowong keluar dari Yurizawa. Rozman kembali ke ruang tamu untuk lihat dari posisi tingkap depan pula. Sangkaannya orang-orang itu masuk terowong salah. Rupa-rupanya orang-orang tadi mengusahakan sawah padi dan ladang-ladang di sekeliling kampong. Rozman lihat sendiri dengan matanya bagaimana masih memakai topeng, mereka-mereka ini terbongkok-bongkok di sawah padi dan mengusahakan ladang tanaman.

Bulu roma meremang toksah cakap lah, macam nak terapung dah badan kata Rozman. Cepat-cepat dia masuk dalam sleeping bagnya. Walaupun dia tahu kat luar ramai orang, tapi tak dengar pula dari dalam rumah ni. Dia buka zip dan cuba mengamati. Sunyi sepi. Bunyi cengkerik pun takde, which is weird for a countryside like this, in summer pula tu.

Hmmm. Rozman menaikkan zip sleeping bagnya sehingga ke atas dan berharap cepatlah matahari terbit.

Rozman terjaga dikejutkan Yamazaki. Dia tengok semua tengah sibuk mengemas. Rupa-rupanya dia paling lambat bangun. Pagi itu mereka kena berkumpul di balairaya untuk meeting tugasan. Kata Rozman, biasanya meriah kalau time macam ni tapi pagi itu suasana muram, takda siapa bercakap, takda gelak tawa, macam semua tak kenal antara satu sama lain. Masih tak settle down dengan kejadian malam tadi agaknya.

Udara pagi Yurizawa antara paling segar pernah di rasai Rozman. Kat kampongnya di Kedah pun tak macam ni punya fresh. Pemandangan pula is to die for, dengan kabus-kabus pagi masih berlingkar di kaki-kaki gunung dan gemerlapan embun pagi di sawah dan tanam-tanaman, rasa tenang je.

Penduduk-penduduk kampong yang mengambil morning walk sentiasa greeting ‘Ohaiyo, ohaiyo’ dengan ramah setiap kali berselisih. Mungkin keramahan orang kampong, kesegaran dan keindahan pagi di Yurizawa memberi kesan positif kepada rakan-rakan Rozman. Sepanjang perjalanan, mereka saling bergurau senda dan gelak tawa antara satu sama lain.

Group Kentaro dah sampai terlebih dahulu dan half-way having their breakfast. Rozman duduk sebelah Gunma dari group Kentaro dan check samada Yumiko-san ada ke tak. Dah confirmed line clear dia tanya Gunma ada tak benda-benda pelik jadi malam tadi kat tempat diaorang?

Seluruh ahli kumpulan group Kentaro memandang tepat ke arah Rozman.

“Kau pun kena jugak?” Tanya salah seorang dari group Kentaro yang Rozman tak ingat siapa.

Lily dari Filipina yang satu group dengan Rozman menceritakan kejadian malam tadi. Ahli kumpulan Kentaro berpandangan antara satu sama lain dan kemudian dia menceritakan kes di group mereka pula…

Pada malam pertama, seperti group Yamazaki, group Kentaro juga berdiskusi tentang pengalaman mereka di Yurizawa so far dan inevitably bring up the issues pasal penduduk kampong yang semua orang tua, kemudahan kampong yang serba kekurangan, pasal orang kampong datang melawat berbisik ke lantai and so on. Semasa terdengar bunyi enjin bergema, mereka pun cuba check ke luar. Tapi instead of skodeng dari langsir, diaorang ni pergi buka langsir luas-luas dan nampaklah the procession orang bertopeng memegang pelita. The American, si Ben tu pula satu bangang nak keluar ambil gambar. Kentaro melarang keras diikuti oleh rakan-rakan lain tapi Ben berdegil juga dengan angkuhnya cakap “I’m not into your superstitious BS”.

Ben dah siap dengan kamera di leher buka engsel pintu. One of his group member, Kitaura menerkam Ben dan terjadilah pergelutan kat ruang tamu. Tengah kelam-kabut tu, semua seakan freezed bila pintu diketuk. Handle pintu yang cuba dibuka berulang kali dan mujur out of 3 engsel kat pintu, Ben cuma sempat buka satu.

Mereka dikejutkan dengan seseorang di luar tingkap. Orang itu memakai topeng musang, berdiri tegak dan melihat ke arah mereka. Berpelukan lah semua orang dalam ketakutan. Orang bertopeng musang kemudiannya mengelilingi rumah dan bayang-bayangnya muncul setiap kali dia melewati tingkap. Ben cuba untuk menutup langsir yang terbuka tadi dan belum sempat dia nak tarik, si topeng musang dah terpacul kat depan dia, betul-betul depan batang hidung, cuma di pisahkan oleh cermin tingkap je.

Kata Kentaro, sewaktu berhadapan dengan Ben, orang itu membuka topengnya untuk beberapa saat sebelum beredar. Semua tak nampak muka orang tersebut kerana terhalang oleh kepala Ben. Tapi apa pun, selepas itu, Ben termangu. Tak bercakap, tak tidur, termenung je. Mereka cuba ‘kejutkan’ Ben tapi fikirannya seolah-olah di tempat lain. Cuma beberapa minit kemudian dia cakap ngantuk dan pagi tadi dia bagitahu semua orang yang he’s calling it quit.

Rozman perasan mat salleh tu takde kat balai raya lalu bertanya, Ben mana? Kentaro bagitahu Yumiko-san menemani Ben ke simpang masuk kampong tepi highway tu. He’s going to catch a bus to the nearest town and then heading back to Tokyo.

Apa Yumiko-san cakap pasal kejadian ni? Tanya group Yamazaki lagi.

“Dia mengamok” Jawab wakil group Kentaro.

Macam susah nak percaya, Yumiko-san yang cheerful tu boleh mengamok. Kata Kitaura, menjerit-jerit makcik tu tadi, nasib baik korang (group Yamazaki) tak sampai lagi, kalau sekali harung la kena maki hamun juga.

Group Kentaro dah tawar hati nak teruskan social work ni. Dah la malam tadi kena ‘tegur’, pagi tadi kena bambu pula. Kitaorang ni volunteer, bukan di bayar, datang sini pun pakai budget sendiri bla bla bla, satu-persatu ketidakpuasan hati diluah oleh ahli-ahli group Kentaro. Yamazaki dan Gunma cuba reason out dengan mereka. Dah sampai sini pun, at least cuba lah tahan seminggu ke apa dan sebagainya.

“Ohaiyooo gozaimasu” Suara ceria Yumiko menghentikan perdebatan sesama mereka. Yumiko menyatakan bahawa Ben dah naik feeder bus ke pekan dan send his regards to everyone. Dari tingkah lakunya, flipped 180 degree dari pagi tadi, ceria dan riang seperti biasa. Tapi keceriaan Yumiko tak cukup untuk mengubah heavy atmosphere dalam balai raya.

“Yumiko-san…” Kata Kentaro.

Dia kemudiannya menceritakan kejadian malam tadi kepada Yumiko, semua nya, takda satu part pun tinggal. Yumiko pula terangguk-angguk dan kelihatan cuba menyembunyikan perasaan sebenar di sebalik senyuman paksa yang dilemparkan.

“Takde apa-apa lah…” Kata Yumiko tenang.

Takde apa-apa kepala bapak kau, bentak Rozman dalam hati. Tak perlu dia nak voice out, Yamazaki dah confront Yumiko. Dia demand Yumiko menceritakan hal sebenar kalau tak mereka tak punya pilihan selain dari menarik diri dan pulang ke Tokyo hari ini juga.

Terdiam makcik tu. Akhirnya mengalah. Yumiko bagitau takda apa yang paranomal tentang orang-orang bertopeng malam tadi. Mereka itu ialah kaum-kaum asal penduduk Jepun sebelum kedatangan orang Jepun sekarang dari tanah besar China beratus tahun yang lampau. Kiranya macam orang asli Jepun gitulah. Mereka ini ada perjanjian dengan orang Yurizawa yang dimeterai semasa pembukaan kampong dan masih memegang pada perjanjian hingga sekarang. Apa yang mereka saksikan malam tadi adalah ritual kaum-kaum tersebut setiap malam.

Yumiko menerangkan lagi bahawa orang-orang bertopeng ini, kita panggil ‘Orang Hutan’ lah, memilih untuk keeping to themselves dan tak suka terdedah dengan dunia luar, apatah lagi orang luar seperti kalian. Dia meminta maaf kalau out of line sebentar tadi sebab bersusah payah dia convinced orang kampongnya, terutama sekali Himiko-Sama untuk bersetuju menjalankan program ni dan sebab tu dia stressed out. Ben pula tak habis-habis menghasut semua orang untuk join dia balik Tokyo sebentar tadi.

Oklah, fair enough walaupun masih skeptikal. Mereka lupakan kejadian tadi dan moved on. Fokus di beri kepada aktiviti mereka di sana. Berdasarkan program, group universiti itu akan repair stuff like atap rumah yang bocor, jambatan rosak dan juga satu projek besar membaik pulih sistem pengairan tanaman dan bekalan air yang rosak dari pembinaan lebuhraya sebelah gunung berdekatan Yurizawa yang sedang giat dijalankan. Nothing major cuma mana-mana yang boleh di buat lah.

Sebelum itu mereka di bawa tour mengelilingi Yurizawa. So jakun la semua ambil gambar sana sini. Kalau student Jepun sendiri pun amazed dengan keindahan kampong tersebut apa lagi orang luar macam Rozman. Semasa tour, Rozman dan lain-lain perasan ada mesin-mesin gondola usang yang dah berkarat di setiap tebing sungai (kampong tu banyak sungai).

Menurut Yumiko mesin itu adalah untuk mengangkut arang batu dari lombong-lombong di kaki gunung dan terus ke sungai untuk di bawa ke kilang-kilang perusahaan melalui sungai-sungai. Rantai besi masih terikat di mesin dan melunjur jauh masuk ke hutan yang tak nampak penghujungnya. Dulu, para pelombong tak perlu bersusah-payah mengangkut arang batu dari lombong, cuma perlu lambakkan dalam peti-peti kayu tergantung dan kemudian ditarik menggunakan mesin pulley ke bawah.

Salah seorang bring up pasal bunyi mesin malam tadi dan bertanya adakah dari benda alah ni? Yumiko tergelak je dan bagitahu mesin ni dah stop functioning since back in the 60s lagi bila aktiviti perlombongan ditamatkan perkhidmatannya. Bunyi-bunyi yang korang dengar tu datangnya dari pembinaan highway di sebelah gunung sana.

Semua gelak-gelak paksa. Come on lah. Jauh kot construction tu, takkan lah dengar sampai kat kampong tapi di iyakan aje, lagipun apa kejadah construction buat tengah malam buta? Since tak nak spoiled the good mood, they just dropped the subject.

Mereka berhenti di mana jalan berturap bertukar dengan jalan tanah merah, well, bukan exactly tanah merah lah just tak berturap. Jalan tanah merah tersebut menuju ke dalam hutan dan kat tepi ada shrine kecil dan beberapa patung sami botak diukir dari batu. Pokok-pokok besar yang mengapit jalan besar tu pula diikat tali anyaman seperti tangkal. Mereka dah sampai di penghujung kampong dan Yumiko mengatakan beyond this road is nothing but hutan rimba. Dulu tempat ni entrance ke lombong-lombong di kaki bukit/gunung. Bunyi air terjun kedengaran dari dalam hutan dan semua merengek-rengek macam budak kecil untuk berendam.

Yumiko of course tak benarkan lah sebab air terjun tu dalam territory Orang Hutan dan mereka perlu ingat salah satu larangan Himiko-Sama, tidak dibenarkan merayau sesuka hati terutama sekali di luar kawasan kampong. Pujuk rayu tak diendahkan Yumiko dan mengingatkan yang mereka punya aktiviti penuh hari itu. Aktiviti sosial bermula dan mereka membaiki few houses yang dikenal pasti memerlukan perhatian segera.

Kata Rozman, dia ingatkan negara semaju Jepun ni mestilah terjaga hal ehwal rakyat tapi rupa-rupanya lebih kurang macam kat Malaysia juga. Rumah tunggu masa nak roboh pun ada, siap pasak pakai tiang lagi. Kadang-kadang Rozman dan Lily berseloroh, ini macam kat negara diaorang je.

Mereka berhenti untuk makan tengahari. Another pig serving. Yumiko ni macam tak sensitif pula, padahal dia tahu si Rozman ni muslim. Lain-lain dah meluru ambil makanan, lapar gila sebab pagi tadi cuma makan bubur yang tak best. Terpaksalah Rozman balik kejap kat rumah ambil Nissin cup noodle. Good thing dia packed up 7 cup noodle sebelum datang sini tapi kalau hari-hari hidangan bacon dan ham, mau terpaksa declare darurat juga ni.

“Can I follow?” Tanya Lily.

Di rumah, Rozman ambil cup noodle manakala Lily masuk toilet sebab dari tadi menahan. Sementara tunggu Lily selesai, Rozman lepak kejap kat salah satu ruang dalam rumah.

“Anoo..sumimasenn” Kedengaran suara orang tua menegur. Rozman pergi ke pintu tapi takde orang pula.

“Konichiwaa” Sekali lagi Rozman ditegur, kali ini dia ke tengok belakang rumah, still nothing.

“Konichiwaa” Rozman membalas.

“Konichiwaa, konichiwaa, konichiwaa” berkali-kali Rozman ditegur. Dia cuba cari dari mana datang bunyi tersebut. Nak stop jantung Rozman apabila mendapati greeting itu datangnya dari bawah lantai ruang tamu, tempat yang orang kampong dok berbisik-bisik semalam.

Dia berlari ke belakang dan bertembung dengan Lily di dapur yang serta-merta menampar Rozman.

“PERVERT!” Jerit Lily.

WTF?

“Ko ngendap aku kencing ye!”

Lily claim nampak ‘Rozman’ skodeng dari rekahan pintu bilik air.

Okay. That’s it. Ditariknya tangan Lily berlari keluar rumah. Di luar Lily tolak Rozman sampai terjatuh dan maki hamun non-stop.

“Lily, I didn’t peep! and there’s creepy voice talking to me under the floor!”

“OH SHUT THE FU-, wait, who’s that?”

“Who’s that, what?”

Suara orang tua ketawa kedengaran dari dalam rumah. Mereka menoleh dan terlihat ada atuk tengah terkekek-kekek sambil tuding jari ke Lily.

“THAT OLD PERV!” Lily dengan muka merah padam storming masuk ke rumah. Tapi dia cuma sempat buka pintu, lihat sebentar dan tutup semula. Kemudian tarik tangan Rozman beredar dari situ. Rozman tanya Lily kenapa rushing tak tentu pasal ni?

“There is no one in the house. But I heard laughter, from underneath the floor”

Rozman memberi ‘I told you so’ look.

Lily nak bawa isu ini ke Yumiko-san tapi Rozman cakap tak payah. What are you going to tell her? Rumah ada hantu? Kena gelak je nanti. Aktiviti tengahari itu diteruskan sehingga early dinner. Loceng tokong berbunyi menandakan curfew dah nak start. Malam itu Rozman dan Lily cerita apa yang jadi siang tadi ke group member. Dah semua tak berani nak lepak kat ruang tamu. Beramai-ramai berhimpit dalam bilik sebesar ruang stor. Mereka punya takut lepas dengar cerita tu sampai kalau sorang nak pergi toilet, satu group pergi then take turn masuk toilet walaupun tak rasa nak membuang.

Bunyi enjin bergema kedengaran di luar dan cahaya pelita terpancar di sebalik langsir tingkap. Perarakan Orang Hutan menuju ke tokong tengah berlangsung ketika ini. Semua tak berani nak tengok dari tingkap dan dirasakan group Kentaro, lebih kurang 200 meter dari mereka pun macam tu juga, berkurung ramai-ramai dalam bilik sempit.

Untuk menghiburkan diri, mereka berkongsi cerita-cerita lucu, pengalaman dan lain-lain. Selain dari Lily, Rozman dan Yamazaki, ada lagi dua pelajar perempuan, Sonoko, asal Tokyo dan Yumi dari Taiwan dalam group mereka. Group lagi satu pula male dominant dengan Kentaro, Kitaura, Gunma dan perempuan seorang, Rika yang waktu itu tengah dating dengan Ben. Since Ben dah balik, tinggal 4 orang dalam group Kentaro. Rozman satu jurusan dengan Yamazaki, Ben dan Gunma. Lain-lain baru kenal bila dia join kelab.

Time tu kata Rozman borak pasal Doraemon. Kan best kalau ada Dokodemo Door (Pintu Ke Mana Sahaja) dan keluar lah lawak-lawak tah apa-apa. Gelak sakan sampai lupa pasal Orang Hutan dekat luar dan dekat ruang tamu rumah tu berhantu. Tengah gelak-gelak tu ada pula ‘orang lain’ turut serta gelak sama-sama. Bila dah stop gelak pun, masih dengar lagi ketawa terkekek-kekek datang dari ruang tamu.

Hening. Semua tak berani berkata-kata.

“Motto, motto, motto…” Kata suara dari ruang tamu.

Derapan tapak kaki di jerami seperti orang mundar-mandir kedengaran di ruang tamu. Perempuan semua dah peluk-peluk sesama mereka, yang jantan dua orang si Yamazaki dan Rozman takkan nak join sama pula kan. So kenalah beranikan diri pergi check padahal macam dah nak pengsan.

Bunyi orang berjalan hilang sebaik Rozman dan Yamazaki berada di ruang tamu. Rozman tinjau ke luar tingkap dan dapati luar rumah kosong.

“Koko, koko, koko” kelibat lembaga hitam memanggil-manggil Yamazaki dan Rozman dari ruangan dapur.

Macam lipas kudung dua orang itu lari masuk bilik, tutup pintu dan berharap takda yang cuba ‘beramah mesra’ dengan mereka kat dalam bilik pula.

Kelima-lima pelajar berselubung dalam sleeping bag masing-masing dan tarik zip sampai atas. Tengah mengigil-gigil dalam sleeping bag tu terdengar pula orang mengira…

“Ichi..ni..san..yon..go..ichi..ni..san..yon..go..ichi..ni..san..yon..go”

Rozman tahu bukan dia seorang dengar sebab dia dapat dengar Sonoko, Yumi dan Lily menangis. Yamazaki pula cakap “tolong lah pergi” berulang kali dengan suara terketar-ketar.

Sebagai orang Islam apa lagi defensive mode yang Rozman boleh buat selain membaca doa. Itu pun apa yang dia ingat lah. Tak tahu kenapa dalam ketakutan amat sangat tu, matanya berat je. Dia sedar pun bila rasa mata pedih sebab matahari direct suluh ke muka dengan suara Yumiko kejut bangun. The whole group terlajak tidur pagi itu.

2 nights down, 12 to go.

Kedinginan terasa hingga ke tulang pagi itu. Disebabkan semua tak bawa baju sejuk, masing-masing berbalut selimut jalan ke balairaya untuk bersarapan. Tengok lopak air bertakung sana sini rupanya hujan malam tadi. Patutlah syok tidur. Cakap pasal malam tadi, Rozman teringat kejadian stranger dalam rumah. Peliknya takda siapa pula cerita kat Yumiko-san dan dia sendiri pun tak terasa nak cerita. Fikir nak sarapan je.

Selalunya ramai atuk-atuk dan nenek-nenek doing their morning walk tapi pagi ni takde pula. Sejuk sangat kot. Cuaca agak mendung. Gunung-ganang hilang terus dari pandangan ditutup kabus tebal. Sampai di balai raya, mengeluh kuat semua. Bubur lagi. Rozman takdelah complain sangat sebab baik bubur dari babi. Telan je lah. Hairan juga dia, kampong ni takda orang bela lembu ke? Bukan ke Jepun famous dengan daging-daging wagyu ni. Mana pergi lembu-lembu semua? Time tu Rozman dah kempunan nak makan daging. Tak sembelih cara syariah pun takpelah, darurat punya pasal, asalkan bukan oink oink.

Group Kentaro takde di balai raya. Ingatkan tak sampai lagi tapi macam dah dekat nak licin bowl bubur pun tak sampai-sampai lagi. Yamazaki tanya Yumiko-san, tak nak pergi kejutkan group lagi satu ke? Yumiko mula-mula buat tak dengar tapi bila tanya sekali lagi baru macam terbangak-bangak jawab.

“Errr..Oh diaorang dah start awal sebelum korang”

Lah boleh pula macam tu. Sentap juga lah sebab haritu cakap go out and work as a team.

Takpelah. Nanti catch-up somewhere. Mereka menyambung kerja kelmarin baiki saluran air rumah sorang atuk ni yang patah di himpap dahan pokok. Kata Rozman, memang betul lah inovatif orang Jepun ni. Boleh came up dengan piping system tarik air dari gunung ke centralized takungan yang di share 3-4 rumah tanpa sebarang engineering knowledge, pakai common sense je. Buat pakai buluh tapi dah berpuluh tahun pun masih kukuh lagi.

Masa repair tu, mereka berborak lah dengan tuan rumah. Menurut atuk tu, semua penduduk kampong Yurizawa sekarang ini adalah single. Single as in eternal virgin, bukan janda atau duda. Beberapa tahun selepas penghijrahan anak-anak muda ke kota-kota besar, mereka yang masih di Yurizawa membuat keputusan untuk tidak berkahwin kerana nak mengekalkan tranquility kampong tersebut. Kalau kahwin nanti ada anak, dah ada anak kena sediakan kemudahan sekolah, bila dah ada sekolah nanti ada benda-benda lain pula. Polis pun tak perlu sebab everyone knows everyone dan nak rompak apa pun, semua kat situ lebih kurang je. Miskin tak, kaya pun tak.

“Tapi…” Salah seorang dari group Yamazaki menyampuk.

Kalau jenayah bukan satu kebimbangan, kenapa setiap rumah yang mereka pergi, which termasuklah rumah tumpangan mereka, pintu depan ada sampai 3 engsel? Even kat Tokyo pun tak macam tu punya secure.

Alasan diberikan atuk itu tersangatlah vague; ‘You will never know for sure’

O.Kay.

Mereka dihidangkan teh tawar. Tengok air teh, teringat Rozman time kat kampong. Kalau ada gotong-royong macam ni mesti hidang air teh susu dengan kuih ketayap ke, pulut kuning cecah sambal tumis petai ke. Sekarang ni dia beribu kilometer dari kampong halaman, gotong-royong kampong orang lain dan dapat Japanese herbal tea yang tak best langsung.

Kerja amal diteruskan ke rumah lain pula dan matahari semakin tinggi tapi group Kentaro masih tak kelihatan. Masa lunch break di balairaya, hanya group Yamazaki yang ada. Yumiko-san pula sejak dari pagi tadi tak nampak-nampak sampai sekarang. Nak telefon, era awal 90an mana ada handphone lagi. Nak pergi ke rumah Yumiko, seorang pun tak tahu mana dia tinggal.

“Eh..” Kata Rozman dalam hati.

“Ha’ahkan, kenapa takda siapa pun yang tahu mana satu rumah Yumiko-san?”

Rozman mengutarakan persoalan ini ke teman-teman dan semua sependapat. Why they never bother to know where she lives?

Yamazaki minta semua stick to their activities dan menyakinkan bahawa nanti bertembung lah kat mana-mana tu. Yurizawa bukannya besar mana pun. Mengikut rancangan, minggu pertama fokus kepada repair rumah-rumah, minggu kedua baru cuba tengokkan sistem saliran kampong tersebut. Since club dianggotai Rozman ini adalah samada architecture or structural engineering students, kerja-kerja bertukang ni small matters je. Mereka dah bahagikan kerja ikut kumpulan dan Lily cadangkan mereka pergi melawat salah satu rumah yang dibawah group Kentaro.

Setelah tiga rumah di jenguk, masih tak jumpa dengan group Kentaro. Pelik. Mana pula diaorang ni pergi. Hati rasa membara je bila Yumiko-san pun masih tak nampak batang hidung. Lalu mereka pergi ke salah satu rumah dan bertanya arah rumah Yumiko.

“Yumiko? Siapa Yumiko?” Tanya seorang nenek. Mungkin dah nyanyuk tak ingat kot dengan Yumiko-san.

Pergi rumah lain pula, semua tanya siapa itu Yumiko. Nak bagi full name, again no one in the group bothers to even asked her full name. Yang tau Kentaro sorang je sebab dia yang deal dengan Yumiko-san. Punya lah kelam-kabut arrangement student universiti ni ha ha ha.

Takpalah. Tunggu petang nanti time dinner. Mereka meneruskan aktiviti amal membuat apa yang patut. Petang itu nak dekat pukul 5, group Yamazaki tiba di balairaya dan mendapati group Kentaro tengah melantak. Biasa lah kalau jumpa mesti bertegur sapa, tanya khabar, hai hai hoi hoi bagai tapi kali ini tak, tunduk je kepala masing-masing.

Bila group Yamazaki duduk di meja makan, serentak group Kentaro bangun dan letak bowl dalam sinki. Apasal pula ni? Rozman cuba menarik perhatian Gunma dengan tarik bajunya. Gunma cuma toleh kejap tengok Rozman dan kemudian beredar. Kata Rozman, muka Gunma masa tu macam nak menangis. Tanpa berkata apa-apa, group Kentaro meninggalkan balairaya.

Yumiko sampai di balairaya dan greet semua orang macam biasa. Bila tanya tadi pergi mana, Yumiko cakap dia ada hal kejap. The ladies tanya, by the way Yumiko-san…

“Oh tak perlu tahu pasal tu. I live around here”

Itu je jawapan Yumiko. Mereka kemudiannya tanya full name Yumiko pula. Boleh pula makcik tu tanya nak buat apa?

Hello? Kalau ada emergency case macam mana? Dah la tak bagitau tinggal kat mana, ni full name pun tak nak bagitau. Apa kes kau ni? Mereka menceritakan bagaimana orang kampong Yurizawa semua tak kenal anyone by the name of “Yumiko”. We thought you live here?

“Emergency macam mana?”

What the hell? Eh pelik betul la makcik ni, kata Rozman dalam hati. Okay, mereka bagi senario if something happened during the night.

“JANGAN SEKALI-KALI KELUAR WAKTU MALAM. FAHAM?” Kata Yumiko dengan suara keras.

Yamazaki bertindak sebagai ketua kumpulan terangkan ‘dengan awak berahsia macam ni, if something happened time malam, kami tak teragak-agak keluar untuk mendapatkan bantuan’.

Yumiko masih degil dengan amaran tidak dibenarkan keluar malamnya. Yamazaki balas dengan nada tegas,

“Yumiko-san, ingat ya, kami disini sebagai sukarelawan. Bukan dibayar. Not even one cent. Jadi jangan nak bagitahu kitaorang what we can and cannot do. Faham?”

Renungan tajam Yumiko-san ibarat pedang Samurai. Boleh terasa bahang intensenya ketika itu. Yumiko beredar dari balairaya tanpa membuka mulut.

Mereka yang halfway having their dinner dah tak selera nak sambung makan. Rozman tak dapat tahan rasa tak sedap hatinya…

“Aku rasa we should called it quit. Seriously banyak benda tak kena dengan kampong ni, dengan Yumiko lagi. Aku tak rasa aku boleh tahan satu hari lagi kat sini”

Lily angguk diikuti Sonoko dan Yumi. Mereka semua kemudiannya mengalihkan pandangan kepada de facto leader kumpulan, Yamazaki.

Lebih kurang seminit mendiamkan diri, Yamazaki membuat keputusan…

“We called it quit. Mengarut dah benda alah ni. Lepas ni kita pergi rumah group Kentaro bincang besok macam mana. I don’t think they would say no to our decision either”

Memang betul apa Yamazaki cakap. Masa Rozman tarik baju Gunma tadi, dari riak wajahnya seolah-olah berkata “Get the hell out of here!”

Tiba-tiba Rozman rasa berdebar-debar. Naluri kuat menyuruh dia ke rumah group Kentaro sekarang juga.

Kicauan burung-burung di langit terbang pulang ke sarang menandakan hari hendak gelap. Mereka sepatutnya dah balik ke rumah tapi semua dah tak peduli dengan arahan, amaran dan apa-apa lagi rules tak masuk akal. Group Yamazaki berlari ke rumah group Kentaro.

Sampai di sana mereka dapati rumah tersebut kosong.

“Betul ke diaorang duduk rumah ni?” Tanya Lily. Rumah bukan sahaja kosong malahan lantai pun berdebu tanda dah bertahun tak berpenghuni.

“Kan Yumiko-san cakap diaorang tinggal next door” Balas Sonoko pula.

“Ke kita salah salah dengar ni?” Sambung Sonoko lagi.

Bila cakap ‘next door’ tu, takdelah sebelah betul. Seperti dinyatakan sebelum ini, setiap rumah dipisahkan dengan ladang atau sawah. Dari rumah tumpangan mereka sahaja ada beberapa rumah within 200-300 meter radius, so rumah mana satu?. Ingatkan rumah yang sekarang ini kerana sederet dengan rumah mereka.

Group Kentaro berpecah untuk check setiap rumah dalam lingkungan 300 meter. Kalau zaman sekarang boleh la communicate pakai handphone, tapi time tu kena plan in advance on the timing, so semua set jam (time ni G-Shock/Baby-G dikira jam rasmi anak-anak muda, zaman sekarang juga kot) G-Shock masing-masing ke Timer dan janji kumpul disini dalam 20 minit.

Ada lebih kurang 15 rumah sekitar rumah mereka within 300 meter. Rozman punya coverage semua rumah tinggal yang confirmed takde orang, sebab dah usang sangat. Takde bumbung pun ada. Tepat 20 minit, Rozman berlari semula ke Rendezvous Point.

Yamazaki geleng kepala sebaik made eye contact dengan Rozman. Yumi dan Sonoko sampai berdua pun cakap yilekk. Lily…

Lily?

Yumi dan Sonoko tak perasan Lily. Yamazaki pun tak sure.

Sayup-sayup bunyi loceng kedengaran. Hari semakin gelap. Yamazaki, Rozman, Sonoko dan Yumi dah berpandangan antara satu sama lain. Tak pasti…

Lily…

Kata Rozman, Yurizawa waktu siang hari memang cantik. Kau boleh randomly snapped kamera dan dalam 10 gambar kau ambil, 7 mungkin boleh buat jadi poskad. Tapi bila matahari terbenam, it’s a different story. Cahaya matahari terbenam dihalang oleh bukit-bukau dan gunung-ganang dan ini menyebabkan hari jadi gelap begitu cepat sekali, transition senja tu macam takde. Kalau kat tempat lain, pukul 6:30 – 7 malam tu masih terang lagi tapi kat Yurizawa dah macam pukul 8 malam.

Semua pandang ke Yamazaki untuk dia buat keputusan, after all dia chief kan. Yamazaki memutuskan untuk pulang ke rumah dulu. Terlalu bahaya untuk cari Lily sekarang, lagipun mana ada bawa lampu suluh. Kalau kampong ni ada lampu jalan takpela, ini lampu luar rumah pun takde. Mereka terpaksa menggunakan illuminator light dari G-Shock untuk pulang ke rumah. Begitulah gelapnya Yurizawa waktu malam, walaupun baru je pukul 7 malam.

Malam itu mereka bermalam di bilik yang lebih kecil (sebesar ruangan stor simpan barang) berdekatan dengan dapur dan bilik air untuk easy access ke toilet. Suasana hening, semua senyap. Hanya seduan tangisan Sonoko dan Yumi yang kedengaran di sebalik suasana malam yang seperti ruang vakum kerana tiada bunyi-bunyian.

Dia tak nak fikir bukan-bukan pasal temannya. Bagi dia, Lily, Kentaro, Gunma, Kitaura, Rika dan Ben are safe somewhere. Ini bukan filem slasher yang mana satu-satu kawannya di sembelih oleh pembunuh tak dikenali atau whatever. This is real life. Rozman tak senang duduk fikir pasal kejadian yang menimpa dirinya. Pemikiran bahawa kawan-kawannya dibunuh seperti plotline filem slasher dan penyesalan kenapalah dia tak ambil kelas macam budak-budak Malaysia lain menumbuk-numbuk otaknya.

Gema mesin yang tak tahu dari mana datangnya bermula seperti biasa. Ini disusuli dengan derapan tapak kaki seperti orang berkawad di luar rumah. Dengan apa yang telah mereka lalui setakat ini, bunyi mesin misteri dan Orang Hutan berarak setiap malam are the least of their concern. Ini belum masuk ‘orang tua’ tak diundang kat dalam rumah yang tunggu masa je nak berhelo-helo dengan mereka.

Rozman berdiri dan cakap dia nak pergi toilet. Yumi ikut, walaupun bertentang aja dengan bilik, that really short trip to the toilet is still frightening and risky. Apa yang melucukan kata Rozman, he’s not sure whether it just Yamazaki atau it’s really a Japanese thing, these people suka gila buat planning. Nak pergi toilet pun macam strategi perang. Yamazaki dan Sonoko standby kat pintu bilik, Yumi berdiri 1 meter setengah dari pintu bilik air while Rozman doing his business. Bila Rozman selesai, dia akan ambil position Sonoko, Yumi masuk toilet dan Yamazaki akan tunggu di luar and they’re going to complete the whole cycle. Yup, ada strategi nak membuang air lol.

Masa turn Yamazaki, suara terkekek-kekek kedengaran dari ruang tamu. Dia mai dahhh. Mereka buat tak tahu tapi dapat dirasakan yang makhluk tersebut menghampiri mereka berdasarkan suara ketawa yang makin dekat.

“Yama, cepatlah wei, celaka tu dah start mengensot ke sini dahh” Kata Rozman. Bunyi sesuatu menyeret di lantai kedengaran jelas. Time ni Sonoko dan Yumi dah melompat masuk bilik.

Masa Yamazaki berlari masuk ke dalam bilik, Rozman sempat tengok dari ekor mata, kelibat tu bongkok badan then tolak ke depan macam cacing. Seumur hidup tak pernah terfikir yang dia akan nampak hantu, dengan cerita hantu dia dengar pasal pontianak, langsuir, pocong dan macam-macam lagi time kat kampong, dah sampai Jepun baru jumpa. Well, at least boleh lah berlagak cakap yang dia dah pernah jumpa hantu, kat Jepun lagi.

Pintu ditutup. Yamazaki dan Rozman bersandar disebalik pintu sambil kaki mereka menolak dinding bertentangan untuk menahan pintu tersebut dari dipecah masuk oleh makhluk whatever it is kat luar. Yea, macam itu lah kecilnya bilik tu. Rozman dan Yamazaki terhentak apabila pintu cuba di buka dari luar. Sonoko dan Yumi turut serta menolak pintu. Sekali lagi pintu cuba dirempuh masuk. Kuat betul hantu ni, empat orang tahan pintu pun masih terhentak lagi.

Cubaan untuk masuk berhenti. Hanya bunyi nafas mereka yang kedengaran. Rozman melihat api pelita yang semakin mengecil. Dari bekas kaca pelita, bekalan kerosene hanya bertahan untuk malam ini sahaja. Malam itu di habiskan dengan berhimpit depan pintu, just in case benda alah tu nak masuk lagi. Tiada siapa boleh tidur. Bunyi orang bercucuk tanam di ladang kobis sebelah menemani mereka sehingga matahari terbit.

Sebaik hari jadi terang, semua kelam-kabut pack barang siap-siap. Plan hari itu ialah usahakan cari Lily dan group Kentaro. Kalau dah tengahari tak jumpa juga, mereka akan jalan kaki sehingga the next town dan buat laporan polis. Semua terlompat bila pintu rumah di ketuk dengan kuat.

“Guys, buka pintu!” Suara Lily menyebabkan semua berlari ke pintu.

Rozman cakap macam nak menangis tengok Lily sihat walafiat. Tak sempat awek Filipina tu nak masuk, dia dah dipeluk oleh Yumi dan Sonoko. Dari cara Lily cuba meleraikan pelukan tersebut, dia ada perkara penting untuk disampaikan. Segera dia menolak mereka semua masuk ke rumah semula dan mengunci pintu.

“What the hell Lily, ko kat mana malam tadi?”

“I bermalam di rumah this siblings. Masa cari group Kentaro, I stopped by their house dan mereka insist on spending the night at their place”

“That’s crazy Lily, you tak tau diaorang tu macam mana. You could get hurt”

“You would do the same if you were me…”

Menurut Lily, masa dia kat rumah penduduk kampong itu, mula-mula macam biasa je. Sebaik sahaja dengar paluan loceng pertama, mereka bersungguh-sungguh insist masuk dalam rumah kerana tiada siapa patut berada di luar bila hari dah gelap. Mula-mula of course dia tak nak tapi bila dia toleh, tengok bagaimana kegelapan ‘memakan’ setiap inci kampong Yurizawa macam kepala air melimpah dari gunung, Lily tak banyak pilihan.

Apparently kata Lily, all the weird shit that happened in Yurizawa memang takde kena-mengena dengan orang kampong. After all they are too old to be involved anyway. Lily juga tanya pasal Yumiko-san kepada pasangan adik beradik tersebut dan jawapan diterima amat mengejutkan…

“Bukan Yumiko tu dengan korang semua ke?”

Turns out orang kampong semua ingat Yumiko-san adalah sebahagian dari group Rozman dan rakan-rakan dan mereka tak pernah jumpa Yumiko sehinggalah hari mereka sampai tu. Patutlah Yumiko-san selalu hilang time diaorang ni berkerja.

“But first thing first, we need to head to the balairaya” Kata Yamazaki.

Dengan backpack besar di belakang, group Yamazaki segera menuju ke balairaya dan mendapati balairaya berkunci. No big deal since masih awal. The idea is untuk jumpa Yumiko-san dan confronting her about what the hell is this all about. Dekat sejam tunggu tak muncul-muncul juga. Sampai lah orang kampong yang start morning walk perasan sekumpulan anak muda berkumpul depan balairaya. Kata penduduk kampong, biasanya pagi-pagi Yumiko-san dah ada kat balairaya, meaning that dah terbuka la balairaya tu. Berborak lebih kurang, mereka anggap aja yang Yumiko takkan datang.

Dipendekkan cerita, mereka pergi ke rumah Koyuda bersaudara yang terdiri dari kakak bernama Uchiko dan adik lelakinya Kanai. Mereka dihidangkan Oyakodon yang sangat enak dan Rozman melahap macam orang kebuluran. Setelah itu semasa berborak di ruang tengah rumah, satu revelation membuatkan mereka bertambah keliru.

Rumah adik-beradik Koyuda termasuk dalam list untuk diperbaiki kerana satu bahagian atap rumah mereka dah bocor. Sepatutnya group Kentaro yang repair rumah mereka tapi tak pernah pula ada orang datang. Mungkin mereka sibuk baiki rumah lain tapi masalahnya penduduk kampong hanya lihat group Yamazaki yang buat kerja. Tak pernah nampak group Kentaro sampai mereka curious, bukan ramai ke yang datang hari tu tapi kenapa yang sibuk bertukang hanya 5 orang ini je?

Pulak dah. Apa-apa pun ini peluang terbaik untuk mereka korek lebih dalam lagi rahsia Yurizawa ni. Memandangkan pasangan Koyuda ini antara penduduk kampong paling muda (berumur lewat 50an hingga lewat 60an) so pasti ingatan mereka lebih baik banding dengan majoriti penduduk rata-rata berumur 80 tahun ke atas.

Mereka bertanya pasal Orang Hutan pula. Kata Koyuda yang tua, kemunculan Orang Hutan ni bermula 10 tahun lalu selepas Himiko-sama pandai-pandai lantik diri sendiri jadi high priestess di Yurizawa. Orang kampong tak ambil port sangat pun sebab mostly non-religious, siapa yang nak panjat tangga ke tokong atas bukit tinggi-tinggi tu lagipun. Since Himiko-sama paling outspoken so mereka biar dia representing the villagers.

Pada mulanya, Yurizawa gempar dengan kemunculan Orang Hutan tapi memandangkan mereka ini tak ganggu orang malahan menjaga kampong dengan mengusahakan sawah padi dan tanaman, mereka terima lah kehadiran kaum misteri itu. Cuma dengan syarat semasa Orang Hutan bekerja, takda siapa pun dibenarkan berada di luar. Fair enough lah, minding your business type of agreement. Mula-mula kekok juga dengan curfew tapi lama-lama dah biasa.

Bunyi mesin itu pun sama. Ia muncul secara tiba-tiba sekali dengan Orang Hutan. Since orang kampong terbongkang awal, so takda ambil kisah pasal mesin tu. Himiko-sama cakap bunyi dari construction highway sebalik gunung. Sudah tentulah macam tak logik sebab jauh kot construction tu but then hey who cares. As long tak kacau aku, I’m cool with that. Gitulah kekdahnya persepsi orang kampong Yurizawa terhadap ‘dua gajah besar’ kat kampong tu.

Ikutkan hati dua beradik itu memang nak blah dari Yurizawa tapi apakan daya mereka tiada tempat lain selain kampong terpencil ini. Lokasi kampong dan gaya hidup membuatkan Yurizawa terpisah dari dunia luar. Bukan takde orang luar datang melawat selain Rozman dan rakan-rakan tapi teramat lah jarang. Satu-satunya hubungan mereka dengan orang luar ialah van putih yang datang setiap hari Jumaat membawa barang-barang groceries untuk dijual.

Koyuda bersaudara itu juga menyalahkan generasi sebelumnya yang menakutkan mereka tentang pancaroba di luar Yurizawa, dengan orang jahatnya, gempa bumi nya dan lain-lain. Isolation tersebut menyebabkan keturunan Yurizawa akan pupus sebaik orang terakhir di kampong menghembuskan nafas terakhir. Mereka seperti dah terima kenyataan that is how their life is.

Yamazaki bertanya ada tak cara macam mana nak cari group Kentaro sebelum mereka di declare hilang dan proceed buat kes polis. Kanai-san tanya korang ni duduk rumah siapa kat kampong ni?

Pertanyaan itu mengingatkan mereka pada ‘hantu’ dalam rumah. Rozman cakap rumah sebelah tangga pergi ke tokong sementara group Kentaro tak sure kat rumah mana.

“Apasal korang duduk situ? Gila ke?” Tanya kedua-dua Koyuda bersaudara dengan terkejut.

Sebenarnya rumah itu tempat persediaan mayat sebelum di cremate. Kiranya macam rumah mayat lah. Even orang kampong sendiri tak berani nak lalu-lalang depan rumah tu.

Apa nak terbalik semua orang dengar penjelasan pasal rumah tumpangan mereka. Rumah itu Yumiko-san yang cadangkan. Meluap-luap kemarahan Rozman pada Yumiko. Dia tahu Yumiko aware pasal rumah tu dan ada niat suruh mereka menginap disitu. Tujuan apa dia tak pasti tapi yang pasti they’ve being played by her.

Rozman dan rakan-rakan bagitahu Koyuda bersaudara pasal hantu ‘orang tua’ dalam rumah. Mereka cuma mengeluh dan cakap…

“Menyusahkan orang je. Kenapa tak di uruskan Harupa tu?”

“Errr..excuse me, Harupa?” Tanya Lily.

Menurut Koyuda, generasi orang tua mereka, ramai membela “Harupa”. Harupa ialah semangat hutan yang ‘dilahirkan’ dalam hutan dan ‘dibela’ oleh orang kampong untuk menolong mereka bekerja. Sebelum mesin angkat arang batu wujud, mereka angkat sendiri bertan-tan arang batu dari lombong ke bawah. Technically speaking manusia biasa mana larat nak angkat, so they relied on these ‘forest spirit’ dipanggil Harupa untuk menambah kudrat mereka.

Harupa ni akan ikut tuan mereka kemana sahaja dan biasanya akan disguise jadi kucing ke, anjing ke tapi versi paling glamer ialah babi hutan. Kalau tuan mereka mati, satu upacara akan dilakukan dimana Harupa dalam versi babi hutan akan di bawa ke hutan menggunakan abu mayat tuan mereka dalam bekas sebagai umpan. Bila dah jauh dalam hutan, bekas isi abu mayat akan ditanam dan Harupa akan disuruh untuk jaga ‘tuan’ mereka. So in the end they will stay in the forest. That is why, kata the Koyudas, hutan disini banyak babi hutan.

Apa yang terjadi di rumah tumpangan mereka. Mungkin si mati tak declare atau tak sempat wasiatkan untuk uruskan Harupanya dan Harupa tu bertenggek kat tempat terakhir dia lihat tuannya. Bila dah tak bertuan, tu yang dia menyamar jadi tuannya dan melepak kat situ je sebab dia tak tahu nak pergi mana dah. Of course dalam kepala otak Rozman dah terbayang hantu raya. Harupa is the Japanese version of hantu raya. No shit.

Semua ternganga dengar. One of them tanya…

“So you guys, ada bela tak…Harupa?”

Koyuda bersaudara gelak je.

“Of course lah ade….”

Semua menanti further elaboration on that part tapi tak kunjung tiba. The Koyudas konar balik masuk part group Kentaro.

Berbalik pada cerita pasal group Kentaro ni. The Koyudas cadangkan pergi jumpa Himiko-sama. Kalau nak jumpa better sekarang sebab kejap lagi dia nak pergi tokong, unless they all sanggup nak daki tangga tinggi-tinggi tu.

So kesemua mereka pergi ke rumah Himiko-sama di tengah-tengah kampong dan satu-satunya diperbuat dari batu (lain-lain rumah kayu). Seorang wanita tua kecil keluar setelah dipanggil. Mereka dijemput masuk dalam rumah dan tanpa membuang masa menerangkan semuanya kepada ketua komuniti Yurizawa itu.

Himiko-sama mengeluh panjang.

“Sebab inilah aku tak suka orang luar datang kampong ni” Katanya tenang tapi keras.

Mereka bertanya pasal Yumiko kepada Himiko-sama dan jawapan beliau sama seperti penduduk kampong lain.

“Bukan dia sama korang ke?”

Menurut Himiko-sama, Yumiko datang bertemu dengannya lebih kurang sebulan lalu dan mengenalkan diri sebagai lecturer universiti tempat Rozman belajar. So ding dong ding dong, Himiko-sama bersetuju considering banyak rumah rosak dari ribut taufan beberapa minggu sebelumnya. Few helping hands won’t harm eventhough she had some doubts about her.

Rupa-rupanya keraguannya terbukti benar. Ada udang sebalik batu si Yumiko ni. Himiko-sama suruh mereka lepak dulu kat rumah Koyuda dan datang ke balairaya sebaik dengar bunyi loceng. Group Yamazaki habiskan masa membaiki bumbung rumah Koyuda sebelum paluan loceng kedengaran.

Tiba di balairaya, mereka tengok dah ramai menunggu. Peliknya, Himiko-sama pun ada juga. Bukan ke dia yang palu loceng besar kat tokong tadi? Gila power orang tua ni kejap je boleh turun dari tokong. Untuk pengetahuan semua, kalau berdiri di kaki tangga menuju ke tokong, tak nampak penghujungnya, that is how high that place is. Superman ke apa Himiko-sama ni…

Well, anyhow, since mesyuarat JKKK kampong Yurizawa dah nak start mereka mengambil tempat duduk. Rozman agak terkilan kerana kalau mesyuarat JKKK kat kampongnya di Kedah, mesti ada makan-makan, kat sini jangan kata kuih keria, air mineral pun takde fffuuuuuuu….

Himiko-sama memang no-nonsense type of leader. Takda pembuka kata menghargai kedatangan tuan puan apa segala tu, terus straight to the point.

“Some of the kids that came 3 days ago went missing. That bitch Yumiko, which I don’t trust her in the first place apparently have some part to play in it. Can anyone give some input about this?”

Tu dia. Rozman dalam hati bagi Himiko-sama slow clap. Atuk-atuk dan nenek-nenek berpandangan antara satu sama lain.

“Anoo..Himiko-sama” Kata seorang atuk tua sambil mengangkat tangan.

Atuk itu rumahnya boleh kata paling hujung dan mendakwa ternampak sekumpulan anak muda memasuki jalan tak berturap hujung kampong yang ada bunyi air terjun tu. If his memory served him right, dia nampak sekitar tengahari semalam. Masa tu dia nak sound tapi apa sangatlah kudratnya yang berumur 80++ tahun itu.

Himiko-sama berang. Kenapa tak bagitahu dia semalam?

Atuk tu relax je cakap “How? Walk to your place? Nak jalan pergi toilet pun aku malas”

Hilai tawa memenuhi balairaya. For a second dia terlupa pasal group Kentaro. Now he knows kenapa penduduk Yurizawa mampu hidup lama-lama. They’re living a simple life dan happy with it. Kalau kat Malaysia, umur-umur macam penduduk Yurizawa ni terlantar dah. Tak kena stroke sebab darah tinggi, tak pun kaki dah kena potong sebab diabetic, or kanser, or whatever..apa-apa pun dah nyanyok lah. But not here, 80++ still going strong. No hospital, no clinic even kedai jual ubat pun takde.

DUM! Himiko-sama menumbuk meja. Suasana dalam balairaya flipped 180, sunyi sepi. Himiko-sama memandang group Yamazaki.

“I don’t usually do this tapi aku bagi kebenaran korang untuk check kat sana dengan syarat, enter that place at your own risk dan jadi apa-apa, korang tanggung sendiri..DAN korang kena keluar dari situ sebelum hari jadi gelap”

“YES!” Kata Rozman dalam hati. At last some adventure. Yamazaki, Rozman, Sonoko, Yumi dan Lily berpandangan dan angguk-angguk tanda persetujuan. Yamazaki minta kebenaran untuk memulakan pencarian sekarang juga.

Di rumah Koyuda, mereka mempersiapkan diri. Nasihat Kitaura untuk packed sekali hiking/trekking equipment just in case, memang tak sia-sia. Koyuda bersaudara menyatakan kerisauan mereka dan they assure the Koyudas that they’re going to be just fine.

Mereka berjalan menuju ke hujung kampong. Sepanjang jalan tu atuk-atuk dan nenek-nenek yang tinggal di rumah sepanjang jalan tu memberi kata-kata semangat. Macam nak pergi perang la pulak.

Yamazaki, Rozman, Lily, Sonoko dan Yumi tiba di jalan menuju ke hutan. Patung-patung sami botak dengan tangan mendepa seolah menyambut mereka. Angin sepoi-sepoi bahasa membuai tangkal-tangkal terlilit di pokok-pokok besar di kira dan kanan laluan tersebut.

Tanpa berfikir panjang, kelima-lima pelajar universiti memasuki jalan menuju ke bekas-bekas lombong arang batu di kaki bukit.

Siapa yang familiar dengan hutan di Jepun, or at least pernah pergi Aokigahara akan tahu betapa spooky nya hutan-hutan di negara matahari terbit itu. Tak seperti hutan tropika di Malaysia yang boleh dikatakan colorful, hutan di Jepun agak plain. Pokok kurus-kurus tapi tinggi dan ini membuatkan ground level lapang. Kepada mereka yang tak biasa hiking dalam hutan Jepun, mereka dengan mudahnya akan hilang orientasi dan akhirnya tersesat. Ini ditambah pula dengan kerendangan bumbung hutan membuatkan sesetengah bahagian tak dapat sinaran matahari langsung.

Rozman dan Yamazaki pernah camping di Aokigahara, antara tempat paling haunted di Jepun but still tak boleh beat the creepiness hutan di Yurizawa. Disebabkan Aokigahara technically ialah kawasan pelancongan jadi banyaklah kemudahan disediakan untuk pengunjung, berbanding dengan hutan yang mereka tengah explore sekarang mungkin orang kampong Yurizawa sendiri pun tak pernah masuk.

Perkara paling creepy ialah air terjun tersebut. Dari entrance lagi boleh dengar jelas deruan airnya macam betul-betul kat sebelah je, tapi bila mereka menjejaki arah berpandukan bunyi air, tak sampai-sampai ke air terjunnya. Jangan kata air terjun, jeram pun tak jumpa. Seperti seluruh hutan memantulkan bunyi air terjun dari pelbagai arah membuatkan mereka tak boleh nak pinpoint the exact location of the waterfall.

Mungkin kah group Kentaro tersesat dalam hutan?

Kemungkinan itu membuatkan Rozman dan Yamazaki risau. Siang-siang pun meremang bulu tengkok, tak tahu lah malam macam mana. Diharapkan tanggapan mereka itu salah dan group Kentaro ada di tempat lain yang bukan dalam hutan. Segumpal benang merah diikat pada dahan sewaktu mereka mula-mula masuk dan di rolling sepanjang penerokaan sebagai petunjuk arah ke entrance. Terkejut mereka apabila mendapati gumpalan sebesar dua penumbuk kini hanya tinggal separuh penumbuk. Rasanya tak sampai 15 minit pun mereka masuk dalam hutan tu. Bunyi air terjun masih kedengaran di telinga masing-masing, seolah-olah mengejek mereka supaya mencarinya.

Kelima-lima berbincang dan membuat keputusan untuk meneruskan pencarian sehingga gumpalan benang habis kemudian baru patah balik pergi entrance tadi untuk ubah game plan. Dengan Yamazaki leading the pack, mereka masuk lebih dalam lagi ke dalam hutan menuju ke air terjun.

Kata Rozman, tak kisahlah tang mana dia putar kepala, semua bahagian sama je. Sampai tahap dirasakan seperti they’re going in circle.

“Are we going in circle?” Tanya Rozman kepada rakan-rakan.

Yamazaki berhenti sebaik Rozman tanya macam tu. Tak perlu balas pun dah tahu semua pun rasa begitu. Yumi yang ditugaskan memegang benang menunjukkan baki benang yang tinggal hanya melilit jari telunjuk.

Mereka patah balik menuju ke entrance dengan Yumi di depan sambil menarik perlahan-lahan benang merah tersebut. Tiga atau empat minit into the journey, betul-betul sebelah mereka ada air terjun setinggi tiga tingkat dengan kolam air nan biru di bawahnya.

What the hell? Tadi takde pun. Padahal mereka ikut laluan yang sama masa mereka masuk tadi.

Tak tahu kenapa, mereka excited gila bila nampak air terjun. Macam first time dalam hidup tengok air terjun sampai terloncat-loncat semua. Yumi ikat tali kat ranting dan semua berlari ke waterfall.

Rozman dengan Yamazaki dah banzai dulu terjun tiruk masuk dalam air. Si Lily, Yumi dan Sonoko pula boleh buat tiger show tanggal pakaian satu-satu sampai tinggal bra dengan panties je sebelum tiruk sama. Yamazaki main simbah-simbah air dengan the girls tapi Rozman buat hal sendiri sambil berendam. Malu ‘adik’ dah terbangun

Dah puas berendam, mereka bersiap untuk meneruskan perjalanan keluar dari hutan. On the way keluar tu masing-masing bergelak ketawa, bergurau senda. By the way, untuk pengetahuan semua, sepanjang di Yurizawa, mereka tak pernah mandi sebab rumah tu takde tempat mandi. Cuma ada toilet dengan sinki kecil buat basuh muka dan gosok gigi. Kata Rozman, rasa segar gila dapat mandi-manda air terjun dan rasa best je sehingga lupa tujuan asal mereka masuk hutan tu.

Yumi tiba-tiba berhenti di tengah perjalanan…

“Guys…” Kata Yumi dengan suara terketar.

Benang tu dah putus. Kelam kabut cuba cari baki benang tapi mungkin sebab zig-zagging dalam hutan tadi sampai putus beberapa bahagian. Lagipun mereka tak berani nak spread out untuk cari benang sebab takut hilang. Baru je nak happy-happy dah psiko balik.
Sonoko dah cembeng, Lily dan Yumi pula mata dah berkaca-kaca. Yamazaki punyalah bengang dia menjerit sekuat hati sampai bergema satu hutan.
That feeling of knowing they’re lost in the woods membuatkan Rozman rasa kepalanya berputar. Jam menunjukkan sekitar 4:30 petang. Hari semakin lewat dan amaran Himiko-sama untuk keluar sebelum hari gelap terngiang-ngiang di telinga.

“Yurizawa banyak sungai kan?” Tanya Sonoko.

“Kalau kita jejak sungai kat waterfall tu mesti tembus kat salah sungai di kampong. Betul tak?” Katanya lagi.

Kelegaan terpancar di wajah mereka. Segera mereka trace back laluan ke air terjun dan nasib baik lah terjumpa. Yamazaki sekali lagi lead kumpulannya menyusuri jeram bermula dari arah air terjun tersebut. Jalan punya jalan, hari pun semakin gelap.

Rozman dan Lily cuba menaikkan moral ahli kumpulan dengan memberi kata-kata sokongan. But it doesn’t help that much since mereka sendiri pun tengah panik.

Tiba-tiba mereka bertembung dengan satu rantai besi tergantung depan mereka. Rantai itu dari jentera penarik kotak pengangkat arang batu yang mereka jumpa di tepi-tepi sungai perkampongan Yurizawa. This is good kata Yamazaki, at least mereka tahu kalau follow rantai tu for sure akan sampai ke kampong.

Masalahnya tak tahu arah mana. Rantai tersebut berada dalam kedudukan horizontal dan susah nak agak hujung mana dari arah kampong dan hujung mana mengarah ke lombong di kaki bukit. At that point of time, berpecah bukan satu pilihan kerana takda siapa sanggup pergi berlainan arah dan end up lebih sesat dengan hari pun nak malam ni.

Rozman mengeluarkan kompas. Mengikut tradisi orang Jepun biasanya mereka akan bina rumah menghadap matahari terbit. Katakanlah rumah-rumah di Yurizawa dibina dengan depannya menghadap matahari terbit which is arah timur, maknanya lombong adalah arah barat, arah belakang mereka. It’s a far fetched idea but that’s the only solution they have right now.

Kelima-lima mereka berputar ikut jarum kompas yang berpusing. Setelah mengenal pasti arah tujuan, mereka segera merentasi hutan Yurizawa berpandukan rantai besi tersebut. Bunyi paluan loceng dari jauh membuatkan mereka mula berjogging.

Loceng akan di palu tiga kali dengan setiap paluan ada interval lebih kurang 10 minit. Menurut kata Koyuda bersaudara, paluan pertama menandakan hari dah nak gelap dan semua kena balik rumah. Paluan kedua ialah pemberitahuan kepada Orang Hutan bahawa penduduk Yurizawa semua dah masuk rumah dan paluan ketiga adalah dimana mereka akan mula turun ke kampong dan naik ke tokong atas bukit.

Jika tadi berlari, sekarang dah mula mendaki, dan tak stop mendaki. Rozman dah rasa mereka sebenarnya menaiki tanah tinggi.

“Guys stop, stop running!” Kata Rozman.

“We’re running towards the wrong end”

Keluhan dilepaskan dan semua terbaring di lantai hutan beralaskan daun-daun kering.

Paluan kedua sayup-sayup kedengaran. That’s it. Mereka takkan sempat nak patah balik. Yamazaki paksa semua bangun. Mereka kena cari tempat untuk berlindung dan yang pasti bukan di kawasan terdedah macam sekarang ni.

Masalahnya nak pergi arah mana pun tak tahu, setiap sudut dalam hutan tu ibarat copy paste antara satu sama lain. Dah bertengkar si Rozman dengan Yamazaki. Lily pula cuba tenangkan dua jantan ni. Sonoko dan Yumi terduduk memeluk lutut.

Sebaik loceng di palu buat kali ketiga, rantai besi itu bergerak. Bunyi enjin membingitkan seluruh kawasan hutan.

Kegelapan menyelubungi hutan hanya dalam beberapa saat. Kalau tadi boleh lagi tengok muka masing-masing, kini teraba-raba sebab visibility zero. Kata Rozman, itulah situasi paling menakutkan dia pernah alami sampai mengigil kepala lutut, jatuh terduduk dan mengalami vertigo. Tengok atas, kiri, kanan gelap-gelita. Panik tu tak payah cakaplah, Tuhan je yang tahu.

Suara Yamazaki, Lily, Sonoko dan Yumi memanggil-manggil dalam tangisan di sebalik bunyi rantai besi dan enjin is the only reservation that he have to know that all of his senses are working. Rozman segera bangkit dan mengeluarkan lampu suluh dapat free dari beli bateri. Dia mencari rakan-rakannya, tapi tak berani randomly suluh kerana takut kalau tersuluh benda yang bukan-bukan, jadi dia hanya suluh ke tanah je. Rozman jumpa Lily, kemudian Sonoko dan Yumi berpegangan tangan dan terakhir Yamazaki tengah peluk pokok.

“We have to move, we have to move” Kata Rozman dan mereka berpegangan tangan dengan Rozman di depan dan Yamazaki paling belakang. Kelima-lima pelajar universiti berjalan dalam kegelapan malam tak tahu arah tujuan.

Jalan sikit ada je yang terjatuh. Nak jalan 5 meter pun susah. Last-last give up dan terbaring di lantai hutan. Semua mengenggam tangan antara satu sama lain seerat-erat yang boleh dan berdoa supaya tiada bala bencana terjadi pada mereka malam itu.

Lolongan seperti monyet kedengaran bersahutan. Setahu Rozman hutan macam ni mana ada monyet. Kalau ada pun siang tadi mesti dah dengar dah.

Bunyi seolah orang menyapu menandakan ada sesuatu sedang memijak daun-daun kering di lantai hutan. Bunyi tersebut bukan satu tapi banyak seperti orang ramai sedang berjalan di hutan.

Orang Hutan.

Rozman dapat merasakan tubuh Lily kaku dan genggamannya semakin kuat. Dia berharap supaya Orang Hutan tak sedar kewujudan mereka dalam kegelapan itu. Walaupun tak nampak tapi dengar bunyi mereka berjalan pun terkucil di buatnya.

“Lily…” Rozman dalam suara berbisik.

“Shut up” Balas Lily dengan suara seperlahan mungkin.

“If we’re die tonight, I just want-”

“I swear to God I’m gonna kill you if you’re not going to shut up!” Potong Lily dengan suara meneran yang terpaksa di control on lower register.

“If we’re managed to get out from this shithole, I’ll marry you” Kata Rozman lagi.

“For f**k sake Rosh, what the-”

“Shhh!” Yamazaki menyuruh mereka senyap.

Rozman cakap, dia sendiri pun tak tahu kenapa dia merepek-repek. Mungkin too many feelings on extreme level dan definitely dia rasa macam anytime akan mati, tu yang otak dia weng kejap. Lily jadi mangsa hehe.

Semalaman tak tidur dan kepenatan melampau membuatkan Rozman terlena. Jangan tanya bagaimana, he just did.

Pipinya rasa pedih.

Aduh. Ape ni?

Kali ni pipi lagi sebelah terasa pedih.

“WAKE UP!” Muka Lily betul-betul depan mata.

Rozman bingkas bangun dan lihat hari dah terang. Tapi…

“Where are-”

“I DON’T KNOW! I woke up and I saw you and then I looked around and then..” Lily tak mampu nak teruskan kata-kata. Air matanya dah terburai.

“Natures call? Natures call, it got to be natures call” Kata Rozman cuba berfikiran positif.

Mereka melaung-laungkan nama Yamazaki, Sonoko dan Yumi sampai sakit tekak. Apa kejadah jauh benar pergi kencing diaorang ni?

Now they are lost, hungry, thirsty, exhausted, scared and some of their friend are missing and probably hurt.

Rozman tak tahu what can be more worst than this.

Dia tenang kan Lily.

“We still have that chain, we follow it, either way, I don’t care, we think of something once we got out. I’m sure they’re okay, they’re just lost”

Rozman lihat kiri dan kanan rantai besi yang tergantung.

Lat talilat lai li tamplum…okay sebelah kiri.

Rozman dan Lily berjalan lemah dalam hutan. Berpandukan rantai besi…jauh ke dalam hutan.

Semakin dalam mereka masuk ke dalam hutan mengikut rantai besi tersebut, makin mencabar perjalanan mereka. Tumbuh-tumbuhan makin tebal dengan pokok-pokok gergasi yang banirnya boleh memuatkan dua orang dewasa. Rozman dan Lily berhenti apabila rantai besi menembusi hutan di cerun bukit yang curam. Perut lapar, dahaga dan kepenatan melampau, Rozman tak berdaya nak mendaki cerun di depannya.

“Take 5, take 5 Rosh, I can’t take it anymore” Kata Lily terbaring kepenatan.

Rozman turut berbaring di lantai hutan. Lily dah tertidur di sebelahnya. Rozman menelan seberapa banyak air liur yang boleh. Tekaknya kering kontang. Kelopak mata terasa berat, dikelip-kelipkan mata untuk menahan diri dari tertidur tapi tubuhnya terlalu lesu. Dengan secebis tenaga yang tinggal dia menggapai tangan Lily dan memegang dengan erat. Tak kira apa yang berlaku, dia takkan lepaskan Lily, never ever let her go, never ever…never…

ZZZzzZZZzzzzzZZzzzzzzz…

Rozman sedar dengan objek berwarna perang depan mata. Rupanya masa dia terlelap, daun-daun kering berguguran melitupi seluruh tubuh badannya. Lily pula terbenam terus dalam rimbunan daun kering. Gila, berapa lama dia terlelap? Tangannya yang masih erat memegang Lily dah naik kebas. Dengan sebelah tangan, Rozman struggle untuk berdiri kerana lagi sebelah masih semut-semut. Vertigo. Kepalanya pusing dan dia terdesak perlukan air. Rozman kejutkan Lily tapi gadis itu cuma mengerang. Sewaktu dia pegang kepala Lily, terasa berbahang di dahi. Dilihatnya wajah Lily pucat dengan bibir mengigil-gigil. Demam pulak dah…

Rozman membantu Lily bangun. Lily muntah air dan terjelepok ke tanah. They won’t make it to hike the hill jadi Rozman papah Lily mengelilingi cerun tersebut. Mesti ada opening somewhere.

Terdengar suara orang berborak. Sayup-sayup tapi dengar jelas butirannya, dan seakan cam suara itu. Rozman seperti disuntik adrenalin dan mendukung Lily dan berlari anak ke arah suara itu.

Mereka tiba di sebuah tokong beratap merah. Dari keusangan tokong, ternyata sudah lama ditinggalkan. Suara lelaki dan perempuan berborak kedengaran di sebalik tokong. Rozman memang cam sangat suara si lelaki, dia sandarkan Lily yang dah tak separuh sedar ke dinding tokong sebelum memanggil…

“Gunma? GUNMA! It’s me Roshi!” Laung Rozman sambil lari mengelilingi tokong itu.

“ROSSSSHIIIIIIII” Jeritan nickname Rozman bergema ke seluruh kawasan hutan.

Rika menyambut kedatangan Rozman dengan senyuman dan tangisan. Mereka berpelukan lebih kurang dan minta bantu Lily di belakang. Rika berlari pergi ke Lily manakala Rozman ke depan tokong dimana suara Gunma kedengaran.

Gunma duduk di tangga tokong dengan kaki berikat dua batang kayu. It looks bad. Rika muncul di sebelah tiang memapah Lily yang lemah dan dibantu Rozman untuk berbaring atas some kind of small balcony. Rika kembali dengan bekas berisi air. Walaupun rasanya payau, Rozman melahap air dalam bekas tersebut sepuas-puasnya.

“What happened? Where are Kentaro and Kitaura?” Tanya Rozman kepada Gunma.

Gunma teragak-agak untuk menjawab. Mungkin tak tahu nak mula kat mana.

“Kitaorang sesat, Gunma jatuh dalam gaung dan the guys pergi cari bantuan semalam sampai sekarang tak muncul-muncul” Kata Rika tenang sambil membantu Lily minum.

So cerita group Kentaro begini…

Sebenarnya rumah group Kentaro bukan sebelah ladang kobis yang group Yamazaki sangkakan. Rumah diaorang dekat belakang lagi berhampiran terowong. Technically memanglah sebelah rumah Yamazaki tapi kalau mengarah ke utara lah. Mungkin they missed it masa mencari tempoh hari sebab kena pergi dekat terowong baru nampak rumah tu.

Selepas gangguan malam pertama, keesokan harinya mereka minta tukar rumah dan dapat this one house di kawasan hujung kampong. Dari rumah tu dengar clear bunyi air terjun. Semua gatal nak pergi berendam jadi mereka devised plan macam mana nak pergi ke air terjun tersebut. Mereka guna alasan untuk check air terjun sebagai persediaan membaiki sistem pengairan. Untuk lebih menyakinkan, mereka akan tabur all these engineering whatever jargons so that Yumiko tak boleh nak counterback.

Hari yang sepatutnya mereka mula aktiviti, instead of repairing people house, diaorang ni pindah masuk dan bersihkan rumah baru. Since Yumiko pun ada time tu, mereka pun kelentong pasal preliminary check kat air terjun tu. Sudah tentu Yumiko-san tak bagi. Lagi mereka cuba justified, lagi keras larangan Yumiko-san, sehinggalah mereka ugut kalau macam tu sampai hujung minggu ni aja lah kitaorang kat kampong ni. Yumiko beralah.

“Okay kalau korang nak sangat besok aku bawa tapi kena awal-awal pagi sebelum breakfast”

Yumiko meninggalkan rumah group Kentaro. Girang gembira semua bila dapat tahu besok dapat berendam. What is it about Japanese and waterfall that many of them are super excited? Hell I don’t know. Malam itu semua tidur dengan lena despite the usual pelikness berlaku di luar rumah.

Keesokan harinya, mereka bangun awal dan seperti dijanjikan Yumiko-san dah tunggu depan rumah. Mereka ramai-ramai masuk hutan dengan Yumiko-san sebagai guide. Kata Gunma, Yumiko-san tak bersuara langsung pagi itu.

Seperti apa yang dialami group Yamazaki, group Kentaro dengar bunyi deruan air tapi tak sampai-sampai ke air terjunnya. Yumiko pula makin jauh ke depan. Bila suruh tunggu, buat tak tahu je. Sampailah Yumiko benar-benar hilang dari pandangan mereka.

Group Kentaro melaungkan nama Yumiko tapi tiada jawapan. Memang sah lah Yumiko sengaja meninggalkan mereka dalam hutan. Kentaro cuba bawa kumpulannya keluar dan mereka seperti putar-putar ke tempat yang sama, atau tempat lain tapi tak dapat bezakan kerana semua arah sama je rupanya.

Tengah kalut mencari jalan keluar, empat ekor babi hutan keluar entah dari mana mengejar mereka. Tengah lintang pukang menyelamatkan diri, mereka lompat kedalam gaung berdekatan tapi malangnya Gunma mengalami kecederaan di kaki kiri. Mereka terperangkap dalam gaung tersebut di kepung tapi babi-babi hutan itu hanya merenung mereka. Kata Gunma lagi, mata-mata babi hutan tu merah menyala. Dengusan babi hutan itu pula seperti taking their own sweet time untuk terkam mereka.

Lepas beberapa saat, babi-babi hutan berlalu pergi meninggalkan mereka. Semua menghela nafas lega tapi masalah mereka tak selesai lagi. Matahari dah tegak atas kepala dan perut berbunyi. Kitaura cuba usha keadaan sekeliling dan terjumpa sebuah tokong tinggal. Perfect untuk berteduh ditambah pula ada perigi kat depan tokong tersebut. Iya rasa airnya pelik tapi lebih baik dari tiada air langsung.

Mereka bertukar-tukar pengalaman. Pasal air terjun, pasal rantai besi kat tengah hutan, pasal kehilangan Yamazaki, Sonoko dan Yumi pagi tadi. It’s a tough heart to heart talk tapi mereka terlalu letih untuk embrace the mixed feelings.

“Wait…” Kata Rozman.

“Kalau korang stuck kat sini dari pagi kelmarin, so siapa yang kitaorang jumpa kat balairaya tengahari tu”

Mereka cerita pasal Koyuda bersaudara, atuk nampak group Kentaro masuk hutan dari rumahnya, Harupa and so on.

Gunma dan Rika cakap obviously itu bukan mereka. Mengenangkan all the weird shit mereka dah lalui, Rozman tak terkejut pun.

“Harupa…heh” Kata Gunma dengan sinis.

“Rumah korang tak kena ke? Kan ada orang-orang kampong datang berbisik ke lantai masa first day, ingat tak? Mesti rumah korang pun ada mangkuk ayun tu kan”

“Tak pula It just that masa kat rumah, mereka ada tanya kenapa korang (group Yamazaki) ambil rumah sebelah tangga ke tokong? Rumah tu actually tempat penyediaan mayat untuk dibakar dan berhantu”

“Lepas tu apa korang cakap?” Tanya Rozman lagi.

“Kitaorang gelak je lah. Bagitau atuk nenek tu yang kitaorang mana percaya hantu setan ni semua. So, mungkin sebab tu mereka tak bagitau korang pasal Harupa masa ziarah tempoh hari. Tak nak kena gelak”

“Kau ni relax je aku bagitau pasal Harupa. That motherf*cker is scary man”

“Yeah, aku tau, kalau kat rumah kau tu ada sekor je, ni ha kat area tokong ni, macam zoo!” Kata Gunma separa berseloroh.

Rozman tercengang. Apa maksud kau Gunma?

“We’ll see tonight” Jawab Gunma.

Rozman mengeluh panjang. Tak sampai seminggu mereka di Yurizawa, Yamazaki, Sonoko dan Yumi hilang, Kentaro dan Kitaura tak tahu kat mana, Gunma patah kaki, Lily demam, satu group sesat dalam hutan, hampir tiap malam kena deal dengan hantu raya siapa tah dan malam ni sekali lagi nak berdepan dengan Harupa cilanat.

Kicauan sekawan burung pulang ke sarang di langit menandakan hari nak malam.

“Kalau korang nak membuang, baik buat sekarang. Bila dah malam, you won’t have that chance. Trust me” Kata Gunma serius.
Akur dengan saranan Gunma, Rozman pergi cari port nak membuang. Semasa hendak turun dari bukit, Rozman perasan tokong tersebut tidak ada tangga. Bukan tangga dah ditelan zaman ke apa tapi memang takde langsung, seperti tokong itu dibina bukan untuk di ziarah. Kalau shrine, Rozman fahamlah tapi tokong ni besar. Sebesar rumah single storey 2 bilik.

Di kaki bukit kecil terdapat beberapa rumah burung or what looks like it. Curious, dia pergi usha rumah-rumah burung dan mendapati ia bukan rumah burung tapi shrine kecil seperti kotak sembahyang merah yang korang selalu tengok kat depan rumah Cina.

Dalam shrine kecil ada clay pot berisi abu. Tak perlu tengok lebih-lebih untuk mengetahui itu ialah abu mayat. Ketika Rozman melakukan bisnes, bunyi paluan loceng kedengaran dari jauh.

Naik semula ke tokong, rakan-rakan yang lain dah standby nak tutup pintu kayu. Selepas isi bekalan air dari perigi, Rozman join rakan-rakannya mengurung diri dalam tokong tinggal di tengah hutan.

Tokong itu kosong, takde patung dan takde kaligrafi kanji bergantungan seperti tipikal temple di Jepun. Pintu kayu ‘dikunci’ menggunakan balak yang di letak secara melintang. Mereka menyorok dalam satu ruangan seperti stor terletak di salah satu sudut.

Bunyi loceng ketiga baru beberapa minit berlalu dan angin berderu kuat seperti nak ribut taufan. Dengusan babi hutan bersahut-sahutan di luar. Lantai tokong bergegar oleh babi-babi hutan yang berlegar sekeliling tokong. Dari dengusan bertukar jadi lolongan, bukan lolongan binatang tapi seperti suara orang meraung.

Dari rekahan dinding, Rozman melihat jelas apa kelihatan seperti orang-orang terhoyong hayang macam orang mabuk sambil melolong-lolong mengelilingi tokong.

“What the hell?” Rozman tidak dapat memproses apa yang sedang dilihatnya.

“Aku rasa ini lah Harupa kau tu” Gunma membalas dengan tenang.

Pintu tokong di hentak berkali-kali dari luar hingga hampir tercampak kayu yang menghalang daunnya dari terbuka. Rozman cuba untuk melindungi tokong dari diceroboh tapi ditahan oleh Gunma.

“Kita lebih selamat kat dalam ni”

Keadaan di luar bertambah hirup pikuk dengan bunyi jentera dan rantai besi berlaga bergema di seluruh hutan.

Jika tadi pintu dihentak, kali ini dinding sekeliling pula jadi mangsa whatever creatures di luar sana. Macam nak roboh struktur kayu tu dibuatnya.

“Setiap malam macam ni?” Tanya Rozman.

“Yeap”

“Macam mana korang deal?”

“Nak buat macam mana lagi, tahan je la” Ketenangan suara Gunma dalam kegelapan sedikit sebanyak membuat Rozman tolerate situasi merinding yang dihadapi sekarang.

“Gunma! Rika! Buka pintu!” Suara Kentaro dan Kitaura kedengaran. Rozman dah excited nak buka pintu tapi ditahan Gunma.

“Those aren’t them”

“Kan diaorang tu!”

Gunma tarik Rozman sampai terduduk jatuh. ‘Kentaro dan Kitaura’ merayu-rayu suruh buka pintu. Rozman pula dah semakin tak tentu arah, dia yakin itu adalah mereka.

“Itu diaoranglah! Apa kena kau ni!” Bentak Rozman.

“Percaye lah cakap aku, itu bukan Kentaro dan Kitaura. Kalau tak semalam lagi aku dah buka pintu”

Tadi merayu suruh buka pintu ini dah meraung minta tolong pula. Rozman dah tak boleh tahan lalu meluru keluar dari storage room menuju ke pintu masuk tokong.

“KALAU KAU BUKA, KITA SEMUA AKAN MATI!” Amaran lantang Gunma memberhentikan Rozman on his track.

“Sebelum Kentaro dan Kitaura pergi, kami dah sepakat dengan password. Kalau betul itu mereka, sepatutnya mereka akan cakap password bukan merayu-rayu buka pintu” Terang Gunma.

Rozman mengundur dalam gelap kembali ke ruang stor. Suara ‘Kentaro dan Kitaura’ morphing menjadi suara Yamazaki pula, disusuli Sonoko dan Rika.

Tiba-tiba semua bunyi-bunyian termasuklah bunyi jentera dan rantai hilang. Just like that. Sunyi sepi. Hening. Telinga ditekap ke dinding kayu untuk mengetahui lebih jelas what the hell is going on now.

“~Roshi, Gunma, Lily, Rika~” Suara Kentaro, Kitaura, Yamazaki, Sonoko dan Yumi memanggil-manggil dari luar. Berulang-ulang diselang-seli dengan gelak ketawa di antara ‘mereka’.

Rozman hidupkan illuminator G-Shock dan menyuluh rakan-rakan. Lily tak sedarkan diri, Gunma tersandar sambil termenung dengan mata tak berkelip-kelip dan Rika baring dalam posisi fetal sambil menutup telinga dengan tapak tangan.

Dia tawar bekas air kepada rakan-rakan tapi semua tak mengendahkan pelawaan Rozman. Rozman meneguk beberapa kali sebelum melelapkan mata. Panggilan ‘rakan-rakan’ masih kedengaran di luar. Sekejap jauh, sekejap dekat depan pintu masuk, sekejap dekat dinding sebelahnya. Lantak lah, janji ‘mereka’ tak masuk dalam.

Rozman nekad, besok dia dan lain mesti keluar dari hutan sial ni. Whatever it takes.

Cahaya yang masuk dari rekahan dinding menandakan matahari dah tegak atas kepala. Rozman segera keluar dari ruang sempit yang melemaskan. Sebaik pintu tokong dibuka, dia menghela nafas lega apabila udara segar menusuk ke dalam hidung.

“Apa plan kau?” Tanya Gunma dipapah oleh Rika. Lily terduduk di belakang, masih mamai setelah seharian tidur.

“We need to get out lah, takkan nak duduk sini je”

“Yeap, I agree” Balas Gunma tanpa sebarang bantahan.

Bila dah kat luar baru nampak keadaan kaki Gunma. Bengkak dari kaki sampai pangkal betis sampai tak nampak buku lali. Keresahan di wajah Rozman membuatkan Gunma assuring bahawa dia boleh catch up dan mobilitinya tak separah yang disangka.

Easier said than done, nak turun dari bukit tokong alone took almost half an hour. Itu pun seksa gila macam angkat washing machine turun dari tingkat tiga ikut tangga.

Rozman cuba trace back kaki bukit last dia nampak rantai besi. Sambil memapah Gunma bersama Rika, Rozman lihat daun-daun kering di lantai hutan makin menebal, padahal tengah kemuncak summer. Rozman arah semua berehat sebentar sebaik nampak rantai besi terapung depan mereka.

Disebabkan keadaan Gunma, Rozman ambil keputusan untuk ikut arah timur mengarah matahari terbit. Diharapkan laluan menuruni bukit akan mengurangkan beban pada kaki Gunma.

Tengahari pun hutan itu masih menyeramkan. Rendangan pepohonnya menapis cahaya matahari yang turun ke bawah dan ini memberi some kind of an eerie atmosphere. Tambahan pula hutan tu takda bunyi cengkerik/serangga bagai. Hanya sekali sekala bunyi rimbunan daun bergegar oleh hembusan angin.

Empat jam kemudian, mereka terdengar deruan air. Rozman cam sangat bunyi itu. Berpandukan bunyi, Rozman navigate perjalanan mereka menuju ke air terjun. Dia tahu betapa mengelirukan bunyi tersebut tapi at least ada lah petunjuk. Sekurang-kurangnya kalau jumpa waterfall tu boleh replenish bekalan air yang semakin berkurangan.

Seperti dijangkakan, bunyi air terjun making them walking in circle tapi Rozman tak putus asa. Dia takkan biarkan mother nature beat him twice and he had enough with all these shits.

Miraculously dia terjumpa benang merah di atas lantai hutan. Dia tarik dan benang tersebut menegang lurus ke dalam hutan. Perlahan-lahan dia menyusuri benang merah sehinggalah dia sampai ke dahan dimana benang itu diikat.

Lily menjerit kegirangan sambil menunjuk ke arah jalan tak berturap. Kelegaan terpancar di wajah Gunma, Rozman, Lily dan Rika. Mereka segera mengikut jalan tanah merah.

Rozman macam nak menangis lihat patung-patung sami botak di bukit kecil dan tangkal-tangkal yang berlilit di pokok-pokok. Rumah-rumah perkampongan Yurizawa berselerakan di depan mereka saujana mata memandang.

Mereka menuju ke rumah tumpangan group Kentaro berdekatan entrance hutan. Tiba disana, mereka memanggil Kentaro dan Kitaura. Tiada balasan. Rika dan Gunma bergegas ke tempat simpanan bag dan mendapati hanya backpack mereka yang ada, punya Kentaro dan Kitaura dah hilang. Well at least that a sign yang mereka selamat sampai ke Yurizawa. Mungkin Kentaro dan Kitaura tengah kelam-kabut sekarang ni minta tolong orang kampong untuk menyelamatkan Gunma dan Rika, atau mencari group Yamazaki yang disangka masih di kampong.

Sekeping papan bertulis nota kepada Kentaro dan Kitaura diletakkan berhampiran entrance hutan. Gunma stand by di rumah menjaga Lily yang masih demam terketar-ketar sementara Rozman dan Rika pergi ke rumah Koyuda bersaudara.

Sebaik tiba, Rozman memanggil Uchiko-san dan Kanai-san tapi senyap tiada jawapan.

“Tadaiimaa” Kata Rozman sambil membuka pintu slide rumah Koyuda. Dalamnya kosong. Kosong as in macam dua beradik itu dah berpindah dan angkut barang-barang sekali. Backpack Rozman tersandar di tiang rumah. Dia selongkar satu rumah tapi cuma jumpa backpack kepunyaannya, Lily punya tak ada.

Rozman panik tapi dia tak nak tunjuk pada Rika. Dia ambil bag dan menuju ke rumah Himiko-sama bersama Rika.

Rumah Himiko-sama juga sama seperti rumah Koyuda. Kosong.

“What the hell is going on!” Tempik Rozman. Mata Rika dah berkaca-kaca dan ulang-ulang cakap nak balik rumah, nak balik rumah, nak balik rumah…

Rozman tenangkan Rika. This is not the time to have a break down. Mereka pergi ke rumah-rumah yang pernah di baiki oleh group Yamazaki sebelum ini dan setiap rumah adalah rumah tinggal. It’s like all of the villagers just packed their things and left.

Rika broke down. Dia tak tahan lagi dengan semua ini. Rozman pun dah tak tahu nak buat apa. Di cadangkan supaya mereka pulang dulu ke tempat Gunma dan rancang next move di sana.

Rozman dan Rika berjalan longlai merentasi Yurizawa, berlatarbelakang rumah-rumah tinggal. Rika ketinggalan di belakang dan seakan tak diendahkan oleh Rozman, he have so many things inside his head takda masa nak fikir pasal Rika.

Hampir tiba di rumah tumpangan Gunma, Rozman rasa pelik. Kalau tadi boleh dengar tapak kaki Rika di belakang, kini hanya tapak kakinya yang kedengaran. Berapa jauh amoi tu ketinggalan?

“Rika…” Panggil Rozman.

“Rika?” Rozman dmenoleh ke belakang melihat pada jalan yang sepi.

“RIKA!!!” Jeritan Rozman bergema.

Rozman berlari sana sini cuba mencari Rika. Nothing. Dia semakin panik. Bergegas Rozman menuju ke Gunma dan Lily.

Dia sampai ke rumah tumpangan Gunma dan segera membuka pintu.

“Gunma! Lily!” Suara Rozman bergema ke seluruh rumah.

“Tolonglah jangan korang pun hilang jugak, please God, oh please” Air mata Rozman dah mengalir laju .

Dia terjah setiap ruangan dalam rumah tersebut dan hampa melihat kekosongan demi kekosongan.

Rozman break down. Dia meraung sekuat-kuat hati sambil menjerit nama rakan-rakannya.

Keheningan perkampongan di kaki gunung dipecahkan oleh laungan dan jeritan Rozman yang berlari sekeliling Yurizawa mencari rakan-rakannya. Setelah confirmed there is not a single soul there melainkan dirinya, Rozman berjalan menuju ke terowong untuk keluar dari kampong tersebut.

Dia melewati rumah tumpangan yang pernah dihuninya sebelah tangga tokong dan…

“Roshi…~” Suara Lily kedengaran sayup-sayup dari atas bukit dimana tokong terletak.

Sekali lagi namanya dipanggil, kali ini ada suara rakan-rakannya. Suara Ben pun ada juga. Rozman membalas semula dan suara-suara rakannya seolah girang dan menyuruh dia naik ke tokong.

“Roshi-chann kochi kochi” Panggil Lily dengan mesra.

Dengan gembira, Rozman berlari daki tangga. Naik punya naik tak sampai-sampai ke tokongnya. Tinggi betul tokong tu sampai termuntah-muntah Rozman di buatnya.

Akhirnya dia tiba di puncak. Rozman meluru ke arah sebuah rumah di tengah-tengah tanah lapang dan mendapati rumah itu kosong. Dia lihat sekeliling, jangan kata rakan-rakannya, loceng yang dia dengar setiap hari itu pun tak ada.

Di tebing menghadap Yurizawa, Rozman terduduk apabila mendapati hanya hutan rimba di bawah tokong. Rumah-rumah, ladang dan sawah padi semua takde.

Rozman meraung semahu-mahunya. Dia dah tak sanggup nak hadapi semua ni lagi, dia nak balik Malaysia, dia nak balik Kedah.

Tiba-tiba ada beberapa lelaki tak dikenali mengepungnya. Rozman meronta-ronta cuba melepaskan diri dari cengkaman. Seharian berlari sana sini, ditambah kejadian-kejadian pelik yang berlaku, Rozman terlalu penat untuk melawan. Dia beralah, lantak koranglah nak bawa pergi mana pun.

Semasa dipapah turun bukit, dia tengok tangga tadi dah takde. Bila sampai bawah, hanya ada hutan rimba dan denai-denai kecil bersimpang-siur. Orang-orang tak tahu dari mana datangnya, budak-budak pun ada hanya melihat Rozman di bawa keluar dari hutan.

Paling dia pelik, terowong yang menghubungkan Yurizawa dengan highway tu pun takde.

Rozman di bawa ke balai polis untuk memberi keterangan. Beberapa minggu kemudian, dia dropped out dari universiti dan pulang ke Kedah.

Begitulah ceritanya.

Tamatlah sesi aku bersama Rozman yang in total berjumlah 10 sesi dalam masa 2 setengah hari.

Rozman merupakan abang kepada kawan baik aku. Seminggu sebelum aku lepak kat rumahnya di Kedah, kawan aku menceritakan kes abangnya si Rozman ni.

Sebelum semester baru bermula, Rozman bagitahu kenalan-kenalan di universiti yang dia nak solo hiking kat taman-taman negara di Kyushu. 2 minggu kemudian, seorang pengunjung di Kirishima Yaku National Park melaporkan ternampak orang tak sedarkan diri semasa berada di salah satu menara tinjau yang dibina khas untuk melihat hidupan liar di taman negara tersebut.

Sebenarnya dah lama ranjer-ranjer hutan cuba menangkap Rozman yang dilihat orang ramai melilau tak tentu arah kat dalam hutan. Some parts of the forest are off limit kerana berbahaya dan juga banyak kes tersesat. Sewaktu ditemui, Rozman ni menggelupur kelaparan dan meracau-racau nama Yamazaki, Sonoko, Lily, Ben, Yumi, Gunma, Kitaura, Kentaro dan Rika.

Untuk pengetahuan semua, Yurizawa tak wujud. There is no such place in Japan called “Yurizawa”.

Begitu juga dengan Yamazaki, Kentaro, Kitaura, Gunma, Ben, Sonoko, Yumi dan Rika. Mereka-mereka yang didakwa oleh Rozman diculik oleh Yumiko dan Orang Hutan tak wujud dalam daftar pelajar universiti tempat Rozman belajar.

Rozman dimasukkan ke hospital dan psychiatrist sahkan dia mempunyai Bipolar Disorder with strong tendency towards pathological lying.

Actually Rozman dah lama ada bipolar cuma undiagnosed. Orang kampong mana lah tahu pasal bipolar mental disorder semua ni. Aku sendiri pun bila dah ada internet baru tahu pasal bipolar. Kata kawan aku, abang dia ni memang pelik sikit, introvert dan ada time dramatik tak tentu pasal disebabkan mood swings. Takdela suspek sakit mental ke apa dan cuma anggap eccentricity Rozman sebagai ‘dah memang perangai dia macam tu’

Yang peliknya, se’gila-gila’ Rozman, dia tak pernah menipu. Keluarga dia sendiri pun kadang-kadang tak tahan dengan sikap terus-terang Rozman yang ada time memalukan mereka di khalayak ramai. Jadi bila doktor cakap Rozman ni kuat menipu (pathological liar), tak boleh terima juga lah keluarga kawan aku ni.

Keluarga kawan aku bersetuju dengan nasihat penaja dan juga universiti bahawa Rozman dah tak berupaya untuk melanjutkan pelajarannya. Dia dibawa pulang ke Malaysia dan cuba rawatan kampong pula. Tapi lagi mengarut jadinya, dukun cakap Rozman ni ada orang turunkan saka. So bila dah buat upacara tu upacara ni, lagi gila pula Rozman ni jadinya.

End up pergi balik berubat hospital dan Rozman kena makan ubat seumur hidup untuk kawal bipolarnya.

The interesting part about kes Rozman ni, cerita pasal Yurizawa tu tak pernah berubah. Dari orang yang tangkap dia masa kat taman negara, ke psikiatri, ke keluarga dan siapa-siapa sajalah, it is always the exact same story. Biasanya orang menipu ni cerita tak consistent tapi Yurizawa si Rozman ni maintain je dan dia tak pernah gebang melainkan orang yang tanya atau minta dia ceritakan.

Disebabkan itu, aku sanggup travel jauh-jauh dari KL pergi Kedah tahun 6 tahun lalu untuk dapatkan cerita ni. Yes, cerita Rozman ni does sound fabricated tapi bagi aku pengalaman Rozman ni…for the lack of better word…awesome. Kalau korang sendiri pun tertunggu-tunggu update, apa lagi aku yang dengar sendiri, walaupun cerita dia lintang-pukang but the jizz of the story…macam korang cakaplah, boleh buat filem.

Itulah kali pertama dan terakhir aku jumpa Rozman. Few weeks ago aku dapat berita yang Rozman dah meninggal dunia kerana pneumonia. Aku takdelah sedih sebab tak rapat pun dengan arwah, just bersimpati je lah dengan kawan aku tu. It just that bila dapat berita tu aku teringat kat recording session dengan Rozman. Pada mulanya aku tak cadang nak jadikan entry tapi bila fikir balik, that guy spent 5 hours telling me this crazy story, at least what I can do is honor that session by uploading the story. Samada betul atau tak, you got to agree with me this is one hell of a story.
Rozman ni jenis tak bercakap dengan orang. Dia boleh went on months tak cakap sepatah perkataan pun. Macam mana aku dapat buat recording session dengan Rozman? Because I’m good at what I’m doing

Seriously speaking, orang macam ni kena approach from different angle. Aku ‘suap’ Rozman dengan G-Shock MI:3 LE. Yeap, I went to that extend. Sesiapa minat G-Shock tau lah betapa rare nya model MTG 910 MI:3. Aku cuba let go jam tu lama dah tapi takde siapa nak bayar asking price aku. Anyway, cut long story short, kawan aku cakap I do him a big favor kalau aku hadiahkan jam tu kat abang dia. The rest is history…

Rozman habiskan hidupnya lepas balik dari Jepun jadi shut-in. Bertahun arwah tak keluar rumah kerana tahu bipolar symptoms dia akan menyusahkan ramai orang dan juga keluarga, so Rozman ambil keputusan untuk ‘zuhud’ kat dalam rumah. Even balkoni luar rumah pun Rozman tak jejak.

Terima kasih juga lah dengan wujudnya internet, kalau tak dah bunuh diri kot kerana kebosanan. Rozman ambil upah buat tesis orang universiti. So siapa-siapa yang malas nak buat final year project apa bagai tu untuk course material engineering, memang carik Rozman lah.

Arwah Rozman ni memang high IQ. Dia boleh belajar french sendiri tengok kat internet dan ambil upah translate manga dari Japanese ke French. Lepas tu belajar German, then Russian. Jadi walaupun dia duduk rumah, takdelah tak contribute apa-apa. Kalau ikutkan income dia sebulan dekat 30 ribu ringgit tax free.

Malangnya keadaan Rozman ni jadi lagi parah lepas mak ayah meninggal pada tahun 2014 (beza bulan). Kata kawan aku, lepas mak ayah dia meninggal, Rozman fell into clinical depression. Dia sangat closed dengan parent so bila dah meninggal mental state Rozman turned for the worst. Dari berisi jadi kurus kering sebab tak makan, setiap malam meraung dan buat perangai drama dia sikit-sikit marah, kejap-kejap mengamok. Nasib baik kawan aku ni adik beradik ramai, ada 7 orang kakak dan semua kat Kedah (adik-beradik 11 orang, member aku second last) so semua ambil turn balik kampong jaga Rozman.

Bulan-bulan terakhir Rozman, dia dah totally wrecked. Agaknya depression dari kematian mak ayah terus haywire otak si Rozman. Masa musim kering yang panas melampau-lampau haritu, Rozman ni setiap tengah malam dia akan mandi sebelum tidur.

Rozman mandi dengan masih berpakaian then bantai tidur dengan basah-basah tu. Orang tegah pun dia buat jugak cakap tak tahan panas.

Few weeks later, Rozman demam dan kemudian meninggal dalam tidur.

Kongsi kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

fariza
rate (4.89 / 9)

Sila tinggalkan komen yang berkaitan dengan cerita :)

215 Comments on "#dammerung – Misteri Yurizawa (Seram)"

avatar
Uyin
rate :
     

TERBAIK!!!!!!!

Yukinakagawa
rate :
     

The best so far.

cikpendekarpenyu
rate :
     

Cerita ni Dammerung buat ada 2,3 part. Uploader combinekan semua jadi 1 part, tu yg pjg gini. Tp cerita mmg paling best yg abg Damm buat.. tak sabar nak tunggu buku Yurizawa keluar. ..

Bang Damm!, sambung la citer “bisnes baru ayah” kat Cari.com tuuuuu…..

Si gemuk

?

Si Gemuk Pendek

?

pelurupuitis
rate :
     

Awesome…!!! X puas bace…?

rvinv92
rate :
     

best cite ni & sedih.. kesian Roshiii

1 3 4 5
wpDiscuz