duduk rumah sewa,sehari dah kena kacau sampailah budak rumah kena rasuk

Nama sy tini..sy 22..kisah ni terjadi hujung tahun 2015..sy habis diploma bulan 10 2015..so sy terus cari keje n alhamdulillah dapat..then isu selepas tu,rumah..sebab sy ni bukan orang KL..sy asal Kelantan..so dipendekkan cerita,sy jumpa rumah sewa dalam mudah..kondo,fully furnished..so tanpa fikir panjang,sy terima je sebab masa dah suntuk nak balik kampung dah sebelum start keje..rumah murah n cantik..bila dah bincang dengan ownernye,sy pegi survey rumah tu dengan junior sy..sampai area pv tu,sy kehairanan sebab sy tengok owner dia muda sangat..macam beza beberapa tahun je umur dari sy..then,sy mintak dengan owner,nak letak teruslah barang sy kat rumah tu sebab dah bayar deposit..owner tu cakap suruh sy letak rumah kawan die dulu yang kondo bersebelahan..kononnya rumah sewa sy tu kawan serumah sy tu pun belum masuk lagi..esoknye diorang masuk katanya..walaupun kehairanan,sy ikutkan je sebab esoknye tu sy dah balik kampung..

lepas seminggu,sy datang KL semula untuk start masuk keje..sy dengan cik abang sy angkut barang2 sy masuk kerumah sewa tu pukul 12 tengah malam sebab bas sampai lewat..owner pun ada sekali..masa mula2 sy sampai tingkat rumah sy,sy rasa tak sedap hati..sy ni jenis cepat rasa something yang kite tak boleh tengok dengan mata kasar..tak pernah rasa tak sedap hati macam malam tu..tapi sy cuba positivekan diri..

maybe sebab tempat baru ke apa kan..then,rumah sy ni paling hujung..dekat dengan tangga..lift kat tengah koridor..kire jauh la sikit jalan..rumah sy ni pulak jenis dapur sebelah luar.so sebelum sampai pintu rumah,kena lalu mengadap dapur sy dulu..first time sy lalu tu,dari jauh sy dah nampak dapur tu macam gelap sangat..gelap yang lain macam..tapi sy buat bodoh je lagi..bila owner tu sampai,die bukak pintu rumah tu,sy terkejut kenapa kosong je takde orang langsung..owner terus cakap kononnya budak rumah sy tu lagi 2 hari baru akan masuk..so sy gelisah la sikit..

memang confirm2 la malam tu sy sorang kat rumah tu..sy positivekan lagi diri nih..kuatkan diri nih..tengok cik abang syg meninggalkan sy sorang2 yang gelisah di pintu nih..malam tu memang rumah tu terang benderang..malam tu berlalu dengan lancar je sebab kepenatan..tanpa sy syak yang esoknye bermulalah perjalanan sy yang sebenar benarnya..untuk first week keje,sy masuk keje pkul 1pm sebab still in training..so dalam hati ni kononnya sukalah ingatkan boleh bangun lewat..keesokan harinye,sy yang biasanya sedar pukul 8 lebih,kebingungan..

sebab sy dengan sendiri tersedar bangun pukul 7pagi tepat2..dalam hati maybe sebab dah cukup tido kot..sedapkan hati sikit..so bila dah bangun awal,tak ada apa nak buat..keje pukul 1..tengok jam baru pukul 7.15am..nak tengok tv pun owner belum masukkan tv..secara spontan sy keluar bilik,pergi koridor,pergi dapur,basuh peti,n yang paling hebatnya,sy dengan selamberr masuk dalam setiap bilik kosong dalam rumah tu..siap masuk dalam tandas yang ada dalam bilik kosong tu lagi..tak pernah sy berani nak masuk bilik kosong macam tu,rasa pelik kenapa berani sangat boleh masuk bilik2 tu..

tepat pukul 8.15am,bermulalah gangguan2 yang terhormat yg mula kedengaran..sy berada didalam bilik sy tengah syok main hp,tetiba startlah bunyi guli bertaburan..mula2 sy abaikan..tapi makin sy abaikan,makin kuat die main..then sy teringat,ayah sy pernah cakap,kalau rumah bunyi guli jatuh,maknanya rumah tu memang ada yang ‘lain’..sy buat bodoh lagi..makin kuat die bunyi..bila sy keluar bilik,tak ada pulak bunyi tu..bila masuk bilik je terus bunyi..hati sy makin kuat tedetik yang rumah tu memang ada ‘something’..sy terus wasep owner,tanya samada ada budak kat tingkat atas rumah sy atau sy sorang je yg dengar.owner cakap budak2 laki kat atas yang main..sy pun pelik,takkanlah budak laki nak main guli lagi zaman2 sekarang ni..sy abaikan je.then pukul 11.30am owner datang rumah nak bagi resit,sy tanya sekali lagi soalan yang sama sebab nak tengok reaksi die macam mane..die tukar topic lain bila sy tanya soalan tu..

then sy tanya lagi dah berapa lama rumah ni kosong sebelum ni..die tukar topic jugak..dalam hati sy,memang sah rumah ni ada yang tak kena..then sy buat bodoh je n terus gerak pegi keje..sy cerita kt cik abang syg masa kat keje,die buat endah tak endah je..ini yang buat sy geram..cik abang sy ni memang sebelum ni tak pernah percaya n amik serius bila sy cakap sy dengar itu ini,nampak itu ini..geram jugak rasa macam nak bagi die duduk tempat sy je..sy habis keje pukul 6pm..balik keje sampai rumah pukul 7lebih almost 8..memang seramlah nak jalan dari lift ke rumah sebab jiran2 kat situ jenis kau-kau aku-aku..memang xperamah..sy taknak pandang arah dapur sebab sy memang gelisah bila tengok dapur..bila dah habis mandi semua,rilek2 la dalam bilik tunggu cik abang datang amik kua makan..masa menunggu tu pun bunyi jugak guli2 tu..buat bodoh je..

sy duduk sorang2 dalam rumah tu 3hari 3malam..n selama 3hari 3malam tu la benda yang sama sy dengar nonstop..n selama tu la sy sedar tido tepat pukul 7 pagi tiap hari..sy mula rasa pelik sebab rumah sy tingkat 9,even cuaca kat luar panas terik,tapi rumah sy sejuk sangat macam ada aircond je..memang sejuk..dipendekkan cerita,akhirnya selepas 3 hari kesorangan,ada la kawan baru yang masuk rumah..akhirnya ada peneman..bila borak2,rupenya adik2 lagi diorang ni..belasan lagi..baik n satu kepala..suka lah sebab ada kawan beborak kan.den hari2 berlalu macam biasa..guli masih setia kedengaran..ada kawan baru sorang lagi masuk rumah tu duduk bilik yg ada toilet.. then ada satu malam,sy tak tau budak2 tu keluar n sy sorang je dalam rumah tu..

tepat pukul 4pagi,sy tesedar n tengok jam..lepastu bila nak tido balik,bunyi orang gelak punya la kuat..dalam hati,kuatnya diorang ni gelak,lewat betol tido..then makin kuat gelaknya.then sy dengar elok2 gelak tu,kenapa pelik je cara die gelak..then tetibe dengar suara budak2 tu gelak sambil bukak pintu..rupanya diorang baru balik rumah..then sy terfikir,eh kalau diorang baru balik,itu suara diorang,habis yg gelak tadi tu suara sape..terus gelisah..dalam hati,tak kan lah suara tutt..terus sy paksa mata tido,tapi makin kuat pulak die gelak,bila dengar betul2,suara gelak tu betul2 sebelah tingkap bilik sy..bilik sy ni sebelah dapur..then terus tertido macam tu je sambil baca ayat qursi..then ada roomate baru masuk bilik sy..alim akak tu..baca quran malam2..bagus orangnya..rasa selamat sikit,sebab sy cuti orang perempuan masa tu..

then lepas 2hari,ada orang baru nak datang tengok rumah..kebetulan semua ada,then kami mengalu2kan la..sy masuk bilik tukar2 baju semua then keluar jenguk2..orang baru tu tengok bilik yang paling luas..then budak2 tu cakap kat orang baru,diorang rasa ada yang tak kena dengan rumah ni..terus sy tegamam..sy ingatkan sy sorang yg kena..then orang yg datang tengok rumah tu balik,budak2 tu panggil sy beborak..diorang bagitau diorang dengar bunyi guli..

lepastu ada satu malam budak yang nama jie ni tido lewat..kuar g tandas,dengar bunyi musik..die ingat sy yang pasang..die tekap telinga kat bilik sy,sunyi..die pegi dekat bilik luas tu,musik tu bunyi dalam bilik luas yang kosong tu.terus die masuk bilik..sy senyap je masa diorang becerita..kitorang beborak tu dalam bilik sebelah bilik luas tu..dlm bilik tu ada katil double decker..masa mula2 diorang cakap tu sy perhati penghadang katil double decker yg ada kat bawah katil tu jauh teceruk kat bawah katil..

tapi makin lama diorang becerita,penghadang tu makin tekeluar kedepan..terus sy meremang,n cakap suruh diorang stop becerita..then sy masuk bilik,wasep cik abang bagitau apa yang jadi walaupun die tak percaya sangat..then sy kol ayah sy,bagitau ayah apa yang jadi..waktu sy on call dengan ayah sy,bunyi guli bertaburan kuat teramat sangat macam die tengah marah..sampai menangis2 dalam fon..then akak roomate sy balik then die basuh baju..then die macam diam pelik je..macam ada something yang die sorokkan..

sy wasep owner rumah bagitau apa yang kitorang kena..owner pulak selamber je cakap tak ada apa..bukak surah ruqyah la..then sy bukak surah ruqyah n cuba nak tido..bunyi guli betaburan yang kuat tadi hilang..then bunyi pintu rumah sy macam ad orang bukak..sy fikir budak2 tu keluar..tapi gerak hati sy kuat mengatakan yg malam tu akan ada something yang akan jadi..tiba2 bunyi sebijik guli jatuh dalam bilik sy dekat sebelah katil sy..terus sy bangun n tengok betul ke ada guli..tengok jam,baru pukul 10.30pm..walaupun masa tu tengah cuti wanita,tak boleh pegang quran tanpa lapik,masa tu tak fikir panjang,peluk quran kuat2 tanpa lapik..

tengah gelisah tu,tetiba pintu sy kena ketuk punya la kuat..mula2 tak nak bukak..tapi tetiba dengar suara jie jerit mitak bukak pintu..sy beranikan diri bukak..bila bukak je pintu,jie terus meluru masuk n kunci pintu sy sambil peluk sy nangis2..sy yg tengah gelisah jugak ni hairan kenapa dengan jie ni..then jie cakap kawan die tu nama ju dah kena..sy ni yg tengah gelisah ni blur kena apa..jie cakap ju dah kena rasuk..terus sy teringat gerak hati sy..memang betul apa sy rasa..jie ajak sy pegi bilik die,sy gelisah..die tarik sy n bila sampai depan bilik diorang,tengok ada 2orang kawan laki jie tengah baca yasin sambil pegang ju..

katil besi ju dah patah dua..ju dah macam orang gila..betul2 kena rasuk..suara pun berubah..pandangan ju tepat pada sy sambil mengerang2..sambil tu jie bagitau die tengok ju yg tengah lena tido tiba2 tenung kat die,terus die kol kawan laki die mintak datang rumah,bila diorang azan,ju terus mengamok dengan suara garau..benda tu mengamok sambil panjat tingkap bilik diorang,cakap kenapa kitorang masuk rumah die,die tak suka ada orang masuk rumah die,die nak kitorang keluar dari rumah die,kalau tak,die nak bawak ju pergi dengan die..lepas azan,die lemah..bila tengok ju pandang sy dengan tajam,sy kol owner rumah mintak datang sambil becerita apa yang jadi..yg peliknye owner tu macam rilek je..

sy mintak ayah kol cik abang datang amik sy malam tu jugak..sy nak keluar rumah tu..bila owner datang,die bawak kawan die.owner masuk rumah rilek je macam die dah tau ada yang tak kena dengan rumah tu..terus sy bagitau kawan die apa yang jadi dari awal sy masuk rumah sampai malam tu..kawan die tanya sy,bunyi gelak yg sy dengar tu kt bilik sy ke,bilik sy sebelah dapur ke..terus die cakap kt owner,’aku dah cakap,ada benda dalam rumah ni..

benda tu kat dapur!’..terus sy tegamam..memang hangin satu badan lah masa tu..in the end,kitorang semua on the spot malam tu jugak keluar dari rumah tu angkut semua barang2 kitorang..ingat tak akak bilik sy yg alim tu balik malam tu die diam semacam..rupanya masa die tangah sidai baju,lampu tempat die sidai baju tepadam dengan sendiri n menyala dengan sendiri..lepas kejadian tu,sy sedikit fobia nak sewa rumah yang jenis tinggi2 nih..sampai sekarang,rumah tu still diiklankan dalam mudah.my..kepada sesiapa yang nak cari rumah sewa,pilihlah dengan betul..

::hantar kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *