Gangguan dan histeria

Assalamualaikum FS.

Ramai yang bercerita pasal pengalaman seram masa ddk hostel dan aku terpanggil nak cerita jugak. Ceritanya panjang, tp aku shortform kan.

Aku merupakan batch 2008 masa masuk sekolah teknik di melaka. Aku jugak ditempatkan dari salah satu dorm besar kat hostel, iaitu dorm 7. Dorm tu betul-betul depan toilet. Jadi masa memula masuk, senior aku terus ingtkan make sure dorm jangan sepah, bersih dan pastikan kalau malam nak g toilet, ajak la berteman even pintu depan mata je.

So, beberapa bulan tu masing-masing ok je, takda la cita kene kacau ke nampak ke, masing2 memang takda apa la. Tambahan setiap malam dorm kiteorg akan baca pendinding.

Selang beberapa bulan tu, aspuri (asrama puteri) kecoh dengan penampakan susuk tubuh perempuan tergantung kat satu pokok besar betul2 belakang dorm aspura (asrama putera). Tapi time tu tak berapa nak porak peranda sebab masing-masing ignore benda alah tu and aku pun tak tgk dan tak nampak pun, jadi aku tak layan.

Tetiba ada satu dorm sibuk nyanyi lagu wayang kulit, mendayu2 nyanyi. Tah kenapa malam tu dieorg suka sangat and malam tu malam plg malang sekali.

Selalunya habis je prep, ade student yg akan ddk study room sambung belaja, study room tu betul2 mengadap pokok besar tu. Tapi malam tu, takda sapa ddk study room tu belah luar(open air) , semua ddk dlm study room(kipas). Ada yang siap2 dah ready atas katil nk tido awal.

Dalam dorm aku, aku yg plg berani. Means, mostly akan depend pd aku dr bukak pintu, bukak lampu gelap2 dan sbgainya. Partner katil aku, nana pgl aku tanya, ” kau nak tengok sesuatu tak?” Aku pun ckp la “amende?” dia ckp, “aku tak boleh tunjuk betul2, tapi aku bawak kau g study room, kau terus tgk kt pokok besar tu. Tapi kau jgn tgk lama2” aku pun ckp “ok”.

Dia pun bwk aku dpn study room, pastu dia terus lari masuk bilik. Aku pun terus la tgk kt pokok tu.. Terketar kaki aku kejap, sebab perempuan tu merenung tajam kt aspuri. Seolah mcm memerhati. Aku pun terus la buat acah2 berani jalan masul dorm.

Time tu nana dah pucat lesi, aku ngn shida terus bacakan yaasin. Tonggang tebalik aku baca sbb cuak tgk dia. Tak sampai beberapa minit tu, dengar ade budak menjerit-jerit, mengilai2 terkena histeria. Kejadian histeria ni melarut2 sampai berhari2. Jgn kata aspuri je, aspura pun ade yg kene. Dieorg kata nmpk ade benda merangkak atas atap.

Dlm minggu yg sama, hari sabtu. Lepas prep, aku terus g toilet. Aku nmpk ade sorg pmpuan tgh mmbongkok basuh baju mengadap dinding dlm shower. Aku tgk je, takdela nak tegur. Bila time magrib je, mestila student berpusu2 nk g surau, aku berlari2 msk toilet, lalu dpn shower tgk bdk tu ade lagi. Aku pulak boleh ckp, “lah, tak habis2 lg bsh baju ke?” guess what happen next??

 

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *