Kejadian di Hospital Saat Mama Pergi Meninggalkan Kami

Kebolehan melihat alam lain selain manusia adalah bukan satu pekara yang semua manusia mampu dan menjadi satu keistimewaan if kau bole melihat mereka.

Cerita nya bermula ketika aku berumur 14tahun.Di takdirkan mama masuk hosptal sbb buah pinggang dia rosak n kena tebuk kt leher sbb doctor nk masukkn wayar ape tah.Keadaan hospital lama yg agak menyeramkan buat aku nak cpt keluar dri situ.Byk ari gak la duduk situ,bau hanyir hospital mmg buat aku x selesa.Yg aku pelik ada 4 katil dlm bilik 1, mana masuk mesti tak lame mana duduk mesti meninggal. Sorg demi sorg lastly tinggal je mama aku.Paham jelah kan kalau mlm2 mcm mana. Kejap2 org bilik sblah life support mesin dia stop so bunyi mesin tu pn dh seram. Then bila ada yg meninggal akan nampak diorg sorong mayat keluar..Pastu akan berganti pesakit baru.

Nak di jadikan crita blik sebelah tu ada sorg makcik cina bole di katakan dh uzur. Mama aku ckp smlm makcik tu dtg kat katil dia borak2 ckp” wa keluar dlu dari lu lepastu lu plak” .. alih2 ari ni dok meraung sakit.. Dh la mlm2 nurse dok cerita ade penampakkan kuntilanak kt wad bersalin..cissss . Lagi makcik cina ni dok meraung “adoii sakit”.serius klau korang dgr dia dok meraung sayu je mmg seram dh la dia dok meraung tu 1 hal tapi sbb aku penat sgt siang skola mlm jaga mama so aku last2 tertido..dlm pukol 1 lebih mama kejut aku nk ke bilik air..aku ikutkn je.

Utk pegi bilik air kena melalui beberapa bilik..kira lalu dpn bilik makcik cina tu dlu baru smpai toilet so aku sempat la tegur makcik tu..” u oke ke nyonya”..dia diam je..toleh kt aku pon tak..tak sahut pon. Dia ngadap tingkap je..selesai smuanya mama ckp dia nk demam x sedap bdn..kitaorg terlena..

dlm pukol 3 aku dgr ada suara lelaki dok kecoh2 rupenye kluarga makcik cina tu dtg ..rupenye makcik cina tu dh meninggal kul 1 lebih kata nurse kt situ..kitaorg bru tau..ayooookk terdiam kejap. Eh sape plak aku tegur td..

aku tgk je anak dia nanges2..that time aku dah ckp dlm hati ” terkena dah aku ni”aku jenguk bilik sblah diorg dok cabut2 wayar,bole plak nurse tu tarik kain yg tutup mayat ternmpk la muka makcik tu.. gelap n mata ke atas.. perghh berderau hati aku..aku terkejut jadi terkaku..tibe2 nurse ckp mama tibe2 darah dia drop 1 badan kejang mcm stroke terus tak sedarkn diri.

Kelam kabut la aku mana tekejut dgn apa aku nampak td.Doctor kata heart beat tak menentu,kejap drh tinggi kejap drop. Dlm hati aku x putus doa,1 fmly dah aku call. Ya allah dok elok je tadi..doctor kata be prepared. Hati aku hancur,sedih. Mula nak baca yassin tapi mcm hilang pertimbangan tak bole terima kenyataan. Aku tgk dada mama berombak. Ya allah..aku menangis sampai sakit kepala..kakak tgk aku dh mcm org gila..dia suro aku turun ke bawah tuk tenang kan diri..istifar ingt allah.Tekak rasa perit. Aku turun je, menonong rasa kosong..tuk beli makan minum dah lewat malam so mmg tade kedai yg buka so aku pegi kat mesin yg tekan air tu.. tuk pegi kt situ kena melalui bilik mayat.

Aku terduduk kt kerusi bila akak aku call ckp “ma dah tade dik,ko naik skrg!!!!!”.. aku diam. Tak nanges x apa.. aku jln terus tak tgk depan tiba tiba ada nurse pakai mask sekat aku. Dia tanye ” awak nak tgk mak awak ke,ikot sy ” aku pelik tgk nurse tu punya uniform.

Macam uniform lama. Sbb masa minggu lepas aku duduk situ aku suka jln2 lepas turun dri surau aku suka ke area arkib kat hospital tu so aku sempat tgk gambar2 lama.. sebijik mcm nurse tu pakai..

tapi aku tak tau kenapa aku bole relakan aje follow dia..seolah ada yg mengawal aku.Masa aku tgh jln follow nurse tu aku tgk kiri kanan jln arah bilik mayat . Aku jln je.. boleh tahan laju jgk nurse ni jln. Sampai kt lorong bilik mayat paksu call upenye dia nampak aku dari atas laju je jln nak ke mana kata dia.

Aku ckp nak tgk mama la.. pastu line termati. Langkah aku terhenti kt dpn bilik bertulis” mayat bukan islam & mayat reput “.aku nampak di balik pintu pintu nurse tu berjalan melepasi dinding tanpa perlu bukak..ya allah hanya tuhan je tau apa aku rasa time tu. Bertahun dah berlalu..tapi til now aku takkan lupa apa yg jadi.Aku redha kehilangan mama ,semua dah tertulis..meskipun kematiannya mendadak. Allah:(

Alfatihah tuk mama.

hantar kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

Klik SHARE lepas dah baca ye..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *