Misteri Jalan Alor Pudak

Assalamualaikum semua,aku ni peminat tegar #fs ni. Ni 1st time aku nak cite pengalaman aku masih misteri duk berlegar2 dalam pikiran aku..

# Misteri jalan alor pudak..

Aku cite sikitla aku ni sape,cite dah 7 tahun berlalu, masa ni aku keje sales bank, yang buat kredit kad ,loans semua tu lah. Aku keje kat dalam tesco. Masuk pagi balik malam. Kena shift awal balik awal la, selalu aku dapat shift malam, masuk kul 3.30 pukul 10.30 baru abis, mengemas2 pukul 11 baru gerak. Tu pun kalau bos tak de, kalau ade kena maki seround dua baru boleh balik…

Kisah misteri bermula waktu aku pulang dari keje

Rumah aku di kampung, aku keje kat alor setar, dalam setengah jam ke sejam jugak la, tapi kalau tengah2 malam jap je dengan speed yang laju. Kalau nak balik dari alor setar akan lalu di kawasan jalan kampung yang sunyi, bila lewat2 malam tak de kereta sebijik pun dah lalu sebab dah lewat. Mak aku risaula sebab aku ni perempuan balik keje lewat2 mlm..

Setiap malam aku akan kol kawan aku ajak teman bebual sepanjang perjalanan balik takde la rasa takut sangat. Jalan sunyi gila2, memang aku bawak kereta side mirror dengan cermin kereta menang aku tak tengok la.Aku fokus ke depan je.

Pernah aritu aku tengah sembang2 syok dengan kawan ngumpat orang tu orang ni sambil nak hilang seram aku. Sampai je dekat area jalan alor pudak, bunyi telefon suara macam putus2 time dengar, pastu mati sendiri, aku cuak dah aku tengok line full. Aku kol balik kawan aku, aku marah la apasal letak!! Dia kata aku yang letak lagipun suara aku pun tak de, pastu selambe je dia cakap dah smpai ke weh jalan ang cerita tu. Kojaq betuii ,seram kott bawak kete.Nak teriak pun ade. Kalau balik sorang2..

Tapi setiap hari aku akan terserempak dengan pakcik bawak moto posmen, aku tak pernah plak syak ape2, mungkin sebab tu aku tak de rasa takut sangat kalau bertembung dengan dia tiap2 tengah malam. Moto dia pun agak lama la sebab uncang dia bawak pun kain yang lama, bila nampak aku wat tak tau jela sebab aku akan lintas moto tu,tak kan nak follow dia plak. Tak pernah aku nampak muka dia sebab dia bawak moto tak pernah angkat muka, lagipun gelap mana ada lampu jalan sangat kot kampung tu. Slow je dia bawak, boleh dikatakan hari2 aku akan terserempak dengan dia area jalan sepanjang aku lalu ikut kampung tu, Kira dia jadi peneman aku la kalau balik lewat malam..

Kadang2, hujan renyai ke lebat dia bawak jugak. Terdetik hati rasa kesian je tengok dia baru balik keja lewat2, dah tua, kadang aku pikir kenapala pakcik posmen ni tak keja kat pejabat pos yang dekat sikit kalau area rumah dia dekat2 dengan pendang, alor setar jauhla dari kampung sebenarnya. Pernah sekali tu lepas aku lintas moto dia, masa ni betul2 kat jalan alor pudak, aku terasa nak tengok side mirror nak tengok dia, tapi dia dah tak de, aku agak mungkin dia dah masuk simpang rumah dia.

Hari2 aku akan jumpa dia di mana2 sepanjang jalan balik tu,antara pukul 12-1 pagi, bila nampak dia kurang rasa takut sebab ade teman atas jalan la, balik rumah aku akan cerita kat mak,kesian kat pakcik tu,keja jauh2. Mak aku heran. Posmen ape keje tengah2 malam. Aku cakapla dia balik lewat kot mak lagipun rumah dia jauh dari alor setar..

Nak dijadikan cerita, satu hari tu tahun bila ntah..ada satu van yang bawak tok2 guru silat,excident meninggal terbabas terlanggar pokok besar kat jalan alor pudak tu. Jadilah kisah masuk paper kata jalan tu berhantu la ape, orang lalu kadang tu nampak jalan straight, situ jalan bengkang bengkok skit, tapi banyak pokok2 besar, pastu. Abang aku kol kawan dia yang keje posmen, kawan dia kata kalau keje posmen mana boleh bawak moto posmen balik rumah, lepas kejadian excident tu, aku balik tak pernah jumpa pak cik tu lagi..rasa kadang seram je,.

Smpaii sekarang jadi tanda tanya kat aku, pak cik tu siapa, dia tak pernah ganggu aku, berpaling muka kat aku pn tak pernah sebab aku setiap kali lintas moto dia nak tengok dia tak nampak mungkin situ gelap tak de lampu jalan sangat. Sekarang jalan tu dah ade tanda besar2 awas kawasan excident,hmm. Tapi alhamdulilah sepanjang aku balik keje masih lagi selamat dalam perjalanan ke rumah. Pernah sekali dua je kadang rase ade bende melintas tapi aku pikir bangau je, sebab abah aku dah pesan, kalau rase ade nampak ape pikirkan bangau je sebab bangau kaler putih..

Maafla cite tak de la seseram mana..tapi nak cite pengalaman je..kalau ade yang biase jalan situ pernah jumpa pakcik posmen tu komen la ye…

Terima kasih sudi mmbaca..dan terima kasih admin sudi post kan pengalaman saya ni..

M.s

Leave a Reply

12 Comments on "Misteri Jalan Alor Pudak"

Notify of
avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
sunburn

misterinyer pakcik 2….apa kisah dia ek?curious lak nk tau…

kura2 hijau

best cerita, tapi yg part lawak sikit tu time abah dia suh bayangkan bangau kalau nampak something yg terbang kaler putih..hehe..lain kali pikir banagu je ye 😀

kura2 hijau

bangau*

myrala

aaah..yg ni pun lawak….time ni sya terpikir ade betul nye jugak hhaaa

myrala

“kena maki seround dua” haha lawakk

Yibo

kisah ni macam pernah baca dekat fb dulu dulu. tp mungkin kebetulan kot sama.

Princessa

ooo…ritu ternampak bangau lah kot dalam 10pm area pokok pisang byk… lepas tu kedepan sikit kaw tu gelap gelita tetiba terdengar suara tapi ia bukan bahasa dunia kot lain mcm je… cuma 1 badan bulu roma berdiri… lega dia x tumpang balek rumah huhu

Amal

Penah lalu jalan 2 dlm pkul 11 mlm..mmg sunyi dan xda moto keta lalu lalang…sy tgh drive keta..then nmpk sbuah motosikal jnis lama..sorg pak cik tua..then blkg dia ada pmpuan bju puth rmbut pnjg..rambut 2 x mngerbang lgsg..mustahil klu naik moto rambut xmgerbang..mesti angin akn tiup2 jgak..ni lgsg rambut 2 xbrtiup dek angin..sy cuba pintas motosikal 2 dan bila lepas pintas pandang side mirror terus xda moto tsebut..dlm hati..terus tertnya2 sapa penunggang dan pmbonceng motosikal td…

z

Untung ada org teman sebelum ko tahu sapa dia. X lah takut sngt kan sbb dia pun x pernah kacau ang.
Part bangau tu baguih ayah ang…
awak pun ada… Positif cara x mau takutkan diri. Sbb slalu dulu kat umrah den ada bunyi² kat ats atap. Wk2 tu mak den ada la masalah hal mistik2. Mak den kata tupai la kucinglah kat ats atap tu…lagi pun den ni mmg jenis x dak sense sngt bab² ni. So den percaya kaw² pnya smpai x takut langsung…tapi bila den fikir balik den rsa benda tu sbb dulu slalu sngt bunyi tapi skang dak dah.
Entahlah betui ka dak den pikir ni. Misteri x…. Hahaha

Rumorsss

Ko naik viva kan 😂😂😂

eddredd

jgn nanti ada orang cerita , aku la pakcik tu.. dah benti posmen.. sekarang sukat meter letrik pulak

Mr. Alone.

Perghhh….!!!!
Dok Loq Staq cakap Key Ell tuu..
La ni 1 mesia paham la kalau hang tulih pelat kedah pun…
X payah nak Kel ell sangat laa.. poyo btoi awek nihh..

wpDiscuz