PENGALAMAN MISTERI MASA MENGANDUNG SULUNG

Assalamualaikum & salam sejahtera.
Aku pembaca setia FS walaupun sebenarnya bukan seorang yang berani.
Ini adalah real story based on pengalaman aku sendiri. Hanya nama & location je aku tukar atas sebab2 tertentu.
Kisah bermula selepas aku kahwin.

Bunting Pelamin
Aku disahkan hamil 2 hari selepas majlis persandingan. Asalnya tak larat nak pergi kerja, memang penat yang teramat sangat. Nak apply leave lama sikit, tapi boss tak approve kan pulak. So, pegi klinik dengan niat nak MC, at least boleh la rehat. Tapi kantoi pulak, doktor check, tekanan darah semua normal. Tak ada tanda-tanda orang sakit pun. Terpaksa la aku mengaku yang tak larat nak kerja sebab terlalu penat lepas kenduri.
Nasib baik doktor memahami, tapi sebelum keluar dari bilik doktor, doktor terpandang inai merah & cincin berkilauan kat jari. Doktor tanya bila kahwin? Dia cakap, entah-entah mengandung. Aku punya la tak mengaku sebab awal sangat. Nikah 2 minggu sebelum tu. Takkan dah pregnant? So doktor pun buat urine test, result: Double line. Lupa pulak last period aku memang ngam-ngam sehari sebelum nikah tu. Alhamdulillah rezeki.. Punya la happy kitorang laki bini sebab dapat rezeki awal walaupun macam tak percaya je..

Husband aku yang super excited nak jadi ayah tu, terus bagitau mak ayah dia berita gembira tu. Bukan main banyak pantang larang ayah mentua aku bagi – jangan lalu bawah ampaian orang, jangan bagi sebarangan orang pegang perut, jangan makan ni, jangan makan tu, jangan buat ni, jangan buat tu. Aku dengar je la, sebab kali pertama, memang tak tau apa.

Bermula la kehidupan sebagai isteri & bakal ibu. Untuk pengetahuan semua, ayah mentua aku ada kebolehan mengubat orang, since husband aku kecik sampai sekarang, boleh kata setiap hari ada orang datang rumah utk berubat. Urut patah, santau, tersampuk hantu/jin semua. Pesakit yang datang kebanyakannya dari merata negeri.

So memang selalu dia pesan kat aku, mengandung anak pertama ni, banyak orang yang berminat. Aku tak faham, ingatkan bila mengandung anak pertama muka berseri-seri kot.. Tu yang ada ramai peminat. So aku angguk-anguk je. Setiap malam sebelum tidur, husband aku akan baca doa Nabi Musa untuk mengelak sihir & ilmu hitam, lepas tu diraup kan dari kepala hingga kaki aku.

Perkampungan Jin..?
Kisah ni jadi masa aku pregnant dalam 4 bulan macam tu. Belakang kawasan rumah aku sebelum ni hutan & tak ada penempatan. Nak dijadikan cerita, kawasan tu dibeli oleh siapa aku tak tau, tapi yang pastinya diorang nak bangunkan kawasan perumahan mewah kat situ. So bermula la kerja-kerja construction..

Tapi aku difahamkan kerja-kerja construction tu terganggu sebab 2-3 kali jentera mereka rosak & kerja-kerja yang sepatutnya tak dapat diteruskan. Kontraktor & sub-kontraktor pun pening tak tau nak buat macam mana, so salah seorang dari mereka bercerita & tanya pendapat orang kampung di sini. Orang kampung tersebut suruh kontraktor tu tanya Pak Najib (bukan nama sebenar) iaitu ayah mentua aku, sebabnya ayah mentua aku pernah buka gelanggang silat kat kawasan hutan tu. Dulu masa aku belajar silat pun, selalu jugak tengok benda-benda misteri dari dalam gelanggang – pokok bergoyang walaupun tak ada angin, bau wangi yang tiba-tiba.. Tapi kami semua buat tak tau je.. Asalkan makhluk-makhluk tu tak menunjukkan diri & mengganggu sudah.

Selepas ‘deal’ dibuat, ayah mentua aku pun ajak husband aku pergi hutan tu. Bab ni memang aku tak puas hati, kenapa husband aku kena pergi skali? Tinggalkan aku sorang-sorang yang tengah pregnant kat rumah.
Untuk pengetahuan korang, dalam masa lebih kurang seminggu, setiap malam berturut-turut, pukul 12 tengah malam, husband aku follow ayah dia pergi ke hutan tu, lengkap dengan pakaian silat diorang. Menurut husband aku, dia & ayah dia buat solat hajat di sana setiap malam. Dan selepas selesai, dia tak diberi buka mata, tapi dia dapat rasakan yang dia dikelilingi oleh orang ramai, macam orang-orang kampung. Dia bagitau yang ayah dia berunding dengan ‘orang-orang kampung’ di situ supaya berpindah, sebab tempat tu akan dijadikan penempatan manusia. Selepas seminggu berunding, akhirnya ‘mereka’ bersetuju dan kerja-kerja construction tu pun dapat dijalankan semula. Sekarang dah naik apartmen-apartmen mewah kat situ & dah ada ramai orang tinggal pun..

Itu ialah kisah husband aku yang follow ayah dia pergi ‘berunding’. Lain pulak kisah aku yang ditinggalkan sorang-sorang tengah-tengah malam selama seminggu tu. Setiap malam, sebelum husband aku keluar follow ayah dia, dia macam biasa akan bacakan doa Nabi Musa & diraupkan pada aku dari kepala hingga ke kaki. Then dia akan pasang surah-surah Al-Quran dari PC & suruh aku tidur.

Satu malam, masa aku tengah tidur, aku terjaga & ternampak husband aku duduk bersila betul-betul tepi aku sambil tenung aku. Aku pun pejamkan mata semula & ingatkan dia dah balik dari hutan tu. Tiba-tiba masa separuh sedar & nak sambung tidur balik tu, aku teringat baju yang dia pakai tu macam pelik je, berjubah & berserban putih. Terus aku bukak mata cepat-cepat, tapi tak ada sesiapa.. Tersirap darah aku, macam nak gugur jantung dibuatnya. Serius takut gila & rasa nak nangis, tapi tak guna sebab taka da siapa boleh tolong aku masa tu, nak lari pun tak tau nak lari kemana pagi-pagi buta macam tu. Then bila masa aku tertidur balik pun aku tak sedar.

Esoknya, aku cerita kat husband aku, dia just cakap, “ada yang tolong jaga sayang la tu masa abang pergi buat kerja..” Bersahaja je jawapan tu macam tak ada apa je. Bengang aku. Aku yang melaluinya dah kecut perut masa tu.. Cisss!!

Hari kedua terakhir ‘rundingan’ tu, aku terjaga lagi masa tengah tidur. Maybe dah pagi buta masa tu, bila aku terdengar suara lelaki betul-betul kat telinga kanan aku, “Assalamualaikum..” Aku automatic bukak mata sebab terkejut. Pandang kiri aku, husband aku tengah tidur kepenatan. Tak sampai hati pulak nak kejutkan, maybe dia baru balik dari hutan tu. Aku terus tutup muka dengan selimut sampai pagi..

Esoknya, aku cerita lagi kat husband aku, sambil marah-marah dia sebab dia lah punca aku kena kacau. Dia boleh selamba jawab dengan muka tak rasa bersalah langsung, “orang bagi salam, jawab je la..” Memang aku angin satu badan sebab tak kelakar langsung & terus membebel-bebel non-stop. Haaa rasakan.. Kikikikii…

Suara Lelaki Lagi
Pernah sekali, aku kerja petang (aku kerja syif). Selepas solat Subuh & husband aku dah pergi kerja, aku sambung tidur balik. Konon-konon boleh la bangun lewat sikit. Tiba-tiba masa tengah tidur tu ada suara lelaki yang kuat panggil nama aku, “Rosmaahhh..!!!” Suara tu kuat & menyebabkan tindakan reflex, aku terus bangun & terus capai tuala pegi mandi. Lepas mandi, tak tunggu dah. Terus bersiap laju-laju & keluar rumah pergi office. Masa tu memang terlupa yang diri tu tengah berbadan dua. Kussss semangat!!!

Peminat Misteri

Ini lagi satu kejadian yang aku takkan dapat lupakan sampai bila-bila. Masa aku tengah pregnant 7 bulan. Satu pagi aku rushing nak pergi kerja, aku masuk lif & terus berdiri depan sekali, betul-betul depan pintu lif. Lif masa ni ramai orang, peak hour; mana yang nak pergi kerja, yang nak pergi sekolah, yang saja nak semakkan lif pun ada kot.

 

Akulangsung tak tengok siapa ada dalam lif waktu tu.. Tiba-tiba ada tangan yang datang dari belakang aku & terus pegang perut aku. Macam nak gugur jantung aku sebab terkejut. Punya la aku jaga-jaga tak bagi sesiapa pegang perut aku kecuali husband aku, doktor & nurse yang checkup aku tetiap bulan tu. Lepas tu kedengaran suara nenek tua, “ berapa bulan dah ni..?” Aku jawab dengan terkejut & blur-blur, “7 bulan dah..” Then dia jawab, “Oohhh..” Sambil gelak-gelak.. Aku terkejut & macam tak boleh hadam apa yang jadi tu, tapi bila lif terbuka kat Ground floor, terus je jalan pergi ke kereta sebab memang rushing nak pergi kerja dah terlambat. Langsung tak ingat dah nak cerita kat husband aku pasal tu.

So bermula la perangai pelik aku di mana aku langsung taknak pergi ke rumah mak ayah mentua aku. Bila husband ajak, aku bagi 1001 alasan – penat la, taknak mengganggu diorang la, malas la.. Padahal sebelum ni selalu je bertandang ke rumah mentua aku tu, sebab jarak rumah kami tak jauh mana pun..

Selang beberapa hari, aku rasa sakit teruk kat bahagian bawah perut. Tak tau nak beranak ke apa, sebab first time rasa sakit macam tu, sampai menitik air mata tahan sakit. Duduk tak kena, baring tak kena, berdiri, berjalan semua tak kena.. Aku terus ajak husband pergi hospital sebab dah tak tahan sangat sakitnya. Tapi yang membuatkan aku marah sangat kat husband aku, dia boleh bawak aku pergi rumah mak ayah dia, bukan terus bawak aku pergi hospital. Masa ni memang aku tak puas hati sangat-sangat & macam biasa membebel-bebel non-stop.

Masuk je rumah mentua aku, ayah mentua aku dah pandang aku semacam. Macam boleh baca pulak apa yang jadi kat aku. Lepas husband aku cerita lebih kurang kat dia pasal sakit aku tu, dia terus suruh aku baring & dia bacakan ayat-ayat suci Al-Quran sambil tekan tepi perut aku. Sakitnya Tuhan je tau, keluar air mata jugak aku masa tu.. Then lepas beberapa minit, dah hilang pulak sakit tu, baby siap tendang tangan atuk dia. Ayah mentua aku tanya, “Ada benda-benda pelik ke yang jadi baru-baru ni..?” Aku cerita pasal kejadian dalam lif tu, then dia cakap, “kan betul abah dah cakap, mengandung anak pertama memang ada orang yang berminat. Belum masa lagi ni, mana boleh keluar. Ada benda mengacau tu..”

Lepas kejadian tu, aku pun disuruh mandi limau untuk buangkan segala makhluk-makhluk yang cuba nak mengganggu aku & baby. Aku selamat bersalinkan anak pertama aku masa usia kandungan 40minggu 1 hari. Alhamdulillah..

Sampai sini dulu cerita aku. In shaa allah kalau diizinkan, aku akan share lagi kejadian-kejadian misteri yang jadi kat aku selepas aku bersalin pulak.

Moral of story, yang jugak selalu husband aku ingatkan kat aku: Makhluk-makhluk selain manusia & haiwan ni memang wujud. Kita kena selalu percaya kewujudan mereka, tapi jangan terlalu takut & jangan pulak terlalu berani. Anggap je dia pun makhluk Tuhan yang sama-sama menumpang di bumi Allah ni..

Terima kasih kerana sudi membaca & komen positif / negatif.

hantar kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

daydreamer
FB Penulis

Nothing interesting. Just ME. Myself.

35 comments

  1. Yg jagekn sis tu msti pdamping hubby sis… 🙂🙂 …nti sis up cter lps bsalin lak ye…smoga sis skluarga sntiasa dlm lindungiNya…amin…

  2. Err saya gugur anak 1st.. Bila awak cerita anak 1st ade yg berminat huhuhu clichenya tapi sekeliling saya memang ramai yang gugur anak 1st termasuk spupu saya baru2 ni. klo boleh elaborate sikit sebabnya, yang lain2 boleh berjaga2 kot.

    1. takziah.. mungkin blum rezki tu.. pernah sorg perempuan dtg berubat dgn ayah mentua sy yg skrg dah dibuang rahimnya.. 2kali mengandung, 2kali baby hilang mase kandungan berusia atas 6bln.. antara sbb nye bile dah lps 6bln, dia balik kampung melenggang perut.. x silap sy tujuan utama melenggang perut tu nak tau jantina baby.. adat tu dibuat oleh bidan kampung (yg biasenye ade membela2.. wallahualam). ms kandungan sulung dia ilang, ayah mentua sy dah pesan kat dia x payah melenggang perut smua.. Allah dah jadikan cantik anak tu, lelaki perempuan xkesah, asal semua selamat.. ingatkan dia faham n serik.. tp bile pregnant ke2, dia pegi lg mase tu kandungan dah dekat 8bln.. then bebrape hari lps melenggang perut tu, dia mimpi beranak.. esoknye bleeding.. tp x macam keguguran.. klu gugur ms 8bln, kan dah jadi janin yg hampir sempurna.. kena dikebumikan mcm biase.. tp bleeding mcm period je,pegi scan, dah xde baby! doctor pun x dpt nak explain, walhal sblm2 tu scan, mmg dah nmpk jelas bentuk janin dlm perut tu.. kesimpulannya ms pregnant, x perlu buat adat2 yg mengarut.. yg jgk boleh mendatangkan syirik.. bykkan beribadat, mengaji & berserah pd Allah.. atau buat kenduri doa selamat, mohon keberkatan semoga Allah permudahkan segala urusan sis utk dptkan zuriat yg seterusnya.. in shaa allah..

  3. Kalau nak tulis nama samaran pun janganlah libatkan orang politik. Nak kasi orang baca perlu neutral ye dik. Saya bukan macai ok. Cuma tak berkenan cara puan menulis.
    #peace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *