Misteri Bilik 2-6

Assalammualaikum hai semua. Pada kali ini aku nak ceritakan sedikit mengenai pengalaman aku semasa duduk di asrama Fata*** di Bilik 2-6. Waktu tu memang bilik kitaorang yang popular sangat dengan gelaran bilik keras.

Sebelum ni semua yang duduk bilik tu keluar awal ataupun pindah terus sebab takut sangat. Tapi ramai yang kata kami dua belas orang ni la yang first duduk sampai habis kontrak.

Aku nak mulakan kisah ni pada waktu petang selepas kami berbincang dan menceritakan tentang bilik kami ni. Apa yang kami dengar. Selepas dari kami berbincang tu ada seorang budak bilik aku namanya Peah sangat takut bila nak masuk bilik tu. Aku dan 2 orang lagi kawan aku cakap la masuk je, takde apa laa. Sebab yang lain pergi kantin nak makan. Okay nak dijadikan cerita pada petang tu memang dah gelap sebab hari nak hujan, salah satu pintu kat bilik kami tu terhempas kuat.

Okay la aku namakan bilik B. Sebab kat situ ada dua bilik, ruang depan, sinki, bilik air dan balkoni luar. Jadi kami berempat diam je la. Kawan aku yang peah tu dah start menggigil dan menangis sebab takut sangat. Kami cuba pujuk dia. Tak lepas gak. Waktu tu tiba-tiba kami berempat terdengar bunyi pintu tu nak dibuka dari dalam dan waktu tu jugak kami dengar bunyi bayi gelak. Apa lagi, kami terus duduk luar sebab takut sangat. Selepas je kawan aku yang lain balik. Kami buat keputusan semua tidur kat ruang depan tu.

Berhimpit laa kami dua belas orang dengan berbekalkan kipas angin yang kecik pusing-pusing tu. Haha kau rasa? Selepas kejadian itu, sepupu aku kena berat lepas balik dari toilet Kuang. Sebab dia kata dia dengan kawan aku nampak kepala paip dekat sinki tu terbukak sendiri. Dan badan mereka dua rasa berat selepas mereka keluar dari toilet tu. Waktu nak ke asrama, dia terjatuh.

Aku pun gelak la. Macam mana kau jatuh? Dia kata ada orang tolak dia. Padahal mana ada orang. Aku dah start seram sejuk dah. Setiba di bilik sepupu aku suruh aku urut bahu dan picit kepala dia. Aku mulakan tugas aku sambil urut tu aku baca ayat qursi. Waktu tu dia kata dia sakit sangat. Aku pun picit la kuat lagi.

Then kawan aku pasang surah yaasin. Sepupu aku kata dia panas, then badan dia dah macam ular aku tengok. Aku nangis la time tu sebab first time kena dan sepupu aku kot. Jadi aku terus panggil kakak yang pandai lah jugak berubat ni datang ke bilik. Bila masuk je bilik tu kakak tu terkejut sikit bila tengok keadaan sepupu aku tu. Dia suruh aku dan sepupu aku pergi ke bilik dia. Time tu laa badan aku pulak jadi berat.

Then, kakak tu kata kau tak minta izin sebab tu benda tu marah. Haa apa lagi aku nangis lagi laa. Sebab aku ni dikategorikan sebagai penakut. Selepas itu kakak tu mula pantau kami. Hari hari datang bilik kami.

Start tu kami mula rapat dengan kakak tu. Selepas dah diurut sepupu aku lain sikit. Dia suka senyum sorang sorang, gelak sorang sorang dan paling penting dia suka bersendirian. Aku jadi takut dengan dia. Pada satu malam aku tidur memang sebelah dia. Aku terasa ada orang tarik rambut aku.

Aku terkejut laa. Aku tanye kau tarik rambut aku ehh. Dia dah memang pejam mata dia cuma senyum senyum je. Lagilah aku takut.

Bilik 2-6 ni sejak tu kami kena teruk. Loker goyang goyang sendiri. Bunyi guli laa, bunyi orang duduk atas katil dan yang paling takut dekat tingkap bilik air akan ada rambut julur je kat situ.

Tu kawan aku nampak. Aku alhamdullilah tak nampak. Paling rare pasal bilik 2-6 ni setiap maghrib je pintu dapur tu akan tertutup dan terkunci dengan sendirinya. Ada lagi waktu tu kami tengah solat berjemaah, nak baca surah yaasin time tu mula laa loker tu buat bunyi, katil tu lagi kuat bunyi macam orang tengah duduk dan banyak lah.

Ada sorang kawan aku tengah mengaji, kotak tu melayang kena kepala dia. Tu yang susah tu. Ada dalam bilik A satu katil kawan aku yang Peah tu katil dia memang berat sangat nak tarik cadar pun tak boleh. Macam ada orang tengah baring kat situ. Aku ada ceritakan ada sorang kakak yang tolong kitaorang berubat tu dia boleh nampak benda benda halus tu. Dia kata tu atas katil tu budak. Start tu kawan aku memang dah tak tidur tempat dia.

Aku pun dah tak tidur tempat aku. Aku tidur nan kawan aku kat depan. Kami berempat tidur kat depan. Ada satu malam kawan aku nampak ada nenek masuk bilik air bunyi orang berlari kat luar. Yang lawaknya aku sampai nak ke tandas pun suruh kawan teman ataupun aku bukak sikit pintu tu. Haha penakutnya aku waktu tu.

Haa yang paling seram ada hantu pocong kat balkoni kitaorang. Pada mulanya kami tak nampak. Kawan aku sorang ni nama dia joyah yang nampak. Malam-malam akan dengar bunyi sinki tu diketuk dan apa yang lawaknya kami berempat memang tidur pasang lagu. Sepupu aku ni jenis tidur lambat dia ada pernah nampak pocong tu tengah berjoget ke kiri ke kanan. Haa tu yang lawak.

Ada pernah dia bawak geng pulak 3 benda tu. Ada tinggi, pendek nan gempal. Kau rasa?? Haihh, pernah sekali ada pontianak datang rehat kat balkoni kami. Dekat ampaian ada orang tua memang duduk situ. Aku selalu basuh baju jemur waktu nak maghrib memang bahu aku berat je and sakit. Aku kalau nak jemur baju ke mesti ajak kawan aku. Hahaha, nasib aku ada kawan yang baik dan boleh terima aku ni seadanya.

Ramai budak lelaki selalu bertanya bilik kitaorang ni ok tak? Korang okay tak? Sebab setiap malam yang mana berada di kedai mamak di depan rumah memang akan nampak.

Yang lagi pelik kawan aku semua cerita pernah mimpi seorang nenek tua pendek, bongkok dan muka buruk sangat datang bilik kami.

Tapi aku tak pun. Tapi pada suatu hari aku termimpi nenek tua tapi ni bukan yang pendek tapi ni yang tinggi. Dan aku pernah nampak. Ya Allah, waktu tu memang aku menggigil dan aku suruh mak aku ambik malam tu jugak.

Tapi tak ambik sebab rumah aku jauh kat perak. Aku belajar kat KL. Sejak peristiwa macam ni berlaku aku mula kuat semangat berbanding dulu. Pernah sekali aku nan kawan aku saja datang ke asrama tu.

Aku saja pandang balkoni ex bilik kami aku nampak penyodok tu pusing pusing sendiri walaupun takde angin. Jadi kepada adik adik bilik 2-6 hati hati tau. Banyak-banyakkan baca al-quran, ayat qursi dan surah yaasin.

hantar kisah anda: fiksyenshasha.com/submit.

Ana
Kongsi kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

14 comments

  1. part nmpk rambut trjurai dkt tingkap tuh seram. klau mkcik dh lma mereput dkt kedai mamak bawah tuh..
    #cumel

  2. cite ko seram tapi aku kena baca banyak kali sebab struktur ayat yang aku susah nak fahami. hihi. sori tegur sikit. ๐Ÿ˜‰

  3. Terโ€˜overโ€™ sangat kekerasan asrama tu sampai tak masuk logika dibiarkan didiami oleh budak2. Mcm cerita bohong je…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.