DENGAR CAKAP KALAU TAK AKAN TERIMA PADAHNYA

Assalamuailaikum,dan selamat sejahtera pembaca FS .Hari ini aku nak cerita kan pengalaman aku kisahnya pendek je okey aku start ya

Kejadian ni berlaku semasa aku berumur 7 tahun masa tu aku tengah tunggu mak aku balik kerja aku ni hari2 pergi kedai mak aku untuk tolong mak aku hari ni mak aku ada OT balik lama sikitlah tinggal setengah jam lagi yang aku ni degil tak dengar cakap mak aku . Aku kata aku nak balik tapi mak aku kata tunggu dulu lagi sekejab lagi dah malam ni nanti bahaya jalan sorang2 aku pun degil aku terus balik masa tu aku jumpa kawan aku nama Day(nama samaran) aku dengan dia main kat taman bagunan sebelah rumah dia sebab rumah aku jauh lepas aku sampai kat taman tu aku rasa tak sedap hati aku kat dengan Day wei aku pergi panggil adik saudara aku jab main sama2 dengan kita sebab rumah dia pun dekat situ .

oh ya lupa aku nak kata aku ni ketua kawasan semua tempat tu tapi bukan kuat sangat pun ketua kecil je okey sambung . Aku pun pergilah rumah adik saudara aku lepas sampai je aku panggil dia . Akhir dia keluar juga bila dia keluar aku cakap jom main dengan kitaorang day pun ada dia pun nak main lah lepas tu dia kat mana Day aku kata ni kat sebelah aku tiba2 Day hilang tapi masa tu aku tak takutlah mungkin dia dah balik kot sebab rumah dia pun kat situ sampai je kitaorang nak turun adik saudara aku kata panggillah Day keluar sebab rumah Day tingkat G aku pun panggillah dia keluar .

Dia pun keluarlah aku cakap dengan dia wei apahal kau tiba2 balik Day pun pelik dia kata bila masa pulak aku balik dan bila masa pulak aku main dengan kau . Aku peliklah aku main dengan siapa tadi . Tapi belum dikatakan satu penamat bila aku ,Day dengan adik saudara aku main diorang pun nak balik aku pun baliklah terpaksalah balik sendiri walaupun jauh sampai je sana oh ya kat rumah aku ada taman . Taman tu ada parit besar aku pun lompatlah bila aku lompat aku naik lah tangga taman permainan lepas tu aku pun gelongsor bila dah turun . Oh ya aku ni sebenar duduk rumah flat rumah adik saudara aku dan kawan aku Day pun duduk rumah flat .

Okey sambung banyak pulak iklan aku tengok bumbung rumah flat aku tengok ada benda terbang tiba benda tu datang dekat aku makin dekat bila aku tengok betul2 ya allah penangal aku pun pengsang yang peliknya masa aku bangun aku nampak semua orang dekat klinit diorang aku jatuh kat parit besar menyebatkan dagu aku koyak doktor kata ada benda kat dagu aku diorang kata aku pengsang kat tepi longkang jalan raya aku pelik aku pengsang kat taman ni aku pengsang kat tepi longkang jalan raya mula dari hari itu aku akan dengar cakap mak aku aku takkan balik sorang2 dagu yang aku katakan tu memang ada benda dalam dagu aku . Kena jahit sebanyak lima belas jahitan masih ada kesan lagi tu pun sikit je .

Okeylah sebelum aku mengundur diri aku nak nasihatkan jangan lawan cakap mak kalau kita lawan cakap mak syaitan suka dan akan kacau kita allahualam kalau aku ada masa aku bagitau cerita tentang sekolah aku dengan kawan aku okey bye

::Hantar kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

47 comments

  1. ha…. ha…. aku punn pening… tp endingnyer aku paham gak ler… TQ atas nasihat ko tu… Jangan melawan cakap Mak.

  2. Next cite, admin please cek balik sblm pos…yg tukang bc ni da pening lalat…mana nk dengung mna nk berhenti…da xde irama…flat je bc cite die…xtau nk takut ke nk gelak…

    sekian…

  3. gigih baca ulang kali nk fahamkan cerita ni.. tapi malangnya still tak faham jugak.
    dik, lain kali tolong eja dengan betul, lepas tu tolong gunakan tanda baca (koma, titik, tanda seru, etc.)
    kat sekolah ada belajar bahasa melayu kan…sedih baca cerita kau ni dik…
    sebab tak faham

  4. Berulang2 aku baca bleh la faham sikit jln cerita tp still pening sbab ayat berterabur, nsib baik Pengsang aku.. Aku pn curious jgak bnde ape ye kt dagu dia smpai skrg dia x nk bgtaw..

  5. Berulang2 aku baca bleh la faham sikit jln cerita tp still pening sbab ayat berterabur, nsib baik x Pengsang aku.. Aku pn curious jgak bnde ape ye kt dagu dia smpai skrg dia x nk bgtaw..

  6. hahahahaha aduuuhhhh
    memula aku skt pala sbb xfhm…
    pastu skt perut lak sbb thn gelak
    seme koma, noktah ko telan deq oiii…
    aku try baca senapas smpi sesak dada aku
    xtau nk stop kt ne…

  7. adoiii..terbahak2 aku gelak..memula nk marah sbb x boleh nak paham langsung sbb xtau bile nk berenti bile nak sambung baca..pastu bile dah baca komen ramai yg tak paham terus aku tergelak gelak…hahhahaa..cuba lagi yer dik.. kejung perot aku gelak dari tdi..

  8. Kena tulis elok² ye lain kali. Saya tak faham langsung. Bukan tak faham dah, hilang mood nk baca. huu… Baca perenggan awal, trus skrol tengok komen. Saya suka baca, tak kisah la panjang berjela,yang penting bahasa cantik, penggunaan noktah,koma,semua tu sesuai.. maaf lah, saya bukan jenis suka baca banyak kali. lain kali kene tulis elok2 ye. Bukan apa.. kadang kita nak bagi cerita gempak kat pembaca, tapi sbb penggayaan bahasa tu, terus cerita jadi tak menarik.

  9. Tapi aku PUJI sbb ko ‘BERANI MENCUBA’ dik..wlaupun 4 papan penadol AKTIF FAST abis ku telan pasal nk menghayati story ko ni….nie pun ader rs nk telan lgi ku tahan Jebat…thumbs-UP!!…huhuhuhu

  10. tajuk bukan main gempak😂
    cuba lain kali la dik..cite ko ni nk kate suam² pon xda..jadi nora kasi 1 bintang😂😂😂

  11. Tak mintak banyak , next time betulkan dengung ,mad mad mad ,tanda seru tanda soal noktah tu smue penting . Hahahahaha pening

  12. ape bende la ko taip ni…laju2 nk g mane smpai xde noktak, koma etc..hahaa..dan satu lg..byk benor perkataan “lah lah lah” ko tuuu…

  13. Akak pun pengsang baca cite engko dikkkkk. Cite wktu umur 7 thn, kot2 skrg pun baru 8 thn. Hahahaha rse nyesal tekan bace sbb ranking paling atas. Dan2 bkin hampehhhh. Lucu jer bace komen org. pe pon goodjob jugak la dikk, mnatau kot2 da besar jadi penulis novel ke ape. Hahaha

  14. ni msti budak yg karang cerita ni adoi.. dik klau upsr adik buat karangan mcm ni tak lulus tau.. usaha dh ada cuma lebihkan praktis ya..

  15. Masa tengah karang karangan ni, akak nak tanya, mata ko tengah merah ke??? Umur ko berapa tahun dek oiiiii?? Boleh dapat darah tinggi ler kalau baca sampai tamat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *