Dengki Sedara Sendiri

Assalamulaikum pembaca setia fiksyen shasha. Terima kasih kepada admin kalau cerita saya disiarkan. Saya bahasakan diri saya sebagai ‘aku’, maaf kalau kasar. Dekat sini saya nak ceritakan tentang perasaan hasad dengki (PHD) terhadap sedara sendiri. Okay jum start.

Semua benda neh jadi dekat mak aku sendiri. 7 tahun dah mak aku hadap semuaa neh. Masa mula jadi tu mak aku nampak ada sorang makcik tua duduk depan rumah aku, muka makcik tu sebijik macam muka jiran aku. Sapa jiran aku? Jiran aku ialah sedaraa aku sendiri, adik beradik belah abah aku iaitu sepupu diaa and aku panggil mak ngah ja. And boleh bayang laa kan muka ‘dia’ sebijik macam muka makngah aku. Sebab abah beli rumah dekat dengan adik beradik neh sebab senang nak mintak tolong apa apa kalau susah tapi sebaliknyaa lain pula kejadian, zzzz.

Mak aku kata dia senyum kat makngah aku tapi makngah aku buat tak tau ja. Masa tu mak aku baru balik keja, dia pi keja naik basikal jaa susah lagi masa tu. Masa mak aku senyum and dia buat taktau tu mak aku pon buat taktau jugak laa. Masa mak aku nak masuk rumah tu tengok makngah aku masuk sekali tapi dia jalan tak jejak tanah and dia redah dinding bilik nombor 1 rumah aku iaitu bilik kak aku. Lepas mak aku nampak tu esok tu mak aku demam. Start tu jugak laa mak aku meracau sakit sana sini. Dia sakit kaki dia kata kaki dia tebai rasa macam tak pijak tanah laa. Diaa gatal badan nek bengkak bengkak bagai, bila pi klinik doctor kata tadak apaa. Bilaa jumpak ustaz macam macam jadi kat mak aku.

Masa neh la abah panggil ustaz neh berubat kat rumah. Masa tu aku darjah berapa aku tak tahu and aku tak berapaa ingat sangat sebab masa tu aku jenis malas ambik tau pasal benda benda neh. Masa tu jugak mak ngah aku ada dia duduk bersimpuh betul betul sebelah aku. Masa mak aku start berubat tu, ustaz tu tanya sepa hantaq diaa mai sni, sepa mak diaa semuaa. Dia tunjuk makgah aku, diaa kata mak ngah aku tu mak diaa.

Aku dok sebelah mak ngah aku tu aku kataa dalam hati, “paeiii dahh diaa tunjuk hantu mana plak sblah aku neh” and makngah aku buat mukaa bodoh macam takdak salah papa. Lepas selesai berubat tu ustaz suruh cari botol nak kurung benda tu an. Yang aku neh terlebih cerdik p ikut balik rumah makngah aku ambk botol rumah diaan adehh .

Satu masa tu abah dah hilang sabaq. Kali neh berubat kat rumah jugak abah panggil semuaa jiran yang rapat kat situ suruh tengok sepa yang buat kat mak aku makngah aku pon ada masa tu. Masa berubat tu benda dalam badan mak aku tu tengok makngah aku sambil menanggis.

Dia kata, “mak chek sakit neh mak tolong laa chek”.

Pastu mak ngah aku kataa, “sapa makhang, aku bukan makhang”. Bendaa tu terus teqeyak.

Abah bangun jaa abah terus maki mak ngah. Macam macam abah maki. Padahal abah tadak niat pon nak maki biasalaa main dengan setan kan hasut banyak. Lepas habih berubat semuaa, semua jiran aku balik, makngah aku salam mak aku sambil kata dia mintak maaf kalau dia ada buat silap papa. Sampai sekarang abah fobiaa kalau benda benda macam neh.

Benda dah lamaa jadi satu per satu terbongkar. Sebab mak ngah aku buat dia dengki dengan family aku. Dia tak boleh tengok family aku senang. Diaa sakit hati tengok abah tukaq ketaa baru, renovate rumah. Diaa kata diaa dengki dengan mak sebab abah selalu dengaq cakap mak. Lah laki sapaa jaa tak sayang bini? Lainlah laki diaa gilaa sebab tu tak sayang bini kot, yang aku peliknyaa dalam ramai adik beradik kenapaa kami jugak diaa nak buat semua neh aduh manusia sekarang.

Okay sambung, benda neh jadi msaaa 2016. Masa tu mak aku sakit, dia call abah suruh balik, time tu abah dok rumah tok. Rumah tok tak jauh pon 1 taman jaa. Masa tu aku baru balik beli limau nipis sebab mak aku suka mandi limau. Masuk jaa rumah aku tengok abah dok dekat dengan mak. Aku tanyaa abah kenapa dengan mak. Abah diam jaa. Aku tengok muka mak masa tu lain dah. Pastu dok bapa minit tu mak jerit, “hang yang panggil aku mai sini” sambil tunjuk abah.

Aku dalam hati dah pasal paa dah kan. Beberapa minit lepas tu mak okay balik. Abah kata kaki mak sejuk, aku pegang kaki mak, beberapa saat lepas tu rasa macam kenaa short current uh bahu aku rasaa berat gilaa bahu macam lepas galas beg nek bukit jaa. Kami tunggu kak aku balik terus p berubat kat perubatan syiffa tu apaa ntah aku lupaa. Kami panggil kak siti. Yang ikut p rumah kak situ tu aku, tok, kak, abah dgn mak. Masa kami sampai jaa rumah kak siti tu semua turun dari keta dah cumaa mak jaa dakmau. Kami tunggu pesakit lain habis berubat dulu. Lepas selesai tu, kak siti suruh kami masuk. Abah dengan akak tolong mak keluaq dari ketaa pimpin tangan.

Masa otw nak masuk tu, mak punyaa bongkok tu bongkok macam orang tua tua yg tak larat nak jalan uh. Abah pegang tangan mak, abah kan jenis suka jalan bukak langkah besaq. Benda dalam badan mak aku tu cakap, “sabaq la wey hg tak nampak ka sapa berjalan neh orang tua kot”. By the way sapa perempuan tua tu? Mak kepada makngah aku. Yes mak dia memang tua tunggu nak mati jaa tu pun dok buat dosa lagi (maaf maaf terbiadap kat sini) sebab ramai yang kata mak diaa dulu tu pernah bela saka. Masa masuk jaa rumah tu mak dah jadi macam macam mulut diaa aku taktau laa bacaa mantaraa menatang apaa aku dalam hati dok istifaq banyak banyak dah satgi buat pasai diaa masuk dalam badan aku plak.

Masa tu mak dok peqati aku sambil senyum sinis. Benda dalam badan mak aku nangis kat tok aku. “Maktam awat bawak chek mai sini, maktam janji kataa takmau bawak mai sini dah”, tok aku diam jaa. Kak siti caka , “biaq kat mak mentua diaa laa nak bawak mai sini dah mak diaa sayang, bukan macam hang, mak hang tak sayang hang”. Pastu benda tu cakap, “laki diaa tak sayang diaa pon, laki diaa yg suruh aku mai sini, laki diaa marah diaa tadi”. Abah balas balik laa, “awat selamaa neh aku tak sebut pasal hang pon hang mai jugak”. Benda tu senyap. Benda tu cakap lagi, “anak diaa hat no 1 tu sayang sungguh kat mak diaa, hat no 2 tu (aku) sayang sangat kat mak dia siap pegang kaki lagi last aku dok ataih bahu diaa padan mukaa”. Bendaa tu gelak. Aku dalam hati subhanAllah dah seram sejuk semua.

Selesai semuaa tu, baru abah citaa kataa mak abah gaduh kecik kat rumah masa tu pasal duit and then abah terlepas cakap, “payah cakap dengan orang ada iblis dalam badan neh” and start tu laa mak jadi. Diaa mai sebab nak mak abah gaduh pastu cerai. Pernah sekali tu diaa masuk badan mak, diaa seronok sebab mak keluaq rumah ingatkan diaa nak lari rumah sebab gaduh dengan abah tapi dak pon mak p rumah tok. Msa tu diaa kata hancuq rancangan diaa. Lepas dari berubat, Alhamdulillah mak okay, seminggu tu suami makngah meninggal. Aku terkejut gaklaa. Tapi takpaa suami diaa meninggal pom dari hidup pun diaa sakit dok terlantar atas katil dengan mata tak Nampak sedih tengok pakngah tadak salah papa pun. Alfatihah buat pakngah. Doakan mak saya sihat sihat sajaa, saya pun akan doakan kesihatan hampaa smuaa <3.

p/s : okay sampai sini saja ceritaa aku panjang lagi tapi tak larat type. Maaf perkataan ‘aku’ digunakan. Maaf kalau ada salah silap typo salah istilah atau papa. ingatlah kuat mana pun makhluk syaitan neh cumaa di duniaa jaa tapi yang paling kuat dan besar ialah Allah selalu laa beringat dan jangan lalai. Sekian assalamualaikum.

rose
Kongsi kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

18 comments

  1. Faham bhsa tu cuma gaya penceritaan, penulisan x bapa clear la. X lancar…jadi kurang faham cerita ni. Maaf just bagi pendpt.

  2. situasi sama macam mak sy. kes orang dengki sbb mak bahagia. tp yang buat tu kawan baik mak sendiri.
    manusia ni bila dah hitam hati dia, memang tak ingat Allah. sabar lah ye, in shaa Allah ada hikmah sebalik semua ni 🙂

  3. Bertabah la dik..dalam FS ni banyak sangat kaki komplen..diorang ingat senang ke nak taip citer pengalaman camni? Kalau rasa tak best or tak faham tu skip je la citer ni..cuba la hargai sikit orang tu share pengalaman dia kat kita..bukan kena bayar pun!! Instead korang kondem dia apa la salahnya kiranya bagi kata2 semangat or tegur dengan berhemah. By the way kepada penulis..citer anda best..boleh je faham walaupun ‘aku’ anak jati Ganu..??

    1. Nk ckp ko ni bodo, tp ko x bodo pun. Org tmpt kitorg ni x fhm sgt sleng sana. Jgn jd bebal bleh x? Ko mmg la sng paham sbb dah biasa dgn sleng mcm2. Aku org Bangsar, KL. Lahir pn kt KL. Kpg pun kt KL. Tak pernh pergi luar KL so aku x masuk air sleng sana. Ko jgn jd bebal boleh x? Satu lagi, jgn ISAP GAM

      1. Oh orang KL ke budak spm? ingat orang dr ceruk dunia mane sebab bahasa menyumpah je yg keluar…..harap BM ko lulus la dik

  4. awak, kita pun orang kedah, tapi tak payah lah banyak sangat slang orang kita. sikit2 sudah lah. Bila cakap memang sedap dengar, tapi bila menulis nampak tak kemas.

  5. Since saya mmg org utaqa, so xdk masalah utk baca dn fhm…cuma saya trpaksa baca bnyk kali utk fhm jln cerita awk dn malangnya saya still xfhm jlnnya..sapa mak sapa? So if you please, improve your storyboard..btw, saya enjoy baca story awk..mangsa spm, xyh lepaskn tekanaan awk kt org lain..spm tu ckit je, xde apa pn..

  6. sy ni anak jati perak,,ok je,boleh je faham ceeita tu even sy ni xpenah pon kluar dari perak n still lg menetap di perak,,,harap pada yg komen kasar2 tu pikir la sikit,,jgn ikot sedap mulut je,,,kita org melayu ada adap sopann,,,assalamulalaikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.