Geliga Ular

Salam & salam sejahtera semua pembaca FS n terima kasih admin klu siarkan cite aku sekali lagi. Kisah aku yang ptama aku syer (ganguan di malam hari), kepada pembaca yang ada bertanya berkeaan tido arah kiblat terpulang pada diri masing². Aku memamg tak boleh salah arah, kalu tak memang aku akan mimpi megarut² punyalah.

Geliga ular

Kisah ni terjadi masa aku darjah 3 ke 4 macam tu. Masa tu arwah ayah aku selalu kena oustation di slim river,arwah keje dengan sektor kerajaan tapi sekarang sektor 2 da jadi swasta. Yang tinggal dekat rumah kami adik beradik 6 orang n arwah.

Pada malam tu, lebih kurang kul 9malam kak long aku nak bukak pintu depan bukak² pintu tercegat je ular tu, warna itam. Kak long aku menjerit panggil abang aku abang aku n kawan² pukul ular tu sampai mati. Masa tu tak ada hp memang tak dapat bagi taw arwah aku pape la.
Malam kejadian ular di rumah, arwah ayah di slim river pulak. arwah ayah aku baru dari makan n naik moto kawan dia, dari jauh arwah aku nampak benda bersilau² daripada bus stop atas kerusi. Arwah aku benti tengok ada batu warna putih bersih, bentuk dia susah nak explain nak kata bulat tak bulat sangat nak kata bujur tak bujut sangat. Arwah aku amik.

Malam 2 arwah ayah aku mimpi ada 6 orang perempuan duduk atas kayu, macam dekat syiling rumah pmpuan² semua menangis arwah ayah sambil mendongak tanya “kenapa menangis”? Pmpuan salah sorang jawap sedara dia da mati kena bunuh.

Seminggu kemudian arwah ayah bilik n arwah ayah bawak balik geliga ular tu sekali start tu arwah aku yang selalu kena kacau, ada budak kecik intai arwah mak aku dari peti ais,benda tu menyerupai arwah ayah n dekat kan muka dia dekat gila dengan muka arwah mak,menyerupai kak long aku,selalu kena inpit. Arwah mak tak tahan suh arwah ayah letak dekat tempat keje. Arwah ayah ikot kan aje.

Masa aku kecik dulu, penah panjat pokok jambu dengan kakak aku n kawan² pas tu aku kena sengat tawk benda apa yang sengat aku dekat peha, menangis² baik rumah arwah ayah gula geliga ular tu masok kan dalam cawan berisi air baca apa ntah, air tu sapu dekat tempat kena sengat n minum, alhamdulillah terus baik.

Lepas arwah ayah meninggal tahun 2011, da setahun macam tu kawan arwah ayah aku datang kedai abg ipar aku (suami kak long) dia kata dia nak pulang kan balik geliga ular dekat waris, kita orang adik beradik pun tak taw bila arwah ayah bagi, sebab arwah aku ni selalu je bagi benda² dekat kawan² dia. Abang ipar aku suh pulang dekat abg aku num 2.

Tak taw la nak cakap benda ni ke penyebab ke memang da nasib abang aku, abang aku susah dapat keje, orang tak bayar gaji macam² dugaan dia n adik aku yg bongsu nak batu dia abang aku n adik aku pulak kena buang keje n bergaduh teruk dengan mertua. Kak long aku suh buang benda tu n adik aku da buang da batu tu dekat laut. Tak taw la benda ni apa kegunaan n tak taw la dia tak serasi dengan abang n adik aku, sebab dia datang dekat arwah aku kan.
Sekian cerita dari aku, terima kasih sudi membaca. Adioosss.

::Hantar kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *