Jangan Tanya

Assalamualaikum.

Dah lama dah, contemplate sama ada nak mengarang cebis-cebis hidup saya kat page ni. Bila saya baca cerita yang di submit kat sini, kekadang tu seram pun ada, pelik pun ada, memacam pun ada.

Everyone yang kenal saya in real-life, not all but some tahu yang saya boleh nampak lebih dari yang sepatutnya. Thus, diorang akan tanya–

“Best ke kau boleh nampak?”
“Macamana rupa dia weyh? Serious ah kau boleh nampak?”
“Kat depan aku ada tak?”

Tak kurang jugak yang tetiba heret saya merata-rata ke tempat yang kononnya seram sebab nak confirmkan tempat tu berpunya ke tak.

“Weyh, cuba kau tengok… ada tak?”
“Semalam aku rasa ada orang tengok akulah kat dalam toilet. Malam ni kau try ah tengok…”

Memang adalah yang pandang kalau kau mandi masa azan maghrib!

Tapi, dalam bebanyak tu, saya paling tak suka soalan ni—

“Kau boleh tengokkan? Cer try bukak hijab aku. Aku nak tengok jugak. Pastu kau tutup la balik.”

First of all, saya tak boleh (and if I can, sampai ke sudah takkan buat) buka hijab untuk seseorang. Apa kau ingat aku sesaja buka pandangan sebab nak tengok benda macam tu? Truthfully said, memang ada cara untuk buka, tapi once dah buka, nak tutup sepenuhnya memang tak boleh.

Engkorang nampak a glimpse of them pun dah seram sejuk, ini pulak nak tengok face to face!

So let me tell you titbits of my everyday life (this is not fiction, terpulanglah nak percaya ke tak).

1. Each day korang akan nampak ‘things’ tak kira malam or siang, tidur or berjaga, berseorangan atau in group.

2. More often than I like, saya tak boleh nak recognize which is human which is not (merata saya rasa pergi bergroup, padahal melelong berseorangan).

3. Kena cuit, bisik, ketuk tu biasa dah.

4. Saya bela kucing as a precaution, nak sedapkan hati (kalau ada something happens boleh salahkan kucing tu instead of admitting ada benda tengah perhati saya dari dalam rumah).

5. When people I know play with something they shouldn’t (sorry to say tapi human have a lot of PhD “perasaan hasad dengki” banyak sangat), betapa horrornya saya bila tengok apa makhluk tu buat dekat jasad manusia.

6. I don’t drive at night, at all. Ada benda menumpanglah, bergayutlah, main cak-cak pun ada!

7. It took out the pleasure untuk tengok cerita seram. Nak bandingkan man-made dengan real-life? Pffts. It’s a lot more horrifying than that (but some are nice looking, bukan semua color hitam, mata berdarah-darah, otak terburai tu).

8. Amat susah untuk focus — people will say I’m mysterious, but really, kalau buka mulut nanti tersasul benda tak sepatutnya, memang forever alone la jawabnya.

9. And banyak lagi. (∩_∩)

Sorrylah, ni bukan cerita seram tapi saya just nak stopkan incessant orang yang tanya saya untuk buka hijab just for fun.

Let this serve as a warning, people who are too brave (arrogant) and too coward (lemah semangat) is the best prey for them.

Jaga mata, jaga hati, jaga mulut.

Don’t do something stupid.

Salam maghrib.

Saya nak check toilet *jangan pandang atas*

Ei

Sila tinggalkan komen yang berkaitan dengan cerita :)

19 Comments on "Jangan Tanya"

avatar
Yan

Saya suka baca, tengok, dengar org cerita hantu. Tapi saya x pernah pun nampak benda2 ni semua. Paling teruk pun dengar je. Saya x pernah pun kata saya ni berani tapi semua kawan2 kata saya macam tu. Saya kata berani la sbb x nampak depan mata, cuba nmpak kot saya dulu yg lari dari korang. Tu pun kira arrogant ke? Sebab kadang2 teringin juga nak ada experience macam tu. Huhu.

AA

Betul tu. kawan saya pun saya kata saya berani sebab masa belajar dulu tidur sorang dalam bilik bila budak bilik balik rumah. buat kerja semua sorang. sebenarnya bukan berani. tapi malu nak harapkan orang. orang taktau saya punya tahap penakut tu kalau tidur sorang semua lampu saya bukak. tidur pasang yasin dengan selubung selimut satu badan. tapi kalau bab tengok cerita hantu ke apa tu memang kegemaran saya. huhu

Konda kondi

5 bulan lepas aq ngan sedara naik motor balik solat isyak nampak “kakak cantek” tepi kubur arwah atok, bende tu diri jek x kacaw and nasib baik tak ikut balik.. Adakah tu hijab terbuka sekejap ke memang dia nak show off?

RON7

Sila baca cerita #carlitorocker.. Benda tu mmg boleh jelmakan diri

nad

tak faham la cerita ko ni .guna satu bahasa la ni rojak dhni ?

z

Wushhh…takut nya jadi ko beb. Tapi Allah bagi ‘perkara’ tu ikut kemampuan seseorg kan. Jadilah berani mcm pak Deris (hahaha…opps). Tapi ko mesti berani kan? Nauz’uzubillahi min zalik. Ada x cara nk tahu org tu boleh nmpk ke x… Sbb kat uni kan ramai org tapi x leh detact pun spa yg boleh nmpk… Hahaha… Sja nk tahu…

Tapi den fahamlah yg x nmpk tu (sbb den pun x nmpk) rsa teringin tu ada… Sngt faham tapi still den x mau sbb den tahu x kuat jadi better jngn minta lah. Hahaha

z

Nk tnya lagi…slalu ko rsa ramai tapi ko sebenarnya sorang?

Depa tu ada yg bnyk / slalu mcm manusia? Jalan dngn kaki? Smpai ko x leh nk beza? Bukan apa… Curious je ni…

amer

blh ek nk tlg bkk mtk hijab sbb nk tgk and nnt ttpkan blk? haha…. aduh.. bende dah ttup ko nk bukak buat ape… kang klau tgk kang pengsan terus…

farha

nak tanya….ni karangan ke atau Rumusan ??

RON7

Sy teruja tgk org yg boleh nmpk alam sana ni.. Bg sy anda mmg gifted.. Tapi xde la sampai tahap nk bukak hijab sendiri.. Hijab ni satu nikmat yang besar yg Allah bagi..

Tuan cerita la lagi pengalaman tuan.. Mesti byk yg tuan dah observe tentang alam sana.. Mcm cerita #carlitorocker

Penulis

Kau jgn salah paham hijab tu bukan nikmat.kalo nikmat semua org nak.KAU NAK???.

kalau xnak itu bukan nikmat..
Simple…
Haha

Rerama Biru

saya ada kawan macam awak ni. Dia sembang sejibik eh sebijik macam awak. Jap2 cakap malay. Jap2 cakap english jap2 cakap hipster haha. Tapi saya still boleh faham apa yang awak cerita sebab dah biasa dengar kawan borak cakap campur2. Baca komen dekat fb fiksyen shasha jenuh depa maki2 tak faham apa awak cakap hehe. Betuah dikurniakan kelebihan yang ada, mana tahu boleh bantu orang lain. Tapi saya memang tak kuat la nak tempuh kalau nampak depan mata. Tengok cerita hantu tu favorite hehe

Miss Sassy

Kuatnya awak, ye betul awk memang gifted. Percayalah apa2 kekurangan/kelebihan kite itu adalah anugerah. Always take positivity in everything.
P/s takde hal punye bahase rojak, manusia yg jadikan issue. Takleh blah punya negatif, ade je tak kena nye lah ye hadui pun..

Dian

Saya pun rasa xde masalah nak campur bahasa dan xde lah rojak sgt campuran bahasa penulis. Ambil lah yang positif. Ade perkataan bahasa inggeris penulis yang saya tak paham, boleh saya google maksud dan disitu dah tambah ilmu bahasa inggeris yang ade.

IzZaTi

Kalau sy..x mau la….hijab x terbukak ni pn time nk tdo ..tutup lampu ..ada cahaya sket..pn dh rasa seram..ini kan plak ada yg main cak..cak..huhu…bersyukur lah dgn keadaan skang…harap tabah yer dik..

nadey

Aku xde masalah dengan pengunaan bhs rojak dlm cite ni.,… mcm borak ngan kawan-kawan. Bagi aku fiksyen shasha ni bukan sekolah, bukan nak hantar penulisan pergi bertanding, ni tempat kawan-kawan share cerita, chill sudah. Tapi untuk memudahkan pembacaan jangan bg short form yang orang tak faham sudah contoh idk (baru aku tahu tu maksud i dont know sian aku).

Back to the story, aku mmg teruja bab2 mcm ni so bila kawan yg gifted mmg aku akan tanya soklan cmtu kecuali part bukak hijab tu la. So thanks to writer buat aku sedar khilaf aku. Baru aku tau betapa annoying prasaan korg hadap kawan2 heartless mcm kami hehe. Stress gila kot orang terpilih je boleh hadap ni sbb aku ada seorang kawan smpai ulang alik masuk wad psikiatri, sian dia.

Aku rasa kau ada banyak cerita nak bgtau…. pls pls menulis lg.. aku akan terus tggu cerita genre mcm ni… lebih kurg mcm abam carlitorocker.

jendy diana

english dia bukan manglish..mcm sesetengah budak hipster ni.
dia english mix dengan malay.. boleh faham la.. xmcm berlagak pon..
mungkin everyday life dia mmg bercakap mcm tu.. english + melayu
oleh itu, mereka² yg tak berapa mahir bahasa inggeris secara tak langsung boleh perbaiki tatabahasa mereka

kikilala

tibe2 teringt drama korea ‘Masters of Sun’ yg blh nmpk hantu tu. hahaha.

Epal merah

1st time nak komen…sblm ni silent reader je. Its not about me. Tp about my doter. Sejak kecik mmg dia boleh nmpk apa yg kita tak nmpk. Tp bkn selalu. Kami as parents tlh cuba bw berubat. Skrg dah drjh 2. Last dia nmpk benda² unseen ni last year(yg dia bgtaw. Tp yg dia nmpk tp xbgtaw entah ler…). Slamber dia ckp kat real human yg teman dia “nyenyak nye org tu tdo”. That person pndg kat tmpt yg my doter maksudkan…but no body there…hengkau ghasa?

wpDiscuz