Kisah Pertamaku

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Terima kasih kepada admin sekiranya cerita ini disiarkan. Kisah pertama aku kali ini mungkin tak berapa seram bagi pembaca, sebab cerita ini dalam penulisan. Namun bagi aku cukup untuk merasa seram bila seseorang yang menceritakan di waktu malam yang mana keadaan pun sunyi sepi.

Sedikit info mengenai aku….Aku Panggua (Nama samaran) berasal dari Sabah, berumur 24 tahun . Okay jom kita start ke cerita..

KISAH PERTAMA …

Malam tu kami seramai 4 orang masih berjaga, sebab ada keluarga meninggal. Seperti biasa bila ada yang meninggal akan ada yang berjaga-jaga. Selalunya berjaga ini dilakukan dalam masa 7 hari, 20 hari, 44 hari dan 100 hari. Selalunya orang akan ambil 7 hari dan 20 hari.

Malam tu entah pukul berapa kami start cerita mengenai hantu, mungkin dalam pukul 1 pagi.. Kawan aku ( Zal ) yang berumur sedikit dari aku memulakan penceritaan pertama.

“Kisah yang aku nak ceritakan ini sudah lama berlaku dan tahun pun dah tak ingat. Rasanya ramai saja orang Sabah yang tahu kisah ini. Kisah yang aku cerita ni dalam 90% dan 10% aku tambah bagi jalan cerita itu mudah untuk dipahami.”

Dulu ada seorang pacik meninggal dunia di satu perkampungan. Jadi malam tu ramailah ahli keluarga yang datang. Dijadikan cerita, ramai yang berjaga namun hampir kesemuanya tidur.

Pacik yang meninggal ini akan dikebumikan esok paginya. Jadi ramailah ahli keluarga untuk bersiap membuat persiapan apa yang patut dibuat esok harinya.

Macik Kiah ( nama samaran ) yang berjaga malam tu sempat memasak Labu manis untuk dijadikan bubur keesokkan harinya. Namun lain pula yang terjadi.

Keesokkan harinya, mulalah macik Kiah mencari labu yang telah di rebus semalam. Labu yang disediakan didalam bekas sudah tiada. Puas macik Kiah bertanyakan kepada yang lain mengenai labu yang telah direbus semalam, namun semua jawapan sama yang mana mereka tidak mengetahui.

Macik Kiah pun bertanya kepada seoarang budak yang beranama Ali ( nama samaran ) mengenai labu semalam.

Macik Kiah : Ali ada nampak tak labu semalam ? Ali ada makan Labu yang sudah di rebus tu ?
Ali : Ali nampak pacik yang baring tu ambil dan makan.

Semua terkejut dengan apa budak tu jawab. Susah untuk percaya Sekujur badan yang tak bernyawa memakan labu manis tu.

Ramai yang mengatakan cerita ini sekadar mitos dan ramai juga yang mengatakan cerita ini benar. Namun cerita ini telah lama berlaku …

KISAH KEDUA…

Kisah kedua dari Zal adalah kisah mengenai hantu air yang dipanggil sebagai Galap. Galap ni merupakan satu sosok seperti manusia yang berwarna hitam. Ada yang mengatakan Sosok ini ada yang besar dan ada juga sebesar manusia.

Sebenarnya kisah mengenai Galap ni sering saja kedengaran dahulu. Namun kali ini biar aku menceritakan kisah dari Zal.

Dulu ada seorang macik mencuci pakaian dalam waktu kurang jam 9 malam. Rumah macik ni di atas laut, maksudnya rumah yang ada jambatan. Rumah yang duduk atas laut ni kebanyakkannya dihuni oleh kaum bajau atau dikenali sebagai bajau laut.

Masa macik tu mencuci pakaian, macik tu buang air kebawah dan macik tu terlihat kelibat hitam dari bawah. Dan masa tu macik tu fikir itu adalah bayang-bayang dari tiang-tiang rumah. Namun tak berapa lama, macik ni sempat lagi toleh ke bawah dan meneliti betul-betul apa yang dibawah.

Yaaaaa betul, alangkah terkejutnya macik ni bila terrnampak Galap berkepala hitam dan wajah yang tak kelihatan berbada sebesar manusia. Macik ni terus masuk kerumah dan memberi tahu kepada suami tersebut. Malam tu keluarga tu terus berjaga sebab takut akan ada apa-apa yang tak diingini terjadi.

Masa tu kampung tu “famous”dengan cerita mengenai hantu air atau Galap ni. Sebenarnya sebelum macik tu nampak Galap ni, ramai juga yang suda nampak kelibat hitam dari atas dasar laut.

KISAH KETIGA

Kisah ketiga kali ini masih lagi dengan cerita Zal. Dan kisah ini dialami oleh Zal sendiri, yang mana kisah ini pertama kalinya dia ternampak Pontianak. Kisah kali ini biar aku menggunakan “Aku” sebagai Zal.

Malam tu, aku lewat balik ke rumah disebabkan banyak kerja yang dibuat. Aku kerja dekat sebuah restoran, dan restoran ni tutup jam 10 malam. Tapi malam tu sampai jam 11.30 baru boleh balik. Boss kata esok dan lusa nak tutup kedai, sebab boss ada masalah dari keluarga. Masalah tu aku tak tahu sangat kenapa sampai tutup kedai 2 hari, padahal biasanya memang pekerja yang akan handle semuanya.

Bila semuanya sudah selesai kemas-kemas kedai, jam menunjukkan 12.30 begitu. Aku pun pulang dengan menaiki kenderaan sendiri ke rumah. Rumah aku ni ke dalam sedikit, maksudnya bukan dekat dengan tepi jalan. Selasai saja aku sampai, aku parking kereta dan terus berjalan kaki ke rumah.

Untuk ke rumah berjalan kaki dari luar jalan mengambil masa dalam 3-5 minit sahaja. Rumah perkampungan biasalah.

Masa aku jalan kaki ni, seperti biasa tiada apa yang nak ditakutkan sangat, sebab sudah terbiasa juga balik malam. Sedang aku leka menuju ke rumah, alangkah terkejutnya aku bila aku terlihat satu sosok perempuan yang mengendong anak kecil yang tak terlihat wajahnya.

Masa ni aku dah mula menggigil dan masa tu juga aku tak pasti sangat yang itu adalah pontianak. Aku tak fikir sangat dan teruskan langkah ke rumah. Entah kenapa aku sekali lagi nak melihat ke arah perempuan tadi, mungkin aku penasaran atau apa.

Alangkah terkejutnya aku bila pandangan kali kedua ku melihat yang wanita tadi mempunyai wajah yang buruk dan mengendong anak kecil yang tak terlihat sangat .

Aku terus membuka langkah seribu tanpa memikir apa lagi. “Kenapa tak baca surah…?” Masa tu memang tak terfikir sangat yang ada dalam otak masa tu adalah lari untuk sampai ke rumah.

Sampai saja di rumah, aku terus mengetuk dengan laju dan masuk kerumah, mandi, baca doa dan tidur. Mengenai pertanyaan orang tua ku kenapa aku berkelakuan seperti dikejar hantu. Aku hanya menjawab tiada, dan aku nak ke tandas sebab sakit perut.

Esoknya barulah aku menceritakan semuanya dengan apa yang aku nampak semalam.


Mesti ada yang tanya kenapa tak cerita kisah seram mengenai aku. InsyaAllah jika ada kesempatan dan cerita ini dapat disiarkan oleh pihak fiksyen shasha. Aku akan menceritakan kisah-kisah yang aku alami…Sekian kisah dari aku…

Hantar kisah anda : fiksyenshasha.com/submit

Follow Whatsapp FS KLIK SINI

Rating Pembaca
[Total: 3 Average: 2.3]

2 thoughts on “Kisah Pertamaku”

  1. Kisah pasal labu tu aku pernah dengar juga tp versi yg lain sikit. Ada yg mengatakan masa budak tu kata “pacik” tu yg makan labu, ada seorang ni dia buka mulut “pacik” tu dan mendapati dlm mulutnya ada sisa labu dan mulutnya berbau labu. Mcm tu la yg aku dengar.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.