Mata merah, rambut panjang

Assalammualaikum kepada semua pembaca fs. Disini, saya hendak berkongsikan satu pengalaman seram saya. Tapi sebelum saya nak ceritakan pengalaman saya ni, saya nak bagitau la. Harap kali ni, admin publishkan cerita saya ni, sebab sebelum ni, saya ada submit juga, tapi maybe cerita saya terlalu pendek dan sukar untuk difahami. Harap-harap lepas ni, admin approve la ya. 🙂

Ok, cerita ni bermula pada hari raya dua tahun lepas. Masa tu, saya dan keluarga saya pergi menziarahi kaum keluarga, sanak saudara. Tempat yang kami pergi ni, sebuah kampung. Kampung tersebut, mempunyai lorong ke lorong. Dan seingat saya, masa tu baru lepas hujan. Dalam kami bergembira hendak menziarah saudara saya, saya merasakan sesuatu yang lain macam tau. Masuk je kampung tu, terus sunyi. Tapi yang peliknya, lampu raya bukak pulak, semua rumah bukak lampu raya, dari masuk lorong sampai ke hujung lorong. Manusia langsung tak kelihatan.

Rumah yang hendak dituju ni, rumah yang paling hujung, so kena melalui jambatan kecik dan berkayu. Satu lagi, kena melalui satu pokok besar, tapi saya tak pasti pulak tu pokok apa. Sesampainya kami ke rumah tersebut, kami pun berhenti berhadapan rumah saudara saya, dan malangnya, saya terpaksa parking dekat n berdepan dengan pokok besar tersebut. Alangkah takutnya saya masa tu. Tapi saya berlagak cool je, yela dah sakan sangat nak beraya kan. Huhu. Turun je dari kereta, perasaan saya tiba2 rasa takut, bulu roma meremang. Keadaan sunyi sepi, yang turun hanya saya dan abang saya. ‘Assalammualaikum..’ Abang saya membagi salam. Tapi, tiada yang menjawabnya. Sampai la, berkali-kali abang membagi salam, tapi still tiada balasan. Akhirnya, kami putus asa dan balik.

Berpusing je kami ke arah kereta, dan pokok tersebut. Tiba-tiba, ada satu lembaga putih d atas pokok tersebut, dan lembaga tu sedang ‘melepak’, bertengek atas pokok tu melihat kami sekeluarga. Lembaga tersebut berbaju putih, rambut panjang dan mempunyai 2 pasang mata kemerahan, seumpama marah terhadap kami sekeluarga. Yang paling malangya, kereta yang saya park betul-betul di bawah pokok tersebut. Saya kuatkan iman, baca segala surah yang ada di dalam kepala. Sesampainya saya d hadapan kereta, lembaga tersebut, memandang tepat ke mata saya. Kaki, badan saya menjadi kaku. Dengan sepantas kilat, saya start enjin kereta, dan terus pergi meninggalkan rumah tersebut. Alhamdullilah, lembaga tu tak mengejar kami.

Sebaik saja, saya memasuki kereta, semua orang hairan kerana saya hanya diam membisu. Dan muka pucat lesi. Kakak saya mendesak saya suruh cerita apa yang saya lihat, saya hanya diam. Setelah didesak berkali-kali, saya pun cerita keadaan yang saya alami. Rupa-rupanya, bukan saya je yang kena dan lihat lembaga tu. Abang dan adik saya pun turut melihatnya. Seminggu lepas kisah ni, saudara saya meninggal dunia. Masa dia meninggal dunia, perut dia mengembung macam orang pregnant. Tapi, dia tu lelaki. Rupanya ada orang iri hati dekat saudara saya, dan ada orang menghantar denganya. Lembaga yang atas pokok tu la yang kami lihat. Benda tu penyebab dia meninggal. Al-fatihah. Semoga rohnya dicucuri rahmat.

Dan semoga kita terhindar dari segala iri hati, hasad dengki orang dekat kita. Bye, miss.s ♡

::Hantar kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

Miss s

Sila tinggalkan komen yang berkaitan dengan cerita :)

1 Comment on "Mata merah, rambut panjang"

avatar
z

Salah statement tu. x boleh nk kata benda tu penyebab dia meninggal sma-mata sbb dngn izin Allah baru jadi sesuatu perkara. Maaflah ye bukan apa maybe ayat awak yg x habis. Lain Kali tulis ayat bagi habis ye spya aqidah kita x tergugat. Kite kena percaya Allah pnya izin sgala perkara yg berlalu kat dunia ni. Peace…

wpDiscuz