Muhammad Yunus

Assalammualaikum dan maaf sambungan Haji Zakaria, Haji Zakaria (Pengembaraan Bermula), di tangguhkan sementara dah terima kasih membaca kisah yang saya coretkan . Kehidupan di tepi pantai amat sinonim dengan saya harap pembaca tak jemu . Dan ini bukan kisah kampung saya , sebaliknya kisah kampung berhampiran .
(Tiada Sambungan )
#east

Muhammad Yunus

Bulan penuh terang menyala menggamit rasa di setiap mata yang melihat nya . Suasana sunyi sepi keheningan malam di pecahkan dengan raungan dan rintihan seorang wanita yang amat amat kesakitan . Nyawa nya di hujung tanduk , kelihatan bayi yang baru lahir di sambut Bidan Sue . Terdiam wanita itu dan hanya esakan bangganya mampu melahirkan seorang bayi . Kedengaran anak anak kecil menyanyi lagu 25 lima dan terhenti pada nama Yunus . Dan di berikan nama oleh ibunda tercinta Muhammad Yunus . Di kucup di belai , Yunus kelihatan agak pelik dan hanya berdiam diri memandang ke jendela . Tidak menangis seperti kebiasaan nya bayi bayi lain . Bidan Sue menjangka kan Yunus bisu kerana langsung tidak bersuara tangisan . Mata tak berkedip melihat di jendela walaupun jendela itu bertutup .

Tiba Tiba raungan wanita menjerit terdengar Tolong Tolong Panas Panas . Harun suami Jamilah bergegas ke luar rumah . Allahuakbar terlihat bebola api terbakar , menjerit kepanasan serentak itu baru la Yunus menangis . Bidan Sue merasakan Yunus bukan orang biasa biasa . Tapi bagi Jamilah , Yunus anugerah Allah SWT terindah bagi nya . Saat mengandungkan Yunus , Jamilah selalu mengidam untuk membaca ayat Al Quran . Sehari mesti dua kali . Solat sunat berpuluh kali . Mungkin itu kelebihan Yunus .

10 tahun berlalu , Yunus semakin membesar seperti budak yang lain tetapi kelebihannya di saat membaca Al Quran amat amat istimewa . Surah Yassin , Surah Hijr , Surah Al Mulk dan Surah Yunus dah di hafal nya semasa umur 9 tahun . Tiada siapa yang mengajarnya , cuma sewaktu kecil atuknya membetulkan sebutan dan hukum tajwid ayat Al Quran yang selalu di baca Yunus . Kalau zaman sekarang , budak budak menyanyi lagu Aiman Tino dan Sufian Suhaimi(Jangan Kecam Saya . Sebab saya peminat dia..hehe..) . Tapi tidak pada Yunus , kerana surah surah itulah lagu bagi diri nya . Keistimewaan Yunus tidak berhenti di situ , tatkala orang kampung gempar dengan kisah Jelmaan Makhluk Halus di laut .

Yunus tidak menghiraukan pun larangan ayah dan ibu nya supaya jangan bermain di laut . Malah Yunus amat amat suka main di tepi laut bermain main dengan rakan sebaya . Hari semakin senja , Yunus anak yang akan balik apabila senja tiba tapi hari itu Yunus tidak berganjak memerhati di tengah laut . Harun dan Jamilah cemas , maghrib hampir tiba tapi Yunus tidak lagi pulang . Harun dan Jamilah memcari tapi tetap tidak berjumpa sehingga la terlihat kaki seorang budak berjalan dari laut ke darat dalam keadaan basah kuyup . Tapi Yunus hanya senyum dan mengatakan
” Tadi ada orang tu tarik Yunus . Sampai terjatuh dalam laut , Yunus marahlah dia . Yunus terus tampar dia . Barulah Yunus teringat Yunus dah lambat balik rumah ” kata Yunus

Dengar saja Yunus berkata begitu , Harun dan beberapa orang kampung turun ke pantai . Terlihat sekujur tubuh seolah olah terbakar rentung . Berita tergempar itu sampai ke pengetahuan Lebai Bidin . Lebai Bidin ingin mengambil dan mendidiknya dengan ilmu agama katanya pada Harun dan Jamilah . Harun dan Jamilah bukanlah orang yang kuat tentang ilmu agama tapi memandangkan Lebai Bidin bersungguh , mereka memberi kebenaran . Dari umur 10 tahun , Lebai Bidin mengasuhnya , mendidiknya .

Sehinggalah beberapa tahun kemudian , Fatihah berjalan jalan di belakang rumah . Belakang rumah laut . Sungguh indah permandangan di tepi pantai melihat matahari terbenam , tanpa di sangka Fatihah secara tiba tiba terasa diri nya di angkat . Fatihah mendongak ke atas , kelihatan burung yang sangat besar menangkap dan mengangkat bahunya . Sedar lah Fatihah itu bukan sebarang burung . Di tempat biasa , Yunus melihat pantai terbentang luas dan terlihat seorang wanita di angkat tinggi . Yunus pun berkata

“Apa yang kamu mahu dengan gadis itu wahai burung ? ” kata Yunus .
“Engkau siapa ! . Aku mahukan wanita ini , usah kau ganggu aku ! ” jerit burung itu
“Aku bukan siapa siapa tapi hanya hamba Allah SWT . Serahkan wanita itu pada ku jika engkau masih mahu terbang bebas ” kata Yunus tersenyum .
“Engkau mengugut aku manusia !!! . Tak sedar diri ! ” sambung burung itu .

Lantas menyerang Yunus dengan pantas . Secara tiba tiba wanita itu terlepas dari cengkaman burung itu dan terlihat burung itu seksa ingin melepaskan diri . Seolah olah di cengkam sesuatu , burung itu telah menyedari Yunus bukan sebarangan orang .
“Maafkan aku wahai manusia . Aku berjanji tidak mengganggu lagi ” rayu burung itu
“Engkau burung buat cara burung adakah engkau jelmaan jin atau bunian . Adakah engkau islam? ” soal Yunus

“Aku bukan islam bukan islam . Lepaskan aku wahai pemuda ” rayu burung itu bersungguh
“Engkau mahu memeluk islam ? ” soal Yunus
“Jika itu yang aku mahukan aku akan mencari kau di kemudian hari . Tapi untuk sekarang tidak lagi .

Lepaskanlah aku , aku tidak akan mengganggu lagi ” rayu burung itu .
“Baiklah tiada paksaan untuk memeluk Islam . Tapi engkau harus ingat , sekali lagi engkau ganggu penduduk kampung . Dengan izin Allah SWT , aku tidak akan teragak agak untuk menghapuskan kau” kata Yunus .

Yunus tahu berjanji dengan jin hanya sia sia , tapi kerana memikirkan mereka juga di cipta Allah SWT , Yunus melepaskan nya .
“Aku lepaskan mu . Tapi awas , jika kau mengganggu akan aku hapuskan kamu dan keturunan mu ” kata Yunus
Burung itu terbang tinggi dan hilang di balik awan . Fatihah pengsan akibat terhentak kepala sebentar tadi . Yunus memanggi Ibu dan Ayah fatihah untuk mengangkatnya masuk ke rumah .

Umur Yunus meningkat remaja lingkungan 30 an . Yunus di nikah kan bersama Fatihah . Fatihah amat berterima kasih perihal yang lepas di mana Yunus membantunya . Dan dari situ Fatihah mula jatuh hati . Akan tetapi sepasang mata melihat tidak berpuas hati kerana Fatihah bagi dirinya miliknya . Azmi amat mendambakan Fatihah , gadis paling cantik dalam kampung . Azmi berpakat dengan Bomoh Dollah dan Bomoh Jali untuk menewaskan Yunus . Rancangan di atur dengan menumbangkan Yunus dan benar kata Yunus , janji Jin tidak boleh di percayai .

Burung menyertai rancangan Bomoh Dollah dan Bomoh Jali . Seperti kebiasaan , Yunus pulang dari masjid melalui kubur . Yunus terasa sesuatu yang aneh , suasana sepi tiada sebarang bunyi dan secara tiba tiba burung menyerang Yunus . Yunus menepuk bahu nya , belum sempat Yunus memulakan langkah . Satu tamparan singgah di badan nya , satu lagi di kepala nya . Yunus menjadi terlalu marah dan berkata

“Aku berikan kamu peluang tapi kamu tetap tidak mahu” jerit Yunus
“Kami lebih handal dari kamu Yunus . Engkau tidak mampu menewaskan kami ” kata Bomoh Dollah dan Bomoh Jali sambil ketawa
Yunus menutup mata , tangan di angkat perlahan . Burung terseksa kali kedua ingin cuba melepaskan diri .

Tapi cubaanya tidak berhasil , tubuh burung di angkat tinggi . Yunus menggerakkan tangan ke kiri dan ke kanan . Secara tiba tiba burung menghempas ke atas Bomoh Dollah dan Bomoh Jali . Maka tamat riwayat mereka , Azmi yang mengintai terkejut dan cuba melarikan diri tapi sayang , burung di lambung tinggi dan menghempas ke atas Azmi . Buat pertama kali nya , Yunus letih untuk bertarung . Burung kembali bangkit untuk melarikan diri . Belum sempat melarikan diri
Burung menjerit jerit kesakitan dan kepanasan . Sedarlah dia , bahawa penamatnya kian hampir . Blurppp
umpama ayam yang di celup minyak petrol . Burung terbakar , bunyi jeritan memecah senja di petang itu .

Muhammad Yunus meninggalkan nostalgia bersama isteri nya . Anak 5 orang . Muhammad Yunus meninggal dunia ketika umur 60 tahun akibat kebakaran di tempat nya mengajar Ilmu Al Quran . Syahidnya seorang insan , meninggal di dalam kebakaran ertinya syahid . Ilmuwan terbilang hilang tiada berganti .

East

Sila tinggalkan komen yang berkaitan dengan cerita :)

4 Comments on "Muhammad Yunus"

avatar
Ami

Citer la lagi

harumanis

hebat..critalain plak..

kura2 hijau

cerita betul ke ni?

Ratu ulat buku

Adakah penulis ada hubungan kekeluargaan dengan watak2 pencerita..

Tahniah… bila memvaca membuatkan kita menjadi hamba yang lebih baik..

wpDiscuz