ROOMATE SIXTHSENSE

Hai semua. Terima kasih kerana sudi memaparkan cerita aku. Cerita yang ingin aku kongsikan adalah berdasarkan pengalaman sendiri. Kejadian ini berlaku ketika aku berumur 13 tahun. Aku menuntut di sebuah sekolah berasrama yg terletak di satu tempat di kuantan (dahulunya terkenal dengan jolokan nama ‘sekolah lalat’ sbb byk sgt lalat hahaha). Okay ceritanya begini :

Kami ahli bilik 3 dah sedia maklum ada seorang senior ni mmg sixthsense. Pernah dia ceritakan sebab ayah kak nono (bkn nama sebenar) adalah seorang guru silat dan satu keluarga dia semua penuntut silat tegar camtu lah. Setiap bilik kat hostel ni average nya dlm 16-20 org. Bilik aku 15 org mungkin.

Then ada lah satu hari kak nono bagitahu seorang ahli bilik kami pasal mende halus tu. Katanya benda tu marah kat dia sbb dia cerita pada kami pasal kena kacau semua tu. One day yg betul2 kemuncak, kak nono tengah mandi kat shower paling hujung. Out of sudden “akak” tu muncul dlm shower then tampar muka kak nono dgn rambut yg panjang tu. Kak nono bgtahu “akak” tu dtg dgn riak muka yg marah. Lepas je kena tampar tu, kak nono cepat2 keluar dari shower dan masuk bilik.

Sejurus masuk bilik, kak nono bgtau kami pasal kejadian tu. Katanya “akak” tu marah sbb kak nono cerita kat kami pasal dia sbb tu dia dtg serang kak nono. Kami yang dengar ni speechless. Kak nono dah nangis2 takut. Tapi sebab dah biasa so kejap lepas tu dia tenang semula. Biasa budak hostel rutin mlm2 mesti kena attend prep (preparation class/ kelas persediaan). So prep kat sekolah aku habis pukul 11 malam.i

Malam tu lah kejadian yg memang aku takkan lupa. Pengalaman berharga as freshie tuu hahaha. Baru masuk tak sampai seminggu kot. Dah habis prep aku dengan kawan aku lepak2 atas katil. Katil aku tingkat atas (since katil hostel ni double decker) katil kak nono tu plak bawah je katil aku.

Tengah2 lepak borak2 tiba2 aku nampak akak katil atas depan katil aku dok tunjuk2 ke arah katil kak nono. Ada antara dia org yg dah nangis2. Aku pun dgn muka blur tanya elahh “kenapa?

Lepas tu dia orang dok tunjuk2 bag sign suruh tengok katil bawah aku which is katil kak nono lah. Aku pun dengan lurus bendulnya intai laa. Siap kwn aku boleh intai katil bawah sambil ckp “haii kak nono. Lepas dia ckp hai tu kak nono pusing kepala ke atas pandang muka kawan aku dengan muka seram. Sekali tengok betul2 apa dah jadi niii??!! Kak nono tutup seluruh badannya dgn selimut putih asrama sambil duduk berteleku dalam posisi menunduk kepala (korang bayangkan lah cam mana eh hahaha)

Aku pun tanpa berlengah terjun lah dari katil aku. Yang paling best aku pergi turun betul dpn muka kak nono. Tapi aku rasa bersyukur gila sbb time aku terjun katil depan dia, dia tak tarik kaki aku haha. Sebab aku dah panik gila, fikir nak turun je cepat2 tak perasan plak aku turun depan muka dia.

Then satu bilik dah diarahkan oleh kak bobo (bkn nama sebenar) untuk pergi mengambil wudhuk. Waktu tu keadaan kak nono dah tak terkawal. Dah mula menangis sedih dan ketawa sinis. Settle ambil wudhuk kami diarahkan untuk berkumpul dan baca yassin ramai2. Waktu tu keadaan memang dah kecoh gila sampai bilik aku jadian tumpuan satu aspuri (asrama puteri which is panggilan utk asrama perempuan).

Yang mana lemah semangat diarahkan keluar dari bilik sebab takut nanti lagi cepat berjangkit pulak. Ramai jugak ahli bilik lain datang untuk sama2 baca yassin. Family kak nono dah dihubungi, ketua warden pun dah dimaklum kan mengenai kejadian tu. Aku yang sememangnya penakut awal2 dah surrender keluar bilik. Dari luar bilik aku dengar suara tangisan kak nono kadang2 dia menjerit. Yang aku tahu ada seorang kwn dia sentuh ibu jari kaki kak nono dgn hujung jarum. Sentuh je bukan cucuk ye. Dia punya menjerit “SAKITTT!!!! macam kena toreh dgn pisau. Tapi suara dia sumpah seram.

Tak lama lepas tu family kak nono sampai. Kak nono dah lemah sgt. Kat sini la berlaku kejadian pelik. Dari bilik aku sampai ke pagar asrama, kak nono ni didukung oleh kakak dia. Which is sangat kurus keding gila, kak nono pun kurus gila la. So make sense kalau kakak dia boleh angkat kan. Sejurus melangkah keluar dari pagar asrama yg mana waktu tu abang kak nono dgn ayah kak nono tengah tunggu, tiba2 kakak kak nono yg tengah dukung dia tu terjelepot sama.

Tiba2 pulak dah jadi 2 pesakit. Ayah kak nono dan abg dia cuba dukung kak nono tapi tak lepas. Berat yg teramat sangat walhal tadi kakak dia relaks je dukung sorang2 kan. Cuba angkat laki dgn kudrat 4 org lelaki masih tak boleh. At last ayah kak nono baringkan mereka atas tanah tepi pagar asrama dan ada la baca ayat2 sikit. Ohh ya, pd malam tu 3 orang budak hostel yang histeria sebenarnya. Kesemua dari bilik nombor ganjil. 2 org dari bilik 1 & kak nono dari bilik 3. Selesai je ayah kak nono ikhtiar, then settle lah. Dah boleh angkat kak nono balik. Dah selesai kat situ, kami semua diminta kosongkan bilik dan berkumpul kat dataran asrama. Ketua warden nak buat perjumpaan. Waktu tu dah hampir jam 2 pagi. Waktu semua kat dataran, ustaz masuk ke semua bilik air dan shower setiap aras dari aras 1 hingga ke aras 3. Lepas tu kalau tak silap aku “akak” tu ustaz nampak dlm toilet hujung aras 3. Mlm tu ustaz adalah bagi talk sikit nasihat2 semua then kami habis perjumpaan nak dekat pukul 4 pagi. Semua muka penat. Tapi sebelum habis ustaz ada pesan, dalam masa seminggu tu jangan masuk toilet atau shower hujung kat semua aras. Alasannya ustaz tak cakap pulak secara straight , tapi kami tak dibenarkan la guna toilet hujung2. Lepas tu kami balik bilik dlm keadaan penat and bilik yang dah macam tongkang pecah. Malam tu kami decided untuk rapatkan katil jadi saf panjang gitu sebab semua masih takut. 2 minggu lepas tu kak nono balik semula ke hostel. Lepas je dia balik tu ada lg kejadian lain yg terjadi.

Tapi aku sambung lain kali lahh ye. Rasa macam panjang sangat dah ni haha. Sorry kalau tak seram mana. Aku cuma cerita based on cerita benar yg pernah aku alamai. Thanks admin sudi siarkan cerita aku. Kalau ada feedback positive and request daru korang aku akn sambung part 2 pulak okay 🙂

hantar kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

Jane

Sila tinggalkan komen yang berkaitan dengan cerita :)

12 Comments on "ROOMATE SIXTHSENSE"

avatar
ifah

Baik pnjg dripada tergantung…

ifah

Baik pjg dripada trgntung

Muaz

‘akak’ tuh apa?
cerita kelam kabut skit ssh nk faham…. nama2 akak suma dlm cerita nama bg lah yg sedap skit
point blur, nnt lps tulis baca blk.
Tq

Bob

‘akak’ tu kak pontianak…

Nyonya

‘Akak’ tu cik ponti / cik lang. Tak sure sbb diceritakan merujuk kpd makhluk berupa perempuan. Btw thanks for your comment 🙂 will improve on next story @muaz

Natrah

Kira akak ponti ke gitu le aduii ?

Kak Yulie

‘Akak’ tu cik ponti…
Bukan Kak Yulie taauuu…
Heheheheheh….

sara

Akak tu refer pd hantu berambut pjg maybe.

misslollipop

best 🙂 sambung lah cepat

penulis

Ni lagi satu mangkuk yg suka sambung2..

Woi xpyh cite la

kemboja

cerita ni dah habis lah. ko tak reti baca ke? sambung tu cerita la kan dia tulis. takkan writer nak mampatkan 100 cerita terus kat sini. mangkuk hayun betul ngko ni dik

kemboja

*cerita lain

wpDiscuz