Rumah Berhantu Kampung Daya

Malam itu di Kampung Daya, angin bertiup kencang dan hujan lebat membasahi bumbung rumah. Di tengah-tengah kekacauan itu, pasangan muda bernama Amir dan Farah pulang dari menonton filem lewat malam.

Ketika mereka memasuki jalan yang sunyi, mereka melihat sebuah rumah usang yang terbiar. Tingkap dipasang dan bumbung kelihatan seperti hendak runtuh. Walaupun bahaya, mereka berasa tertarik dengan rumah itu dan memutuskan untuk menyiasat.

Ketika mereka menghampiri rumah, mereka merasakan ada sesuatu sedang memerhati mereka. Tiba-tiba, pintu depan rumah itu berderit dan terdengar bisikan yang sayup-sayup. Mereka teragak-agak seketika, tetapi akhirnya memutuskan untuk masuk.

Bahagian dalam rumah itu gelap dan berbau, mereka terpaksa menggunakan lampu suluh di telefon bimbit untuk menerangi jalan. Mereka berjalan melalui tingkat satu, tetapi semuanya kelihatan biasa, kecuali perasaan aneh yang mereka rasakan seolah-olah seseorang sedang memerhati mereka. Kemudian mereka menuju ke tingkat atas dan semasa mereka mendaki udara menjadi semakin sejuk dan tebal.

Apabila mereka sampai di puncak tangga, mereka ternampak seseorang sedang berdiri di hujung koridor. Ia adalah seorang wanita tua berambut panjang dan berpakaian putih buruk. Matanya merah terang dan dia terapung ke arah mereka.

Amir dan Farah ketakutan dan cuba berlari, tetapi kaki mereka terasa berat seperti tersangkut dalam lumpur. Wanita tua itu mendekat, matanya merah menyala.

Tiba-tiba, kedengaran bunyi yang kuat dari dalam rumah, dan wanita tua itu hilang. Amir dan Farah segera melarikan diri, meluru keluar dari rumah dan melompat terus ke dalam kereta mereka. Semasa mereka berjalan meninggalkan rumah, mereka berasa seram dan takut yang tidak pernah mereka rasai sebelum ini.

Keesokan harinya, mereka berkongsi pengalaman mereka dengan rakan-rakan mereka, dan mereka mengetahui bahawa rumah itu dihantui oleh roh yang ingin tahu. Sejak itu, mereka tidak pernah beranike rumah itu lagi, tetapi mereka masih dapat merasakan kesejukan yang mengalir di tulang belakang mereka setiap kali mereka melaluinya.

Beberapa minggu kemudian, Farah menerima panggilan daripada jiran di Kampung Daya. Jiran itu memaklumkan bahawa rumah hantu itu telah dijual dan akan diubah suai oleh pemilik baharu tidak lama lagi.

Farah ingin tahu dan berminat untuk melihat keadaan rumah itu selepas diubah suai. Dia memutuskan untuk melawat rumah dengan Amir pada malam berikutnya.

Apabila mereka tiba di rumah itu, mereka melihat bahawa ia sebenarnya telah diubah suai menjadi kediaman baru dan cantik. Tingkap telah diganti dengan yang baru, bumbung telah dibaiki, malah halaman depan juga dihiasi dengan tumbuhan dan bunga yang cantik.

Mereka bertemu dengan pemilik baru rumah itu, seorang wanita yang mesra dan peramah. Wanita itu memberitahu mereka bahawa dia telah membeli rumah itu terpikat dengan seni bina dan sejarahnya yang unik. Dia juga berkata bahawa dia telah mengupah pakar paranormal untuk membersihkan dan menyingkirkan rumah daripada kehadiran roh jahat yang mungkin masih berlarutan.

Amir dan Farah berasa lega dan gembira mendengarnya. Mereka merasakan beban yang besar telah diangkat dari bahu mereka. Sebelum mereka keluar dari rumah, pemilik rumah itu menawarkan mereka untuk berkeliling dan melihat-lihat rumah itu. Mereka bersetuju dan berjalan melalui setiap bilik dan sudut rumah.

Namun, ketika mereka memasuki salah satu bilik tidur, pintu tiba-tiba tertutup dengan sendirinya dan lampu terpadam. Amir dan Farah berasa takut lagi dan menjerit meminta tolong, tetapi tiada sesiapa yang menjawab. Apabila mereka cuba membuka pintu, mereka mendapati pintu itu berkunci dari luar.

Semasa mereka cuba mencari jalan keluar, mereka terus mendengar bunyi aneh dan bisikan yang tidak jelas. Mereka berasa seperti seseorang mengekori mereka di lorong dan membuat mereka merinding.

Akhirnya, mereka berjaya mencari jalan keluar dan lari dari rumah itu sepantas mungkin. Mereka rasa seperti sedang menghidupkan mimpi ngeri yang tidak pernah berakhir.

Sejak itu, mereka memutuskan untuk tidak mengunjungi rumah itu lagi dan mengelak jalan itu sepenuhnya. Namun, mereka masih ingin tahu tentang sejarah dan misteri di sebalik rumah hantu Kampung Daya.

Beberapa minggu kemudian, Farah dan Amir menemui satu artikel di akhbar tempatan membincangkan sejarah rumah hantu itu. Mereka membaca bahawa rumah itu mempunyai sejarah gelap. Pada 1970-an, sebuah keluarga yang tinggal di rumah itu dilaporkan hilang secara misteri. Polis tidak pernah menemui sebarang kesan mereka dan kes itu masih menjadi misteri sehingga kini.

Farah dan Amir semakin ingin tahu tentang kes itu dan membuat keputusan untuk mengetahui lebih lanjut. Mereka melawat arkib polis dan mencari pelbagai maklumat mengenai kes itu. Selepas beberapa minggu, mereka akhirnya menemui petunjuk yang menarik perhatian mereka.

Mereka menemui sepucuk surat daripada seseorang yang mengaku sebagai ahli keluarga yang hilang dan berkata mereka telah diculik oleh seorang lelaki yang tinggal di Kampung Daya. Lelaki itu dikenali sebagai bomoh hitam yang melakukan ritual aneh di rumahnya.

Farah dan Amir semakin yakin bahawa kejadian itu ada kaitan dengan rumah hantu di Kampung Daya. Mereka memutuskan untuk menjalankan siasatan lanjut dan melawat ahli sihir hitam itu.

Setibanya di rumah bomoh hitam itu, mereka melihat banyak barang mistik dan tulang manusia di sekeliling rumah. Mereka juga merasakan kehadiran roh jahat yang sangat kuat di dalam rumah itu.

Mereka berjaya memujuk ahli sihir hitam untuk mendedahkan kebenaran tentang keluarga yang hilang. Ahli sihir hitam itu mengaku telah menculik dan m******h keluarga tersebut kerana mereka mengetahui rahsia gelapnya.

Farah dan Amir memaklumkan kepada polis tentang pengakuan ahli sihir itu dan dia akhirnya ditangkap dan dibicarakan atas jenayahnya. Kes itu akhirnya terbongkar selepas lebih 40 tahun menjadi misteri.

Farah dan Amir sama-sama gembira dan lega kerana berjaya membongkar kebenaran tentang rumah hantu Kampung Daya. Walau bagaimanapun, mereka tidak akan melupakan pengalaman menakutkan yang mereka alami di rumah itu dan akan sentiasa mengelakkannya.

Penulis : Syamsyidee

Hantar kisah anda : fiksyenshasha.com/submit

Follow Whatsapp FS KLIK SINI

Rating Pembaca
[Total: 76 Average: 1.5]

3 thoughts on “Rumah Berhantu Kampung Daya”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.