Rumah Sewa di Arau

Assalamualaikum para pembaca FS. Nama saya Nad. Saya ada beberapa pngalaman seram waktu saya sedang study di uitm beberapa tahun lepas. Waktu tu saya berada di tahun ke-3 diploma di uitm arau(2012). Saya dan beberapa kawan menyewa rumah di sebuah taman perumahan yang berdekatan dengan UiTM.

Ok, ketika itu waktu final exam. Saya duduk bertiga dlm blik utama, syaza n azie. Masa tu,dlm pukul 9-10 mlm,cuma saya & syaza yg ade dlm blik. Azie pegi study group dgn kwn2 kelasnya di KFC & akn balik dlm 2-3 pg. Berbalik pd cerita, saya study di lantai menghadap syaza yg sdg baring sambil menghafal beberapa notanya di ats katil. Tiba2, saya tdgr bunyi spt kreeetttt (mcm something leret kat cermin,sng ckp mcm bunyi kuku leret ats cermin tingkap/sliding door glass) dlm 3-4saat. Saya buat2 xdgr & pndg je buku wlupun dah rse cuak. Saya perasan syaza dh pndg2 saya, tp dia xtegur saya pun. Lps 2-3 minit, dgr lg bunyi sama.

Saya buat xdgr je wlupun syaza dh duduk bersila ats katil smbil jenguk2 ke ruang tamu. Saya lihat & tanya syaza kenapa tp dia ckp takde pape sbb bunyi tu dah takde lg. Tiba2, dgr bunyi yg sme tp lebih kuat. Syaza pndg saya & dia terus lari tinggalkan saya pergi ke bilik nonie n naimah (bilik blkg), saya pn terus lari ikut syaza ke dlm blik blkg n terus duduk rapat2 sebelah nonie sambil tercungap2 takut.

Nonie & naimah blur knp saya n syaza jd mcm tu n lps stgh jam rileks, baru ktorg cerita bunyi yg ktorg dgr tu. Nonie n naimah sedapkn hati cakap la maybe bunyi visor helmet ktorg yg ada dekat ruang tamu terkena lantai. Tp ktorg yakin bukan sbb helmet kan berat, takkanlah bole tiba2 bergerak smpi 3 kali. Ktorg tak puas hati, saya & syaza pegi ke helmet ktorg, cuba leretkn visor helmet ke lantai, tp tak sama bunyi.

Mlm tu,saya n syaza tdo awl,sblum pkul 12. Syaza still takut nk tdo sorg2 kt katil dia,sbb katilnya sblh tingkap. So,mlm tu syaza tdo 1 katil ngn saya & saya tidur sebelah dlm sebelah dinding (katil single double decker rapat ke dinding)dan syaza sblh luar. cerita tu xhabis smpi situ je,esoknye nonie,naimah n azie cerita kat saya.

Cerita dari Azie: mlm tu azie balik dlm jam 1-2 pg. waktu tu, saya n syaza dh lena. azie tak terus tdo mlm tu,dia smbg stdy kt meja ruang tamu sorg2. dlm pkul 3-4 pg, tiba2 dia nampak saya bjln keluar dr bilik n terus menuju ke bilik nonie n naimah n mengetuk pintu bilik mereka hampir 1 mnit. kemudian, azie nmpk saya kembali ke bilik semula lps pintu bilik nonie n naimah tak dibuka.
Cerita dr Nonie: Dlm pukul 3-4 pg, nonie baru shj ingin masuk tidur, tiba2 dia terdengar bunyi ketukan pintu biliknya, tp dia terasa pelik siapa pulak yg ketuk pintu biliknya wktu mcm ni. dia tak bangun dr katil, tp memekik ” siapa tu? siapa?” dgn kuat.tp dia tak dgr apa2 blsn, jadi dia tahu ade something yg tak kena mlm tu.

dia kemudian biarkn shj bunyi ketuk smpi bunyi tu hilang sndri.
Yang peliknya, saya tak igt pun saya bgun dr katil n pergi ke bilik nonie ketuk2 pintu n balik semula dlm bilik. Yg paling pelik, kan saya tdo 1katil dgn syaza n berada di bhgn dlm katil, yg mana klu saya bgun mesti kene langkah syaza n mesti syaza akn terjaga klu saya bgun. waktu saya bgun pagi pun, saya masih lg dlm keadaan yg sama masa saya tidur n syaza masih ade kt sblh saya. persoalannya, siapa yg Azie nmpk n siapa yg mngetuk pintu nonie tu?
p/s: saya tak pernah berjalan sambil tidur.

::Hantar kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *