Senyum-senyum kenapa

Bismillahirahmanirrahim..

Aku x pandai nak cerita,tapi aku rasa nak cerita jugak..hahahaha..

Masa aku form5 tahun 2009,aku duk asrama,dalam satu dorm ade 10 org,katil double decker ade 5..port aku hujung tepi tingkap..

Satu hari tu,kawan aku yg duk katil tengah betul2 bawah kipas,dia cakap yg dia asyik terjaga je,tepat2 pukul 3 pagi pulak tu.Aku x ambik pusing pon benda tu,pastu dia ajak la aku teman dia tido.Aku seronok giler ah sebab tido bawah kipas,katil aku xkena kipas..hahahaha..so aku tido la dgn dia,satu katil 2 org..aku pon tido ah cam bese,henfon ngan yasin aku letak bawah bantal. Kemuncaknya….boleh pulak aku terjaga tido,aku pon pandang kipas,kelip-kelip tengok syiling..hahaha..terdetik pulak kat hati ni nak tau pukul berapa dah sekarang,aku seluk tangan bawah bantal ambik fon,nak tengok jam kat fon! Jahanam,tepat2 pukul 3 pagi..nak tau aku buat pe pastu,aku pon mengiring menghadap kawan aku..Nak tau aku nampak pe?! Aku nampak kawan aku tersenyum meleret kat aku dengan mata yg terbuka..haram jadah betol,tapi masa tu aku x pikir ape pon,aku x rasa pon nak senyum balik. Aku slow2 mengiring ke kiri,sambil tangan seluk bawah bantal pegang yasin.Aku dup dap dup dap takut,takut tangan die meleret kat pinggang aku,aku takut die gigit telinga aku..Aku xtau camne aku boleh tertido..esoknya aku tanya kawan aku tu,pehal ko pagi2 buta senyum kat aku,ko x tido ke semalam? Nk tau dia jawab ape, ‘eh aku tido langsung x terjaga,elok je aku tido,bile mase pulak aku senyum kat ko’..dia pon nangis takut..aku speechless wei,patotnya aku nangis,bukan dia..aku sampai sekarang terbayang2 senyuman meleret dia,dengan mata terbuka!arggghhhhh!!

Aku ni selalu jugak kena kacau tapi aku xtau la nak describe camne,satu malam aku tido cam biasa la kan,aku ni tido memang jarang bukak selimut.Malam tu aku terjaga sebab rasa ade orang main kaki aku,kaki aku bergerak ke kanan,ke kiri,macam tergoyang sendiri…aku ni tinggi kaki panjang,mungkin kaki aku terlunjur keluar,tu yg dia main kaki aku tu..haha..aku pon tarik kaki aku,tido meringkuk..aku bukak selimut kelubung,dada aku dup dap mcm nak pecah,tangan kaki badan semua mengeletar..tido dalam ketakutan weh..

Satu lg kejadian,siang tu ade aktiviti pembuangan katil,almari kat blok sebelah,sebab skolah aku ni da nak ditukar pada matrikulasi,yg pernah skolah sini mesti tau kejadian ni kat mane.Siang tu mmg bising la,pekerja campak almari3 dari tingkat atas ke bawah,nak dibuang..pastu malam nye pulak jam 12,sedap2 duk main fon atas katil dgn kawan ni,tibe2 dgr bunyi dentuman almari jatuh, berdegang jatuh..aku tanya kawan aku,ko dengar x..kawan aku cakap dengar la weh..pastu terus selubung satu badan..agak2 ape ek? ‘Benda’ tu marah ke..emmm..

Lpas abes spm,aku sambung wat diploma,sem 1 macam biasa ah,duk asrama..satu bilik 4 org,malam tu kami stay up,bukan study tau,tapi makan maggi ramai2 dan pekena nescafe kaw2 kat ruang tengah dlm bilik. Mase tu dah 4 pagi,aku rasa ngantok,mungkin sbb aku pekena nscafe,aku xleh minum nscafe,,bukannya jadi x ngantok,makin ngantok ade la..aku pon menuju la ke katil aku nk tido,tup tup mase aku baring aku dgr benda lompat..aku pejam mata,aku hayati lompatan tu..hahaha..1,2,3 berhenti..1,2,3 berhenti..aku kira berapa kali lompatan tu..ehh xleh jadi ni,aku pnggil sorang kawan aku,aku suruh die datang kat aku,pastu aku suruh die baring..aku suruh dia dengar,aku rasa cam x adil aku sorang je dengar..hahaha..kiteorang dengar elok2,bunyi lompat2 tu masih ade..dia pandang aku,die tanya “pocong ke”..aku jawab la xtau,dengar macam pocong,xkan la orang..aku pon senyap2 tido berdua dgn dia..yg lagi 2 org masih leka dgn gajet masing2..kalau aku bagitau yg ade pocong, konpem2 katil aku runtuh,4 org sekali hempap!

Dah habis diploma,aku sambung wat degree,macam biasa ah,kena duk asrama..asrma aku ni ade 4 wing..wing aku ni menghadap kolam,wing satu tu hadap ampaian,wing satu lg hadap parking,wing satu lg hadap court takraw..so aku dpat bilik bawah,satu bilik 2 orang..bilik aku menghadap kolam..ingat tau,hadap kolam..hahaha..malam tu aku wat assignment,aku bukak tingkap yg hitam tu,langsir pon aku selak,tapi tingkap perangkap nyamuk aku xbukak..aku ade sorang kawan ni,die ni jenis berani dan senang nampak,dia datang bilik aku wat assignment same2..so bilik aku jadi 3 org la malam tu.Dia ni duk wat assignment atas lantai,menghadap ke tingkap,aku dan roomate aku buat assignment atas katil, mmg hadap dinding je la..tiba3 dengar dia cakap ” amboi rajin bona sidai baju malam2 “…aku dan roomate aku pandang dia,dia duk pandang tingkap..aku tanya la,ko kenapa? ..dia cakap ” aku nampak orang sidai baju kat ampaian,dia lalu tadi”..aku pon ape lagi,zupppp tarik langsir..haha..aku cakap kat dia ” hoi,bilik aku ni mengadap kolam,mana ade ampaian,yg ngadap ampaian tu wing sana”..pastu dia cakap “patot la aku tengok muka dia pucat je”..siut je…malam tu krikkkk kriiikkk je rasa ..takuttt oii!

Kawan aku ni mmg da terbiasa nampak,jenis berani dan kelakar x abes..hahaha..malam tu dia cite,yg dia baring2 dengar lagu pakai earfon,mengadap ke tingkap..view tu akan nampak ke arah bumbung loteng asrama…pastu tiba2 dia nampak ade macam beruk terbang dari arah bumbung loteng tu,dia ni sakan ah gelak sbb kelakar,xpernah hayat nampak beruk terbang..rupenya2 hantu..dalam pada dia gelak tu,hantu@langsuir tu terbang,mendarat betul2 depan tingkap bilik dia..terus dia berhenti gelak! Dia pandang langsuir tu,langsuir tu pandang dia..nak tau kawan aku punya respon macam mane? hahaha..dia pasang volume kuat2 lagu kat henpon dia,dia goyang2 kepala layan lagu..buat2 xtau..langsuir tu still tercegat depan tingkap dia,,hahahaha..x lama tu,dia cakap dia takut jugak,then dia tarik selimut tutup kepala,pastu tidoooooo..kalau aku kat tempat dia,aku xtau la nak terkencing dulu atau nak terberak dulu kat situ…

Setakat ni je la cite aku,nanti aku cite pasal mak aku berubat orang yg kene buatan org ni..penyakit org melayu katakan..hasad dengki xpernah nak habis..

Bye,assalamualaikum.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *