Tangga Kecemasan

Hello fiksyen shasha. Memandangkan saya memang peminat page FS ni, saya nak share cerita masa masih stay hostel masa 1st sem dulu. Sekarang aku dah masok sem4 dah stay luar hostel sebab ada sejarah hitam semasa masih life hostel dulu. 1st memang happy sangat dapat tawaran sambung study kat istitut pengajian kat Sarawak . Istitut aku rahsiakan demi menjaga nama baik istitut tu. Lepas daftar 1st sem,aku diiringi oleh Ajk hostel sebab aku budak jauh datang ke Kuching Sarawak demi cita-cita dan masa depan so aku memilih untuk stay di hostel jer memandangkan aku dah terbiasa time kena PLKN dulu. Akhirnya aku ditempatkan di blok Cendrawasih, memandangkan kawan baik aku Sandra ni dah datang awal sehari masuk mendaftar, jadinya kitaorang tak dapat blok hostel yang sama.

Sandra blok kenyalang, aku pulak blok cendrawasih. Aku ditempatkan disebuah bilik dihujung sekali berdekatan dgn pintu tangga kecemasan aras 2, dalam bilik dimuatkan untuk 4 orang pelajar je. 2 senior dan 2 junior. Memandangkan senior time tu cuti semester, so aku terlebih dahulu sampai hostel sebelom budak junior sama batch aku masok sama. 1-2 bulan nak masok last semester 1, keadaan hostel macam biasa jerr. Memang ada je akak2 seniors yang suka sangat sakat2 yang kononnya blok hostel ni sebenarnya “keras” tapi aku buat biasa jer pergi tandas malam2 tanpa perlu berteman. (bukan berlagak berani tapi buat tak tahu jer padahal dlm hati cuak sambil lari keluar dari tandas lepas buang “hajat”)

Ceritanya bermula masa 2 hari je sebelum semester 1 berakhir. Aku ni sebenarnya kaki hisap rokok. Puas sangat dah rokok kena rampas oleh warden sampai bayar kompaun rm50 tapi benda tu masih tak buat aku serik2. Memandangkan akak senior 2 orang yang sama bilik dgn aku tu sporting dan budak sama batch aku tu pun sporting so,aku selalu duduk berdekatan dengan tingkap bilik kita orang untuk hisap rokok. Tapi 1 hari tu salah seorang akak senior sama bilik dgn aku ni kurang sihat, so aku tak sampai hati nak hisap hembus asap rokok dalam bilik ,so aku ambil keputusan untuk isap rokok kat tangga kecemasan bersebelahan dgn bilik kitaorang tu je. Aku pun minta budak yang sama batch dgn aku ni temankan aku kt tangga kecemasan tu atleast ada jugak org teman aku borak.

Dalam 5 minit tu ok jugak kami berdua borak,control ketawa sebab taknak kantoi dgn ajk hostel . Aku duduk menghadap roomate aku yang muka nya menuju ke arah tangga dan aku membelakangkan tangga . Siap aku takutkan dia jugak time tu. Roomate aku sememangnya penakut . Lepastu dia senyap sambil matanya menghala ke arah beberapa anak tangga tmpat aku duduk tu . Aku siap tanya “kenak dgn kitak bahh . Macam nanga hantu .” Sambil gelak . Roomate aku siap bagi signal terdesak suh aku abiskan rokok dan cau . Aku yang perasan roomate aku dah mengeletar semacam terus duduk diam dan terasa bulu roma aku berdiri .

Perlahan-lahan aku memalingkan muka nak jugak tengok apa yang jadi . sah ! Kak ponti tidak berkepala berdiri tegak menghala ke arah kitaorang . Aku dan roomate aku siap langkah seribu meluru ke arah pintu keluar dari tangga kecemasan tu . Semenjak tu jugak aku nekad nak sewa luar kawasan jer daripada aku nak stay sampai gred kt hostel berpuaka tu . Rupanya cerita benar dari akak senior pasal seorang student perempuan dari aras 3 bunuh diri terjun dari koridor belakang lalu lehernya terpisah dari badan akibat terjerut teruk kat tempat ampaian dawai tempat sidai baju kat aras bawah sekali sebab tekanan perasaan akibat tak dapat dekan . sekian tu jer cerita dari saya . ✌

hantar kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

Sila tinggalkan komen yang berkaitan dengan cerita :)

12 Comments on "Tangga Kecemasan"

avatar
z

Hope skang ko x merokok dah la erk. X sihat tu. Slow² tinggalkan

Karipap Kentang

Harap-harap macam tu lah.
Dan satu lagi, merokok sangat-sangat menyusahkan orang lain.
Perokok tu satu hal, lepas tu, 2nd hand smoker and 3rd hand smoker pon terpaksa menanggung azab dek sebab perokok macam kau dek non.
Berhentilah sebelum kau, 2nd hand smoker kau, dan 3rd hand smoker kau terima kesan-kesannya.
Sekian, terima kasih.

hantu ngesot

Perempuan ke? Merokok?

Darm

perempuan la haha

wawa

ingt cool sgt ke merokok tu dik…

Langsat

Perh..lg terperanjat aku baca kau merokok..mula2 ingt lelaki..tp kawan nama sandra..lepas tu akak senior…ni mest geng rock2 ni

Ghost_hunter

Haha tu la

mahaguru

xD

Tatie

Seyes! Haha aku pn sma lg terpernjat sbb ko merokok.. spnjng baca citer ko ni, hlg rsa tkut sbb distracted baca ko merokok…

Mmg aku tahu, bnyk da prmpn merokok tp.. still mcm rsa janggal sbb bkn budaya timur(budaya kita) prmpn merokok..

Kak Yulie

Sbg mantan kakak hep yg sanggup x tdo mlm sbb jage kebajikan student, hakak ghase menyirap bebenor dengor ko boleh curik2 merokok dlm kwsn kolej…
Trs akk xleh nk fokus part seram tu dah…
Syurga bawah tapak kaki ibu dik…
Ghase2 nk tgk ‘syurga’ tak????

D

saya bekas perokok dan sekarang hisap ganja

kak ikin

haha

wpDiscuz