Bau

Hi readers FS ! Aku, Anne,23tahun. Aku tergerak hati nak share cerita mase aku study dekat KL dulu stay serumah dengan housemate aku yg aku akan namakan dengan Qa,Fiq dengan Na.Dalam cerita ni aku tak nampak pun hantu, tapi sebab benda tu mngacau kawan aku, Na. Tapi awal2 lagi aku mintak maagf kalau cerita aku bosan dan panjang. Aku cuba ringkaskan. Oh ya, aku first time tulis dekat FS,mohon jangan kecam and kalau FS siarkan , terima kasih banyak2 !

Pengalaman ni aku rasa paling menakutkan. Mase tu time exam,Dowg bertiga ni course yang related dan aku manusia yang tercampak jauh dr course dowg.So dowg decide nak study sama2 dekat mamak Mahmood Bistro dengan classmate dowg. Aku pun menyibuk nak ikut sekali . Nak cari bala kan ? Kiteorang gerak lepas isya’, waktu tu hujan renyai2 . Untuk sampai ke mamak tu kena lalu kawasan kubur .Sebab itu shj jalan yang ada. Gigih 4 anak dara ni lalu kawasan kubur dan terpaksa berhenti dekat hentian bas depan kawasan kubur sebab hujan ttbe jd lebat.Aku perasan mata Na asyik dok pandang je dekat kawasan kubur tu tapi aku tak kata apalah.Fast forward,lepas habis study tu nak balik around 12.30a.m, readers. Before gerak , kawan lelaki kiteorg suruh gerak dulu, dy akan follow belakang,tapi naik moto.Again, lalu kawasan kubur,mase ni lah masing2 mulut terkumat-kamit baca macam2 surah. Aku yang paling depan sekali ttbe je Na potong aku. Dy suruh cepat sikit sebab rasa lain macam.Bila aku da jalan saing dy, aku ternampak muka dy bawah lampu jalan pucat sangat.Terlampau pucat mcm org takde darah tu da tersengih2 jeling aku. Confirm ade yg ikut dia.

Aku cuit Qa sebab da terlampau takot,aku ckp muka Na lain and aku suruh dy call kawan2 yg lain.Mintak tlg teman sampai rumah.Nasib kiteorg baik sbp dowg just kat belakang kiteorg je.Mase aku nak bukak kunci pagar tu da menggigil2 sebab dgr Na asyik merengus je dengan muka pucat dy tu.Boleh pulak tengah menggigil2 tu kunci jatuh pulak macam dalam drama.haha Bila naik atas je,aku suruh Na basuh kaki ,amek wudhu’ before tidur.Dy bantah tapi aku paksa jugak.Malam tu dia tidur menggigil2.Esoknya dy cerita ade orang tarik beg dy mase depan kubur tu walhal dy jalan paling belakang sekali antara kiteorg berempat.

Ada satu hari,mase kiteorg celebrate birthday kakak rumah kiteorg dekat taman permainan depan rumah.Siap ade lilin bentuk love bagai,myb lilin2 tu mengundang makhluk yg tak sepatutnya.Pkul 12a.m macam tu baru semua tergerak nak balik Mase otw balik, aku nampak Na jalan paling belakang sekali. Mase nak masuk bilik, tgu sorg kawan bukak kunci,masing2 da tercium bau hangit. Semua orang kecuali aku tegur, ‘ekh, bau apa nii?’ Lepas dowg tegur tu, bau hangit tu tukar jadi bau busuk lepas tu jadi bau kapur barus. Na ? Ye dy da terduduk mase tu tersengih2 sorang2 padahal takde sape buat lawak. Kawan kiteorg dtg rumah lepas kiteorg call,Ijan nama dy. Dy manusia yg boleh nampak. Mase dy masuk bilik kiteorg tu dy terdiam, dy just tengok je Na. Ijan cakap dy tak kuat. Dy just mampu azan je.Masa Ijan azankan dekat bilik kiteorg depan Na, Na merengkok2 baring nangis2. Kawan bilik sebelah call sorg budak kolej yg tahu ubatkan.Mase dy call ,taktahu kenapa dy suruh satu rumah tido ramai2 dekat ruang tamu. Mana yg uzur jangan tido hujung . Tido tengah2, dan mangsanya kena tidur sebelah Na, AKU . haha . Dan bau kapur barus tu makin lama makin kuat . bau makin kuat kat tangga laluan naik atas. Ijan ws Qa, minta izin berjaga luar rumah sebab dy tak sampai hati tinggalkan kiteorg dengan benda yg dia taknak cakap apa.

Selepas azan subuh, baru aku, Qa Fiq dapat lelapkan mata. Untung jugak esoknya aku takde kelas,dapat ganti tidur.Mase aku terjaga pkul 10pagi, aku tengok Na takde kat sebelah.Kelam kabut aku kejut yg lain. Tak lama lepas tu kiteorg Nampak Na bukak pagar , lengkap berbaju kurung baru balik dr kelas . Kiteorg blur sgt mase tu tapi selamba je Na tny , ‘korang da kenapa ?’ Bila Qa tny, ade tak bau busuk , rilek je Na cakap , ‘bau apa pulak ni ?’ Semua membisu . Kiteorg siap2 untuk makan tengahari , tapi sikit pun Na taktahu rancangan nak ubatkan Na lepas makan,sebab dah taktahan bau kapur barus yg menyengat sampai boleh sakit kepala. Bau tu sampai melekat kat kain baju semua. Yem, lelaki yg pandai ubatkan org , dtg rumah . Sebelum tu aku mintak Na pakai tudung,muka dia nak menangis sambil tny aku,”Anne nak buat apa dgn Na ni ?? Nak pegy mana ?” Sikit pun aku tak hiraukan . Mase Yem masuk,mata dia melilau dlm rumah, even mase naik tangga. Sampai dekat bilik, dy cakap takde bau apa2 pun. Kiteorg pelik, dia tak bau apa2 sedangkan bau tu sangat kuat. Yem belum nampak Na. Aku tolong bawak Yem jumpa Na dalam bilik kiteorg, bukak je pintu bilik,Na tengah duduk sambal jeling Yem, merengus2.

Aku taktahu Yem baca apa depan Na,bila dy habis je baca ayat depan Na,Yem terus melompat kebelakang.Muka Yem berkerut seribu, da pada masa ni, bau kapur barus makin kuat. Yem panggil aku dgn kawan2 yg lain bincang dekat ruang tangga,Yem soal soalan yg tak mampu kiteorg jawab , ‘apa yg korg bawak balik ni ?’ ‘korg buat apa smlm?’ ‘korg main apa smlm?’ Masing2 terdiam tak mampu nak jawab. Yem takmmapu nak halau bnd tu keluar,katanya sangat kuat. Puas kiteorg pujuk Yem, tny apa yg ada dekat Na.Yem cuma mampu jawab seorang perempuan tua yang dlm keadaan merangkak. Kuku yg kuat mencengkam lantai.Yem bantu kiteorg dengan halau bnd tu pergi tapi Yem pesan, takkan lama. Dia akan dtg balik. Yem janji nak bawak kawan2 dy yg lagi pandai.

Malam tu Yem dtg mcm dia janji bawak kawan.Na belum apa2 da menangis2 dekat atas. Ada lagi sorg kawan kiteorg,Sya lemah semangat. Mase kalut ubatkan Na, Sya ttbe nak lari keluar rumah sambil terjerit. Nampak Sya lari sambil terjerit2, Na gelak kesukaan, gelak puas hati.Puas Yem dengan kawan2 dia cuba ubatkan Na,rasanya sampai pkul 1 pagi baru siap,sebab terpaksa bunuh yang ada dalam badan Na. Benda tu degil takmahu keluar. Last option, dowg decide untuk sembelih,tapi bau tu masih ada. Takboleh hilang. Yem cakap terlampau banyak dlm badan Na. Ada yg besar berbulu tapi dowg taktahu makhluk2 tu datang dr mana. Just dtg untuk menumpang badan Na je.Esoknya Na terus balik kampung , 3 hari lepas tu dia balik rumah bawak air Yassin dan segala macam untuk diri dia. Malam tu Na terjaga sebab haus, masa dia duduk atas tilam, dy ternampak kelibat putih berdiri. Na cuba toleh perlahan2, dia nampak ‘gula-gula’ berdiri kat tengah antara aku dgn iqa. Sebab takut, dia terus baring senyap2 selubung satu badan.

Seminggu lepas tu , kawan Yem, aku lupa nama dia apa,kite gelarkan dia Abam jelah eay? Sebab fizikal dia lebih kurang Abam Bocey. Abam dtg rumah untuk bersihkan rumah,siap bawa garam, lada hitam untuk bersihkan rumah. Abam mengucap panjang bila masuk rumah kiteorg, bukan sebab kotor tapi sebab ade makhluk yg mengerikan bawah tangga rumah, duduk dekat situ. Mase bacakan Yassin, Sya menangis2 taknak baca, Abam minta teruskan,takperlu peduli dengan Sya.Habis baca Yassin, Abam minta ulang lagi sekali,katanya makhluk tu taknak keluar. Masa tengah baca,aku perasan, Abam ade ulang satu ayat tu selama 7 kali. Lepas habis baca ayat yang diulang tu, takde angin takde apa, kiteorg dpt rasa angin sgt kuat keluar serentak dengan pintu terhempas dekat atas,padahal takde orang dekat atas,,kipas pun kiteorg tutup.

Sya makin galak menangis,Na mase tu da merengus2 . Cepat2 Abam ubatkan Na dulu lepastu Sya. Makhluk tu tak dapat keluar sebab Abam da pagar rumah , so dia sakitkan Sya. Elok pulak mase tengah halau bnd dalam badan Sya, aku pegy duduk dekat sliding door. Tak pasal2 bulu roma aku meremang Nasib baik Na cepat epat tarik aku sebab dia nampak ade benda berbulu nak tarik aku, nakkan aku . Fuhh selamat ! Mase bnd tu nak keluar , Sya asyik cakap, ‘Rumah… rumah..’. Abam ingat benda tu pergi rumah family kiteorg, berkeras dia tny, rumah mana kau pergi? Sya Cuma tunjuk dengan jari dia, ke arah pintu pagar.Abam cepat2, sapu garam dengan laa hitam yg dia tabur tadi untuk bagi mahkluk tu keluar. Lepas je siap semua, Abam pesan jgn balik lewat malam,kdg2 dia mengikut kita tak sedar, jangan biar rambut gugur bersepah,, jaga kebersihan rumah dan jangan tinggal solat.Kiteorg sempat tanya Abam, mana datang bau ni semua ? Abam senyum sambil cakap , puncanya dari Na, sebab benda tu semua ikut Na, sebab tu Na sorang takde bau apa2. Oh ya, bau tu dua minggu ya readers, utk fully hilang dlm rumah.

Alhamullilah, lepas dr kejadian tu dah takde lagi dah gangguan. Cuma aku doakan Na, supaya jaga diri, kuatkan diri sndr, jgn biar makhluk tu senang2 ambil / tumpang badan kita.Terima kasih utk readers sebab sudi luangkan masa. Mintak maaf banyak2 kalau cerita aku tak best dan tak seram. Aku takpandai nak buat ayat tapi cerita ni 100% betul. Sekian.

  • Anne

hantar kisah anda: http://fiksyenshasha.com/submit

anne shaari

28 comments

  1. setelah sekian lama aku tak bukak FS..1st story aku baca da buat aku rasa pening2..
    aku syak admin x larat nak betulkan shortform ko ni dik.sblm anta story ko betul kan sikit shortform ko tu..senang sikit keje admin..insha Allah kalo aku kuat aku baca balik story ko ni..kihkih..daaa..

  2. faham jalan cerita dia cuma tu laa kan ramai yang komen pasai shortform laa ejaan laa kan..so sabar jaa laa dik ooiii..apa2 pun biar laa guna bahasa buku sekali pun tak pa asal kan semua orang faham..apa2 pun nice story..

  3. menangis2 menggigil2 cepat2, jgn, dlm.. apak kau lah.. lagi cantik karangan kau kalau tulis full.. susah sangat ke nak tulis penuh?.. Kalau aku jadi cikgu BM, mau merah jer buku kau..
    Nasihat aku, next time tak payah lah kau hantar story lagi.. buat semak kepala aku, buat sakit mata aku je baca.. cerita best jadi tak best sebab penggunaan shortform kau ni.. BM kau mesti dapat F kn?..

    1. Ek eleh bro… Come on laa .. Ni bukan nya exam .. Ni share story .. Xfaham, buat2 faham jela .. Kje nk mngecam Org je melayu skrg ni .. Short form je pun .. Bknnya dia ada borak lucah dlm tu … Sembang Lah kalau dlm hidup kau lgsg Xde pakai short form brother ..

      1. sape bro ko?? ek elehhh ko ni komen aku dah berzaman kot, tetiba pulak ko ni.. semak je.. aku bukan macam ko, tak faham buat2 faham.. patutlah bingai ko ni..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *