Hantu Langsir

Kawan anakku – hantu langsir

Salam FS..bersua lagi kita di sini setelah sekian lama menyepi.
Kisah yang ingin aku kongsikan ini adalah berdasarkan kisah sebenar yang terjadi kepada diriku dan juga anak sulungku yang pada masa itu berumur dalam lingkungan 3 tahun dan anak kedua dalam 6 bulan. Kedua-dua anakku lelaki. Suamiku seorang tentera dan kami memilih untuk duduk di kuaters kerajaan yang disediakan. Rumah kami berada di tingkat 7. Bangunan rumah ada sayap kanan dan sayap kiri, dan di tengah-tengah ada lif dan tepinya tangga. Rumah sebelah rumah kami kosong tidak berpenghuni.

Masa mula kami pindah ada laa kawan-kawan suami yang duduk di blok sama datang tolong angkat barang dan sambil bergurau dia bagitau suami..”nanti duk elok-elok naaa..umah tepi tu umah ghostbuster”. Suami ku cuma gelak jer la.

Suamiku kerja ikut shift, dua hari keje pagi, dua hari kerja malam dan dua hari cuti. Memang dah biasa dengan rutin dia macamtu. Dalam seminggu lebih lepas pindah dan masa itu suamiku kerja shift malam. Malam itu dalam pukul 11 lebih , aku dengar ada orang ketuk pintu berkali-kali. Dalam hati aku pikir suami ku balik kot. Tanpa ragu-ragu aku ke pintu dan buka pintu. Aik pelik takde orang pun. Aku tutup pintu balik dan terus ke dalam bilik tido.

Seketika kemudian ada orang ketuk pintu lagi. Aku rasa pelik dan aku telefon suami tanya dia ada dekat mana. Suami ku kata ada kat tempat keje laa. Aku bagitau suami hal yang terjadi. Suami kata jangan buka pintu, buat taktau dan tido jer. Ok aku menurut . Malam berlalu dan ketukan di pintu tak ku dengar lagi.

Untuk pengetahuan semua, aku dan suami menghias bilik kedua untuk bilik permainan anak-anak. Bilik itu tingkapnya menghadap beranda. Anakku yang sulung memang suka main dalam bilik itu. Tiap petang dan malam dia main kat dalam bilik itu. Satu hari sedang aku memasak di dapur ank sulungku bercakap-cakap di dalam bilik. Aku terus masuk dan tanya dia cakap dengan siapa. Dia terus tunjuk dekat arah langsir dan berkata..mama ada hantu kat langsir ajak abang main. Aku terkejut dan terus tarik tangan dia keluar dari bilik tu. Kejadian tu berulang kali sampai aku rasa tak takut lagi. Tiap kali anak aku cakap hantu langsir ada tengah tengok dia main.

Pernah beberapa kali pada waktu tengah malam bila tersedar dari tidur, kelibat anak sulungku tiada. Rupanya sedang bermain dalam bilik mainan bertemankan hantu langsir katanya. Kakak rambut panjang ajak main katanya. Setiap kali suamiku kerja shift malam mesti ada jer benda yang mengacau. Mungkin makhluk tu tahu aku penakut dan tak kuat iman..
Malam-malam pulak anak aku yang nombor dua mesti menangis dengan matanya melihat dengan ketakutan ke atas siling. Tiap malam mesti aku akan pasangkan ayat suci AlQuran dan surah yassin sebelum tido supaya anak-anakku akan tidur dengan tenang.

Setelah berbulan tinggal di rumah tersebut dan gangguan berterusan, suami ku meminta untuk tukar kuaters ke blok lain. Alhamdulillah ada kuaters yang kosong selang dua blok dari blok rumah yang kududuki. Alhamdulillah rumah yang kami baru duduki aman dengan gangguan. Syukur alhamdulillah anak aku tak perlu berkawan dengan hantu langsir lagi.

Dari cerita yang kudengar rupanya rumah kosong ‘rumah ghostbuster’ tu ada kejadian b***h diri. Suami isteri bergaduh dan isterinya telah campakkan bayinya yang berusia dalam 2@3 bulan sebelum dia sendiri terjun dari beranda tingkat 7 tersebut. Mungkin rohnya yang tidak tenang berkeliaran di kawasan rumah dan beranda tingkat tersebut..Wallahualam.

Hantar kisah anda : fiksyenshasha.com/submit

NazilaIla

Follow Whatsapp FS KLIK SINI

Rating Pembaca
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.