Misteri Tren MCKK Part 1

MISTERI TREN MCKK

Kuala Kangsar, Sabtu – Tengku Qhaidzir, bekas kedua Kolej Melayu sekolah elit mencetuskan malapetaka apabila gagal menaiki kereta api pulang ke tanah air untuk cuti sekolah terakhir. Polis mengesyaki dia diculik ketika pulang sendirian ke asramanya, Dorm 10 Asrama Baru. Dia kali terakhir dilihat bersama rakan kolejnya menunggu kereta api malam arah selatan pukul 12.10 tengah hari.

Saksi berkata, dia pulang ke asrama ini pada pukul 11.45 malam kerana tertinggal tiket kereta api. Rakan-rakannya memberi keterangan bahawa dia tidak pernah kembali menaiki kereta api. Pemeriksaan menyeluruh di Dorm 10 oleh polis menemui bukti bahawa dia berada di sana tengah malam semalam, tetapi tidak ada tanda-tanda pergelutan.

Sementara itu keluarga Diraja…

Masa : 11.40 malam, 11 November 1972
Tempat : Stesen Kereta Api, Kuala Kangsar.

Syakrim, Mukhri dan Azad, bekas kedua Kolej Melayu sedang menunggu tren pukul 11.45 malam. Cuti sekolah yang panjang baru sahaja bermula.

“Hei! Esok hari jadi teman wanita saya. Saya tertanya-tanya apa yang saya akan dapat untuk dia. Apa pendapat awak?” bebel Syakrim, memecahkan kesunyian.

“Esok? Baguslah. Mmm… esok dua belas! Tak lama lagi tengah malam 12 November,” Mukhri teringat sesuatu.

“Apa sebenarnya yang berlaku pada 12 November?” tanya Syakrim dan Azad, sama-sama hairan.

“Pernahkah kamu mendengar tentang Misteri kereta api tengah malam?”

“Kenapa? Apa yang misteri sangat? Ada sayap ke?”

“Azad, diamlah! Pergilah Mukhri.”

“Ia adalah tengah malam 12 November 1960 apabila seorang pelajar kolej dari keluarga diraja tiba-tiba hilang. Dan tiada siapa yang pernah menemuinya sejak itu. Ia dipercayai bahawa ia ada kaitan dengan hantu kereta api yang telah lama hilang itu.”

“Bagaimana mereka mengetahuinya? Kedengarannya agak tidak masuk akal bagi saya.”

“Bagaimana saya harus tahu.”

Tiba-tiba, “Perhatian semua! Seperti biasa, tren 11.45 malam telah ditunda. Akibat enjin rosak, ia tidak dijangka tiba sehingga 7.00 pagi esok. Sebarang kesulitan amat dikesali.”

“Oh damn it! Saya tak sabar nak jumpa girlfriend saya. Jom. Jom balik Asrama Baru untuk tidur.”

Masa : 11.55 malam
Tempat : Asrama 10, Asrama Baru.

Dua angka, sahaja. Seseorang hilang dalam fikirannya tentang ibu bapanya, rumah, masa depannya. Yang lain asyik dengan diarinya, fikirannya dikuasai oleh emosi. Kedua-duanya tidak tahu apa yang akan berlaku akan mengubah hidup mereka selama-lamanya.

Tiba-tiba, lampu terpadam!

Oh Tuhan! Bukan blackout! Saya perlu menghabiskan diari saya. Azad, boleh tolong periksa kotak fius? Fius mungkin tersandung.”

“Dah gelap. Tak boleh sambung esok?”

“Ia tidak akan sama. Saya dalam mood sekarang. Esok saya mungkin sudah lupa apa yang saya mahu tulis.”

Azad memandang ke luar tingkap. Kotak fius itu terletak di bangunan bertentangan sejauh 50 meter. Dia melangkah lesu ke dalam malam yang lembap dan gelap. Langkahnya bergema menakutkan, memecah kesunyian malam. Udara misteri tergantung sedikit, seolah-olah menandakan kehadiran firasat. Tiada apa yang dapat dilihatnya di tengah-tengah kegelapan. Tapi yang pasti dia, ada sensasi aneh yang dia rasa. Azad berhenti secara tiba-tiba, tidak pasti cuaca untuk meneruskan. Pancaran kilat menembusi langit dari barat, hampir serentak, satu lagi dari timur, satu lagi dari utara dan akhirnya dari selatan.

Pancaran petir bercantum dan seolah-olah bergabung dalam kilat yang menyilaukan tepat di atas Dorm 10…dan bolt itu kelihatan tergantung di sana menunggu, berderak dengan tenaga. Sesosok figura putih panjang muncul entah dari mana dari arah barat, menuju ke Dorm 10. Wisel kereta api berbunyi aneh dan figura itu mula membentuk… seperti kereta api. Ia semakin perlahan dan seolah-olah bergabung dengan bangunan itu. Ia menjerit-jerit berhenti… Dorm 10… tidak dapat diduga tetapi ya, nampaknya, ia telah berhenti di Dorm 10.

Kekecohan berlaku. Dalam cahaya bulan, Azad dapat melihat figura turun dan sepantas kilat, figura berbayang menaiki kereta api. Wisel dibunyikan sekali lagi, kereta api bergegar untuk dimulakan dan tiba-tiba, kilat di atas kepala menyambar dengan magnitud yang sangat hebat sehingga Azad tercampak ke tanah. Perkara terakhir yang dia tahu ialah kereta api itu telah hilang dan jeritan yang mengerikan dari jauh menusuk telinganya. Itu suara Syakrim.

Di dalam Asrama 10,

Badannya terasa ringan, tidak berat. Kepala, badan, fikiran dan jiwanya berputar dalam lubang kehampaan yang gelap. Atas kelihatan ke bawah dan ke bawah kelihatan ke atas dan apa yang dia boleh lakukan hanyalah menjerit. Seberkas cahaya memancar dari atasnya dan tangan besar menghulurkan kepadanya. “Ambil tangan saya Syakrim.” Syakrim menurut, terasa dinginnya sambil membimbingnya.

Dia membuka matanya. Tiba-tiba muncul seorang sosok berjalan mengancam di lorong. Sejurus kemudian, kabus mula hilang dan kemudian, kelihatan seorang penjaga tiket yang kelihatan masam dalam lingkungan 50-an, memandang tepat ke arah Syakrim dengan mata berapi-api. Dia menyedari bahawa dia berada di dalam kereta api. Terkejutnya, dia mendapati dia tidak bersendirian. Kereta api itu penuh dengan askar, Gurkha dan Melayu yang kuat dan tabah.

“Perhatian Tuan-tuan! Dengar sini dan dengar baik-baik. Hari ini kita memulakan misi kita yang paling penting, untuk menyerang hendap kubu Jepun terakhir di Perak, di Kuala Kangsar. Biarlah hari ini, 12 November 1944 diingati sebagai hari kita berjuang untuk kebebasan.”

Wisel kereta api ditiup kuat apabila keretapi itu bergerak. Kesunyian menyelubungi koc kereta api apabila semua orang asyik dengan fikiran mereka sendiri. Dalam fikirannya, Syakrim hilang dalam lautan persoalan. “12 November 1944? Jepun? Kuala Kangsar? Saya, askar dalam kereta api? Apa yang berlaku…?”

Tembakan mengganggunya. “The Japs! Ini serangan hendap! Berlindunglah semua!” Syakrim jatuh ke lantai dan kereta api segera berhenti untuk berhenti. Satu letupan menggegarkan kereta api, menghantar hujan serpihan ke mana-mana. Kebanyakan askar tidak lagi bernyawa. Ada yang masih menggunakan senapang ketika pertempuran berlaku. Dalam kekecohan itu, tentera Jepun mula menaiki kereta api dan m******h tentera yang tinggal. Salah seorang daripada mereka turun ke atas Syakrim, menaikkan rapier bersinar yang akan segera mencelah kerongkong Syakrim. Dia terkaku, tidak dapat melawan. “Jadi pengakhiran saya telah tiba. Terima kasih untuk tahun-tahun yang indah.” Dia menutup matanya, menunggu apa yang kelihatan seperti keabadian untuk kematiannya tiba.

Tiba-tiba, dia terdengar wisel kereta api dan keretapi mula bergerak. Bingung dan takut, dia membuka matanya mengharapkan untuk menghadapi kematian. Tetapi dia bersendirian sekali lagi, tanpa sebarang tanda sama sekali tentang pertempuran yang baru sahaja berlalu.

β€œMana orang Jepun? Apa dah jadi dengan saya.

” Dia tidak lagi memakai pakaian tentera tetapi kemeja-T dan seluar slacknya sekali lagi. “Awak di sana! Adakah anda tidak mempunyai tiket? Kalau begitu, awak dan saya akan berseronok!” Penjaga tiket itu mengeluarkan sebat dan memegang Syakrim.

“Tidak! Berhenti! Dia dengan saya,” kata seorang budak lelaki berpakaian persis Syakrim. Atendan itu meneliti dokumen merah di tangan budak itu.

Dia melepaskan Syakrim dan rasa meluat, meninggalkan jurulatih.

“Terima kasih atas bantuan anda.” kata Syakrim.

“Itu perkara kecil sahaja. Anyway, siapa nama awak?”

“Saya Syaiful Syakrim.”

Budak itu mengeluarkan buku dari poketnya. “Kalau begitu diari ini mesti milik awak. Marilah, kita duduk. By the way, nama saya Tengku Qhaidzir Tengku Sulaiman.”

“Tengku Qhaidzir?…” Syakrim teringat sesuatu…
Masa berlalu. Kereta api itu masih berjalan melalui hutan. Budak-budak itu masih berkongsi pengalaman mereka. “Jadi Qhaidzir, macam mana awak boleh masuk ni?”

“Mmm. Saya sendiri tidak pasti. Malam lepas saya berada di asrama saya. Perkara seterusnya yang saya ingat, saya memasuki kereta api ini. Ia seperti mimpi. Dan bagaimana dengan awak?”

“Saya? Persis seperti awak. Saya tidak tahu. Saya rasa ada sesuatu yang pelik tentang kereta api ini. Ada perasaan jahat, sejuk.”

“Ya. Saya pun setuju dengan awak.”

“Apabila saya memasuki kereta api ini,” kata Syakrim “Saya berada di tengah-tengah pertempuran antara Jepun dan Gurkha.”

“Jadi awak terlibat dalam pertempuran?” tanya Qhaidzir.

“Ya kenapa?”

“Err… tak. Tak ada.” Qhaidzir cuba menyembunyikan sesuatu.

12 November 1972

Diariku…

Saya tidak tahu bagaimana saya boleh masuk ke sini. Semuanya benar-benar pelik dan banyak perkara pelik telah berlaku kepada saya. Pada mulanya, saya berada di asrama saya dan kemudian tiba-tiba saya berada di dalam kereta api ini terperangkap di antara pertempuran Jepun dan Gurkha. Kini, di sini saya bersama Tengku Qhaidzir, seorang budak lelaki yang hilang sejak 1960, bersama-sama terperangkap dalam kereta api tengah malam ini. Saya tidak tahu ke mana arah kereta api ini atau sama ada saya akan keluar…

Syakrim menutup diarinya. Dia duduk seorang diri sambil Qhaidzir mencuci muka. Tiba-tiba kereta api berhenti. Dia tersentak. Tangan yang mencengkam memegangnya dan menariknya kembali ke dalam kereta api. Diarinya terjatuh di luar.

“Diari saya!” Syakrim bergelut untuk mendapatkan semula diarinya tetapi lelaki kuat yang memegangnya seperti tidak mendengarnya. Syakrim dilemparkan semula ke tempat duduknya.

“Syakrim? Apa yang berlaku?” tanya Qhaidzir.

“Diari saya. Ia jatuh di luar. Saya mesti mendapatkannya!”

“Tidak, anda tidak boleh. Saya telah cuba untuk keluar dari kereta api ini tetapi setiap kali ia berhenti, saya tidak akan dapat melalui lelaki itu.”

“Jadi… apa yang patut kita buat sekarang? Kita tidak boleh tinggal di sini selama-lamanya. Saya ada rancangan,” kata Syakrim. Dia menunjukkan kepada Qhaidzir sebatang besi di bawah tempat duduk. Mereka berdua tersenyum.

Jam berlalu. Mereka menunggu dengan sabar. Tiba-tiba, wisel kereta api ditiup dan pergerakannya perlahan. “Sudah hampir tiba masanya.” Qhaidzir bangun dan memecahkan tingkap manakala Syakrim bergerak ke tempat duduk bertentangan. Tindakan mereka menarik perhatian lelaki itu. Dia datang dan menangkap Qhaidzir yang berpura-pura melompat keluar. Pada masa yang sama, Syakrim memukul kepala lelaki itu sekuat hati menyebabkan lelaki itu melepaskan Qhaidzir. “Jom. Ini peluang kita.” Syakrim menarik Qhaidzir sambil mereka berdua berlari ke arah pintu. Di pintu, Qhaidzir melompat keluar terlebih dahulu tetapi sebaik Syakrim cuba keluar, pintu itu terkunci rapat dan kereta api mula bergerak. “Syakrim! Tak!…” Qhaidzir cuba mencapai pintu tetapi yang dahulunya ada pintu kini hanya ruang kosong. Kereta api telah menghadap jauh. Qhaidzir pengsan.

“Tengku, bangun…. Saya tahu awak boleh dengar saya. Awak tak perlu takut.” Perlahan-lahan dia membuka matanya. Seorang lelaki, kira-kira 20 tahun berdiri di sebelahnya. “Siapa awak?” tanya Qhaidzir.

“Saya Mukhri. Kawan Syakrim. Dan awak… Tengku Qhaidzir, kan?”

“Macam mana awak tahu nama saya?” Mukhri menunjukkan sesuatu kepadanya.

“Diari Syakrim!”

“Saya telah menunggu Syakrim selama ini pada 12 November berharap kepulangannya. Saya dapati ini terbaring di atas lantai pada tengah malam 12 November 1976. Kemudian, malam tadi mendapati awak tidak sedarkan diri juga di tempat yang sama. Sekarang tahun 1980 .”

“1980? Dua puluh tahun? Adakah ini bermakna saya telah menempuh masa selama dua puluh tahun ke depan? Nampaknya baru semalam saya bersama rakan-rakan saya menunggu kereta api pulang ke rumah.”

“Saya takut itulah yang berlaku. Saya tidak dapat menjelaskannya tetapi awak bernasib baik kerana awak masih hidup. Di mana Syakrim?”

“Maafkan saya. Dia masih terperangkap di sana.” “Maksud awak…”

“Ya.” seketika mereka berdua diam.

“Qhaidzir, kamu mesti sedar yang tiada siapa yang tahu dan tiada siapa yang akan percaya yang kamu masih wujud. Bagi mereka, Tengku Qhaidzir hanyalah orang m**i. Kamu mesti terima itu.”

“Tidak! Saya Tengku Qhaidzir dan saya masih hidup. Tiada siapa yang boleh merampas hak milik saya. Saya mesti memperjuangkan apa yang patut.”

“Jadi… kalau itu yang awak nak, terpulanglah. Tapi banyak kepayahan yang awak akan hadapi,” kata Mukhri.

“Saya faham.”

Hantar kisah anda : fiksyenshasha.com/submit

P : Mat

Mat

Follow Whatsapp FS KLIK SINI

Rating Pembaca
[Total: 32 Average: 2.2]

5 thoughts on “Misteri Tren MCKK Part 1”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.