Rumah baru

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca Fiksyen Shasha. Nama pena saya Cicit saya berasal dari Sarawak dan kini menetap di Sabah. Saya ingin menceritakan kisah saya yang tidak la begitu seram apa”pun selamat membaca.

Hari ini saya ingin menceritakan kisah yang terjadi semasa saya berumur 9 tahun dimana ibu,bapa,adik dan saya harus berpindah ke rumah baru disebabkan pergaduhan antara keluarga . Ini ialah kisah yang tidak akan pernah saya lupakan sehingga kini.

Malam itu, saya dan keluarga saya harus pindah ke rumah baru disebabkan pergaduhan yang berlaku. Rumah yang kami ingin pergi tidaklah begitu jauh, tapi rumah itu berhampiran dengan hutan dan melewati beberapa buah rumah keluarga saya. Masa itu saya dan keluarga saya hanya mempunyai rumah kayu yang telah ditinggalkan begitu lama, maklumlah masih belum mempunyai elektrik seperti lampu,kipas dan yang lainnya. Pada malam itu kami menggemas semua barang, setelah selesai menggaemas barang kami membentang tikar dan pada malam itu juga kami terus tidur.

Malam itu saya terbangun, dalam jam 3/4/5 malam dan mata saya hanya melihat sekeliling yang gelap, semasa itu saya merasa sangat takut tanpa sebab dan saya terus menutup mata. Semasa saya menutup mata, saya terdengar suara seorang perempuan yang sedang mengilai diikuti dengan suara lompatan kaki dari atas bumbung. Setelah lama mendengar bunyi itu, saya terus membuka mata dan dengan tiba-tiba saya mendengar suara azan subuh dari masjid.

Keesokan harinya saya menceritakan hal yang terjadi pada tadi malam kepada ibu,bapa saya. Setelah mendengar cerita itu, bapa saya meletakkan yassin ke semua tempat seperti kawasan dinding. Pada malam keduanya saya merasa tenang kerana tiada lagi gangguan-gangguan itu.
Saya tidak tahu sama ada itu mimpi atau tidak tapi saya benar benar menyadari pada masa itu saya terbangun, suara mengilai dan lompatan kaki itu sangat jelas di dengar, sampai sekarang saya masih teringat dengan suara itu dan tidak bisa melupakannya.

Sebenarnya ada lagi kisah-kisah yang saya alami tapi sampai sini saja laa kisah yang saya ceritakan pada hari ini assalamualaikum semua..

Hantar kisah anda : fiksyenshasha.com/submit

Dayang

Follow Whatsapp FS KLIK SINI

Rating Pembaca
[Total: 17 Average: 3.1]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.