Janda Ayah Tiri Peneman Adikku.

Assalamualaikum & selamat sejahtera admin & warga FS.. terima kasih krn sudi siarkn post sy.. sy suka bca citer2 kt page fs ni. Seram tp best..wlupn sy ni jenis penakut tp xnk mngaku, gagah jgk bca smpai hbs..ok lah, setelah ditimbang tara, dlm bnyk2 pngalaman yg sy ada, akhirnya sy buat kptusan utk citer satu kisah ni..kisah ni terjadi pd adik bongsu sy & diceritakn smula kpd sy.

Kisahnya brmula bila mak & ayh tiri sy sakit trkena buatan org. Tiap2 mlm mak sy brmimpikn ular hitam. Kaki mak & ayh tiri sy kdang2 bengkak2..haishh..mcm2 la sakitnya..so, nk dijadikn citer, mkcik sy yg sorg ni, (kakak arwah ayah kandung) mmg jenis yg cepat menurun..korg tau x, menurun cmne? Alaa..yg x sedàr dri sbb bnda tu masuk dlm bdn..mkcik sy ni dduk kt terengganu. Jd, mak & ayh tri sy decide nk balik trengganu jmpa mkcik..

tiba harinya, mak, ayh tiri & adk sy balik terengganu.. dlm prjalanan pergi tu, mmg xde rsa ape2, x syak ape2 pn..sdangkn msa tu mak sy dh nmpak sesuatu, tp mak sy buat xtau. Mak sy mmg boleh nmpk bnde2 mcm ni.. ptg hri yg sma, dorg smpai kt rmh mkcik.. so, mlm tu mak dgn ayh tri sy pn, story morry laa dgn mkcik ni ttg sakit dorg. Adk sy time tu jd pmerhati je lh. Tgh syok brcerita, mkcik sy tu dh meremang bulu roma..haaaa..time ni mmg kne brsedia lh..

Hbs je mak sy brcerita, mkcik pn pegang ibu jari kaki mak sy. Dan…dgn x semena2, mkcik sy bgai dirasuk..dialognya mcm ni: time ni bukan mkcik sy dh, time ni bnda tu dh masuk dlm bdn dia. So, yg brckap tu adalh bnda tu (Mk= mkcik, M= mak)
MK: “haaaa…aku dtg daahhhh”
M: kau sape hah?! Knp kau kcau aku??
MK: eh..kau x kenal aku ke?? Aku laa janda dia. (Smbil tunjuk kt ayh tri. Mmg ayh tri sy seorg duda)
M: ye ke? Mcm x pcaya je.. cuba buat gaya, aku nk tgk.. (bnda tu buat laa gaya yg mnyerupai janda ayh tri sy. ayh tri sy ckp, mmg btl tu janda dia. Rupanya janda dia pn membela)
M: mcm mna kau ikut aku smpai sni??
MK: aku ada dlm kreta td msa kau dtg sni..
M: ooo..jd yg dduk kt kerusi belakang tu, kau la??
(Utk pngetahuan, msa tu dorg pegi dgn hilux..so, korg tau kn seat belakang hilux tu luas mna je.. rupanya sepanjang perjalanan ke trengganu, bnde tu ada dduk sebelah adk sy..mak sy dh nmpak bnda tu dduk sbelah adk sy msa dia pndang cermin tgh tu, tp dia diam je. xnk adk sy takut. Sbb tu msa trun solat ke, pegi toilet ke, mk sy x bg adk sy tnggal sorg2 dlm kreta.)
MK: yaa..aku la tu..
M: knp kau ganggu aku?
MK: saja jee..sbb aku rindu.. klau aku rindu, aku dtg la jenguk. Aku bg sakit skit2 jer..xkuat pun.. kt rmh kau tu, bkn ada aku je.. ada lg yg lain.
M: sape??
MK: ada yg sorg tu..tp dia dh tua, dh x kuat dh..dia pn kdang2 dtg jenguk jgk. Dia syg ank sulung kau. (sy la tu ank sulung..yg ni, nti lg skali sy citer. Sbb sy kenal sape dia ni & sy tau knp dia syg sy)
M: hbs, kau nk keluar ke x, ni?
MK: aku nk keluar la ni..aku penat. Tp nti aku dtg jenguk lg..
M: dh.. keluar lah..

janda ayh tri sy pn mntak beras & kunyit utk buat satu ritual supaya dia dpt keluar dr bdn mkcik sy. Msa dlm prjalanan pulang ke rmh, adk sy letak beg besar ats kerusi sebelah dia..sbb dia takut klau bnda tu menumpang lg dduk sbelah dia..janda ayh tri sy terus dtg jenguk smpailh mak dgn ayh tri sy x sehaluan..

Pernah sekali, msa tu sy keluar dgn sepupu2 sy, tnggal mk sy sorg kt rmh..keesokkannya, mak sy marah sy sbb tinggalkn jarum dekat sofa. Mak sy ckp, “dh jahit seluar tu, simpan la balik jarum. Jgn la cucuk kt sofa. Nsb baik mak ambil jarum tu, simpan. Klau x, mau trcucuk punggung!” Sy tnya, “bila pulak sy jahit seluar?” Mak sy ckp,”mlm semalam la!!” Sy ckp, “mlm smalam, ktorg semua keluar. Xde org pn kt rmh..” mak sy tnya, “bukan kakak jahit seluar dpn t.v ke? Mak tnya, mna yg lain? Kakak senyum je smbil jahit seluar” sy tnya “seluar tu warna apa?” Mak jawab, “warna hitam” ktorg semua trtnya2, siapakah gerangan yg menyerupai sy & menjahit seluar tatkala kami semua keluar mlm tu. Kami biarkn dri kami dibelenggu misteri..

Ok lah, smpai sni je citer sy utk mlm ni. Nti ada msa, sy citer yg lain pulak..mnta maaf lah klau x seram..tp itu kisah benar.. sekian..

::Hantar kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *