Hantu Lif Di Hospital

Salam, pembaca FS semua. Aku nak ucap tq admin if story ni selected untuk publish. Aku tertarik nak share kisah aku ni lepas dua hari aku melayan kisah2 seram kat FS ni yang dikongsikan orang. Kisah aku ni mungkin tak berapa nak seram, tapi just sharing to all sebab so far aku macam tak de baca lagi kisah yang macam aku lalui ni.

Kisah ni dah 13 tahun berlalu! (Pergh, lama kan) Masa ni aku baru form 5. Aku ambil tuisyen kat sebuah badan yang dah tak ingat apa benda tapi tempat tuisyen tu kat satu fakulti di sebuah universiti yang sangat tersohor and top universiti of all time, kat area lembah pantai, KL, boleh agak dah aku rasa. Masa ni memang aku menggila cari tuisyen sebab nak SPM punya hal. Ok, ceritanya bermula lepas habis tuisyen ni. Kami bertujuh, included aku, nak balik dah, kami lalu shortcut kat hospital yang merupakan tersohor juga, kira macam sebahagian daripada universiti ni punya jugak lah. Aku dah tak ingat sangat dah macam ne jalan ke sana sebab dah 13 tahun aku tak gi, masa tu memang ingat lah. Kami akan banyak tempat.

And, salah satu tempat yang kami akan lalu ialah bilik mayat. Masa melintas depan bilik mayat tu, dari celah pintu yang tak berapa rapat tu, ada angin yang dingin dan sejuk keluar, means kalau lalu akan terasa la angin tu. So far aku diam je la sebab dah tahu kan bilik mayat memang sejuk. Then, sorang dari kami, aku namakan dia Wiwi la. Dia ntah apa kena tegur sesuatu, “wanginya” masa tu jam dah dekat maghrib da, sebab tuisyen tu habis kul 6.30 petang. Kitaorang ramai2 macam bising dengan Wiwi sebab mulut dia celupar kot. Dalam bertujuh ni, ada sorang je lelaki, which is he is adik kepada cikgu kimia aku kat sekolah aku, let say nama dia Sham. Sham ni sekelas dengan aku. Dia macam tak banyak cakap sangat.

Sampai kat lif hospital, kami di tingkat 2 nak turun ke tingkat G. Masa naik lif tu memang ada beberapa orang la join sekali, nak turun. Keadaan luar hospital tu nampak macam normal and busy dengan orang sana sini, so memang tak de rasa seram apa2 pun. Masa lif turun kat tingkat 1, semua orang turun kecuali kitaorang bertujuh la. Pintu lif tutup je. “Ting!” Lif tiba2 bergoyang, and lampu macam berkelip jap. Masa tu Ya Allah, aku memang ingat mati je sebab aku fikir lif tu rosak nak terhempas. Takut gile seh!!! Aku muda dan tak kahwin lagi masa tu, dan memikirkan banyak dosa aku dengan Allah dan mak ayah yang belum sempat aku nak clearkan ( baru ingat dosa).

Aku dah pegang dinding lif tu, mata aku tengok dekat nombor tingkat atas pintu lif tu. Pergh! Punya laju. Bukan turun bawah, dia naik atas!!! Semua yang lain pun cuak tapi semua diam je. Last sekali lif parking kat tingkat 10. Masa ni lah baru macam masing2 sedar yang something ia wrong. Pintu lif terbukak, and no one there. Lama juga pintu tu terbukak, suasana macam kat ward, sunyi dan lampu malap and suram. Sham dengan beraninya jenguk kat luar lif and confirm there’s no one there. Memang gentle and berani giler mamat ni, dia tekan button close. Somehow, lif berhenti kat satu tingkat, masa ni berdebar sangat masing2, tapi memang semua mulut terkunci! Aku tak ingat tingkat berapa, tapi lof sekali lagi terbuka and no one there, somehow berhenti kat tingkat yang tengah buat contruction, of cause suram and super sunyi.

Lif turun and kalau tak silap dia berhenti kat ringkat 6, pintu lagi sekali tunjuk tanda2 nak terbukak, and… haa… depan tu ada satu nenek bertongkat, memang takut giler tapi jangan risau, seems like this chinese look alike granny is probably human. But at that time masa nampak dia tu memang curious sebab dia ni apa. So lepas tu lif tu turun je sampai la G, and at the pintu bukak je kami semua keluar macam biasa and memang dah tak perasan dah nenek tadi tu. Masing2 macam nak cepat2 blah.

Sampai je kat luar hospital, ha kau. Mulalah masing2 nak cakap perasaan masing2 macam mana saat2 getir tadi tu, hahaha. Sampai dah tak tahu mana satu nak dengar sebab semua nak cakap serentak dah. Lepas tu kitaorang balik macam biasa je la, seingat aku tak de apa yang pelik jadi lepas tu. Selamat sampai rumah. Alhamdulillah. Sctually banyak juga pengalaman aku dengan benda2 ni, tapi nanti aku share kat entry yang lain. Sorry sebab tak de la seram sangat, but tq sebab membaca!
~Adios from Elliot~

21 comments

  1. Based on ayat kisah ni berlaku 13 tahun lepas, I assume you umur 30 la eh. Tapi menulis serupa budak 17 tahun. Ayat and perkataan tunggang terbalik jangan cakap lah. Plus, cringy sangat story you. Macam rekaan semata mata.

  2. seriously? cerita naik lif rosak kat hospital yg tengah buat renovation dan jumpa ahso cina bertongkat yang kau sendiri tak sure dia tu hantu?

    1st, aku tau ni UM,dan hospital tu PPUM..(lembah pantai kan)
    2nd, dah kenapa kau tusyen dekat fakulti UM tapi lalu PPUM? jauh benor..dan kenapa kau naik lif pulak dah…kalau setakat short cut, mesti lalu ground floor..ke pusat tusyen kau kat dalam PPUM? dah kenapa tusyen kau buat dalam hospital? arghh,banyak pulak pertanyaan dalam cerita kau ni

    apsal eh cerita2 kat FS sekarang dah tak berkualiti….banyak yg bosan,tak feel dan camsampah…ada 2,3 jer yang ok..tu pun jarang2

    oh, jangan bising balik kt aku; “ko tau komplen jer, hantar tengok cerita kau,nak tengok seram ke tak”

    aku dah pernah hantar cerita..mana satu? memang tak la aku nak gitau..tapi yg penting takde orang komen negatif pun

  3. Macam manalah hati saya boleh terbuka untuk baca hingga ke noktah terakhir. Sepatutnya berhenti di perenggan pertama lagi.

  4. katanya akan share lagi cerita seram next entry kan? Susun cerita dan ayat tu betul2 tau, jgn buat senak hempedu jadi sesak hempedu lak…

  5. best apa. ada gak seramnya kalau terbayang perkara tu jadi dekat diri sndri. uit mnta dijauhkan. peduli la orang kutuk ke ape. jngan smpai awak berhenti menulis lak. dah hantar story kat sini kena siap sedia baca komen orang. teruskan je 👍

    1. Seram? Yang mana tau jarak um dengan ppum, tau la cerita ni seram ke kelakar. Apa punya menipu shortcut sampai ke ppum pergi dia

    1. Korang ni..walaupon cite die nmpk mcm plik…
      Tpi x perlu kondem b.i die…kalau salah eja..korang btolkn…jgn hina…
      Ni la masalah kebanyakkn org melayu..bile org speaking salah…trus hina…
      Ap salahnye klu korang bgi sokongan,pujian…pas tu btolkn..kn ad manfaat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *