Seram di Kuala Selangor

Seram di kuala selangor !

Terima kasih admin fiksyen syasya siarkan cerita aku ni .

Hai warga fiksyen syasya . Kenali aku sebagai Z . aku perempuan yer. Ini first time aku menulis untuk dikongsikan dengan fiksyen syasya . Maaf ye kalau penulisan aku agak teruk dan tak tahu lah cerita ni seram ke tak bagi korang yang membacanya. Bagi aku ini kisah yang susah untuk aku lupakan kerana ia menjadi pengalaman dan sejarah dalam hidup aku .

2008 – Aku tak berapa ingat bulan berapa . Tahun aku ingat sebab tahun ni menjadi sebab aku terpaksa berpindah dan stay di kawasan kuala selangor . Aku berasal dari kuala lumpur . Tapi pada bulan 3 kakak aku meninggal dunia kerana kemalangan . Hanya Allah saja yang tahu perasaan aku .Aku rapat dengan arwah kakak aku ni sebab beza umur kami setahun je . So kitorang dah macam kawan sebab segalanya di kongsi bersama .Arwah anak sulong, aku ke dua dari 5 beradik . Tapi aku bukan nk cerita seram pasal arwah kakak aku ke apa . Aku bagitahu kat sini menjadi asbab kenapa aku terpaksa berpindah ke kuala selangor nih , penyebab nya juga mak aku nak kubur anak nya dekat dengan kubur bapak nya iaitu atok aku.. Atok aku pergi mengadap ilahi 44 hari ..passtuuu akak aku ikot…wallahuallam.. Dah ajal nya tertulis begitu . ( Al – Fatihah )

Haaa ni aku nak story .. Lepas semua nya selesai ,aku dan keluarga aku berpindah di salah sebuah rumah sewa kuala selangor . Mak aku yang membesar di kuala selangor ni so kampung mak aku lah citanyaa. Mak dan abah terpaksa tukar kerja . Adik adik aku bertukar sekolah . Aku pulak mase tuh bujang dan masih belajar. (sijil je )

Minggu 1 – satu hari aku pindah masuk ke salah sebuah rumah teres. Aku tak ingat ler nama taman tuh sebab kat situ banyak taman banyak nama , manalah aku nak ingat ape tah lg nak hafal.. Kat sini jiran ramai . Ada macam2 bangsa biasa lah cina india.. Kan . Kita kan 1 malaysia !! aku 1 family macam biasa je la sambil menikmati suasana kampung tenang nyaman je rasa ..

Selang beberapa hari dalam rumah tuh aku macam tak sedap hati , dalam rumah tuh ada 3 bilik . Biasa lah rumah tinggal mesti ada benda yg tumpang lepak situ kan . Tapi aku ni jenis kuat semangat jugak , Bukan cakap beso yer .. Kalo aku tak kuat semangat macam mana nak jadi anak sulong nih !

Aku inform ada 3 bilik . Bilik tengah memang kami tak guna . Just tempat letak barang terpakai. Aku buat mcm store je . Tapi tiap kali buka pintu bilik macam ada sesuatu memerhati aku atau macam benda tuh stay je kat situ ! Aduhh seram weh kalo korg kat tempat aku ! Aku cerita la dgn adek2 aku , Mak abah aku tapi diorang cakap jangan pikir sangat .. So aku buat tak tahu jela. Biase la org tua tak nak anak nya risau sgt pikir bende yang tak do paedahhh.. Masalah nya aku je yang selalu seriau !! Tiap kali buka tutup bilik tengahh tuh, aduhhh ! Berdiri bulu roma ku !!!

Week 2 – malam tuh semua dah tidur . Mak ayah aku tidur master badroom . Aku pulak decided nak tidur depan ( hall ) ramai ramai dengan adik adik aku , bukan ape aku jenis suka tengok tv jauh malam sambil baring dan terlolap , senang tidur terus ..hee .. Syokk sekali !!

Bila aku dah lelap aku terjaga taw .. Time ni aku rasa dalam kol 3pagi macam tuh !.. Aku terjaga sebab hujan lebat bunyi guruh petir kuat malam tuh .. Aku pulak sama macam abah aku . Kepala angin degil dan kami jenis tidur sedar …!!!! Bukan tidur mati ya !!

Bila hujan makin lebat tiba tiba aku dengar macam ada orang mintak tolong buka pintu bilik air . Bukan ada suara weh . Tapi mcm orang ketuk pintu kuat kuat mintak lepas bebas dari bilik air tuh, macam terperangkap !!

Bunyi kuat tuh dari dalam toilet . “Sebijik macam orang ngah usaha nak buka pintu ” kami selalu tutup je pintu toilet mamandang kan pintu tuh tak de kunci dari luar .. seram wehh aku pun bangun dari tmpt tidur bergegas dapatkan abah aku , memandang kan adek adek tak sedar langsung mase tu ..aku just positif je maybe diorang lena di buai mimpi . Aku nak pergi bilik abah aku tiba tiba abah aku terpancul depan pintu bilik dan bagi tahu dia dengar benda yg sama ! Haaa kan aku cakap aku dgn bapak aku sama tidur sedar .. ! Apa lagi aku dan abah aku bergegas ke dapur nak ke toilet tuh nak tengok apa yg terjadi .

Tiba tiba senyap pulak toilet tuh tapi still terkunci dari dalam . Pelik !!!! Padahal aku dah check sebelum tuh adik adik aku cukup ade semua dgn aku . Ayah aku bagi tau mak aku ade dalam bilik ngah tidur ! Tak lama tuh mak aku muncul kat dapur sebab nak jejak aku dan abah . Kami cerita kat mak ..tiba tiba bunyi balik weh !! Aku takot2 seram abah aku baca ayat2 suci al – quran dan tendang pintu tuh kuat2 .!!! Time tuh memang nampak macam hero sebenar even abah aku berkain pelekat !! Seram sebeb apa bila buka pintu tuh tak de apa pun ! Semua jadi senyap n kami sambung tidur balik .. Adik adik aku ? Tak sedar weh .. Tdo patung !!!

Week 3 – Petang tuh kami kemas2 rumah . 1 kawasan umah kami kemas . Gotong royong . Rajin pulak aku mase tuh haha .. Adik bawah aku kenali sbg N . Perempuan ye . N sibuk mengemas ruang tamu , Menyapu sampah , Mase tuh dia rajin padahal die paling pemalas orang nya . Tengah menyapu , Aku tengok dia pucat lesi . Macam slow je dia buat kerja . Abah aku tegur kenapa N ? Tak sihat ke marilah jumpa docter . Tapi N mengelak . Dia cakap tak ada apa cuma tak sedap badan macam nak demam . Dia cakap tak payah risau sebab biasa2 je..Tiba2 dia pengsan ! N pengsan !! Terus kami bawak jumpa docter . Docter mengesah kan . ” N kehilangan separuh darah dalam badannya .. ” contoh dalam badan manusia full 12 . Tp N tinggal 6 je . N kena tahan wad d hospital . Tp docter pelik mana pergi nya separuh lg darah N ??.. Sb betol2 banyak hilang nya .. Docter periksa dan bertanya pada N adakah N tengah datang bulan or luka di mana2 ? N cakap xde lgsg .. Setitik pon takde keluar . Kami semua anehh , pelik bin ajaib . Apa yang terjadi sebenarnya .. Hurmm…

Lepas N pulang dari hospital 2 3 hari, N perlu banyak rehat dan makan makanan berkhasiat bagi tambah darah . Malam tuh di rumah kami berkumpul di ruang tamu, tiba tiba dengar ade barang jatuh dari bilik tengah tuh dan pintu bilik tengah tuh macam terbuka then tertutup. Di selangi juga macam ada orang ketuk .. Haihsss ade lagi ke ? Kes ape pulak dalam kepala otak aku ni ..

Tak abis pikir pasal N . Ade lg yang baru .. Haihsss .. Sabo je la . Abah tanpa pikir panjang malam tuh jugak abah panggil ustaz di masjid dekat2 situ .. Tak lama abah pergi, abah balik dengan ustaz dan orang 2 3 org masjid dikenalinya . Kami cerita pd ustaz .. Ustaz tengok bilik dan kawasan rumah .. Ustaz tabur garam lada hitam kacang hijau tak silap aku .. Serta bacaan yg kuat ..ayat2 suci al quran ..

Kami tidur dengan baik malam tuh tanpa sebarang ganguan , even rase tak bape nk lena .. Tertidur juga ..

Ke esok kan hari nya ustaz melawat kami . Ustaz cerita kat kami . Bilik tengah tu tempat”dia” (bende tuh ).. Kami dah penuh kan barang kacau tempat tidur dia , tapak tempat dia main dan rehat ! Kami yang ganggu ! Then kenapa N ilang darah separuh dari badan ? Ada kena mengena ke dgn kes nih ? Kami soal lagi kat ustaz .. Ustaz cakap kes N ni berkait dgn pelaris ! Yes bende tuh sebenarnya pelaris satu kedai makan di belakang rumah sewa kami .

Ustaz tanya ada ke makan di kedai redup ? Di kawasan sini ? Ade pokok besar ? Same mcm ustaz tuh cerita sampai ustaz tanya makan dua hari lepas kan ? Memang betol . Terkejut kami dengar . Rupanya N duduk bawah pokok kami makan tuh . N duduk btol2 atas kepala nya ade pelaris kedai tersebut . Kata ustaz tuan punya kedai tak bagi pelaris tuh makan lagi . So darah N la die sedut , N mangsa sebab dia betul2 duduk bawah pokok tempat pelaris tuh bertenggek . Memang tak sangka kejadian ni boleh menimpa kami sekeluarga . Patut lah sedap sangat makanan kt kedai tuh . Allahhu ..! Rupanya pelaris lepak atas kepala .. Aduhhhh seram !!!

Eh lupa nak bagi tau korang .. Mase masuk rumah tuh lagi aku terdetik kat hati macam ada something dan tak sedap je .. Tapi aku malas pikir ! Abah dah baca apa yang patot.. Tapi benda tuh yang nak stay .. Ustaz cakap bende tuh cina punya . Yang duduk dalam rumah bilik tengah tuh . Lepas kejadian , kami berpindah ke tempat lain jauh dari kawasan rumah tuh tapi masih di kuala selangor sebab risau pikir keselamtan kami sekeluarga ..

Sudah 10 tahun berlalu ..masih segar dalam ingatan aku . Cerita aku ni tak lah panjang mana ..cuma nak share je dengan korang . Aku sekarang pun dah tamatkan ijazah serta berkahwin . Aku stay di kuala lumpur tempat asalku . Mak abah masih di sana . Menjalan kan bisnes restoran makan2 .. !! Opss xde pelaris okeh ! Doakan bisnes kami maju ye hee

Maaf kalo penulisan aku kurang yer. Bye !

hantar kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

Ika
Seram di Kuala Selangor
9.1 (91.47%) 75 votes

5 comments

  1. Ks kt belah mana tu? Kot2 la kita berjiran.. boleh singgah mkn kt restoran family awk.. ehh bayar tau bkn nk mintak free.. haha 😂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.