Tragedi di Bukit Frazer

Assalamualaikum peminat Fiksyen Shasha semua.. Ni first time aku menulis. Banyak kisah seram dan misteri yang aku alami dan boleh kongsikan dekat pembaca semua. Cerita mak aku kena kejar pocong, langsuir bertenggek kat atas rumah mak kat kampung, kakak aku kena ilmu hitam (mintak dagu) dan ada lagi lah a few others.

Cuma kejadian yang aku nak kongsikan ni berlaku 3 tahun lepas (2014) semasa aku balik pulang ke kampung di kelate untuk menyambut raya haji. Aku bekerja dan menetap di Selangor, berkahwin dan dikurniakan seoarang anak lelaki berumur setahun lebih. Bini aku pulak masa tu tengah sarat mengandung anak ke dua, 7 bulan lebih rasanya.
Aku ni jenis yang suka drive kereta waktu malam, tak panas dan lebih tenang.

Kami bertolak dari rumah lebih kurang jam 10 malam. Aku biasanya akan guna waze setiap kali memandu… Sekali tengok kat waze semua jalan ke pantai timur jem kreng. dari Gombak, Karak and all the way to Raub.. Aku cakap kat wife, kita balik ikut Grik jer lah…. Wife ikut saja..

So aku menuju ke arah utara melalui Rawang dan waze membawa aku sampai ke Kuala Kubu Bharu. Jalan clear jer takde jem so aku seronok lah. Lebih kurang jam 12 malam aku sampai ker simpang nak masuk ke Bukit Frazer. Ah sudah. Ni bukan jalan ke Grik ni. Natey sungguh waze ni. Ke sini dia bawak aku. Bukit Frazer aku tau jalan dia macam mana, bengkang bengkok, kecik dan sunyi sepi…

Tambah2 tengah malam buta macam ni. Aku toleh belakang tengok anak dan bini. Hamboi hamboi sedapnya tidur..

Aku serba salah, nak pusing balik sudah jauh so aku nekad redah jer lah jalan Bukit Frazer menuju ke Raub. Tengok kat waze dalam 42km nak sampai Raub. Mau 2 jam jugak ni kata hati aku..

Aku meneruskan perjalananan, aku bukak mp3 ayat2 Ruqyah dekat radio. Kiri kanan gelap jer. Hutan mana ada lampu nak cerah. Aku bawak perlahan dalam 20-40km/jam sebab jalan tak berapa elok and bersimpang siur. Berkabus pulak tu. Sebijik kereta pun takder. Lagi lah aku rasa cuak dan takut.

Sampai kat satu selekoh tiba tiba ada sesuatu melompat melintas depan kereta aku. Terkujat aku dibuatnya, terus aku tekan emergency break. Bini aku kat belakang terjaga sebab aku break mengejut, dia tanya dengan nada cuak

“ada apa bang??”

Aku ckp laa ada benda melompat depan kereta. ntah binatang apa aku tak sure. Monyet kot kata aku, sekadar nak menyedapkan hati. Bini aku pulak lepas tu dok
mengadu sakit perut, memulas-mulas katanya. Alamak, takkan nak beranak pulak ni. Baru 7 bulan kot. Panik aku masa tu.

Kat waze tunjuk ada lagi dalam 20km lebih nak sampai Raub. Jam pulak dah pukul 1 lebih. Aku sambung drive keta. Kali ni bawak laju sikit sebab dah tak tahan tengok hutan kiri kanan. Dalam 20 minit lepas tu jumpa lagi selekoh tajam, dari jauh aku perasan macam
ada benda putih jer kat depan…

Apa kebenda pulak ni?. Aku high beam. terus tak nampak apa. Kabus rupanya. Bukan main tebal lagi. Tiba-tiba hidung aku terceom bau yang amat busuk, macam bangkai pun ada. Busuk sengoti org kelate kata.

Tak lama lepas tu aku dengar bunyi halus macam orang mengilai dari belakang..

“hi hi hi hi” lebih kurang. Alamak dia mai dah. Hati aku dah dup dup dap. Bulu roma dah meremang habis. Mulut aku terkumat kamit baca ayat qursi..Badan menggigil-gigil, takut gila aku masa tu…

Lepas tu aku dengar suara dari belakang….

 

“Sorry bang, sayang terkentut tadi”..~~

 

“Cisssss….@#$%$%^^$!! ¬†Buat orang takut saja, ni berapa hari tak berak ni?. Kentut bau cam puaka” Bebel aku kat bini. Bini aku bantai gelak jer.

Ni sakit perut nak berak ni bukan nak beranak kata aku. Dalam 10km nak sampai raub, jalan sudah lurus takder bengkang bengkok. Aku terus pecut keta sampailah ke masjid raub.

Aku cakap kat wife, “pi berak cepat. Ni kalau simpan sampai kelantan mau pengsan bau kentut sayang”

Selepas tu tiada lagi bau puaka yang menganggu hidung aku sepanjang perjalanan dari Raub ke Kelantan. Alhamdulillah kami selamat sampai ke kampung selepas subuh…

Johny

Follow Whatsapp FS KLIK SINI

Rating Pembaca
[Total: 3 Average: 3.3]

17 thoughts on “Tragedi di Bukit Frazer”

    • hahaha..btw aku hari2 berulang ikot jalan nih..raub-bkt fraser-raub…tak kire laa kadg2 balik ptg..malam pon ade..jalan dye mmg seram..nak nak area kuiL india kt air terjun tuh. kawasan tu mmg seram..kalau korg lalu ade org tegur kea nampak org tahan ke..jgn takot..bace surah2 yg igt dlm kepala in shaa ALLAH..takde ap yg kacau..dan yg paling penting sekali jgn ckp besar..nanti jdi mcm kawan aku..balik dah senja..aq ajak balik ngan aq ptg tuu dye taknak tak igt daa sbb ape..ak tye laa dia..nak ak teman tak?dia taknak jugak..haa bru igt dia tgu kawan dia dri kkb dtg situ sbb dia ade order brg kot mase tuh..pastu pesan laa kt dye..balik jgn lewat sgt..aku dalam pukul 5.30 gitu dah gerak turun ke raub… sampai raub dalam pkul 6 lebeh laa smpai raub..sbb bawak motor santai2 je.. sampai je raub aq singgah kedai makan…pastu aku call dia ckp aq daa sampai raub..igt kan dye dah gerak rupenye kt atas lagi..pukul 7.30 dye gerak dri sana..aq ckp laa..leklok laa..jgn lelaju..maklumlaa jln situ gelap…kawan aq tu pon bawak motor jugak..dye ckp kt aku mcm nih..”ahh takde hal laa jln fraser ni aku dah biase daa, gelap tu biase laa, motor bukan takde lampu”pastu aq ckp laa kt dye..gelap tu takde hal..tpi jln situ ko paham2 laa kn gelap2 tuh keras sikit.. dgn slamba dye ckp..”aq tak tkot laa jgn rsau”pastu aq ckp..jgn ckp besar weh..dia gelak je..pastu aq letak talipon.. nak dijadikan cerita..ini apa yg dua ckp kt aku..kat kawasan kuil india tu.. punyer laaa meriah dia ckp..mcm ade kenduri.. ramai org..kereta byk..siap ade makan makan lagi..so dia pon decide laa nak berenti jupp isap rokok..tanpe ade sbarang rse ragu2..10minit gak laa dye benti kt situ..sbb kt area situ ade pondok wakaf…so boleh laa nak benti..kawasan situ pon agak luas boleh parking kt tepi jalan tu..mase dye mrokok tuh..ade sorg budak dtg kt dye tye..”abg dri mane?” so dye jawab laa..”abg dri raub” budak tu tye raub kt mne?dia dah pelik takkan tak thu kan..pastu budak tuh panggil mak ngn ayah dia..mak ngn ayah budak tu mcm mrh suh kawan aq ni bla cpt dri situ… dia dah seram dah time tu..start motor tros gerak laa kan..alhamdulillah takde ape yg jdi kt dye..motor sume okay..takde rosak ke ape..sblom sampai raub..akan lalu satu kg cina Tras..kt situ dye benti n call aq..aq ajak dye ngetea mlm tu..haa time tu laa dye citer kt aq…aq ckp laa..mne ade org buat kenduri kt area kuil tuh..kawasan tu mne pernah terang…member ape lgi..menggigil satu badan..haha..so jgn ckp besar..kalo boleh mulut jage kalo lalu situ mlm2..itu laa perkongsian aq..sekian..
      #penulisanberterabur

      Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.