Est. 2015 Fiksyen Shasha Kisah Benar

DUDUK RUMAH SEORANG DIRI

Nama aku Aina (bukan nama sebenar), dan aku masih seorang pelajar sekolah. Kejadian yang aku nak ceritakan ni berlaku pada waktu siang, ketika musim cuti sekolah. Selalunya orang kata hantu ni muncul waktu malam jer, tapi pengalaman aku ni membuktikan waktu siang pun “mereka” ada.

Pada hari kejadian, mak dan ayah aku kedua-duanya keluar pergi bekerja. Adik aku pula ada kelas tambahan di sekolah. Jadi, tinggallah aku seorang diri di rumah. Memandangkan cuaca cuti sekolah agak membosankan, aku hanya melepak di ruang tamu sambil melayan telefon bimbit. Suasana rumah memang tersangat sunyi, cuma ditemani bunyi kipas syiling yang berputar.

Keadaan tenang tu berterusan sampailah waktu beralih ke petang, sekitar pukul 1.00 atau 2.00 petang. Tengah syok aku melayan telefon, tiba-tiba telinga aku menangkap satu bunyi yang sangat biasa aku dengar dari arah bilik tidur.
β€œTit!”
Bunyi tu pendek, tapi cukup jelas di telinga aku. Itu bunyi suis pendingin hawa (aircond) apabila dinyalakan menggunakan remote control.
Jantung aku serta-merta berdegup laju. Akal logik aku cuba menafikan. Takkanlah aircond terpasang sendiri? Siapa yang tekan remote tu sedangkan aku seorang diri di rumah?

Dengan keberanian yang berbaki, aku bangun secara perlahan-lahan dari sofa ruang tamu. Aku kuatkan semangat untuk mengintai ke arah bilik tidur tersebut. Alangkah terkejutnya aku bila nampak pintu bilik yang sepatutnya tertutup rapat, kini sudah pun terbuka sedikit.

Bulu roma aku meremang tegak. Rasa sejuk semacam mula menjalar di tengkuk. Tanpa berfikir panjang dan tanpa menoleh ke belakang lagi, aku terus membuka langkah seribu. Aku lari lintang-pukang keluar dari rumah!

Aku terus menuju ke rumah jiran sebelah. Mujurlah jiran aku seorang yang sangat baik hati. Bila nampak muka aku yang dah pucat lesi ketakutan, dia terus membenarkan aku menumpang di rumahnya. Aku duduk menunggu di situ dengan penuh rasa gelisah sampailah adik aku pulang dari kelas tambahan.

Sampai sekarang, kalau aku teringat balik bunyi “tit” aircond pada petang yang sunyi tu, aku masih rasa seram sejuk.

Cik Ponti
Cerita Berkaitan
Ada kisah sendiri?

Kongsi pengalaman seram anda.

Hantar Kisah

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nak cerita baru kami hantar terus ke Telegram anda? Jom Join πŸ‘» Join Telegram