#Ahmad – Pengalaman di Pejabat

Assalamualaikum, haha bertemu lagi kita ye wahai makhluk Allah sekalian. Maaf kan saya di penulisan yg lepas banyak “huhu” dan “haha”. Ingat lagi pengalaman saya menyewa di rumah menyeramkan tu? Di taman sog* batu pahat. Lepas pindah rumah tu dah selamat dah pindah rumah. Alhamdulillah di rumah baru takde setan² lagi dok kacau dah. Alright, aku nak cerita pengalaman aku diganggu di pejabat tempat aku kerja.

Aku bekerja sebagai kerani di sebuah syarikat swasta di batu pahat. Company kecik je tapi bisnes juta² beb yg masuk. Bukan yashe² tau haha. Okay let me explain to you’all first. Pejabat aku ada due tingkat. Setiap hujung bangunan ada tandas. Disebelah tandas tingkat bawah ada tangga untuk naik ke tingkat satu. Sebagai penjawat di bahagian pentadbiran mejaku terletak di tingkat satu. Bilik dihujung jauh sedikit dari tangga. Alright! Let begin the story. Bismillah.

Aku melangkah mahu keluar dri pejabat. Hujan lebat membasahi bumi. Semua staff lain sudah pulang tinggal aku seorang. Aku menaiki motosikal ke tmpt kerja kerana isteriku menggunakan kereta. Suami yg baik kn? Haha nanti kalau aku nk tambah bini aku roger mana yg single pm kay? Okay gurau. “Ya ampun hujannya lebat sekali gimana mahu pulang.” tangisku dlm hati. Namun aku memositifkan diri dgn berkata.” Ada hikmah, hujan ni rahmat Tuhan.” terpaksalah aku berhuhu kt pejabat utk seketika. Aku ke pantri utk membancuh secawan kopi. Sedang sdp aku menyanyi sebuah lagu jiwang. “Sedap suara abang.” satu suara memuji nyayianku. “haha biase je dik takdelah sdp mne.” Hatiku bagai ditusuk sembilu bisa. Manada orang sape yg puji aku tadi. Aku toleh kiri kanan atas bawah dpn belakang. Tak ada. “Dah sudah nate gapo pulok ni yg mnganggu.” bentak hatiku.

Selepas selesai membuat secawan kopi aku caw di area tangga utk minum di situ. Dari kawasan tangga kita bole lihat keindahan di luar kawasan smbil menikmati hujan. Sdg asyik mnghirup kopi. Jeng jeng jeng. Sepasang tgn menutup mataku dari belakang. Aku dgn pantasnya menghempas cawan ke lantai tangga menepis tgn tersebut dan menumbuknya. Ya aku rasa aku menumbuk sesuatu tapi bile pusing belakang. Tak ada pape. “Haha baru kau tahu sakitnya penumbuk aku.” riakku dlm hati. Tapi sesuatu tak dijangka berlaku. Kepalaku disepuk dari belakang menyebabkan aku terjatuh. Sakit makdia kepala aku. Aku bngun dan berlari ke pejabatku dan mengunci pintu.

Aku mule membaca surah tapi tergagap. Aku memutuskan utk membuka surah di fon. “Yes matilah kau puaka aku ad senjata yg lebih berkuasa iatu kalamullah.” ngomelku dalam hati utk tenangkan perasaan. Ya makhluk itu muncul didepanku itu umpama beruk makyeh. Buruk dia busuk dia takpayah ckp. Kalah weh bangkai tikus. Aku tersnyum melihat dia. Aku menunjukkan fonku yg inginku tekan “PLAY” untuk memainkan alunan surah.

“DARAHMU MENJADI SUMBU PELITA IMAN SUMMAYAH KAU LAH LAMBANG WANITA SOLEHAH.” Itu lah nasyid yg bermain selepas aku menekan play. Berpeluh aku tetibe surah yg aku bukak tadi rupenye tertekan nasyid summayah nyayian hijjaz. “Mampus aku.” jeritku dalam hati. Beruk tu terus menerkamku cuba menjatuhkan aku ke lantai. Aku cube melawan tetapi tenaga ibarat baru lps pekena tongkat ali. Dia melemparkan ku ke dinding pejabat. Sakitnya bukan main kepalang. Lagu nasyid summayah masih berkumandang. Aku amik sedikit semangat dri lagu tu utk fight back. Yelah bait² liriknya pon mengenai perjuangan. Bukankah aku sekarang didalam perjuangan? Haha jadi la dri takde kn?

Aku cube menumbok makhluk itu tapi dia meloncat kebelakang dgn pantas. Hebat jugak natang tu. Aku dgn lafaz bismillah memulakan azan dgn sekuat hati. Semasa azan aku dgr jeritan yg kuat. Kertas² terbang bersepah seperti ada orang mngamuk. Aku nampak mahkluk tu mcm berasap je kt pnjuru pejabat. Haha panas kn? Nk aku panggil bomba tak siram kau? Pdn muke. Aku mengambil kesempatan untuk melarikan diri. Ya aku berjaya lolos. Aku menaiki motosikal dan meredah hujan. Aku bawa laju dan sedar tak sedar, beruk tu tumpang kt belakang aku. Haha macam pakik tau abang beruk ni. Aku terbabas di suatu simpang kerana terkejut.

Patah kaki dan merenung keluar jendela bila mengimbau kisah kelmarin. Aku dimasukkan ke hospital selepas kemalangan tersebut dan mngalami patah kaki. Aku redha dgn apa yg jadi. Agak agak korang, beruk tu cedera tak lps eksiden? Hahah. Okay itu saja pngalaman aku maaf kalau tak cukup mnyeramkan. Ada byk lagi kisah yg aku nk cerita tapi nk ke tak korang aku ceritakan smuanya? Salam. Yg benar. Ahmad.

Kongsi kisah anda: fiksyenshasha.com/submit.

Ahmad
Kongsi kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

37 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.