#Amateur; My Guardian 1

Salam kepada pembaca FS, ini kali kedua aku, Amateur menulis ya. Kalau kisah disiarkan oleh admin, again terima kasih sangat-sangat admin FS. First story aku memperkenalkan diri as seorang yang sukakan benda-benda pelik bukan? Aku juga seorang yang sejak dilahirkan memang unique (tak nak lah guna ‘pelik’). Bayangkan pada umur aku 5 bulan, aku sudah panjat grill sliding door. Bagai nak luruh jantung mak aku katanya, dah sampai puncuk still nak naik lagi. Aku juga petah berkata-kata pada usia 9 bulan dan sudah berlari merata-rata tempat (dengar balik cerita-cerita dari cousin-cousin yang jadi babysitter tak bertauliah ni, boleh tahan juga kebuasan aku ni).

Okay, kali ni kisah aku berkenalan dengan Guardian aku, bukan Guardian angel tau. Guardian angel tu malaikat yang ada belah kiri kanan kita tu. Based on perkenalan aku dengan guardian ni aku nak lah hasilkan sebuah novel (suggestion from my senior IPTA dulu, sebab dia suka dengar aku bercerita and aku ni imaginasi sangat tinggi. Kalau bersembang memang kesuntukan masa, at least kalau aku hasilkan novel boleh lah dia simpan and baca berulangkali). Penceritaan novel ini lebih kepada genre supernatural lah. Tapi tak sesuai untuk aku siarkan di Fiksyen Shasha sebab novel tu bukan cerita seram pun. And cerita ni agak bosan/panjang introduction dia, so harap korang boleh bersabar ya?

First questions, kalau dalam family yang besar (contoh macam belah mak aku ni ada dalam 158 orang and still on going) or family yang still berkumpul dengan generasi yang lama-lama, pernah tak korang tertanya-tanya ada tak salah seorang dalam family yang mengamal ilmu lindungi diri/islam (aku tak tau nak panggil apa actually)? Kalau diikutkan orang generasi nenek moyang kita dulu mesti ada nya ilmu ni, either silat or perubatan islam and etc lah.

Aku tetiba rasa nak menulis kisah ni disebabkan cousin aku ada menanya satu soalan misteri ketika berkumpul ramai-ramai pada musim raya. Soalan dia (dia ni Cikgu Sekolah) ‘Family kita (belah mak aku juga je lah) ni ada guardian ke?’. Tiba-tiba keadaan jadi senyap, semua diam menunggu jawapan, manakala aku ni dah teruja nak tahu jawapan. Sebab before this happen aku dah tanya macam-macam kat mak aku ni. Mak aku tak boleh jawap sebab dia ni modern sikit and bongsu, so jenis memang tak ambik tau lah (ada lah sebab2 lain juga mak aku tak ambik tau, tapi tak perlu cerita sebab itu hal keluarga).

Salah seorang aunty aku bersuara;

“Ada, kenapa?” (aku panggil aunty Rin je tau)

“Tak de lah kenapa, ada kawan Jo (aku bagi je Jo kat dia ni okay) ni, dia boleh nampak. Dia tanya family kita ada penjaga ke? Sebab ada cahaya yang ikut kita ke mana-mana.”

“Owh, ada je, tapi tak yah ambik tau sangat lah bukan urusan kita, ni urusan orang lama family kita”

Kat sini aku dah tak boleh tahan, aku nak tau banyak benda tapi kena tak nak bagi tau. Kenapa biar tergantung je soalan cousin aku ni. Terus lah aku tanya, ‘Berapa banyak guardian family kita ada?’. Kat sini semua pandang aku terkejut sebab aku tanya soalan macam tu. Meraka tanya lah kenapa, aku jawap je lah saja nak tau, sebab mak aku dah suruh aku duduk diam. Mereka ni ignore soalan aku tu and sambung aktiviti masing-masing, mentang-mentang lah tahu aku memang jenis suka benda macam ni. Saja je kan nak ignore soalan aku, siap gelak kan aku lagi bila kena ignore.

***Okay, kenapa aku cerita pasal family aku dulu baru aku punya kisah? Aku pun tak tau nak explain macam mana. Sekarang kita masuk cerita perkenalan aku dengan guardian aku plak.

Kisah nya bermula selepas aku berubat dengan orang kampung. Mana? Aku tak tau, mak aku yang bawa sebab waktu tu peragai aku macam haram, umur 5 tahun dah pandai melawan siap pukul and tendang mak aku. Yang itu kita cerita nanti lah. Aku dilahirkan as anak sulung perempuan, nama samaran dalam family aku ‘Teur’ (urm… kita panggil Teur je senang). Pada waktu ini aku ada 2 orang adik lelaki, seorang muda setahun and seorang lagi 4 tahun muda dari aku. Of course, jealous and ego as anak sulung ni sentiasa ada dan tinggi menggunung.

Pada aku berusia 6 tahun, aku selalu tak puas hati kalau adik aku yang buat sepah aku yang kena. Adik aku luka or jatuh aku yang kena. Alasan parents aku ni, ‘kakak kan kakak, kakak kena lah jaga adik-adik kakak’. Nasib lah aku bukan jenis, ‘kakak tak minta pun nak ada adik’, hahaha, sayang juga aku kat adik aku ni. Cuma itu lah, aku anak sulung, kena berkorban untuk adik-adik. Ada lah aku tanya juga kenapa aku tak de kakak or abang? Mak aku tak boleh jawap sebab aku ni budak kecik lagi. Dah tua ni, mak aku jawap lah kahwin lambat, ayah aku pula cakap ‘mak tunggu ayah lahir tu yang lambat kahwin’. Cheyt, kurang asam garam sungguh. (Yes, Mak aku tua dari ayah aku, sebab tu aku pun gila lelaki muda dari aku, hahahaha).

Disebabkan aku seorang yang loner, kawan umur sebaya pun tak de. Kawan dengan adik-adik aku? Dorang ni mana pandai cakap lagi, aku je yang dah macam kereta api bercakap. Pot pet pot pet, tak berhenti. Aku nak lah ada kawan yang boleh bercakap dengan aku. Kawan tadika aku semua duduk jauh and mereka pun dah kawan sendiri. Hurm… forever alone juga aku ni dari kecik. Aku ni doa lah aku nak kawan or abang or kakak, aku tak nak jadi anak sulung. Aku nak juga merasa ada abang/kakak ni. Hahaha. Tapi mustahillah kan nak ada. So selalu lah aku tenung luar balcony tengok adik beradik yang ada kakak abang ni.

So, one day, tengah melayan hobi aku tenung luar balcony dengan kapal terbang kertas hasil kelas seni budak tadika ditangan. Ditiup angin, dan bawa kapal terbang aku ke sebuah location. Iaitu playground kawasan apartment lain (Kalau apartment aku nama GoodCourt 3, apartment belakang tu mungkin nama GoodCourt 4/5). As budak kecik yang tertarik dengan tempat-tempat asing ni memang kita rasa nak pergi buat lawatan situ. Aku ni dah minta izin nak main kat playground belakang apartment sebab dekat lagi dari playground apartment ni punya. Parent aku kata tak boleh sebab mana ada pintu lalu kan kebelakang pun, so sama jauh je kalau kita jalan ke pintu pagar sebelah pun. Harapan punah. Aku bagi alasan nak ambik kapal terbang kertas pun, jawapan tetap ‘TAK BOLEH’.

But budak kecik yang sayang pada kapal terbang kertas ni dah nekad juga nak pergi playground situ nak cari balik kapal terbang dia. Aku buat plan, survey kawasan dulu macam nak ke seberang. Berapa lama masa aku boleh hilangkan diri untuk ke belakang apartment tanpa disyaki apa-apa. Survey laluan mana yang strategi untuk aku keseberang. Yes, ambil masa dalam seminggu juga lah untuk find the perfect chance ke playground tersebut. Susunan atur ayat supaya tidak disyaki pergi kebelakang. Hahaha, boleh tahan juga aku ni. Dimana ada kemahuan disitu ada jalan.

Then the chance come, my parents were out work late. And dah masuk waktu beriadah petang so maids yang jaga ni lah bawa kami ke taman kawasan sendiri. Aku cakap lah kat maids ni, aku gerak dulu. Nanti cari aku kat taman sana, maids aku ni balas okay. Terus berlari aku turun tangga, lompat selang 3 anak tangga. Dalam kepala ni tak fikir dah kalau aku patah kaki ke apa, aku nak ke playground belakang. Nak cari kapal terbang aku juga. Aku sampai groundfloor apartment, aku tengok line clear ke tak, terus aku lompat masuk dalam longkang. Jalan lalu dalam longkang sampai longkang besar untuk keseberang. Damn, kat longkang ni pun ada pagar lah, aku tak siasat habis.

Keadaan memerlukan aku bertindak cepat, tanpa fikir panjang aku terus meniarap ke depan untuk lepasi pagar longkang tersebut. Nasib baik muat aku lepak, and berjaya ke seberang. Hahaha, punya bahagia kau tak tau. Taman ini aku yang punya, aku sorang je ada kat taman ni, semua aku boleh main tanpa tunggu giliran yang takkan sampai. Before that, aku cari lah kapal terbang aku, tapi sekejap je tak sampai 2 minit pun dah give up. Terus aku main gelongsor, jongkang jongkit, and buaian. Main sorang-sorang lama-lama aku bosan. Aku tak de kawan, aku tunggu juga budak kawasan apartment ni turun main tapi takde. Aku dah start nak nangis sebab aku tak de kawan or sesiapa yang boleh main dengan aku, tiba-tiba ada orang or something gosok kepala aku;

“Don’t cry. You are not alone, your were never alone.” (Sorry lah english, sebab aku tak ingat dia guna bahasa apa dia sembang dengan aku so aku pakai english je lah, nak nampak kan bahasa lain).

“Huh? What do you mean? Who are you? Where are you?” (Aku pun tak ingat aku balas bahasa apa tapi memang aku balas bahasa dia sebab parent aku selalu cakap aku ni belit lidah semua bahasa nak rojak dalam satu ayat).

“I’m always here with you, right next to you. Always. Allah never leave you, I also never leave you. I’ll take care of you, like I always did.”

“Where? I can’t see you? I can hear you, why? Who are you? What’s your names? What’s should I call you?”

“There’s a reason why I’m invisible toward human, but I always there with you.”

“What’s your name? You not answering my question. You scaring me, mum say never talk to stranger. But… What are you?”

“Sorry, please don’t be afraid of me. I’m not evil…”

Silent

“There’s a rule must be follow in order for you to know my name.”

“Rules?”

“Yes, in order for us to be friends.”

“Friends? What rules? What friends? I don’t want any friends with you.” (Ni aku dah start nangis balik, aku tak nak lah kawan dengan benda aku tak boleh nampak)

“But you are lonely right? If you don’t want me as your friends what about as a brother?”

“Huh? What are you? Are you a boy or girl?”

“I have no gender, but I can be what you wish me to be, an older brother, to be there with you. To hear your story, to talk with you, to protect you.”

“But there is rules, right? What rules? Can you stay with me if I follow the rules?”

“Yes, but first I will explain to about the laws.”

“Urm… That gonna be boring, and it takes along times, and I short of times.”

“It’s okay, I can still explaining to you while you doing your others activities, like going back home.”

HUH? Sh*t aku lupa, aku kena pergi taman lagi satu. Hahahah, sambil aku berlari lalu jalan masuk tadi nak balik apartment taman sendiri. Aku dengar lah benda sebelah ni explain laws dia. Undang-undang dia seperti yang semua orang sedia maklum, Manusia dan Makhluk yang selain daripada makhluk boleh dilihat tidak boleh ada hubungan apa-apa pun termasuklah berkawan. Aku pun dah macam;

“What? You already broke the Biggest Laws ever”.

“Yes, but if only Allah, you and me know. That the first rules, never tell anyone about it”

“Hey, did I ever say yes?”

“Second never ask me to do anything against the laws, as I will always and only follow Allah”

“Urm… Then does Allah ask you to be friends with me?”

“No, never.”

“Then, why?”

“The third rules, never say my name to others”

“Hey, your ignoring my question.”

“Fourth, if you break any of those rules, you will never be able to hear me again.”

Silent….

“Finally last one, fifth, it will only remains as a memories and you will never know how speak my name again. If you ever break the first 3 rules.”

Aku sampai hari ni aku tak tau apa sebab dia berkawan dengan aku. Tapi dia sentiasa ada dengan aku, selalu dengar cerita aku. Selalu layan aku seperti seorang abang melayankan adik. Aku masih pegang kuat rules dia. And aku tak bagitau sesiapa pun pasal dia. Sebab bagi aku dia abang aku seorang. Hahahaha. Dia bukan lah berada dengan aku 24 jam hari-hari. Dia juga ada urusan dia sendiri, tugas dia sendiri. So kalau keluar berita apa-apa di TV, aku tau lah itu kerja dia dan kaum-kaun seumpama dia.

Okay lah, sampai sini je lah dulu aku bercerita. Penat menaip, kalau cerita ni disiarkan aku akan sambung secepat mungkin. Sorry a lot for the introduction. And point penceritaan agak pendek. Sorry sangat-sangat. Nanti kalau naik cerita ni aku sambung. Kalau tak aku biar je. Admin je lah yang tau cerita tergantung ni.

.

Amateur
Kongsi kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

18 comments

  1. ‘Dia bukan lah berada dengan aku 24 jam hari-hari. Dia juga ada urusan dia sendiri, tugas dia sendiri. So kalau keluar berita apa-apa di TV, aku tau lah itu kerja dia dan kaum-kaun seumpama dia.’

    Misterinya sampai masuk tv?? Penjaga apa tu. Bunian? Ke apa. Ni dh cerita kat FS ni xpe ke

  2. kimk betul kejap BM kejap BI. kalau semua dlm BI aku leh terima lgi sbb aku pun kaki creepypasta. tp kalau kejap bm kejap bi camni baca mmg pening syial

    1. Setakat yg sy faham,Writer cite yg guardian dia tu cakap dalam bahasa lain. Tapi dia xingat bahasa apa tapi dia faham ape yg penjaga dia cakap. Jadi dia cerita ayat dia in english utk tnjukkan yg mmg ada bahasa lain, bkn guna bhsa melayu.

  3. guardian ni dlm bahasa pasarnya: saka ko tau x? jilake pulak dlm bahasa lembutnya ninggal bin sila. kbai noob

    1. Adik.. awak ni attention seeker eh.. sian.. xpe akk paham… msti sunyi xda org pedulikan adik kan…. hikhikhik..bye2 adik…byeeeee…

      1. jgn layan budak tu.. biar jer dia komen sorang2 dia.. lagi layan lagi naik kepala budak ni.. hati yg keras mmg selalu mencarut 24jam.

    2. Astaghfirullahalazim.. banyakkan beristighfar wahai manusia, adakah kau sudah hidup terlalu lama bagi mengucapkan kata-kata nista seperti berikut? Sila ke rahmatullah dengan segera

  4. (Sorry lah english, sebab aku tak ingat dia guna bahasa apa dia sembang dengan aku so aku pakai english je lah, nak nampak kan bahasa lain).

    So kalau benda tu bercakap dalam bahasa lain, ko pon boleh menjawab dalam bahasa lain ke?
    Japgi mesti ada orang cakap.. ‘ni pengalaman dia..jangan la kecam..’ haha
    teman tanya je..

    Btw, cerita ok, tapi boleh improve lagi english ok bro!

  5. Bagi saya, cerita awak menarik. May I have your email? kita boleh bertukar-tukar cerita. Hihi. Mana tau ada jodoh. Hohk

  6. Mengarut punye cerita..dan aku xsuke ko ckp bajet guardian.tu jin cukup sebut nyata benar.imaginasi ko tggi sgt der

  7. Boleh tak ko buat cerita tak payah explain dalam kurungan (aku malas nak baca) benda ni merepek sangat dan buat orang confuse baca. penulisan ko ni ibarat ko bercakapdengan orang instead of menulis (ni part yg annoying betul dalam kurungan).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.