#Fai: Mak Ngah

Assalamualaikum. Nama Faiqara. Yes its not my name. Ini ialah cerita tentang Mak Ngah kawan, di hospital. Hospital mana??? Mana-mana je hospital confirm ada hantu. Haha…..

#Fai: Mak ngah, bilik bedah.

Masa tu datuk kawan. Kawan panggil Tok Ayah. Kena bedah kaki masuk dawai. Mak ngah kawan tunggu kat luar bilik bedah. Kalau masuk gamaknya ICU Mak Ngah kawan. Masa dia tunggu tu jam menunjukkan pukul satu pagi atau dua gitulah. Hospital confirm lah ada taman permainan. Khas untuk kanak-kanak saja ye yop. Hang tau mak ngah teman dengar apa… Jeng jeng jeng….

Dia dengar budak-budak main kat taman tu. Kalau satu dua tiga petang logik akaller, budak-budak main taman. Ni tak satu dua pagi yop. Kawan yg dengar pon meremang. Kalau budak-budak main confirm pak gad dah perambat. Mak Ngah kawan mesti lah meremang. Dia tu penakut.

#Fai: Mak Ngah, siapa tu???

Kejadian ini terjadi waktu Mak Ngah kawan jaga Tok ayah kat wad dia.Tingkat 5. Naik tangga je dah sampai. Masa tu petang, Zohor ke Asar. Ha!! Zohor Mak ngah cerita dia tengah tidur masa tu. Dia tidur
kat atas kerusi malas. Kenapa lah kerusi malas, belilah kerusi rajin. Kan dah kene kacau. Hhah. Sorry…

Dia tidur sementara menunggu kami yg menghantar mak kawan. Turn mak jaga Tok. Masa dia tidur tu Tok pon tidur jugak.. Mak ngah tutup langsir. Ala wad kan mesti ada langsir tutup-tutup tu. Mak ngah sedar dari tidur, kome tahu dia nampak apa…
Haah. Meh kawan cerita.

Bersambung…
Hihihi gurau je. Mak ngah nampak org lelaki berpakaian pakaian orang hantar makanan. Tak silap warna biru. Dia duduk bawah katil pesakit. Belah kaki. Yg org letak makanan untuk makanan patient…Hah mak ngah nampak kat bawah tu. Tapi dia tak pandang mak ngah… Dia tunduk menghadap langsir tu… Mak ngah kawan meremang dia pon pi tegur.

Bagi kawan itu ialah perbuatan yg baling b*d*h. Sorry. Mak ngah pi tegur tapi tak disambut. Mak ngah takut dia apa lagi. Hah kome jangan cakap mak ngah kawan bertarung ngan natang tuuu. Dia apa lagi tidur selubung muka dengan tuala. Kerusi malas masih mak ngah duduki. Selang beberapa minit mak ngah dengan beraninya pergi jenguk natang tu. Pap, hilang. Ya Allah!!!.

Mak ngah aku terkejut beruk…

#Fai: Hospital.
Cite ni pendek je…
Kali ni Abg Nanan(single tapi dah nak kahwin kot) turn dia pulak. Pagi tu dia dengan kepenatan, keletihan menjaga Tok bangun dari tidur. Pukul 8 pagi ye. Dia check fon dia batery habis. Aikkk???. Ok untuk information kome, fon abg Nanan tak makan bateri. Bateri jimat, kecuali kalau ada yg main…

Hah dengan rasminya kawan dapat tangkap siapa yg main. Abg Nanan syak Taufiq sepupu kawan main, tapi dia mana ada. Confirm lah natang main. Hihi… Natang zaman sekarang pon reti main dan moden ye kome…

#Fai: Cerita mak cik sebelah.

Ok nama mak cik ni kawan tak tahu. Wad tu wad ramai-ramai. Bukan privacy. So semua kat situ cam jiran.

Fon:
Mak cik tu, dia kabo yg dia letak fon kat atas laci. Tempat letak barang patient. Dia letak lah kat situ (malam masa nak tidoq). Pagi-pagi dia tengok tak ada. Dia cari-cari rupa-rupanya ada kat bawah bantal suami dia. Dia jaga, laki dia yg jadi patient. Wad lelaki… Tiada yg lain kecuali pelik dan natang main dan letak kat situ. Sian mak cik.

Kesian mak cik tu aku tengok, dia dah lah tiada anak, suami sakit asma. So dia lah kerja. Mak cik ni dah lama kahwin tapi kuasa Allah. Sampai sekarang tak dapat anak. Dah lah kerja cuci kapal. Kapal yg besar ye kome. Dia pon ada nampak menda mistik gak..

D***h

Mak cik yg sorang ni pulak jaga suami dia gak. Suami dia ya ALLAH!!! Besi tu tembus kat kaki kau yg tengok pon Ya Ampun ngeri tau. Mak cik tu aku tak tahu siapa nama. Suami dia lepas bedah. So d***h mesti ada.. Malam tu dia tido. Dia nampak. Jeng jeng jeng. Ada natang duduk kat atas bekas bedah tu… Bangun pagi8 or 7 or 6 dia tengok d***h hilang. Confirm lah natang dah jilat..

#Fai: Tok ayah.
Mak Ngah cerita, Tok ayah cakap. Tok Yang datang. Kesian tok ayah mesti rindu kat isteri tercinta. Tok yang datang suap dia datang. Aku dengar pon dah sedih. Al-fatihah untuk tok yang dan tok ayah.
Bak akan selalu doa untuk tok ayah dan tok yang. Tunggu bak ye. Bak sayang tok. Tok yang ninggal sebab demam. Tok yang pergi menghadap ilahi tahun 2016 @ 2015. Meninggal kat rumah. Tok ayah meninggal sebab jangkitan kuman. Kalau budak yg S*t*n tu tak langgar atok, atok tak akan pergi. Kome tahu tak mak babak dia senang-senang datang mintak maaf. Kau ingat atok aku patung.
Sampai mampos pon aku tak akan maaf kan kau! Atok kawan meninggal kat hospital Sultanah Aminah.

But kejadian tu berlaku kat hospital sultan Iskandar ke ismail. Tak ingat nama dia.

Kawan tahu kawan kasar. Tapi kawan cukup marah. Kalau dah bawah umur tak cukup yg pi bawak moto tu pahal. Dah lah tak cukup umur, bawak moto lelaju. Kawan minta maaf sekali lagi kpd admin dan pembaca Fs. Kpd admin thank you sebab publish cite kawan. Maaf.

Allahuakhbar.
In sha allah
Kalau kome sudi nak baca cite teman yg lain teman share. Maaf Over tadi. Ini bukan pengalaman teman.

#Faiqara gadis berkaca mata @ rabun.

Assalamualaikum

.

Faiqara
Rating Pembaca
[Total: 1 Average: 1]

25 comments

      1. HAHAHA aku ingt aku sorang je tak faham. Banyak gila kawan . Tok kawan makngah kawan . hahaha. First ayat aku tk faham dh.

  1. Xbaik cakap camtu. Itu takdir ALLAH, ALLAH dah tentukan Tok Ayah awak pergi. Awak doakanlah yg terbaik. Sedekahkan doa banyak2.
    Apepn salam takziah atas kehilangan. Semoga roh arwah tok ayah, tok yang awak dicucuri rahmat.

  2. Klu penulis lain bahasakan diri sebagai AKU/SAYA, penulis ni bahasakan diri die KAWAN…
    Mmg agak mengelirukan sket kat certain part, tp msh blh difahami…
    Hakak bbrpa mggu ni jd silent reader jer, msh bz mengemas pindah umah…
    Tp gatei gak nk muncul utk menjelaskan persoalan kat atas ni…
    Heheheheheh…

    1. alamak kak yulie, belom siap lagi ke ngemaih rumahnye.

      padanlee jarang2 dah muncul kat fs.

      selamat mengemaih kak oii.

    2. Mybe penulis ni org perak…sbb mak cik sy yg org pure perak mmg ckp ‘kawan2,deme2,mike2’ ni…jd sy blh fhm ap yg penulis cite ni nk smpaikan.and to kak yulie!!!she is right…

  3. Hahahaha..bateri phone habis terus salahkan natang tu. pebenda la. Bateri habis charge je la. Penah dengar bateri phone rosak tak kalo dh charge penuh tapi tetiba dh habis. Btw..bosan.

  4. Crita tersangatlah poyo n syoq sendiri, kenapa la aku boleh baca sampai habis..

    Bahasa diri, nama panggilan yang lain tersangatlah buat aku pening n ulang2x bacaan..

    Thanks sbb buang masa aku 5-10mnt baca crita mengarut ni, sbb x paham n lansung x menarik..

  5. ate pekat noo perak nye yeeee hahahaha.
    nice try tapi kalau boleh nak publish guna bahasa yang mudah orang fahami takde la orang baca 3 4 kali macam nak jawab exam haha.
    one more, macam budak2 je yang tulis ni umur berapa ya ? sebab terlalu syok sendiri

  6. WTF… aku dah baca 3 perenggan tp tak paham2… last2 baru teringat kat malaysia ni ada satu bangsa ni membahasakan diri dia ‘kawan’… dlm bahasa key el nya ‘aku’… bro! kalau ko bercakap face to face ker… B to B ker… dgn org lain, boleh la ko bahasakan diri ko ‘kawan’ sbb kurang la sikit mengelirukan pembaca… tp kalau menulis, pakai la perkataan aku atau saya… takkan itu pun nak kena ajar… haihhh… buat sakit hati bapak tiri laki mak aku jer…

  7. apa kebabian ni? kejap cakap style Johor, tetiba Perak, tetiba masuk Kedah. Dah la byk lawak cringe. Bercelaru jiwa aku baca citer ko ni bhaiii..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.