Kemenyan

Hai semua! Assalamualaikum w.b.t.
Thanks admin sebab approve cerita saya.

Okay. Macam ni cerita dia; memula, aku kena explain dulu sejarah rumah dekat kampung aku. Saja-saja nak bagi feel seram.

Dedulu, dekat tanah kami tu, orang suka berbomoh, mintak nombor ekor dekat perdu pokok pisang . Khurafat betul dorang ni. Bukannya menang pun. Haih. Ketuk kepala kang. Lepas tu suka pulak buang jin peliharaan dalam botol tu. Aku tak tahulah sama ada betul ada ke tidak jin dalam botol tu, sebab aku nampak botol kosong je. Tapi memang tak ada siviklah diornag ni. Village people betul. Buang sampah merata-rata. Nasib arwah nenek aku ni baik hati. Kalau kena dengan aku, dah lama dah aku santau sekor-sekor.

Lepas tu, nak dijadikan cerita, ayah aku pun mulalah buat rumah batu. Waktu tu, tahun 1996. Nak dijadikan cerita, ekonomi Malaysia jatuh merudum pada tahun 1999. Eh, masuk cerita ekonomi pulak? Sabar. Pada waktu inilah semuanya bermula.

Disebabkan ekonomi Malaysia merudum, kami terpaksa berhentikan pembinaan rumah kami tu. Biasalah kan, projek juta-juta (haha). Lama juga pembinaan rumah kami terpaksa kena stop. Akhirnya, tahun 2002, alhamdulillah masa tu ekonomi makin pulih.

Thanks to our Tun M (dengan izin Allah). I love you Tun!

So, dengan usaha mama aku mendesak ayah aku supaya siapkan jugak rumah tu walaupun budget ciput, tahun 2004, kami berjaya pindah masuk ke rumah kami. Lama tak lama kosong rumah kami tu, sampai segala makhluk halus kasar semualah, dah pernah menumpang dekat situ. Siap jadi hot spot mat drugs lagi! Ada je jarum and lilin aku jumpa. Nasib mat drugs je aku tak jumpa. Kalau jumpa, aku nak jadikan dia toyol aku. Boleh aku mintak tolong diorang curi duit untuk aku. Alah, sama je. Masuk jail jugak ending dia. Baik aku suruh diorang kerja untuk aku.

Sepanjang kami menetap dekat rumah tu, tak payah cakaplah. Setakat bunyi menapak tu, elehhh… itu baru soft punya gangguan babe. Kau dengar, “tung… tang… tung… tang!” Dekat dapur tu, kau siap boleh pergi mintak air Milo ais lagi. Tak takut dan tak seram pun. Tapi kalau dia bagi cacing blend, padanlah dengan muka kau.

Okay. Enough. Itulah dia history-nya.
Tahun bila, aku pun ingat-ingat lupa. Dalam tahun 2008 rasanya. Alah, kan ada sejenis perfume bakar tu. Masa tu in sangatlah perfume tu. Boleh letak dalam bilik, ruang tamu, tandas. Ada bau rose, vanilla dan macam-macam lagi. Bila kau bakar tu dia akan terbitkan bau wangi. Tapi kalau kau tengah berak, kau bakar perfume tu kau kena berak sambil buka pintu sebab lemas dengan asap dia. Aku suka bakar benda ni sebelum tidur. Soothing je. Bentuk dia kon berwarna-warni.

Pada suatu maghrib, kami ni tengah lepak-lepak depan TV. Ayah aku selalu tak ada dekat rumah. Busy mencari sesuap nafkahlah katakan.
Daddy, I love u forever. Masa tu dekat rumah ada mak aku, dalam bilik sebelah tangga. Rumah aku ni dua tingkat. Tingkat atas kami memang jarang guna. Dekat atas tu bila kakak aku balik je baru yang lain berani nak naik. Dasar penakut semuanya. Aku taklah. Aku ni jenis hangin terlebih.

Yang tengok TV masa tu aku dan adik perempuan aku dua orang. Yang lagi dua orang duduk asrama. Kakak aku pulak masa tu belajar dekat Sunway University. Aku pulak tengah cuti mid-term. Tengah syok tengok TV, kami sekeluarga terhidu bau kemenyan. Ah, sudah! Ni anat mana pulak ni nak bomoh-bomohkan kami sekeluarga? Fikir aku. Malam Jumaatlah katakan. Aku dah mula tak sedap duduk. Tapi aku maintain diam je. Aku ingat yang lain tak bau kemenyan tu. Aku terpandang adik aku. Adik aku muka dah pucat. Pandang aku.

Aku bagi signal pastu tunjuk hidung. Tetiba pulak jadi bisu kami ni. Penakut, kan (haha). Bukan apa… orang tua-tua cakap, jangan ditegur kalau bau pelik-pelik, aneh-aneh ni. Eh, tetiba datang pulak adik bongsu aku. Masa tu dia darjah lima. “Eh. Ada bau kemenyan lah,” kata dia.

Adik aku yang form 4 masa tu dah takut. Tapi dia nak jugak cari punca bau tu. Nak tak nak, aku jugaklah yang temankan. Eh, tetiba aku jadi beranilah pulak. Rasa marah dekat jin yang suka mengganggu keluarga kami ni. Tanpa melengahkan masa, aku jalan depan. Adik aku yang form 4, belakang. Haruslah. Dia kan penakut, terus-terusan menghidu nak cari punca bau tu. Bulu roma aku ni tok sah cakaplah. Satu badan wey meremang! Sampai ke kepala. Adik aku ni gelap orangnya. Tapi malam tu aku nampak dia putih je. Pucat punya pasal. Hahaha!

Nak dijadikan cerita, aku keluar rumah kejap, intai sekeliling nak tengok kot-kotlah ada yang tengah membomohkan kami. Tapi idea bodohlah jugak. Gila apa nak bomoh kami depan pintu pagar rumah kami? Karang nanti kantoi. Adoi. Lepas tu bau dah makin hilang. Tapi bila masuk rumah, bau jadi makin kuat. Ah… dia buat lagi. Lepas tu aku naik atas dengan adik aku. Dekat sini bau makin kuat. Adik aku dah nak menangis. Dia tak nak naik. Asyik tarik-tarik baju aku. Nasib tak koyak. Aku berkeras nak naik. Konon nak sergah jin ke, hantu ke. Biar dia tak berani nak usik kami lagi dah. Sambil naik tangga, sambil aku takbir, “‘Allahhuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar!” Banyak kali pulak tu. Dah macam tok bomoh aku time tu. “Nyah kau! Jangan kacau kami!” Ha, gitulah ayat aku lebih kurang.

Adik aku muka nak menangis. Siap pesan, “dahlah… jangn kacau dia. Jangan bagi dia marah.”

Eh, baik pulak minah ni? Kenapa kau tak ajak je dia duduk sekali dengan kau? Marah pulak aku.

Aku plan nak masuk bilik, check satu-persatu. Tapi tengokkan adik aku, kesianlah pulak. Takut sangat dia. Aku pulak nak tengok sorang, memang taklah! Aku ni eksyen je lebih.

So, aku pun turunlah bawah. Dah lari kot jin tu dengar aku takbir. Haha!

Masa turun bawah, terserempak pulak dengan mama aku. Tengokkan reaction kami, mama pun tanyalah, “dah kenapa korang ni?”

Kami pun ceritalah dengan muka suspens dan penuh debaran. Tak lupa kami ceritakan keberanian kami jadi bomoh tak bertauliah.

Korang tahu apa komen mak aku?

“Tak payahlah kau nak jadi bomoh sangat. Tadi mama ada hidupkan perfume asap tu. Itulah kemenyan yang korang cari.”

Berdekah kami gelak. Nasib tak mati kejang je.

Sampai sekarang aku ingat detik-detik seram tu wei! Seram wei… seram. Seram macam mana otak kau boleh translate benda simple macam tu bila kau asyik fikirkan benda yang tak logik je. Seram macam mana otak kau trick kau bila berdepan dengan situasi macam tu dan kau dah tak boleh nak rasional. Oleh itu, amatlah penting bagi korang untuk stay sane and jangan nak asyik fikir pasal hantu jin apa semua tu.

Aku harap cerita aku ni tak buat korang menyampah. Nanti aku sambung lagi. Ada banyak lagi cerita aku nak share. Tapi yang incoming stories punya betul-betul kena kacau, okay. Bukan main-main.

Bye-bye! See you guys again kalau sambutan memberangsangkan!

Kongsi kisah anda: fiksyenshasha.com/submit.

mohamad the second
Kongsi kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

193 comments

  1. Hahahahahahaah. Aku suka cara ko becerita. Selamba bewak je. Senang nak masuk dlm pale aku. Besahaja. Kelakar. Hahahahahaha. Sambung lagi. Hahahahah

          1. Hye rora..awal ko buke..eh..area sana mmg awal laa..aku lupa 😂..aku baru buka ni..ikut jam zimbabwe..😌

          2. Bam nipunya kau kan? Padahal kau dah melingkar macam anakonda bunting kembar dari kul7 tadi. Hahaha

          3. alhamdullilah. Sepanjang puasa ni, setiap hari aku g taraweh, selagi tak pukul 12 malam selagi tu aku tak keluar sejid.

        1. A’ah kat sini memang awal bebuka beb.. Jom-ii aku bagi korang tinggal kat banglo sbijik sorang, nak ?? Hahahaha

      1. hai mak hayam. kalau nak monopos petua dia kunyah kulit kerang 3 hari 3 malam. amalkan sebelum tidur dan masa berak. mudah-mudahan makin cepat monoposnya

  2. Hahahahahahaha kau ea..punyalah beriya aku baca siap pakej imejin lagi situasi kau. Last2 bau perfume tu. Hahahahaha

  3. X seram bro..tapi kelaka..haha..gigih plk korg adik beradik jdk bomoh..huhu..pape pun cite best..sila smbung lg..kipidap..7/10..💋

  4. Erm..penat acik baca laju2 sampai abes..x jumpa pun hantu nye..ko pemainkan hati & perasaan acik nakk..hukhuk..acik bg ko 7.2/10..kalo antu kua td acik bg ko 9.9/10..huhu

      1. Kalo writer masih muda acik sggup bg 10/10..maira ko pompuan..acik xlayan pompuan2 ni..syuhh..tepi ko tepi..

  5. maaf “terpaksa” mencelah disini kejap.

    nak buat pengumuman ni;

    memandangkan FS seperti tidak menyiarkan lagi cerita2 saya (setelah 2-3 cerita disubmit dan sudah lebih 2 bulan tak disiarkan) dan saya percaya mungkin ada yg tak kena dgn cerita2 saya bila ikut piawaian FS dan itu mng hak FS nak siarkan ke tidak so saya takdehal isu tu

    jadi, sebagai alternatif, saya letak cerita2 tu di blog saya di ;

    http://www.fridaymornin.wordpress.com

    kat situ ada semua cerita yang pernah disiarkan disini dan ada yang tak pernah lagi tersiar dimana-mana kecuali diblog saya.

    jadi pada sesapa yg selama ni minat baca karya2 saya, silalah saya jemput kesana kalau boring takde apa bahan nak baca.

    Inshaa Allah esok atau malam ini saya akn publish satu cerita baru yg hampir habis ditulis dan juga sedang diedit bertajuk “Kisah Seram si Boy Part 2”

    see ya there folks!

          1. aku bukan nak tak over. tapi dia tu yang suka sangat cari pasal. aku pantang orang cari pasal ni.

    1. Kalau FS x approve.. kau bole try AAN atau KSDC atau nasa wordpress.. FS bukan the only medium untuk kau letakkan karya.. BTW will visit your blog later..

  6. ok just nice cara ko bercerita. wahai writer demin amek mase bape lame ye nak approve citer kite? aku nk try submit cerita aku jugaklah.

          1. cak amik muah tok simpan dalam muzium. barang lama dan susah nak dapat kena simpab kat muzium. hahaha

        1. aulohhhhhhh.. dia nampak pulak kita kat sini. hahaha baik yg.. nak balik mana raya kali ni? haih. hahahahhaahha

          1. hujung tu lorong gelap beb. aulohhhh. maksud aku eerrr jalan gelap. gelap masa depan hahahaahhaa

  7. Seram macam mana otak kau boleh translate benda simple macam tu bila kau asyik fikirkan benda yang tak logik je. Seram macam mana otak kau trick kau bila berdepan dengan situasi macam tu dan kau dah tak boleh nak rasional. – Yang ni win aku setuju…… Itu yang penting kekal rasional dan tenang dalam situasi bahaya / kurang enak…..

  8. Cerita BEST ada unsur pengajaran…. Mahluk lain mmg ada…. Tiada penafian ttg itu… Tapi bukan semua kejadian ‘aneh’ itu bersangkut paut dengan ‘mereka’. Ada fenomena boleh diexplain secara logik…. ada sebaliknya.

  9. Saya gila saya bodoh kecam la saya, anyway i nk mntk maaf sbb selalu usik2 korg, i just saje je nk dptkn trophy

          1. ko bercakap depan cermin ke tuuu?? sebab alien ko sebijik rupa babi. sama macam perangai ko jugak. ooppsss.

          1. aku pun tak cakap dengan ko! ko sibuk pehal? ohh mungkin ko salah taip nama ko. nama ku hababi kan? bukan hasani?

            *tanya je~

          2. wei kau cakap puki, cipap bagai. baru tengok atau baru tahu? kesian orang macam kau ni, jakun!!!

          3. wei jilake nya ayat kau… sebelum kau kutuk mak ayah orang. mak ayah kau tu apa? silap2 kau tu lebih hina dari pelacur…

          4. hmm, dah nampak, aku baca lah. Hasani, tak sahur ke tadi sampai macam ni ko jadi? g lah berbuka. teruk sgt dah teman tengoknyerrrr~

          5. aku kenal semua alien ko ni hasani.. ko tunggu aku akan reveal siapa ko sebenarnya! dari dulu lagi ko memang cari pasal dengan diorg.. aku tahu ko sape! ko tunggu je!

          6. carilah FF sape HASANI ni, bukan susah pon nak tahu. Sebelum ni pon, ko dah pernah reveal org tu. hihihihihihi.

          7. hasani. daripada kau duk gelarkan orang bukan2. lebih baik kau berzikir. bulan2 puasa ni tak payah tambah dosa kering. dahlah pahala memasing pun tak tahu banyak mana. orang takkan berbunyi kalau kau tak mulakan dulu.

            kau kata kau WELL EDUCATED. tapi bahasa kau tak melambangkan otak kau. kalau mentality kau rendah sekalipun jangan tayang sangat. buat malu bangsa je. kalau kau tak suka dengan komen aku, kau boleh buat tak nampak je kan? malu wei, kau guna bahasa teruk macam tu. kita ni ade agama, ada adab.

          8. haaaa kan med? senang je tu nak tau siapa dia. huhu. small problem. ko tunggu je.. yelah. bila sorg hasani dtg, terus muncul mcm2 hasani. dah pasti tu org yg sama. tak ramai, SEORANG je!

          9. Oleh itu kita sebagai umat Islam hendaklah berhati-hati apabila bercakap. Sebelum berkata, fikirlah dulu buruk baiknya kerana jika tersilap kata buruk padahnya. Peribahasa kita ada menyebut: “:Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya.”

          1. Tak cantik bahasa kau hasani.. Mak kau kalau baca apa yg kau komen ni.. menangis dia.. bole jadi dia menyesal kau jadi anak dia..

          1. Salah satu sebab seseorang akan menjadi muflis di hari akhirat adalah kerana lidah yang tidak dikawal suka memfitnah, mengumpat, mengadu domba, mendedahkan aib orang lain dan suka berdusta dan menjadi saksi palsu.

            Wallahu a’lam

    1. salah ayat tu hasani. kau patut tukar saje nak dapatkan perhatian. saya desperate sangatt2. baru org boleh terima dan maafkan kau. baik kau buat kopi ayat aku ni. aku bekap kau der.

  10. Buat malu la orang2 yang maki ni,tak puasa ke tuu,hasani ni dari hritu suka cri psal ngn aku tau,aku komen nnt ada je diaa

  11. Aku nk berkempen ni..aku harap ramai yg setuju..kalo komen merapu boleh terima..kalo komen mencarut aku rasa da biadap sgt tu..malu aku baca komen memalukan dr org yg aku rasa sama bangsa sama agama dgn aku..
    #boikothasani

    1. Acik terawih dr semalam x abes2 ni nakk..korg jgn lupe hestek acik tu..wajib buat tau anak2.. kalo korg x buat korg katik..kehkeh

      #boikothasani

  12. pergh lampe berger tu klau bwk awek dtg umah, ko bakar yg rose tu..konpem ajak masuk bilik dia laju je ikut..

  13. Daripada Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, daripada Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam Baginda bersabda, “Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat maka hendaklah dia berkata baik ataupun diam.” (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

    “Hadis ini jelas sekali menunjukkan bahawa seseorang hendaklah tidak berbicara kecuali apabila perbicaraan itu adalah baik, iaitu hal yang telah jelas kemaslahatannya. Dan bila dia masih ragu kemaslahatan tersebut, maka hendaklah dia tidak berbicara.”

    Maka apabila kita hendak bercakap, sentiasa hanya bercakap benda yang baik. Kalau tidak ada benda yang baik, dituntut supaya kita diam. Ini bererti, hendaklah kita berfikir dulu sebelum kita bercakap. Bukan cakap dulu baru fikir.

    #selamatberibadah

          1. semenjak kes zaman dulu berlaku, teh aku dah tak laku dah kat sini. hmm rindu pulak. syukur lah ada jugak yg masih ingat dgn teh aku. hahahahaha

            kalo nak, meh lah singgah bazar aku hahahahahahha

          2. Mstila ingat…
            Zaman2 kite dihalau keluar dr kampung kite..

            Hmmm… 😢

            Hahaha..

            Ok, nnt sgp dtg.. Belanje tau…

          3. Sgp pun ade kat sini dr awl lg…

            Msti ingat punye…

            Drpd jd writer amatur kat sini smpai ade yg dah jd pro writer kat sana… Kan…

            Drpd ruangan komen ni lengang smpai sesak, smpai lengang smpai sesak blk…

            Hehe

          4. Alah Maira ni…
            Sudah gaharu cendana pula..

            Tok pun ade sebut ruangan2 tersebut…

            Ha, mcm pantun pulak…
            Hehe

  14. Sabda Nabi s.a.w:

    “Sesiapa yang memanggil orang lain dengan ‘kafir’ atau ‘musuh Allah’ sedang dia tidak begitu, maka tuduhan itu kembali kepadanya (penuduh)”.
    (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

  15. Opps… Sorry kat writer…
    Mencelah komen…
    Tp cite mmg best..
    Mmg pun, kalau fikiran kite dah dipadatkan dgn bnde2 negatif, automatik bnde simple pun blh jd isu bsr…
    Hehe

    #donecomment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.