Makhluk Halus Benci Saya. Kisah 13 – SIRI BERCAKAP DENGAN M

Selamat pagi dan selamat sejahtera. Nama aku M. Lelaki 31 tahun. Ini pengalaman aku penampakan makhluk halus. Dalam family kitorang panggil “menatang @ natang”. Aku ada submit 12 kisah sebelum ni so siapa yang tak baca dari awal susah nak faham. Disclaimer: Kisah hidup aku cuba bagitahu cara yang tak seram. Aku menulis untuk perkongsian pengalaman agar bermanfaat pada rakan-rakan agar kita semua tahu, dia dunia ni bukan manusia je tinggal.

Minggu ni aku lebih pada jawab apa-apa yang korang tanya. Yang mana aku tahu, yang sempat aku jawab. Kalau aku tak tahu, tak sempat nak jawab tu maaf la eh. Aku share pengalaman and ilmu yang sikit ni agar ada manfaat pada kita. Post kali ni pasti ramai kecewa sebab bukan popular among new reader and some existing readers.

Aku bubuh link dulu banyak sangat request cerita dulu-dulu. Kalau ada mintak tolong copy paste dalam FB eh:

https://fiksyenshasha.com/?s=halus+benci

AKU NI KALAU NAMPAK AKU JADI PENAKUT. JANGAN BAYANGKAN AKU HERO DALAM INI CERITA.

KISAH 13 – Siri Bercakap Dengan M
Tajuk ni sebab ada tanya aku pernah tak baca siri “bercakap dengan jin”. Aku tak tahu pun buku tu ada sebab kalau ada, aku confirm tak akan baca langsung. Too spooky.

Aku conclude, ramai yang baca penulisan aku orang perempuan. Patut la Jerry cepat sangat famous. Kenapa tanya muka aku macam mana? Nanti hilang privacy. Aku bagi hint je la. Ayah aku dengan Pak Lang; ayah Jerry adalah kembar. Aku dengan Jerry dari kecil orang ingat kami adik-beradik. Access card office aku, gambar aku pakai gambar Jerry sebab masa aku pergi interview 5 tahun lepas, aku lupa bawa gambar passport. Aku pakai je gambar passport Jerry yang ada dalam wallet aku. Dah 5 tahun kerja, tak ada siapa perasan. Cuma aku cerah dengan sepet sikit dari Jerry, Mama aku ada campur cina, Mak Lang pure Melayu

Sebelum ke sesi Q&A, aku nak cerita. Sikit je pasal trip ke Johor Bahru. Aku dengan staff aku buat audit dekat branch JB. First time sampai Johor ni. Kat sini, makan pisang goreng pun dengan kicap pedas. Staff buat audit, aku duk bilik meeting tengok Beauty & The Beast. Tapi buat muka serius tengok-tengok report. Bila staff masuk aku tukar screen pada annual report. Baru aku tahu dulu aku gigih buat audit, apa boss aku buat dalam bilik meeting. Keh keh. Lepas tu, petang tu jalan-jalan JB tapi hujan lebat pulak so aku suruh driver hantar balik hotel.

Kami lalu depan Istana Johor yang ada crown tu, lepas tu aku nampak Natang muka bengis atas satu bukit. Natang tu warna hitam, which is aku rasa ada orang bela. Bukit tu dekat je dengan istana tu. Aku pun tanya driver tu macam tourist; apa ada atas tu. Driver jawab tu la Villa Nabila. Aku google pakai HP, famous tempat tu. Kenapa aku tak tahu? Lepas tu boleh driver tu buka cerita hantu kat Kota Tinggi. Dia kata ramai tak tahu even penduduk JB. Boleh ajak Jerry ni. Tengok la kalau Jerry on, aku pergi. Dia tak lama lagi kan nak jadi penganggur.

Aku start with Aunty Noraziah Amdan. Aunty, doctor yang aunty cakap tu, kalau area Cheras juga, saya kenal. Tapi bukan Dr Raj. Doctor tu memang ada buka pusat gelandangan dengan buat soup kitchen bagi orang tak bernasib baik sekitar KL ni makan. Kalau saya free, saya pun tolong. Dulu sebelum Noah lahir, Cindy dengan Kiko selalu volunteer. Dr. Raj and Dr. Maria kadang-kadang pergi bagi rawatan percuma dekat centre dia. Kalau aunty tahu doctor tu and dapat kenal saya dan keluarga saya, minta aunty Noraziah jaga privacy kami yek? Thank You in advance aunty.


Ramai yang tanya kalau kena orang hantar macam jin untuk sesatkan kita. Minyak dagu la, minyak kelapa la, tabur beras, bunjut kuning dan sebagainya. Pak Lang kata, kalau ada barang fizikal macam bunjut ke, beras ke, patung ke, mula-mula kumpul barang-barang tu, simbah petrol lepas tu bakar. Abu dia buang sungai ke atau longkang yang air mengalir la senang cerita. Untuk mencegah and untuk beginners, hafal and baca ayat Kursi and surah 4 Qul (Al-Kafirun, Al-Ikhlas, An-Nas, Al-Falaq) pada garam. Tabur keliling rumah. Jangan saving garam. Tabur je banyak-banyak. Lepas tu baca je surah tu banyak-banyak kali. Ala garam sebungkus 60 sen cap burung layang-layang tu pun boleh. Beli banyak-banyak.

Kalau ada ahli keluarga yang dah kena and kita rasa semacam ganjil pada diorang; contohnya macam tiba-tiba angau kat ex-BF sampai tak makan tak minum tak mandi semua lepas tu lupa suami, cara yang lebih kurang sama tapi baca kat air putih, bagi dia minum. Buat langkah yang sama sampai banyak kali, yang kali terakhir tu bagi air putih + garam. Kalau dia muntah lepas minum air garam tu, memang ada orang sihir dia la. Kalau tak muntah, mungkin dia angau ex-BF dia betul-betul. Ni cara pencegahan awal DIY. Kalau tak Berjaya, pergi la ke masjid cari orang yang tahu berubat. Masjid mesti ada punya. Jangan la cari bomoh. Aaaa, sekadar menjawab soalan, aku tak akan bagitahu macam mana nak tengok Natang eh. Tak mungkin aku bagitahu macam mana.


Bercakap pasal bomoh, kan popular masa kapal terbang MAS hilang, ada bomoh kelapa pakai teropong, aku harap jangan la ada yang tanya lagi lepas ni. Nak sebut nama dia dalam ni pun aku tak berani kalau-kalau dia ada niat yang buruk boleh jadi kat aku sekeluarga. Aku dengan Pak Lang pernah terserempak dengan yang dimaksudkan dekat Jalan Masjid India. Masa selisih dengan dia dengan pengiring dia tu, Kiko dengan Mak Lang kata bau dia wangi sangat bau minyak attar. Tapi aku dengan Pak Lang bau busuk sangat. Macam bau sampah dah berulat. Aku nampak dalam ramai-ramai pengiring dia, ada 2,3 orang bukan manusia tapi Natang. Masa kitorang nak balik dah sampai parking, Pak Lang buka mulut. Muka Pak Lang pucat lesi la masa tu. Dia kata ada Natang yang sangat besar jaga bomoh tu. Mungkin sebesar bangunan 2 tingkat. Aku kata aku tak nampak apa-apa pun. Tapi Pak Lang kata ilmu aku rendah, apa yang aku boleh nampak tu limited. Pak Lang kata dia bukan takut Natang tu tapi takut kalau bomoh tu cari pasal. Natang dia sangat kuat. Ok tu je pasal bomoh habis kat sini. Tak boleh cerita banyak-banyak.

Nak tambah sikit, Jumaat lepas, family kitorang pergi makan kat Pavilion. Dalam restoran tu ada la satu artis. Cantik la juga artis ni. Tapi sayang, ada Natang yang mendamping. Bila Sepul whatsapp dalam family group, Pak Lang kata dia tahu pendamping jenis tu. Natang kuat tu. Sama ada ambil di Indonesia atau Thailand. Nanti si pemakai akan sentiasa nampak cantik, orang akan sentiasa memuja and selalu teringat kat dia. Dia ni pelakon, sekarang dah mula menyanyi. Dia ada satu butik di Bangsar kalau tak silap.

Masa jalan-jalan dalam Pavilion ada 2 perempuan tegur kitorang. Macam machine gun dia bercakap:

Perempuan baju Biru: Eh you Jerry kan? Dalam cerita Fiksyen Shasha. (sambil tunjuk muka Eric Mendonca kat Handphone dia) Ni cousin you kan, M dengan Sepul. Mana satu M mana satu Sepul? Ni mesti Cindy sebab muka Caucasian. Dari Amsterdam kan? You Yati kan? Mana Kiko and Pak Lang? Tak sangka jumpa you all kat sini. Boleh selfie tak?

Jerry: Bukan la. I Rashid. Ni jiran I, Jamal and adik dia Natasha. Ni pulak adik I Rahmat. Yang Caucasian ni office mate I actually dia Japanese. Kiko tu siapa?

Cindy: Konnichiwa

Perempuan baju Kuning: Jom la pergi. Kau ni buat malu aku je. Dah la salah orang.

Adik baju biru gambar Minnie Mouse, kalau baca kisah ni, itu la kami. 


Mengenai magic show, siapa yang tanya, lupa la. Magic show terbahagi pada dua. Trick and pure magic. Kalau trick tu biasa la. Bunga keluar dari baju. Arnab keluar dari topi. Dan sebagainya. Cuba tengok Youtube rancangan “Penn & Teller: Fool Us”. Sana banyak trick. And senang cerita Trick ni ada logic akal la. Boleh kantoi kalau silap buat. Aku pun tau skill hilang syiling keluar bunga. Tapi masa tunjuk Cindy tak jadi sebab dia dah tau buat juga.

Yang pure magic ni pula, pakai Natang. Senang citer, Jin. Kalau nak cerita, yang tak logic akal. Roh masuk mayat dah m**i, burung merpati dah m**i hidup balik, p****g kepala orang hidup pasang kat mayat dah m**i la. Kan tak logic tu. Contoh yang famous masuk TV macam David Blaine, Criss Angel, David Copperfield, Cyril Takayama pun ada sikit-sikit. Aku dengan Cindy ada satu memori pasal ni.

Masa lepas sanding, kami ke Genting Highland sebab kami dapat pakej honeymoon tajaan Kiko dan Jerry. Dah free, pergi je la. Ni bukan pasal hantu Genting eh. Ok dalam pakej tu, kami dapat tiket tengok Magic Show. Nama magician lupa tapi dari US. Let say nama magician tu Simon. So malam tu pergi la tengok la. Cut short magic dia semuanya trick. Aku dengan Cindy pun suka la tengok live magic show, dekat row paling depan pulak tu.

Bila scene yang terakhir tu, magician tu kata untuk show penutup, dia nak ajak macam magician jemputan. Lepas tu keluar la satu lelaki berjubah merah, pakai penutup kepala. Aku dapat detect tu bukan manusia biasa, tapi Natang. Natang tu buat la Magic. P****g tangan assistant Simon sampai putus dengan kapak. Assistant Simon punya mengerang tu tak payah cakap la. Bingit. Memang live memang real. Aku nampak tangannya putus. Bukan trick. Ye lah kalau dah assistant Simon tu tak pakai baju memang nampak la. D***h memercik atas pentas. Penonton lain ada yang muntah dekat row belakang.

Lepas tu Natang tadi konon-konon hisap d***h dari tangan putus tu. Dia baca jampi serapah apa tah, sembur d***h tu kat tangan, tadaaa. Tangan sambung balik. Dah sambung assistant Simon tadi mengerang terus sambung show. Semua penonton berdiri tepuk tangan. Aku pun berdiri la. Tiba-tiba Natang tu tengok aku muka bengis je lepas tu dia keluar pentas. Tiba-tiba Simon cakap tanpa mikrofon jari tunjuk kat aku lepas tu cakap kat aku. Ok aku buat dialog:

Simon: You see something, you see something about my guest magician? You see it right?

M: Your guest is not human, I know what it is

Simon: Just keep the secret between us, brother. Just you and me. Keep it low

Lepas tu habis show, aku dengan Cindy pun balik hotel. Lepas ni kalau tengok magic, korang boleh la nilaikan sendiri.


Macam mana nak tahu tahap Natang yang masuk badan manusia tu tahap tinggi atau rendah. Hmm aku tak ada jawapan spesifik la untuk pertanyaan ni. Yang aku ada kalau ikut pengalaman, orang yang dirasuk tengok mata dia. Kalau mata setakat terbuntang, tapi nampak putih and biji mata, tu biasanya tahap rendah tu. Senang je nak ubatkan bak kata Jerry. Kalau mata merah pun sama tahap rendah. Yang tak ada ilmu mengubat pun boleh mengubat. Refer cara yang tadi yang pakai air dengan garam. Tapi kalau mata dah hitam semua, tak ada yang putih atau suara dah bertukar jadi garau itu kemungkinan Natang yang kuat. Kalau terjadi, panggil la orang berpengalaman atau pandai mengubat handle orang ni. Pastikan orang tu betul-betul pandai, bukan penipu.

Ada masa jamuan Raya Cina anjuran DUN kawasan rumah kami few years ago, masa malam tu ada yang kena hysteria. Dekat tempat public, kami tak akan cakap pasal keluarga kami pandai berubat la, apa la. Kami tak akan dedahkan identity kami. So masa tu masa tengah kecoh-kecoh, datang la satu “Ustaz” ni kata dia pandai ubatkan. Siap minta upah rm300 lagi. ADUN tu pun setuju la.

Apa tah dia berubat, baca surah lazim pun salah-salah. Lepas tu dia buat skill macam dalam komik. Macam Son Goku dalam komik Dragon Ball nak fire siap laungan “Allahuakbar”. Sepanjang aku hidup, tak pernah aku tengok Atok aku dengan Pak Lang buat macam tu. Sudahnya tak ada apa effect. Yang perempuan hysteria tu bangun, serang “Ustaz” tu sampai bergelut. Masa tu aku sokong Natang daripada Ustaz penipu tu. Ye lah, Ustaz tu boleh jaja nama Islam. Tengah bergelut tu boleh pulak baca surah yang aku dengar macam ada ke surah tu? Tak pernah dengar pun. Mungkin dia rasa golongan Cina ramai kat situ nak tunjuk dia hebat la kot.

Sampai satu tahap, Jerry dah tak tahan, dia dengan Sepul gi leraikan dua orang tu. Sepul sempat la tampar Ustaz tipu tu. Jerry settlekan budak hysteria tu tak sampai 5 minit. Lepas tu Jerry dengan Sepul cepat-cepat lari naik kereta sebab tak nak orang kenal. Aku, Kiko dengan Cindy kena call teksi nak balik rumah sebab datang naik satu kereta dengan Jerry


Dalam keluarga, kami lebih banyak berhubung d***h. Bagi menjawab soalan Ms. Serina, bukan kami turunkan kapada anak kami, tapi lebih pada automatic. Macam Noah dengan anak Sepul, kami tak tahu sebab kecik lagi. Tapi Isabel, anak Jerry ada ciri-ciri bapak dia. Mungkin sebab semua baby, boleh nampak juga. Wallahualam. Isabel dah 2 tahun lebih. Dia suka tunjuk-tunjuk ke arah pintu. Sebab kat luar pintu banyak Natang lambai-lambai nak berkawan dengan baby. Kalau masa Isabel tunjuk tu Jerry nampak ada Natang, siap la. Time ni Kiko suka tengok Jerry naik angin kat pintu. Kata abang dia macam orang tak betul cakap sorang-sorang.

Kami bukan family kaya ye. Banyak kata kami family kaya. No, kami pun salary worker. Kalau nak kata kaya, Pak Lang kaya. Dia ada Dato’. Rumah aku ngan Sepul pun dia hadiahkan masa kahwin. Sebab tu kitorang duduk sebelah menyebelah. Jerry je nak duduk bawah ketiak mak lagi. Siapa yang nak jadi menantu Pak Lang, kena duduk dengan Mak Pak mertua. Tapi rumah Pak Lang ada swimming pool mesti best jadi menantu. Tapi Pak Lang nak bersara dah. Tahun depan nak pergi haji nak beramal jariah katanya. Semua business Jerry akan takeover. Sebab tu 30/4 ni Jerry last day jadi pilot. Spa Mak Lang pun dia nak bagi Kiko dah. Kiko dah ajak Cindy tolong dia uruskan spa. Jerry, you need a banker to help you run the company aa brother? Keh keh keh

Last few days, dalam whatsapp group, Jerry ada screenshot pasal ada akak nak main gitar macam Najwa Latif. Dia pun tanya “who is Najwa Latif?”. Aku lagi la tak tau so aku tak reply. Kalau Amy Mastura ke, Siti Nurhaliza ke, aku kenal la. Tiba-tiba Sepul dengan gagah perkasanya reply “I think she is Fauziah Latiff’s younger sister who host Malay talk show with Nabil Raja Lawak and has own tudung brand”. Lepas tu terus Mama aku reply “tu Neelofa” Terus Sepul Exit group sebab malu. Tapi sekarang dah join balik la


Rupa Natang eh, dia macam-macam bentuk. Ada rupa binatang, ada rupa manusia dan macam-macam lagi. Tak ada yang spesifik. Ada yang secantik Amy Mastura ada yang seburuk Valak dalam cerita Conjuring 2. Satu je persamaan. Diorang tak boleh jejak tanah. Semua macam terapung.

Mengenai tabur pasir dekat pinggan kedai makan seksyen 6 tu, Jerry nak tawarkan benda tu. Bila dah kotor, owner dia kena basuh pinggan tu balik. Bila basuh, jilatan air liur punya kesan pun hilang la. Lagi satu, Jerry nak bagitahu owner tu yang ada orang dah tahu trick kotor dia tarik pelanggan. Yang Natang jilat pinggan tu, tu pinggan bersih, bukan pinggan kotor. Macam ni, bila Natang jilat pinggan bersih, kita pun cedok nasi masuk ke dalam pinggan yang ada kesan jilatan diorang. Bila gaul gaul, kita makan nasi, kari bersama air liur Natang. Tu yang jadi sedap tu. Teringat terngiang-ngiang di ingatan. Cuba korang bungkus, makan kat rumah. Baca doa dengan ayat kursi sebelum makan. Mesti rasa dia tak sesedap makan di kedai tersebut


Last but not least, ada yang tanya pasal kecederaan atau side effect yang kena mengena dengan Natang. Ok yang ni aku start dengan, keluarga aku yang lelaki semua rabun belah malam kalau di jalanraya. Kalau drive malam tu susah. Aku tak tahu kalau kereta tu dekat ke jauh ke, aku nampak lampu je. Kalau ada simpang, atau signboard aku tak nampak tulisan. Kalau lampu isyarat aku susah nak nampak warna dari jauh. Aku nampak kelabu je semua lampu. Aku tak tahu kalau kena mengena tapi ayah Sepul dari muda dia dah suruh Atok tutup tak bagi nampak Natang, elok je dia drive malam sampai sekarang. Kalau malam, biasanya Cindy yang drive. Lagipun, kami 3 beranak jarang la keluar malam. Baik duduk rumah. Anak kecik lagi

Kalau kata kecederaan, yang aku ingat eh. Natang pernah cucuk gunting kat peha aku masa kat rumah satu doctor ni. Selain tu aku pernah jatuh Motor masa zaman belajar kat UM sebab Natang tumpang belakang motor. Aku terkejut dan tak boleh control motor, aku langgar tiang elektrik. Sepul pulak Natang pernah hentak dengan kerusi kat kepala. Selain tu dia pernah kena simbah air panas oleh Natang yang rasuk kawan sekerja dia masa di pantry KLIA. Jerry je setahu aku tak pernah luka apa-apa. Natang tak berani dekat dengan dia.

Kiko banyak kali kena. Bila Pak Lang ubatkan orang, Natang tu kadang-kadang mesti lari kat Kiko lepas tu Kiko kena rasuk pulak. Pak Lang ubatkan orang yang dah teruk. Kalau biasa je, Pak Lang tak buat. Sampai Kiko kalau dengar Pak Lang nak ubatkan orang, dia suruh tunggu dulu dia nak bersiap pakai elok sikit. Macam dah tahu je Natang kadang-kadang nak masuk badan dia. Tapi Pak Lang ada la ubatkan orang setahun tu satu kes je. Masa kecik Pak Lang ubatkan ramai orang Kiko selalu kena. Sekarang ni aku rasa ada la dekat 8 tahun dah Kiko tak kena rasuk.

Itu saja buat masa ni. Cindy ngan Kiko suruh ceritakan pengalaman diorang pula lepas ni.

p/s: Akak reen_az, best ke kisah hidup ni? Print buat buku. Nanti pinjam eh nak fotostat. Menulis pun ke laut ni

p/s/s: Kak Yulie dah hilang

M
Rating Pembaca
[Total: 0 Average: 0]

438 thoughts on “Makhluk Halus Benci Saya. Kisah 13 – SIRI BERCAKAP DENGAN M”

    • pes time bace cite seram yg blh buat akak ketawa sorg2.. sib la leh cover..kdg terlepas gak ketawa besar… walaupn akak ni penakut, tp gagahkan jugak bace..xpenah komen.. sbb akak mmg jenis silent reader..even kt mane2 page pn..ni mcm pecah tradisi lak..sbb ingat arini bile bace part 13 trs jumpe yg 14 punye.. tp xjumpe.. huhu.. so kepade M.. akak tahu ko tgh bz.. xpe.. akak n reader lain sabo utk tggu part yg lain ee.. kot la ade siri bercakap dgn M part 2.. dongibab yek..

      Reply
      • hi kak emma! hehe samalah kita.. sebelum ni pun saya silent reader jugakk.. tapi mungkin sebab aura M ni kuat gamaknya, itu yang sampai terkomen komen kat post M ni.. hahaha.. bila lah episod 14 ni, lama dah menunggunya.. heeeeeeee~

        Reply
        • hi cik chik.. hehe..arini akak survey lagi kot la dh publish part 14..kan.. mmg kuat sungguh aura M.. cara & gaya dia bercerita tu pun seolah2 mcm dia ade duduk dpn kita ni dok cerita..hehe..harap2 ade la sambungan kan..hehe.. *wink*wink*

          Reply
          • hahah, hakak emma.. untunglah boleh bayang macam m ada kat sebelah/depan akak..
            saya ni dari siri 1 sampailah siri 13 ni, asyik terbayangkan muka m ngan jerry ni macam dean pelakon supernatural tu..
            hahahaha, nak bayang muka izzue islam 7 dimensi tu macam tak kena pulek.. huu

      • kita geng kak.
        sampai officemate kata kau dh kenapa??
        hahahahaha..
        Cik Chik, kita pon tertunggu next episod ni.
        mungkin panjang sngat cerita pasal Cindy dgn Kiko.
        tu yg lama sngt M nak buat ayat.
        hahahahaha

        Reply
        • hahaha.. mak ngah..
          i dah macam angau bercinta ni..
          ternanti nanti cerita si M huhu..
          makan tak lalu, mandi tak basah, tidur tak lena dah ni.. hahahahaha

          Reply
    • Memang best cite ni. Sy pun selalu tertunggu.dulu kakak sy pernah kena.ade orang hantar. Dah bertahun kena baru dpt tahu.dh beratus ekor dlm bdn bersarang. Pernah dgr ustaz berdialog dgn benda tu, katanya ifrit dari gunung kt sarawak. Katanya bdn sebesar klcc. Wallahualam. Masa berubat, masuk perkarangan surau je kaki die tk boleh jln. Kena papah, tgn menggeletar. Kejap pengsan kejap sedar. Puas la papah dah la surau kat sunway kayangan tu ade tangga. Jiran yang tlg bawak ke tmpt berubat pon kena ganggu. Sape yg tkde pertalian d***h dgn kami, lepas tlg, bomoh tu akan hantar kt org yg tlg tu.

      Reply
  1. Sib baik masa honeymonn tu korg tk kena kacau kan.hehehe
    M tlg tanya jerry klu natang dari saka ni dia boleh buang tak?
    Tq m.semoga ko akn terus menulis lagi pengalamn hidup korg.
    Assalaualaikum

    Reply
  2. Fazura pelakon baru jadi penyanyi dan butik dia kat bangsar. Even ramai lagi artis yg bukak butik kat bangsar, tapi fazura je la yg pelakon jadi penyanyi. Dan cantik kot weh..seriously ???

    Reply
  3. M,since kau crita pasal company Jerry tu, aku nak tanya sikit.
    Bukan nak ngorat Jerry, tapi nak tanya ada kerja kosong takk?
    Tengah cari keja ni, cikai2 pon takpa.
    btw, nice sharing, memg aku follow dari awal.

    Reply
  4. even ni sekadar menjawap soalan tp still best… bnyk tips…

    -gigih kan pegi print??? cite best… ur life story sgt best… kadang2 rase mcm tgok supernatural @ ghost hunters (my fav series)..
    -hahaha… hamboi… confident je eh pggil akak??? kite rakan sebaye tau… klu tua pn maybe tua bulan… xde kelautnye tulisan… ok je.. ringan n senang paham…

    mode: tggu ep 14….

    Reply
  5. Nak tambah sikit, Jumaat lepas, family kitorang pergi makan kat Pavilion. Dalam restoran tu ada la satu artis. Cantik la juga artis ni. Tapi sayang, ada Natang yang mendamping. Bila Sepul whatsapp dalam family group, Pak Lang kata dia tahu pendamping jenis tu. Natang kuat tu. Sama ada ambil di Indonesia atau Thailand. Nanti si pemakai akan sentiasa nampak cantik, orang akan sentiasa memuja and selalu teringat kat dia. Dia ni pelakon, sekarang dah mula menyanyi. Dia ada satu butik di Bangsar kalau tak silap.

    haih mcm dpt tngkap sapa je

    Reply
  6. Firstly;
    “Jerry settlekan budak hysteria tu tak sampai 5 minit. Lepas tu Jerry dengan Sepul cepat-cepat lari naik kereta sebab tak nak orang kenal. Aku, Kiko dengan Cindy kena call teksi nak balik rumah sebab datang naik satu kereta dengan Jerry” — Sebijik mcm citer ‘Supernatural’, Sam and Dean.

    Secondly;
    Terima kasih sebab bag jawapan pasal tabur pasir dipinggan. Terima kasih sangat-sangat. No wonder, in certain situation, makan kat kedai sedap, tapi bila tapau smpi kat rumah, alahaiii tak sedap langsung. So to conclude that, uhuhuhuh becareful je la nakkkk…

    Lastly;
    Saya bangga sebab kalian menggunakan kelebihan yang ada dengan sangat-sangat berhemah, bak kata omputeh, you are using it wisely. Tahniah!

    Sampaikan salam kat Cindy and Kiko ye. Jutaan terima kasih pada setiap masa yang diluangkan untuk share your most valuable experiences.

    Reply
  7. pasal Fazura tu anak aku penah nampak gak sampai kata “kakak tu boyfriend dia pokok”, tak reti nak describe benda yang ikut dia selalu tu.

    Reply
  8. Retis yg ada butik kt bangsar tu…kalo dia nyanyi best tak???..sbb cam leh teka je …..tgn gatal nk search je sapa haha … 😛

    Reply
  9. Okay je story kali ni wlu pon xde kisah misteri..cara M bercerita buatkan kita suka nk baca. Sblm ni akak agak2 muka ko ala2 mcm Hans Isaac sbb ko pnh ckp mix Chindian kan? **tp mmg hebat la adik baju biru tu blh kenal korang suma hahaha!

    Reply
  10. banker rupanya kau M. hahaha. memang aku pun hadapi masalah sama dengan kau, Rabun Malam. disebabkan itu aku terpaksa lah jadi budak kacamata.. by the way good story. aku nak keje dengan kau la M. boring la keje dgn Bank aku keje sekarang. dorang cakap aku pelik sebab bgtau ada natang dalam bank.

    Reply
  11. Eh mmg best la kisah hidop En.M n family. Start jumpe ep 11. Tros gagah bace dr 1.. Mane kak yulie? Kalau kak yulie dah hilang biar sy jd pengganti kak yulie. Hahahahaha. Jgn marah kak yulie

    Reply
  12. wahhhh. M, kalau artis yg dimaksudkan tu miss F, bukan dia kat perhentian ke jumaat lepas ?
    jeng jeng jeng.
    ke miss D ?
    apapepun buh laa siri 14 cecepat.
    anyway M, kalau through gambar, korang boleh tengok tak org tu ada natang pendamping ke tak? ke mesti tengok depan mata?

    Reply
  13. Last few days, dalam whatsapp group, Jerry ada screenshot pasal ada akak nak main gitar macam Najwa Latif. Dia pun tanya “who is Najwa Latif?”

    – Ya Allah, Jerry pujaan hati ss komen aku? Kimia ni kimia…. kimia kami dh kuat ni aku dapat rasakan…. aku akan kerap berdoa lagi mana tau pas ni boleh taaruf hikhik. Btw aku penulis #kamenrider dan isu Panglima Hitam kalau Jerry boleh scan tengok natang ape sbrnye kat aku.. atau sebenarnya natang tu xde pon kat aku. At least aku tak risaukan famili aku. (ambil kesempatan nk jumpe Jerry gak ni wakakak)

    Siapa yang nak jadi menantu Pak Lang, kena duduk dengan Mak Pak mertua. Tapi rumah Pak Lang ada swimming pool mesti best jadi menantu.

    – Aku ni tak berapa cantik tapi biasanya orang tua suka dengan aku. In sha Allah isu tinggal rumah mak mertua xde hal. Bab swimming pool tu, sbenarnya aku dah penat bayar RM4 setiap kali masuk swimming pool Sri Siantan, Selayang so pas ni kalau menjadi hari-hari aku swimming FREE. kihkihkih

    Reply
    • hahahaha, lawak lah ko nih.. takpe takpe, aku rasa JERRY baca je komen ko nih.. teruskan usaha ye.. kalau kau pandai main gitar je, aku boleh je jadi penyanyi tu kalau ko tak pandai nyanyi lah.. hahaha

      Reply
      • wakakak kita hanya mampu berdoa. Dah siap bincang dengan kawan-kawan kalau isabel tak terima mak bru macam mana? nampk tak impian tu hhahaha main-main je la…

        bab men gitar tu… preng preng je xde itonasi dan rhythm org kate… acah2 pegang gitar je la mampu… tp bab menyanyi… menangis najwa latif tu… boleh menang pertandingan kalau g karoke tu

        Reply
        • hahaha.. ala wey, ko pandai nyanyi ke? aku baru berangan nak tubuhkan band dengan ko.. ko pemain gitar, aku penyanyi lepas tu kita lawan band M ni.. hahahaha..

          hmm kalau pasal isabel tu aku rasa ok je.. budak budak laki dia lagi mudah mesra dengan wanita.. hahaha, tapi tulah, kau kena jumpa JERRY dulu! kihkihkih.. kemain eh kita dua nihh, adoiiiiii mampus aku kalau JERRY baca hohoho

          Reply
          • Hahaha kelakar la korg ni. Trgelak akk baca komen korg ni.. nnt leh la wt grop peminat jerry.. sbb akk pun mcm dh terminat lak kt si jerry ni.hahahah

          • hahahaha KAK IMA.. boleh je.. akak lah yang lead.. tapi kan JERRY je ke?? kang M dengki pulakk dia takde fan club.. hahaha :p

          • Hahaha akk jd lead?? Mmg ke laut la jdnya.. bg can la kt ank2 muda mcm chik n nadey yg lead.kikiki.. ala m takkan nk majuk sbb m tatap manjadi pojaan hatiku.. cewahh.. hahahah

          • hahaha, ok nadey jelah yang lead.. saya orang kanan je. hahahah.. semua suka jerry ngan m je.. sepul sepul?? takde yang suka sepul yang acah acah berani tu ke?? hahaha, M kiko tu umur berapa?

      • Kemainn ye hampa dua ni, hahahha
        aku dah kawen, takleh la join grup hampa, alamak, ke boleh jd penyebok je nak semak dl grup sekali? =P
        adehh, tak sangka aku, najwa latif yg M maksudkan tu, hang rupanya Nadey oiii
        hahhaha
        amboi, Cik Chik, hahhaha, rancak betoi hampa ni.

        Reply
        • HAHAHAHA ! boleh boleh mey_mawar..
          welcome to the club yaw..
          borang daftar ada kat nadey, nanti mintak je kat dia naa.. hahaha
          hehehe tapi dah mintak izin cik abam ka?? kang tak memasai iols pulak kena marah.. heeeee~
          amboi amboi amboi amboi * tetiba ternyanyi lagu altimet niiii hahaha

          Reply
        • hahaha serius2.sy mmg minat budak kalau g jalan dgn adik2 slalu diorg sound sbb asal nmpk budak je sy x peduli kt diorg. aish nak gak minat Jerry tapi dia tua. nanti sian ibu sy x tau nk panggil dye menantu ke adik huhu. btw buatla wasap group mana tau jumpa gadis mickey mouse tu boleh dia share pic bro M haha.

          Reply
        • Wah kak yulie pun dh Masuk .apa lg chik, nadey leh ar tubuhkan grop fan mjerrypul…hahahaha ??? lead dia biar kak yulie hehehe

          Reply
          • tapi i minat kiko.. hahaha! kembamg kuncup lah hidung M, dah makin fofuler sekarang bak hangggg.. *bersembur air liur aku

        • Uit uit uiitttt…
          Akk peminat Cindy leerrr…
          MJerryPul tu penyeri keadaan jer…
          Haahahahaha…larriiiikk…
          Kang kena tampor ngan Jerry plak…

          Reply
          • Kakyulie apa fb kak yulie nk add ni. Cik sekalj bg la nama fb nk add.mane tau dtg angin kus kus trbuat lak grop wassap fan of mjerrypul ke.rasa ramai nk join ni.silap2 dgn natang pun nk join gak nnt.hahaha

          • hahahaha, kak ima iolsss ada ws je.. kihkihkih kita takde fb, kuno kan?? tapi kalau nak ws boleh je. bahahahaha * tetiba tersipu malu kaki pun bersimpuh hahahahahaha

          • Pesbuk akk YULIE SHURIDDIN…
            Sila pastikan gambor DP tu awek berkacamata yg poyo selpi bajet cun mcm Che Ta…
            Hahahhaha…
            Nnt dh add sila kenalkan diri tau…
            Sbb sni memsg nme glamer gitu…
            Akk xde wasap yer, lg paleolitik punye org ni…

        • lepas ni memang confirm geng fiksyen shasha ramai yg pegi add kak yulie dkt facebook. Dan saya salah sorangnya hahaha

          Reply
  14. M.. aku pun sama.. rabun malam.. sebab tu aku tak suka ‘ drive ‘ memalam.. tapi kalau aku duk seat sebelah ok je mata aku.. takde pulek buat hal rabun sana sini.. cuma bila aku nak drive mak aih mata aku macam tak berfungsi.. rabun teruk gila! hari tu hampir hampir kemalangan, tapi alhamdulillah..

    bercakap pasal MH370 tu kann, JERRY takde cakap apa-apa ke??? sampai sekarang aku tertanya – tanya, di mana mereka semua? sedihhhh wehhh walau aku takde pertalian dengan semua mangsa..

    M, kalau kita selalu mimpikan seseorang dan dalam mimpi tu kita nampak dia sihir kita itu apa maksudnya??

    sorry banyak tanya. aku harap kau jawablah M.. jangan hampakan aku! kang aku pi jumpa ko kat office kang.. hahahahahaha

    Reply
    • Aah kan chik.kita semua trtanya2 ttg mangsa tu.at least jerry atau m ke tkde info pape ke pasal diorg kan.. sedih n kasihan dgn waris2 yg terlibat.. al-fatihah untuk mereka.

      Reply
      • kannn kak.. saya ternanti nanti jugak kot kot ada maklumat baru.. hm, natang –
        natang tu tahu ke tak eh pasal MH370 ni?? apa – apa pun, dari ALLAH kita datang dan kepada ALLAH jua lah kita kembali.. AL-FATIHAH

        Reply
  15. aku bayangkan korng semua sgt rapat dan sangat comel..haha.,terima ksih share story. ilmu yang di kasi gak alhamdullilah. teruskan berkongsi yer.sbb seriusly selalu tertunggu-tunggu sambungan cerita korang

    Reply
  16. seronok bc cerita M..semoga sentiasa sihat dan terus menulis pengalaman dan berkongsi ilmu dengan kami pembaca ni….

    M , nt klu ade peluang…selit skit camne nk halau yg kacau [email protected]…anak no 2 ni abg 3 tahun jenis mcm nampak2 je…kdg2 ckp tu ada nenek la, pakcik la,antoo la..da la mak dia ni penakut…buat2 brani je ckp biar la nenek tu situ (d***h kering da kot time tu) natang ni usik ke budak2 camni ek? risau plak aih…huhu

    Reply
    • Hahahaha…
      Hakak dlu jage HEP, exam utk paper Kor jer yg akk handle…
      Lelain tu rutin akk lebih ke arah jadik mak tiri…
      Hahahahhaha…

      Reply
  17. Follow cite M dari episode 1 lagi sampai skg, memang terbaik..
    M, ko pernah tgok cite charmed tak? yang 3 sisters tu- prue (bila prue m**i ganti dgn adik tiri dia nama paige) , phoebe and piper.. cite korang lebih kurang mcm drama tu la tp version lelaki punya..

    Reply
  18. Setelah 3hari Fs tak update.. tup tup M update..confirmla citer M akan dibaca dahulu.. perghh ada jgk yg kenal jerry n the geng.. mesti budak tu heppy bila dapat tahu mmg btul2 jerry M sepul diorg jumpa..

    Reply
  19. Siri Bercakap Dengan Jin tu. Memang ada buku dia. Tak silap tahun 80-90an kot buku tu. Mak mama suka baca cerita hantu. Zaman tu Fiksyen Shasha tak wujud lagi. Jadi, buku je lah mediumnya. Tahun 90an mama kecik2 masa tu kalau terpegang je buku tu automatik campak pasai cover dia menakutkan. Yg mak mama tu pulak punye la nak sorok buku tu dari kitorang tapi dia tak sedar dia sorok kat celah buku cerita kanak-kanak. Sabo je la. Dah umur belasan tahun baru mama berani baca. Ok, cerita dalam tu jauh lebih seram dari covernya. Dalam tu banyak kisah. Ada cerita pasal pendamping. Proses nak ‘memakai’ tu dia cerita serba sikit. Seram la jugak.

    Reply
  20. Dear M, sebenarnya aku tertarik hati sangat baca kisah2 yang ko share dkt sini. Bukan apa, mungkin sbb arwah datuk aku pun dulu berubat orang, jadi bila macam2 bende pelik aku or family lalui selama ni, buat aku jadi suka baca pengalaman yang ko share… Tapi bezanya, aku xde orang yang boleh bantu aku, sebab aku duduk jauh beribu batu dari Malaysia di bumi Uthmaniyyah, kecuali belajar sikit2 dari ustaz yang baik dengan aku di Malaysia. Dan amalkan ajaran yang aku pelajari tu sendiri2 je… Dari penakut mampus, jadilah org yang separa penakut (terpaksa buat2 x takut jugak, sebab aku x de pilihan)

    Pasal Jerry, serious teringin nak berkenalan, bukan sbb nak jadi calon, tapi aku paham perasaan single parent, aku pun ada anak umur 9 tahun, tapi anak aku perempuan… Ye aku pandai menyanyi dan main gitar and piano gak (nampak x mcm nak promote diri sebenarnya? Haha melawak je! Tapi seyes aku x tipu).

    Sapa2 yang nak melawat Istanbul tu kalau nak jumpa or melepak dgn aku, kecik tapak tangan nyiru aku tadahkan… Tapi aku takde la kisah2 menarik mampus macam si M ni… And M kalau korang one day datang visit Istanbul, blh contact aku and nanti aku blh bawak round2 Istanbul ala Turka… Haha

    Reply
    • one day aku pun nak pergi Turki.. hehe, memang nak menetap situ selama lamanya ke apa??

      pssttt, nanti share lah kisah saudari pulak yerr.. ^__^

      Reply
      • Cik Chik, ye saya memang niat menetap sini je, kecuali la Allah ada rancangan lain untuk saya… Insallah kalau ada masa saya akan share… Tapi tulah, sebab saya x leh tengok natang2 tu cuma dapat rasa je, mungkin la x sescary or menarik macam cerita si M ni :D…

        Reply
        • panggil saya chik je.. hehe, alhamdulillah.. jaga diri baik baik ye di tempat orang..

          takpe, boleh je berkongsi.. bermacam orang bermacam kisahnya.. lagipun saya suka baca kisah – kisah macam ni.. best! banyak benda yang saya tak tahu jadi tahu..

          Reply
          • Insallah, saya cuba yang terbaik… Memang teringin jugak nak share tp x sempat2 nak tulis haha… 😉

    • bestnya sis pg smpai sana sy ni malaysia pon susah nk pg.bkn x bersyukur tp sedih sikit x dpt puaskan keinginan nk explore tempat orang .T.T skang pon study ganu je. tp sy bersyukur sbb dpr negeri jiran bukan negeri sendiri huhu.

      Reply
      • Ira, duduk di Istanbul ni banyak cabarannya, kalau x kuat memang blh jadi mereng sebenarnya… Tapi kalau nak dtg sebagai tourist memang saya sgt2 recommend. Tapi kalau nak duduk di sini bermastautin, sebenarnya x sesuai dgn orang kita yang bersifat lemah lembut dan pasif… Best pe duk Ganung, leh makang sotong celup tepung teluk ketapang hari2! Best boh!

        Reply
        • sy suka melawat tempat orang je. menetap x mampu hahahah. aah dekat dengan pok nong celup tepung femes tu. tp sy semi vegi. seafood x minat sangat.

          Reply
      • yeay, KAK YULIE kembali lagi! ececeh hahahaha.. akak, nanti nak pergi ajak saya sekali ye! hahahaha nak tumpang hehehehe

        Reply
      • Kan kan kan? Kucing sini gemuk2! Saya rasa sebab makan kebab! Hahahaha joke2. Tapi sebenarnya orang turki memang suka bagi makanan macam hati ayam la, daging ayam la dekat anjing dan kucing jalanan diorang… X macam tempat kita la asyik dpt tulang je kan… Sebab tu la kucing dia demuk2! 😀

        Reply
      • Jgn sbb kate mkn kebab, nnt akk g sna nak makan apeeee????
        Huwaaa…
        Kunyah chewing gum jelah klu x nnt akk tmbh gebus gedebaa terbabas…
        Aritu kwn akk stay sna 2bln mse cuti sek teman asben die keje sna, die tjk stray cat sna…
        Umak aaiiii geraaammmm…
        Klu kt sni msti org dh jual ribu riban tu…

        Reply
  21. tak sabar nak tengok ep 14 ni. Dalam fiksyen shasha cerita M je paling sedap.

    Tempat jerry kerja tu takde ke nak pakai tukang masak baru habis diploma ni? kihkih

    Reply
  22. Dari first episode lagi aku follow si M ni. Mmg best cerita dia dan dapat rasakan betapa closenya hubungan mereka semua. Tapi kan, aku respect gila kat adik baju biru tu dapat kenal korang semua..fuhh mmg dasyat betul budak tu. Dan2 aku google pic eric mendoca weh..hensem kehkehkeh. Anyway Good Luck all of you serius mcm cerita supernatural tu. Sambung lagi ye tak sabar nak baca lagi :).

    Reply
  23. Hi M.

    Kat bank ada natang tak?

    Tetiba terfikir ada tak orang curi duit dalam bilik kebal guna natang.

    Cerita omputih boleh masuk senang2 je macam cerita Fantastic Beast.

    Teruskan menulis. =)

    Reply
  24. bro m xde ke tips nk tau ade natang teman x. aq x suka betul la kawan aq ckp aq ni ade natang follow sbbaq pnh mimpi natang ajak bekawan n pnh jumpe natang y muka sebijik dlm mimpi tu.

    Reply
  25. M, kalau ikutkan tempat yg ko describe natang jilat pinggan tu, aku rasa mcm tau je tmpt tu. apa kata ko pergi pulak scan dkt Pecel Lele, Padang Jawa dkt dengan sek 7 shah alam tu. Bebudak uitm (termasuk aku) ramai betul suka makan dkt situ, first sbb murah, seken sbb sedap. sedap tu xtau la sbb sedap betul ke sbb lain. tapi ada jugak dengar cerita ada nampak benda dkt situ. aku ni sampai dh beberapa tahun bekerja pun still pergi makan dkt sana, terngiang ngiang rasa ayam penyet dia. skrg tgh taip pun mengidam. k gerak lu.

    Reply
  26. Salam m…

    Seronok bce cerita m….nk tnye la…mcm sy ni…sy pnh la jmpe natang 2 3 kali la dlu…n sy pnh jth skt mse perkhemahan kt ulu bendul dlu..n start dr hr tu…sy klu p luar dr kawasan uma mcm pergi bercuti dlm 3 hr tu…hr yg tgh2 msti sy jth skt…kdng dmm la…kdng rse mcm xlrt la bdn…then pastu sy cm blh rse smthng..tp xblh tgk…igt lg pnh kua ngn member tdo hotel then cite psl hntu..pastu ade mmber blh scan tgk member ade bnde ke x dlm bdn..then ade la 2 3 org mmber ade bnde kt bdn diorg…borak dlm pkl 2 3 pg br tdo…tp sy jd mcm xblh tdo..rse mcm ade org tgh tgk sy dr jauh..next day, member yg pndai scan tu ckp smlm natang tu tgk sy…die de kt ujung katil tepi bucu…sy trs mcm..aku da agk da..sbb tu aku rse smcm je smpi ssh nk tdo…yg ni sbb ape ye..sbb diorg da cite2 psl hntu..tu sbb xleh tido ke cm ne?mntk pndpt m…

    Reply
  27. Gigih tunggu episod ni.
    tak sabar nak tunggu next episode cerita pasal Kiko dgn Cindy.
    Ramai nye lahai peminat Jerry.

    btw,
    p/s: aku peminat Isabel. Hai Isabel

    Reply
      • hahahaha.. keluarga M ni dah macam virtual artist dah. Tak pernah jumpa tapi peminat dia bukan main ramai lagi.. hahahaha

        Reply
        • kikiki.. kalau jumpa nanti tak tahulah macam mana.. hahahaha tapi takpelah lebih baik tak jumpa kan.. biarkan ku terus dengan bayangan mindaku tentang mereka.. hahahaha

          Reply
          • ceh ceh ceh.. “biarkan ku terus dengan bayangan mindaku tentang mereka”.. terlebih belajar sastera nihh…
            tapi nnt kalau jumpa mintak tlg Jerry hilang kan ingatan Cik Chikk.
            Supaya bayangan nya hilang dari minda mu.
            hahahahaah

          • hahaha, terlebih feel tu yang melalut.. amboiii mak ngahh, sampai hati eh suruh jerry buat i macam tu.. hahaha tapi jerry mesti tak sanggup punya.. i kan shantekk! kahkahkah

  28. eh..kejap…korang xnak puji M ke…kan dia dah gtau tu rhope dia camne…hehehe…nk ckp agak2 hensem kurang sikitt je dr jerry…hahaha…

    Cuma aku cerah dengan sepet sikit dari Jerry…xnak kalah gak tu….hahahaha

    hihi..sori M…apapun kau tetap phojaan hati Cindy…kan kan Cindy kan…heee

    Reply
  29. Assalamualaikum…
    Salam sejahtera uollsss…
    Hakak is back…
    Heheheheheh…

    Benornye akk dh mule aktif last admin apdet 3hari lepas…
    Alhamdulillah dh settle mengemas dan mengadaptasikan diri kat umah baru ni…
    Uikk M bile g JB tu???
    Rogerlah akk nnt akk belanja mkn yer…
    Sepesel for Cindy punye asben…
    Nampak…nk gak mention name Cindy gituuuu…

    “Access card office aku, gambar aku pakai gambar Jerry sebab masa aku pergi interview 5 tahun lepas, aku lupa bawa gambar passport. Aku pakai je gambar passport Jerry yang ada dalam wallet aku…”

    Berdekah akk bace statement tu wei…
    Boleh ekk gambor sendiri x simpan, gambor Jerry ade stok plak dlm wallet tu…
    Ke ko saje letak gmbor Jerry sbb nk bagi natang takot curik duit ko bile terpandang muke Jerry…???
    Hahahahahah…

    Akk baru nk bgtau yg NADEY ler yg ala2 mak Najwa Latiff tu…
    Ghupenyer Nadey dh bersungguh2 promot awal2 kat atas yer…
    Cemerlang ko Nadey Biawak Goweng…
    Klu akk masih muda single, mesti soalan pertama akk “KAT MANE EKK NK BELI GITAR…?”
    Haaa…Dan dan nak beli gitar…

    Yg empunya manusia suke guna kelapa+teropong tu berderau plak akak bile mane Pak Lang pon boleh pucat lesi…
    Sebelom ni akk ade borak ngan asben perihal die tu sbb blh ade pengikut setia…
    Rupenye mmg bkn sebarang pembawaan orgnye…
    Nauzubillahuminzalik…

    Papepon…
    Atok korg mmg bertuah ade deretan cucu yang beranugerah Malatops, ensem, lawo, cerdik pandai, keje bagus2…
    Sejuk perot atok ngeteh teh ais tau…

    Reply
    • kahkahkah, berdekah saya gelak kak part yang gambar jerry dalam wallet M tu.. hahaha betul lah tu M takut natang curi dui dia yang berkepok kepok tu.. sebab tu letak gambar jerry! hahaha..

      tapi M muka kau iras iras JERRY kan, tapi tak pulak natang takut kat kau macam natang takut kat JERRY.. hahaha gurau gurau M, jangan marah.. anyway, hi KAK CINDY.. ( ye ye je kak, entah entah cindy sebaya i) hehehehe

      Reply
      • x sngka psal bomoh tu pe de masuk eh..tp yg lg x sngka bomoh tu pon bru jer lg heboh ckp dia sje2 jer slme nie n disuruh olh org lain..siap bertaubat lg tu…gempak3

        Reply
    • Natang kurang takot ngan M sbb mate die sepet sket dr Jerry…
      Soo klu M marah jegil mata x seserem klu Jerry marah…
      Jerry ensem tapi garaaannggg…
      Klu akk remaja+single, nampak jer Jerry akk buat2 kesurupan…
      Nnt mesti Jerry tlg ubatkan…
      Kena tampar pon hakak sanggop…
      Itu klu masih remaja+single aarrr…
      Hahahahahah…

      Reply
    • wakaka kitorg pon tggu je kak Yulie dtg…. bkn tgu M je… hahaha
      sy dah prektis preng preng dah tadi… demi Jerry (ya Allah klakonya)
      akak doa la kat saya hahah adoi klakonya..

      Reply
      • Janganlah praktis beria sgt…
        Nampak sgt harapan setinggi gunung…
        Nnt klu Jerry reject kecewanye ibarat jatuh Gunung Everest saketnye tuh di sini weeiii…
        Hahahahahaha…

        Reply
      • Akk rase baik ko berlatih main kompang Nadey…
        Kot2 kena reject pon nnt still leh main kompang kat majlis made Jerry sanding lagi…
        Sesambil nyanyi lagu Pelamin Anganku Musnah Roboh Hancur Berkecai…
        Hahahahahah…!!!
        Pastu sok lusa leh join Kompang Lima Beradik buat job plak…

        Reply
        • Kau melihat diriku,
          Seperti sesuatu,
          Yang mencabar dirimu,
          Akal dan mindamu.

          Kau mendustaiku,
          Kau bilang mereka tak tahu,
          Siapa diriku,
          Sedangkan kau juga begitu.

          Segala kata cacian,
          Yang telah engkau berikan,
          Membuatku rasa kosong, kosong,
          Oh… oh…

          Setiap tutur diperhatikan,
          Kau cari cara putar belitkan,
          Kau jadikan diriku,
          Kosong, kosong… oh… oh…

          (akakkkk saya dah prektis lagu najwa latif – kosong …. bile bc akak bgtau jgn berharap terus sy stop… so half je la prektis ni. Sian betul

          btw dulu sy ni penyanyi nasyid… semua competition masuk sampai asik muke sy je… so blaja main kompang juga. Tp ustaz kate sy byk rosakkn kompang sekolah… so sy xsentuh kompang dh kak… hahahah

          Reply
          • Nadey…
            Biar muke kompang jgn muke mintak pelempang…
            Xyahlar berlatih lagu KOSONG tu…
            Mmg kosong hampagas nnt jadinye…
            Pasni tukar lagu Mok Cun plak tau…
            Untung2 dpt jd duta bedak sojuk…
            Hahahhahaha…

          • aku tak tahu lah kenapa nama kau membuatkan aku nak sebut YA NADEY, YA NADEY banyak kali.. huhuhu hahahah hantu betul

          • Kak Yulie sy ni jenis tak tgk TV sbb tgk KPOP, KDrama so sy tak pernah tgk cite MokCun… gamaknya tv sy rosak sebab kucing gigit kak

          • Cik CHik,

            sy dpt nama NADEY tu dr kawan skolah sy. Dah nama duduk gombak.,… BATU CAVES so ramai kawan indian… dorg yang bg nama tu YENNN NAAADEYYYYYY (where are u going?)

          • oh gitu.. no wonder lah nadey.. hehe, ok i nak call you nad lah lepas ni.. boleh?? ^___^ kot kot lah jerry pun nak panggil nad jugak ke lepas nih.. hahaha

          • fuyooo ramai tuuuuuu.. i baru sorang kawan nama nad.. ok lah, nadey pun nadey lah.. *automatik i geleng kepala tiap kali sebut nama nadey ni.. hahaha, panggil kita chik jelah nadey. segan pulak i orang bercik cik ni.. hahahaha

        • Harap2 lepaih ni….admin bt butang like….. Mak lampir nak like…like…like…ja…ha….ha…ha….lawak2 la komen hangpa suma nooo….

          Reply
      • wey nadey..xpasal2 aritu aku abiskan masa baca blog ko sbb nk cari syaitonnirrrajim yang dalam botol tu weh… gigih kan aku.. sebab aritu ada org tyang gak aku real tapi aku xnampak hape pun… hahahah

        Reply
        • so Si V guane? ape pandapat kau tgk SAITANnirrojjim tu? mcm ni kawan aku 2 tak nampak tau lepas ambek gambar baru dorg terkejut. Jujur aku ckp… gambar tu dah tak seterang masa mula2 ambil. Serius… pe2 pon wallahualam…

          Reply
          • Aku x nmpk clear botol 1st.yg second ada sikit tp mmg dh kabur..smpai aku gelak mgkin kamen rider di dalam ini.. kah kah kah!! sebb aku pun penah kena ngadap botol gini… sooo samalah wallahualam

      • Kesian ko dik…
        Pasni ko jd cleaner kat Pavilion tu…
        Nak lg ganeh supaya Jerry pon takot, ko jd mak guard dik…
        Senang pasni nk ambush M n family tu…
        Tapi ingat bg salam dlu sebelum terjah…
        Ngan Cindy ekau sobut Konichiwa sesiap…
        Ingat taauuu…

        Reply
    • Harap2 sgt La admin pasni letak butang like kt setiap komen. Sy nk like semua komen2 yg ada kt sini terutama komen kak yulie.. hahahah

      Reply
        • Chik
          Kita serupa…kita serupa….
          Kunun2 nk nyanyi tp kt luar dh mendung lak,kang banjir lak kg akk ni kang..hahahaha
          Akk mmg tkleh celen nadey nyanyi sbb sore akk mcm ong2 sikit.. hahaha
          Tk dpt butang like kita kasi ??????????❤❤❤❤❤❤❤ ni je kt kt kak yulie.. hehehe ????????????

          Reply
          • hahahaha kak ima.. saya dah ternyanyi pun! nasib merdu bak dayang nurfaizah.. kahkahkah..
            nah ❤❤❤ ??? untuk kak ima ngan kak yulie! hahahaha

          • baru smlm sy karokek kak… bila buat live ramai lak minta nyanyikan lagu najwa latif… tp sy nyanyi lagu aisyah – air mata ibu

          • ?????? nah utk chik n nadey jugak..hehehe
            Huntung la korg sore power2,akk ni je sore trcopy paste sore ella sejak 2 menjak ni.dh puas minum segala mcm ubat n air asam jawa nk lunakkan blk sore akk ala2 siti norhaliza tp non hado… huhu sib baik tk minum air ketum je lg… hahahaha

          • takpelah kak suara bukan macam najwa latiff punn.. asal boleh hiburkan hati sendiri sudehhh.. hahahahaha gitewww.. air ketum tu boleh merdukan suara eh??? hahaha kalau boleh saya nak try lah. kalau mabuk jap lagi, saya cari akak! kahkahkah

  30. Ehhh jap jap…5 thun lepas ko guna gmba jerry masa intvw n buat access card??
    Motive ko simpan gmba jerry dlm wallet ialahhhhh…… jeng jeng jeng. Hah knapa ko ada gmba jerry bukan gmba cindy lak dlm wallet? Hahahahahaha…. adoiilllaaaa…

    Reply
  31. Patut la ade sesetengah manusia, diorg ckp fazura tu x lawa mne pun. Kaki byk bintik2. Mungkin mereka tahu. Huhuhu

    Perempuan baju Biru: Eh you Jerry kan? Dalam cerita Fiksyen Shasha. (sambil tunjuk muka Eric Mendonca kat Handphone dia) Ni cousin you kan, M dengan Sepul. Mana satu M mana satu Sepul? Ni mesti Cindy sebab muka Caucasian. Dari Amsterdam kan? You Yati kan? Mana Kiko and Pak Lang?

    Mne Noah?? Xbawak noah ke?? Noah tinggal dgn sape??

    P/s : Abg M. Kemslm kt noah.

    Reply
  32. Salam mr.M, laa awak budak Um ka.. umur 31 , lahir 86.. sape la aganye..he, aku pon Um, lahir 87, kot2 penah terserempak tp x kenaii.. anyway cerita awak mmg best. Semoge dilindungi Allah slalu

    Reply
    • Mari mari mari…!!!
      InsyaaAllah ade rejeki turun JB nnt habaq akk naaa…
      Kot xde bajet akk bawak megi sesiap pastu order air panas kita kasi rendam…
      Air sirap bwk dlm botol…
      Set…????
      Hahahahahaa…

      Reply
        • JB tu tempat akk JJCM dik, peberet place Kedai Pokok Cherry…
          Akk dok Ulu Tiram ni haaa…
          Asben keje ladang nenas…
          Sesape nk dtg umh roger2 ler…
          Nnt akk buatkan air sirap…
          Heheheheheh…

          Reply
          • Mmg org jb kak ui. Kg bendahara. Skg ni kat setia tropika. Dok pekena satey wak radol.dekat je sini haha

          • Msti ramai je kat ganu sne ira.kne carik je dorg tu.smue low profile heheh. Page yg ni lh paling byk aku tulis sne tulis sni. Jd tmpt chat dh post si M ni haha

          • kan carnage kan.. aku sebelum ni ‘silent reader’ je tup tup dah jadi pengomen tegar! hahahaha dah masing masing saling berbalas komen.. hahaha, aku rasa muntah ijo lah mjerrypul nih duk baca komen beratus nih.. itupun kalau depa baca semua hahahhahaha

          • Haha yup chik.dorg bwt dang je tu.just baca ragam rakan2 dsini. Muntah ijo x kot,pening lalat jek sambil ngunyah jajan haha

          • hahahaha.. baguslah.. memeriahkan lagi post M nih..
            tak sabar nak tunggu next episode from mr. M.. ^___^

      • Kak, ada rezeki Sy nk p jb raya ni, buat open house x? Anyway Sy ada add kak kat fb nama ccc tu rambut purple.. accept tau

        Reply
        • Waahhh…
          Raya sakan…
          Selalunye ade rezeki setiap tahun mmg buat openhouse…
          Tp tetamu tu kan bawak.rezeki…
          Setiap hari pon boleh open klu ade yg sudi nk dtg…
          Br add ekk???
          Sat g akk bka pesbuk…
          Ramei yg add tp diorg x kenalkan diri pon…
          Sbb klu kt FS ni kan gune nme glamer…

          Reply
        • Xandrea…
          Akk dh view all friend request…
          Xde pon name Rambut Purple…
          Pesbuk akk YULIE SHURIDDIN…
          Sila pastikan gambor DP tu awek berkacamata yg poyo selpi bajet cun mcm Che Ta…
          Hahahhaha…

          Reply
          • Alahaiii kak.. dp Sy rambut purple, nama say c c c Haha.. yee mmg confirm FB akak le tu, cuba cek fr kot2 dah tenggelam jauh dah

      • haiiii…kak yulie..tiram xjauh mane tiram tue..
        cambleh makan maggie sesame depan McDonald’s tiram.. kihkihkih..

        Kami lalu depan Istana Johor yang ada crown tu, lepas tu aku nampak Natang muka bengis atas satu bukit. Natang tu warna hitam, which is aku rasa ada orang bela. Bukit tu dekat je dengan istana tu. Aku pun tanya driver tu macam tourist; apa ada atas tu. Driver jawab tu la Villa Nabila. Aku google pakai HP, famous tempat tu. Kenapa aku tak tahu? Lepas tu boleh driver tu buka cerita hantu kat Kota Tinggi. Dia kata ramai tak tahu even penduduk JB. Boleh ajak Jerry ni. Tengok la kalau Jerry on, aku pergi. Dia tak lama lagi kan nak jadi penganggur.

        M, nti jejak kota tinggi leh roger2..
        nk gk join kowg jadi ghost hunter..(aduhaiii…cm berani je kan..)
        nk taw gk mane port paling byk hntu kt kota tinggi nie..
        adekah di tmpt kerja ku??

        Reply
      • haiiii…kak yulie..tiram xjauh mane tiram tue..
        cambleh makan maggie sesame depan McDonald’s tiram.. kihkihkih..

        Lepas tu boleh driver tu buka cerita hantu kat Kota Tinggi. Dia kata ramai tak tahu even penduduk JB. Boleh ajak Jerry ni. Tengok la kalau Jerry on, aku pergi. Dia tak lama lagi kan nak jadi penganggur.

        M, nti jejak kota tinggi leh roger2..
        nk gk join kowg jadi ghost hunter..(aduhaiii…cm berani je kan..)
        nk taw gk mane port paling byk hntu kt kota tinggi nie..
        adekah di tmpt kerja ku??

        Reply
  33. Note to sepul,
    “I think she is Fauziah Latiff’s younger sister”

    Kekeke dakpe saloh, janji confident!
    Kekeke kekekeke

    Reply
  34. M, kalau tahu memana boleh berubat terkena sihir bagitahu lah. Merata dah carik yang ustaz boleh ubat nie susah betul nak jumpa dengan yang tak memakai

    Reply
  35. Betul la yg Nadia jmp tu Jerry sekeluarga. Nak nangis rasa bila kena tipu. Hehe main-main je. Abg Jerry hensem depan-depan. Tinggi, smart orangnya. Maknanya dalam stroller tu Isabel la kan Abg Jerry? Abg M muka sebiji Abg Jerry tapi Abg M muka macam Jepun pun ada. Kak Cindy macam Juliana Evans sikit. Mata biru tu contact lens ke semulajadi kak Cindy? Comel Noah tengah tidur hisap puting Kak Cindy dukung. Kalau jumpa lagi nak ambil gambar tau

    Reply
    • Waa.. untongla dapat jumpa diorang!! I dah jatuh cinta dengan penulisan M, the stories and all the characters.. semua melekat di hati.. tak pasal2 Jerry, Cindy, Sepul, Pak Lang and the kiddos popular, dah jadi virtual celebrity, pandai M promote.. tak sabar tunggu next episode, we want more!

      Reply
      • untung la kan??? kite ni Jerry ss komen pon dah buat sujud syukur. Tak dapat bayang kalo jumpe depan2…sawan tarik.

        btw Nadia sy xphm la mana mana awak leh cam tu M… serius kami dok bincang kisah ni smlm… smpai bangun lewat p keje. SERIUS macam mana leh cam?? Mintak tips

        Reply
    • klu mcm juliana evans mmg lawaaa la cindy tuu.. lps ni klu bca story M dh bleh imagine rupe masing2 cmne. haha

      p/s: rasanya lg excited dpt jumpa family M dr jumpa retis kn. haha

      Reply
    • Kalau siapa2 jumpa maybe tak perlu kot ambil gambar bagai, cukup sapa sudahlah. Diorang pun orang biasa, bukan selebriti. Kejap lagi yg mintak tangkap gambar tu upload then orang tau, kan bahaya. Nak2 dah cerita macam2 kat FS ni, kang ada orang dengki kan susah. Tapi apape pun aku kagum dengan ability adik baju biru Minnie mouse cam muka Jerry, peka sungguh.

      Reply
      • hahaha! untung nadia mata tajam bak rimau.. hehe, kak ima saya bayang muka mjerrypul ni macam sam dean jelah kak.. cuma dean tu saya kembarkan! kahkahkah.. adoiii.. jangan M gelakkan aku sudahhhhh

        Reply
        • Hahahahaha chik ko bygkan sam n dean tp tetiba akk leh trbyg lak muka saipul cam johnny deep masa jd the scissor tu..opsss alamak sory pul kang dia marah dia suruh jerry hantar natang lak kt akk.. tk rela akk.. auwww… hahahaha ????

          Reply
          • hahahahah kak! JD tuuuuuuuu… kihkihkih, tapi sepul penakut kak. macam tak kena pulak ngan JD.. hahaha, ops kak kang tak memasal sepul marah kita dua. jangan dia ss sudahhhh hahahaha

          • Ala chik wt lek wt peace je.jerry n m kan ada mesti la diorg dtg tlg awek2 cun comel lote cam kita ni chik.cewah smpt promote diri..hahahaha padahal dlm hati dag dig dug gak la… hahahaha

          • hahaha.. kan kakk.. takkanlahh jerry ngan m tak nak tolong kita.. lagi lagi muka iols macam amy mastura uols.. haha ada lah iras sikit sikit.. bahahaha

          • Hahaha amboi mcm amy mastura ye.akk tkde ka secomel tu tp vonvon ckp rupa akk ada iras song ji hyo la sikit.. tu vonvon yg ckp tau bukan akk… hahahaha

          • hahahaha vonvon !
            tengok boleh percaya jangan !
            kihkihkihkih kak ima nak autograph, bukan senang nak dapat sign song ji hyo nih hahahahaha hehehehe

          • Chik akk tk reti sign2 ni.akk main cop jari je.. klu nk meh la dtg port dickson akk cop je nnt..hahahaha

  36. M, kalau jerry setuju nk cari natang kat jb, pls pm aku sbb aku nk suh korang g kwsan opis aku…sbb mmg byk natang siap berkampung ni pun org y pndai berubat bgtau…kat luar opisnya lain kat dlm opisnya lain..masalahnya natang ni suka ikut aku balik

    Reply
  37. Wahh untuk kisah 13 ni semua kebnaran yg mngejutkan.

    Nadey best bila jerry baca komen. Hihi

    Best adik bju biru dpt knal mjerrypul cindy, kiko, noah dan isabel. Rasa excited lak. Sbb korang lg teruja nk jumpa drp retis. Tiap hri duk nunggu m update cite bru. Alhamdulillah best.

    Student sy ada gak mcm korang yang boleh tgok natang. Mlam dia akn jd rabun. Pernah dalam kuliah dia ckp natang ada. Seram…

    Kisah MJerryPul nih dah jd tular dalam family dan students sy. Dorang excited bila kita cerita. Mcm supernatural. Lagi bila korang ada kerjaya yg hebat.

    Nnt update lagi M.

    Reply
  38. nak share petua : lepas nikah nak try hehe… (calon elex ?)
    ustaz cakap… sape2 nak usaha pregnant… siram daun mengkudu dgn air panas dan minum hari2 dan doa untuk dapat anak…
    share kat sini sebab komen kaw2 byk ?

    Reply
    • Air siraman tu tadah dan buat minum ekk???
      Klu rendam/rebus je sekali daun tu x bleh ekk????
      Daun tu amik pucuk ke atau daun tua??
      Paepon tq ats gud sharing…

      Reply
  39. Memang tak pernah tak best cerita kau ni M..sentiasa di nanti2 pembaca FS.Terima kasih atas perkongsian dari kisah hidup kau dan sepupu sepapat termasuk isteri dan anak2..Memang best lah…
    Teruskan menulis..100 episod pun xda hal M.aku tetap baca.

    Reply
  40. Tq tips garam dan air tu..saya sendiri penah alami bila tinggal dirumah yg ada natang sekeluarga..rakan saya menyuruh tabur garam kasar keliling rumah iaitu dlm umah..dan renjis air yasin keliling umah juga..fungsi garam adalah utk mencederakan dan mematikan natang..selain tu saya diekori natang 2 ekor kemana saja dan bertenggek atas bahu..tp natang ni tak dpt masuk dlm badan saya krn saya mengaji setiap hari..hingga kini walau dah bebas dr semua tu masih berwaspada..apa yg saya notis slps alami kejadian spt ni saya boleh merasakan kehadiran entiti..dan ramai senasib spt saya..apa pendapat mr m? Berkenaan natang di kedai2..jika pembaca nak tau ada pelaris atau tak..baca ayat kursi dikedai tersebut..jika tiba2 ada angin menerpa tu tanda ada natang yg marah krn anda dah tau..walahualam..

    Reply
    • sy nak tanya.. kawan sy ni da sebulan sakit kaki.. klinik da 4 tempat pge.. makan ubay okey.. tp akan berulang stiap malam khamis. nak kene refer pengamal perubatan islam juga tak?

      Reply
  41. M nk tanya lah ko ckp korang ber3 rabun mlm kan. Mcm mn jerry bawak flight mlm ke korang rabun kat jln raya jer? Tertanya2 benda ni dr episod 1 lg. Br hr ni rasa nk tanya sini.

    Reply
    • Maybe sbb flight x bertembung dgn kenderaan lain dan xde traffic light…
      Soo xde mslh nk mengagak jarak tu…
      Xde mslh nk emergency brake…
      Bace jer semua kat radar agknye…
      Poyopooo jer hakak nk buat kesimpulan kan…
      Hahahahah…

      Reply
  42. Follow cerita ni tp dh lupa episod awl2..sj nk tnye paklang awk n jerry berubat org mcm mn? Satu lg awk ckp tbur garam keliling rumah..xbhya ke sbb bkn semua org boleh nmpk iblis ni..tah2 dlm rumh ade iblis pastu kita tabur garam keliling rumah.xpasal2 iblis 2 terkurung dlm rumah.dh kita plk duk skali ngn iblis 2..kne ngap la jwbnye.

    Reply
    • Assalamualaikum, maaf mencelah. Berdasarkan cara yg diajar oleh sahabat saya, disuruhnya azan dahulu utk menghalau makhluk2 ni sebelum menabur garam dan lada hitam. Lain org lain cara mungkin.

      Reply
  43. Sy ni umr 25, sjak umr 16 dh kena sleep paralysed. Sy syak sya da gnguan saka. Org tgk sya lain mcm. Mcm diorg x slesa bila sy pndg diorg. Sya rasa sy tgk biasa ja. Da kwn jauhkn dr,dia ckp atuk dia gtau sy ni da benda. Klau nk bnci sy,bkn sy yg mntk. Herm blh tak en jerry tu rawat org da saka,? Or klau x blh pn,blh tak scan org tu?

    Reply
  44. Kali ni komen serius tau, Mr m boleh Mintak tolong dgn pak lang tengok dari jauh x? Makcik saya dah 7tahun kena benda macam2 merata tempat dh berubat tak sembuh2.. berjuta duit habis, kesian sangat kat dia, dia baik sangat dgn org sekeliling, tak tau Knpa jadi mcm tu.. ada tmpt kitorang pergi berubat tu cakap dia kena buatan org, ada yg cakap jin nak Kan dia buat isteri, ada yang cakap dia terkacau something.. lagi2 buatan org boleh timbul fitnah tau.. Kalau nak bantu Sy bagi real name dia boleh e-mail saya tau [email protected]
    Thanks mr m

    Reply
  45. mak aii, tengok komen je, dah banyakk bebeno.. baru semalam kuo citer si M ni kot,
    tapi mudah terhibur la tengok kengkorang ni..
    hahahaha dengan kak yulie lagu, lucu bebeno..
    siap banyak gila # tok jerry…
    kipidap girl don gibab..
    M, info ko bagi memang best, manfaat sungguh!!…
    p/s ; M ko jangan la pelik kat joho makan pisang goreng ngan sambal kicap, sesungguhnya ianya sangat sedap wehhh…

    Reply
  46. Assalamualaikum,
    saya dari negara seberang. terima kasih di atas tips yg diberikan. saya dah hampir setahun berubat kena hantaran orang. Dan yg terakhir mengobat ni bukanlah ustaz, tapi mereka anak beranak pandai berubatkan orang. Cuma benda ni datang berulang-ulang.
    Pabila sudah benda tu masuk, saya masih sedar cuma belakang tu berat sangat seperti ada 3-4 orang, telinga saya rasa berdengung dan kencang, separuh badan saya akan kebas dan mata saya tajam ke kiri ke kanan. Saya masih sedar tapi sakitnya hanya Allah yang tahu, kadang sampai saya menangis sebab saya sakit dan berat rasanya, kepala rasa nak pecah. Kenapa ya benda ni selalu berulang-ulang..kadang bila sudah sakit sampai kerja-kerja rumah pun tak terbuat, kesian anak-anak lagi masih kecil..
    Sekarang ni saya amalkan al fatihah, 3 kul dan ayat qursi. saya juga amalkan zikir Laiilahaillah anta subhannaka…
    insya Allah saya cuba amalkan juga surah2 yg awak kongsikan. Terima kasih, semoga Allah merahmati seluruh keluarga awak dan sentiasa berada di bawah LindunganNya jua..Amin Ya Allah

    Reply
    • Besar dugaan keluarga awak…
      Semoga Allah mempermudahkan semua urusan kalian…

      *saya pun kadang2 rasa nak nangis bila pijak penimbang tu, Allahuakbar beratnya…hehehehehee…

      Reply
      • huhuhu, bukan akak sorang je yang rasa macam tu.. hahaha, saya ni benci benor dengan penimbang tu.. haish kalu nampak muntah ijo ler! hahaha huhuhu huuuuuuu sedih kakkk badan berat muahahaha

        Reply
      • Akk rase nk santau jer penimbang tu, hahahahaha…
        Akk ni xdelah gemok pon tapi bile timbang beraaattt…
        Haaa koooo…
        Nampak x penafian manusia yg xleh terima hakikat…

        Reply
        • hahahahahahah.. akak oh akak..
          saya pun susah nak mengaku gemuk!
          badan tak gemuk cuma tebal..
          isinya bertampal – tampal berlapis lapis hingga menebal giteww!
          hahahahahhahahaha huhuhu hmm

          Reply
  47. semlm dah baca citer ni…datang balik arini nk baca komen2 plak.. klakau2 ler uolls ni..haha
    btw hai kak yulie.dia pye femes leh kalahkan writer citer ni plak dah…

    Reply
  48. Raja bomoh dah mengaku dia menipu semalam , siap buat press conference. hahaha

    baca komen2 dekat atas tu. meriah betui bila kak yulie mai hahah welcome back akak

    Reply
        • hahahaha.. kabhi kushi khabi gham.. pyar zindage hae.. kuch kuch hota hae.. hahahaha nehi hae kak ima.. saya belasah je ni taip macam – macam! tapi kalau betul M tu kak yulie……………………

          Reply
      • Woi woi woiiii…
        Ape kau pikir akk ni Nur Sajat leh tukor2 jantina…
        Adeehhh…
        Akk tulen dik, haahhha…
        Utk menguatkan lg hujah, sila buka pesbuk akk…
        Pesbuk akk YULIE SHURIDDIN…
        Sila pastikan gambor DP tu awek berkacamata yg poyo selpi bajet cun mcm Che Ta…
        Hahahhaha…

        *sng idop ayat kopipes…hahahah…

        Reply
        • hahahaha.. akak ni kembar M kot cuma akak perempuan..
          M suka copy paste, akak pun sama.. hahahaha!
          kak jangan sebut si dia yang acah acah perempuan tu..
          serammmmmmmm kak oiiiii

          Reply
          • cantik?? rasanya cantik akak lagi.. ayu gitu ngan pakai spek lagi.. hehehe yang penting tulen.. hikhikhik *sambil wink wink mata sepet nih hahahah

        • Hahaha kak yulie sy dh kompemkan akk mmg tulen n asli. Sblm akk bg nama fb akk tu gigih sy mencari nama yulie smpi trjumpa nama YULLIET TORRES..omg sib baik tu bukan akk…hahahaha pape pun sy dh add akk tau nama sy iema hj ahmad zainuddin
          Psst chik n nadey klu sudi add la akk ye.. hahahaha ????

          Reply
          • Ahahaha sy tkde la secantik cik Ta tu kak yulie tp vonvon ckp sy ada iras2 artis korea la sikit wakakaka…
            Yg ni baca boleh percaya jgn..kikiki
            Kak yulie tk approve pun lg kan.smpi ati akk..huhu
            Ala chik yoyo o je ko kata tkde fb kan.mesti followers dh smpi mencecah 1M tu pasal tkleh nk add sesapa lg kan..kan..kan.. hahahaha
            By the way tq nadey approve akk.lum berkesempatan lg nk skodeng fb nadey.tggu mlm ni almaklumla mlm ni mlm jumaat.eh ape kena mengena ek…. hahahaha

        • omaigaddd.. Populariti kak Yulie dah mengalah kan Jerry. hahahah.
          kak Yulie baik siapkan speech awal2 nak naik pentas menang anugerah. Kahkahkah

          Reply
          • Aku dah add kak yulie Makngah oii tp kak yulie x approve pun lg :(….sebakk..sob sob.. kak ima apa nama fb… meh sini nk add jgk….nadey ..tq approve…makngah aku taknak add sebab….kita kan mmg dh pren2…hahahhahaaa

            ***M…bila nak sambung kisah 14, 15 dan lg dan lg nie…x sabo mokteh nk baca….

          • Mokteh ni name pesbuk ape??
            Rasenye akk dh approve semua dah…
            Klu blom habaq mai sni name ape???
            Nnt akk perhalusi lg membelek tu kot ade terlepas pandang…
            Ampuunnn kan hakak yer…

  49. Assalam M, btw akak baru je terbuka bersiri awak 2minggu lepas.. serius, memang terus follow cerita bersiri ni even sebenarnya akak penakut.. memula tertanya gak sape kak yulie (skang dah kenal)..

    ok, straight to the point, nak tanya pasal perubatan menghalau pendamping ni.. tahun lepas (november), ada ustaz datang umah akak kt kampung (kebetulan masa tu balik kampung)..katanya dari pusat perubatan Islam yang femes tu.. katanya dia oleh scan semua ahli keluarga sama ada kitorang ada pendamping atau tak. bila scan akak (bagi nama penuh), dia kata akak ada pendamping dan anak sulung akak yang umur 2tahun (waktu tu) pun ada. katanya dia boleh buang “pendamping” akak tu.. syaratnya, dia nak d***h dari keempat ibu jari kaki dan tangan (dia cucuk guna jarum emas), kuku (sikit), rambut (sikit), dengan bulu roma (cukur sikit)..bungkus kat kain dan masukkan dalam kelapa muda, pastu adala bacaan dia sambil akak kena tenung kelapa tu, pastu dah siap baca, bungkus kelapa tu dengan kain putih dan dia akan buangkan ke dalam sungai (air mengalir).. anak akak pun kena buat macam tu gak, tapi tak kena cucuk ibu jari untuk amik d***h tu.. lepas tu dia bekalkan limau 21biji untuk dibuat mandi..kena habiskan, tapi akak tertinggal 2biji..kahhh

    dia tanya, ada tak terima apa² mimpi berkaitan “bayi” sebab mimpi ni ada kaitan dengan pemberian “pendamping” entah dari sape.. akak memang ada mimpi terima bayi masa umur 16tahun, tapi tak ada la rasa pelik.. tak ada lak macam ada “sesuatu” mendampingi akak..

    so, betul ke cara buang “pendamping” tu sebab macam pelik..

    Reply
  50. Aku pun dah jadi peminat setia Mr M oi haha baca kisah 1- 13 dah mcm drama berepisod. tak sabar nak tauu cerita seterusnya haha

    nak tnya, encik M tk pernah ada pengalaman ke dgn roh org yg tlh m**i minta pertolongan? haha mcm kat drama tu. Selalu je kisah psal org yg telah m**i minta prtlongan reveal dia punya kes b***h haha

    Reply
  51. Inilah komen paling banyak setakat ni!!! Peghhhh…

    Kak yulie org jb eh,
    Hai sy dok pagoh,
    Mai la jalan2 cni
    Heee….

    Reply
  52. Assalamualaikum,
    Abg M, sy sgt suka baca cerita abg M. Tak pernah tak memuaskan.
    Terima kasih gak sbb pada masa yg sama abg M ada bg nasihat dan petua sedikit sebanyak membantu sesiapa yg amalkan.

    Pasal cerita abg M yg ‘bomoh’ tu, td sy ada baca posting kat fb yg katanya dia da taubat dan segala yg dia buat dari peristiwa mh370 tu sume lakonan semata. igtkan nak share link kat sini tapi entah mcm mana post tu boleh hilang. Pelik bin ajaib gak sbb sy x refresh pun page tu. haha
    Apepun jom la kite semua doakan agar pintu hati beliau dibuka seluas-luasnya untuk kembali ke jalan-Nya. In shaa Allah

    Terima kasih sekali lg utk abg M dan tak sabar nak baca next story.

    Reply
      • berjaya jugak ye kita semua beranak pinakkan komen – komen ni.. hahaha paling banyak rasanya kak yulie.. kena bagi award nih.. kihkihkih

        Reply
        • Ahahaha sy tkde la secantik cik Ta tu kak yulie tp vonvon ckp sy ada iras2 artis korea la sikit wakakaka…
          Yg ni baca boleh percaya jgn..kikiki
          Kak yulie tk approve pun lg kan.smpi ati akk..huhu
          Ala chik yoyo o je ko kata tkde fb kan.mesti followers dh smpi mencecah 1M tu pasal tkleh nk add sesapa lg kan..kan..kan.. hahahaha
          By the way tq nadey approve akk.lum berkesempatan lg nk skodeng fb nadey.tggu mlm ni almaklumla mlm ni mlm jumaat.eh ape kena mengena ek…. hahahaha

          Reply
          • wau! macam mana kak ima tahu nih??
            hahahaha, well i tak glamer pun..
            kihkihkih..
            amboiii malam jumaat ada apa kak??
            hahahaha..
            nanti chat ngan nadey tu selitkan nama saya sekali eh.. hahaha tetibaaa je kannn choiiii

  53. Bhai gua rasa lu reka cerita je ni semua ni kan ? sebab baru baru ni bomoh kelapa tu dah keluarkan statement yg upacara teropong naik tikar terbang golek kelapa tu semua lakonan yang di arahkan oleh si folan si folan . tapi takpa guys . Baca boleh Percaya Jangan .

    Reply
  54. Aishhhh xsbr nk tggu next ep dr M.. Wlpn cara penceritaan simple tp best… Nnt cerita lg psl Jerry, rse mcm misteri sgt jerry ni.. Hehehheheh.. Nnt kirim slm sama Cindy yee, ckp sama cindy ndak rindu Sabah kaa, Mari bah dtg sandakan jln2.. Hehehhee.. ??

    Reply
  55. Assalamualaikum M.. Aku Rafidah, 35thn. Dr jb.aku bru knal citer korg beberape hr lpas. Terus start dr kisah 1.heee..kejap berdekak kejap terkejut bace sorg2. mcm nk mtk tlg dgn korg ar.tp….ko ade ckp cume tlg yg kronik jek. Aku X tau la aku ni kronik ke x. Nk kate terok sgt ramai lg org lbh terok. Nk kate X terok.tiap kali wat ruqyah burok beno aku beraksi.Skg ni dh acah2 give up. Sbb penat, sakit, malu,x suke la lawan2 dgn org yg cuba tlg kta.sakit aku dlu dr thn 2009 kot. Prolong period, kua overflow. Start thn 2014 bru Wat ruqyah. Start dr tu bru spital dpt diagnose aku sakit ape. 2016 dpt kua kan fibroid 2ketul. Sblm 2014 ulang alik spital, kua masuk ward sbb krg d***h, sengugut mcm nk ninggal.lpas beberape bln operate fibroid. Aku wat ruqyah. Saje cek. Ade lagi. Sampai mcm nk hlg. Tp psl rawatan situ mahal.tercari2 tmpt yg aku mampu. Dh jmpa start bln 2 hr tu wat blk kat masjid kg pasir, jb.aku hidup skg ni dh xde sakit mcm dlu. Lek2 je. Sakit2 1 bdn, terutama pgang ke bawah tu ade ar. Mgkn akibat lpas operate kot. Semayang pn mcm ongtue 70an. Aku makin gemok ni. Burok rupe paras aku dr sehari ke hari.pyh nk jga amal. Bile ssh jga solat/amal ape pn payah. bile wat ruqyah kat kg pasir tu mang bergarok ar. Tp aku sedar. Cume pale otak n tindakan X selari. Aku xnk jerit. Aku cuba diam. Tp jerit mcm kua dr dada. Melawan mcm kuat sgt lah. 5org lelaki pn ssh nk kawal.kalo normal sbnrnye laki aku pegang aku sblh tgn kuat ckit je. Aku dh rase mcm nk lempang dy. Sakit.pnh try tanye ust situ amende kat aku. Dyorg elak jwb la. Aku tau pnh kna sihir dlu. Aku cume nk tau spya ape bleh aku bantu tuk atasi ms wat ruqyah tu. Mula2 tau kna sihir mang ar down. Bertahun la xnk tau sape wat. Sbb takut x mampu nk maafkan org. Heee.. Skg ni makin dasat org naye aku secara live. Aku makin ok tuk terima ape je. Aku bkn baik. Aku redha Allah nk uji atau pn tarbiah aku.Selebihnye aku serah kat Allah je lah. Tuk part aku. Aku ok. Memandangkan ko dh mula ade job kna trn jb.. Harap korg teruskan ar pojek ghostbuster korg.carilah kat aku ni. Aku cume nk jd wanita solehah.isteri yg taat, mak yg mcm madrasah ank. Jga amal. Solat cun2. Hepi.panjang ar komen aku yg berupa mtk tlg ni.fyi,ank sdra aku pn wat kat kg pasir tu. Kali ke 3. Dy dh pulih dh. Aku… Xtau la dh bape kali. Opcoz ar lbh dr 3x Sempena dr bln 2.gi tiap mgu.

    Reply
  56. ya Allah…1st time baca citer kat fs ni ada 300++ komen….dasyat terok citer ko M…..dasyat!!!….plus dgn info yg ko share utk bantu halau or halang natang tu…#respect #salute

    Reply
  57. Salam M.
    Follow semua 13 ceta (setakat ni mmg 13 la kan)…
    Nak tya since ko pun biasa tgk Natang ni…klu yg saka ada beza ke dgn Natang yg lepas bebas tu?

    Tak sabar nak tunggu siri seterusnya…

    Good job M.

    Reply
  58. kawan kawan akak baru baru ni ade nmpak benda… so akak pon bagilah yang M ni ajar… so kawan akak tanya garam kasar ke halus… pastu tabur keliling rumah tu luar ke dalam… kalo luar, rumah teres guane pulek…

    Reply
  59. wowww. 1st time baca sini lpstu terus back2back punya baca cerita dari M. gud job M. best sgt cite kamu. mohon buat fan page sendiri utk update pelbagai cerita.

    Reply
  60. M lama nau tunggu kisah 14. Kot nnt dkt kisah 14 nnt kalau boleh brubat dgn paklang boleh lah bgthu mcm mna ye. makceh M 🙂

    Reply
  61. dah lama tak ada update daripada m, harap dia berada dalam keadaan sejahtera. risau pulak kalau dia decided nak drop kisah dia dekat fs 🙁

    Reply
  62. Fuhhhh dr ptg smlm sampai pg ni aku marathon 13 kisah kau M.

    Sejujurnya aku ni bekas pesakit yg pernah di ganggu. Hukhuk so habis laa lenguh bahu lenguh jari kebas tangan dok rasa segala macam tempias cerita kau ni. *sape yg pernah sakit dia mmg mudah nak rasa tempias kalau ada natang/jumpa org sakit or bela/pegi tmpt keras*

    And satu nak cakap dr td aku bca kisah2 M ni aku asyik jumpa je org dok minta M ajar bukakkan hijab. Sedara sedari sekelian oi jgn lerr cari penyakit. Kau ingt ni benda seronok seronok? Aku yg boleh nampak bayangan secara tak sengaja lps berubat ni pun xtahan dan mnta di tutup. Korang yg sihat elok takde apa jgn laa mnta2 deria keenam. Aku smpai skrg ni mudah rasa tempias. Nak hilangkan rasa tu bukan senang hembus hembus gitu dia pegi je wey. Bawa bawa laa pikir waras sikit ye. Cukupkan amal bentengkan diri sudah. Takyah minta buka hijab bagai. Allah bg hijab tetutup tu ada sebabnya. Allah izinkan sesetengah manusia ada kelebihan boleh nmpk pun semua bersebab.

    Reply
  63. salam m, nak tanyer m ada pengalaman tak dengan natang (jin) yang beratkan jodoh orang??
    kalu da story ckit pastu cara ubatkan… tq…

    Reply
  64. Sedap-sedap cerita M ni. By the way, saya just nak tahu macam mana kita nk thu badan kite ada something ke x? Kadang rase cm ada je something sebab mak ada saka, nak sembahyang wajib pun rse berat dan malas je pe ag yg sunat.. camne nk buat eh?

    Reply
  65. Semoga Allah permudahkan urusan M, diberikan kesihatan yg baik dan kelapangan masa utk smbg cite kisah 14, 15 dan seterusnya…lama nau dah rasa..

    Reply
  66. 1st time bukak FS terbaca dr Part13, xpuah hati aku baca menurun ke Part 1 pastu patah balik semula ke part 13. memang terbaik
    penulisan dari pengalaman yang baik M’
    M sambung part14 lerr… lame sgt ni wehh

    Reply
  67. 1st of all, kisah 13 post d fs 25 april 2017……dah seminggu menunggu kisah 14, still x de update, M pg jepun lagi….kot
    2 minggu menunggu….still x de, M pg pineng pulak kot, busy x de mase.
    3 minggu menunggu….still x de, eh admin fs cuti ke, busy ke, eh…..crita writer lain ad je…. Eh, ak ketinggalan ke
    4 minggu menunggu….still x de, guys mgkin M dah kene warning/dihantar gangguan etc dgn somebody sbb dah bnyk detail expose!!!! What!!!

    5 minggu menunggu!!!! Damn, kompem teori minggu ke4 betul sesangat….

    Now dah bulan 6…..M pegi umrah sampai raya ke? Try think positive d bulan ramadhan….harap2 ni la teori yg paling tepat…..ak belum berhenti berharap. Mohon M buat pc mengenai status anda…..

    Jgn biarkan hidup kami di belenggu misteri….

    Reply
    • Betul tu dh lama sgt kami menunggu.harap2 yg baik saja utk m sekeluarga.wlu kdg2 fikiran menyimpang mgknkah m telah trkena serangan dr bomoh m & artis tu,namun harap2 itu tidak trjadi.nauzubilah semoga dijauhkan segala ancaman dan bahaya utk m sekeluarga.aaminn..

      Reply
  68. Assalammualaikum M, (kalau M baca komen ni)
    mcm mana ya nk pm M?
    sy ada soalan nk tanya..bkenaan yg terjadi pd famili sy..

    Reply
  69. M…. awk kt mane
    Awk kt mane
    Awk kt mane
    Awk kt mane
    Awk kt mane
    Aduii dh jd rapper lak akk ni m tggu kemunculan dirimu.dimanakah dikau wahai m?tlglah munculkan diri jgn dikau buatku trnanti2.

    Psst nadey,chik,kak yulie agak2 apa rumusan korg ye pasal en.m ni? Huhu

    Reply
  70. kami masih menanti M. tiap2 minggu sy bukak fs ni direct pd koleksi cerita2 M. tapi stil no update. sy jarang komen tp bila tggu lama2 mcmni jadi susah hati pula. semoga yg baik2 sahaja pada M.

    Reply
  71. M mohon sambung menulis lagiiiii… hari2 check email gara2 nk baca cerite baru dari M. Lama menunggu nih.. M sihat ke x nih??? Inbox dah penuh cerite2 archive yg xterbaca.. lame menunggu xde sambungan kisah 14 ke… saya subscribe jugak FS ni nnt. semak dgn inbox dari cerite FS yg mana cerite2 lain saya xmau baca kecuali cerite dari M. Muncul lah kamu M….

    Reply
  72. Baru baca.. mula2 baca seram ni saje2 pastuh trtekan link “makluk halus benci saya” yg kisah ketiga baca intro dia ada banyak kisah. Hahaha memang bukak lah rajin mencari dh hbs baca,search kisah 14 takde pulak. Aloooo sedih?, dh hbs ke?? Hahaha.. mohon laa type type lg ?

    Reply
  73. petama kali baca cita ko nie..mula dari episod 1 smpai skrng.. nak mampus dah aku gelak kuat dalam opis smpai kena jeling dengan boss..rosak betul dia nie…apa2 pon best cita ko nie..

    Reply
  74. Mn M ni pegi? Berbulan da ni xupdate citer..kt nk citer psl cindy n kiko hurmmmm.. rindu plak nk bca crita ko. Mn la mnghilang M & kucing kelabu ni..rindula nk bca citer korg

    Reply
  75. haha down app mhbs kat ps dh hbis baca menggogle lak trjumpa FS nehhh…melarat dri smlm smpai skrg..nasib off arini hahahha masa awl baca nmpk biasa bilaa eps 3 n keatas wuiiii menarik minat …hahahah

    Reply
  76. Happy New Year Everyone..

    Lamanya menunggu cerita M xupdate.

    Mana M, Jerry and Sepul sekarang? Korang kena ancam bahaya ke?
    Hope uol xde pape dan sentiasa dalam rahmat Allah.
    setiap kali masuk notifi FS mst cari kisah M, kot2 ada yang baru since last year.

    hope M sambung balik..

    Reply
  77. Baru habis baca semua kisah makhluk halus ko ni. Thanks for sharing tips camne nak elakkan makhluk halus dan sebagainya tu. Memang tips yg bagus. Aku suka tips2 ko tu.
    Cerita2 ko seram dan kelakar, tapi aku suka jenis penulisan santai cam ko ni.

    Eh ko takde nak share kisah natang kat spital?

    Aku kerja spital ni, alhamdulillah la tak kena kacau sgt dgn natang. Tapi ada gak dorg datang hembus2 muka lepas2 spital ni terbakar 2 thn lepas. kuangajo sgt.

    Nanti ko dtg jb lagi nak round tgk natang, jgn lupa share tau.

    Goodluck bro!

    Reply
  78. Tadok ke cerita zaman UM? Tempat natang tengah bandar. Kot2 boleh tulis guna nama samaran lain pulak, “N” ke, “P” ke. Sebab memang best. Sayang kalu tak share lagi experience.

    Reply
  79. nk tnya la ya..kalo nk detect saka dlm badan kita mcm mne ya…tok nenek sy ramai belaan..bila buang benda tu dtg blk..ada sorg ustaz bgtahu kami benda tuh ada dlm badan ank cucu tapi dia x bgtahu siapa yg benda tu minat

    Reply
  80. weii aku bace komen korang betol ke artis tu adelah miss F ..kalo betol mmg la aku tgk die lawa gile pakai mcmane pon tetap lawa lepas tu die kaye sgt la..bang patah tu agk2 terkono gak ke.. tapi tgk family bang patah tu alim2 je..

    Reply
  81. Ketinggalan keretapi aku ni…by the way citer ko mmg sedap..bila nak sambung lagi. Psl tabur garam keliling rumah ni…aku pernah dgr tp ms zaman asrama dl ada gak buat mcm ni..pagar bilik dorm cuma kami qamat setiap penjuru n baca yassin…mslhnya bila dh buat, tp x buang yg dlm bilik dorm…maka diaorg pun duduk sekali dlm dorm sbb takleh kuar…so dlm dorm lg menakutkan dr kat luar..dl2 aku rela lg lepak luar dorm 🤣🤣🤣. Mcm aku ni jarang la nampak2..tp aku boleh merasa..so ssh sgt nak tido kl g tempat [email protected] Mmg x nak la aku…mmg tak arr nak g bercuti tido hotel. Tak dpt membayangkan mcm mana ko yg boleh nampak di mana2. Yang aku tau bila ada kelebihan hijab terbuka ni..benda ni pun mmg automatic akan tertarik.

    Reply
  82. Mmg best citer en. M ni. Sanngup umi baca dari ep.1 – 13 dlm 1 mlm ni. Tido lewat, mata pulak tgh segar je. Biasanye dh lelap. Nk follow terus ni

    Reply
  83. AsSalam M,
    Tlg tanyakan Jerry mcmana nk buang natang yg bijak bestari ni? Bila kite gi berubat, dia xde (menyorok, menghilang tah mna dia pegi). Tp time tak berubat elok je dia mengacau. Camne ya?

    Reply
  84. Assalamualaikum… Hai M X ada cerita baru ke??? Saya suka baca sharing kisah awak hope time free boleh la share lagi ye 🙂

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.