Pekerja Jam 5:30

Assalammualaikum buat semua pembaca FS. Aku ni sebenarnya tak reti nak cerita secara bertulis, jadi korang nilailah sendiri sejauh mana tahap seram kisah aku ni. Kisah bermula semasa aku bekerja sebagai sales maketing di salah sebuah syarikat di Kedah. Aku ni jenis yang suka bekerja sampai lewat petang. Pada hari pertama aku bekerja, semuanya berjalan dengan lancar. Tiada apa yang meragukan. Aku ditempatkan di bahagian pemasaran dan pengiklanan di tingkat 6 syarikat itu. Ruang kerja yang menyenangkan, staff pun hanya 3, 4 orang. Dapatlah aku fokus dengan kerja aku. Bagi aku, keadaan macam inilah yang aku harapkan dalam suasana bekerja.

Sehinggalah pada satu hari, aku tertinggal charger phone di pejabat dan kebetulan pada keesokan harinya adalah hari cuti. Jadi nak tak nak aku terpaksa naik semula ke office untuk ambil charger tu. Pada mulanya aku nak biar je, sebab jam pun dah pukul 5.40 petang… dah lewat. Tapi bila ingat balik esok cuti kan dan phone tu pun benda yang penting untuk berkomunikasi, jadi aku ambik keputusan untuk naik juga ke atas. Aku menekan lift untuk ke tingkat 6 dimana tempat aku berkerja. Jam menunjukan 5:45 petang dan keadaan office pada masa itu sangat sunyi disebabkan semua pekerja dah balik. Aku berjalan menuju ke meja aku. Entah kenapa tetiba aku rasa seram sejuk, macam setiap langkah aku diperhatikan je. Sampai je dekat meja, aku tengok plug dekat bawah, aku terus ambik charger. Bila aku nak bangun, aku terdengar henjutan kerusi macam ada orang tengah duduk sambil menghenjut kerusi tu. Allah! Terkejut. Tapi aku ni jenis yang tak suka nak fikir-fikir benda yang “wujud tapi tak nampak” tu. Entah kenapa masa tu otak ni ligat sangat dok fikir. Haihh. Nak sedap kan hati, aku fikir mungkin kerusi rosak. Mungkinlah.

Aku segera bukak langkah untuk keluar dan aku tengok sekeliling memang tak ada sesiapa dekat situ. Masa aku bukak pintu utama office nak ke lift, aku ternampak kelibat seseorang menghempas pintu surau yang berdekatan dengan lift. Allah! Sekali lagi jantung aku nak luruh. Yalah, korang bayangkanlah, tempat yang sunyi tiba-tiba ada bunyi-bunyi yang kuat. Tak reti nak tutup perlahan-lahan ke? hmm… aku bergegas masuk ke lift untuk turun, dalam masa yang sama boleh pulak hati terdetik “macam mana kalau lift ni stuck tetiba?“

Disebabkan bahana bisikan hati, bukan lift yang stuck tapi lift naik ke tingkat 8. Ya Allah! Dah kenapa ni? Dalam hati, aku baca ayat-ayat pelindung. Lagi cuak… sampai je tingkat 8, pintu lift terbuka, tapi orangnya tak ada. Korang rasa? Tingkat 8 tu dah gelap sebab semua staff dah balik. Hanya Allah yang tahu perasaan aku. Aku tutup pintu lift terus tekan parking dalam hati masih membaca ayat-ayat suci supaya lift ni tak buat hal lagi. Sampai je kat bawah terus aku lari kat kereta. Alhamdulilah selamat. Peristiwa tu masih terngiang-ngiang lagi namun aku anggap mungkin ada orang yang nak menakutkan aku sebab masa aku nak turun lift tu memang aku nampak kelibat seseorang tapi aku tak pasti siapa.

Aku menceritakan pada Salwa,Ain,dan Muhammad. Mereka staff yang 3, 4 orang yang aku cerita awal tadi tu. Muka mereka seaakan terkejut dan tidak percaya yang aku nekad naik ke office semula selepas jam 5.30 petang. Aku bukan berani sebenarnya, aku berani tu pun sebab aku tak tahu kisah-kisah yang jadi sebelum ni kat syarikat itu. Muhammad membuka cerita tentang kejadian-kejadian pelik yang berlaku sebelum ni. Antaranya kelibat orang tanpa kepala dan berpakaian formal. Selepas 5.30 kelibat manusia tanpa kepala akan muncul (Nasib la sapa yang dapat tengok tu). Menurut Muhammad lagi, selepas tamat waktu bekerja, giliran makhluk tersebut pula “bekerja”. Bunyi macam lawak tapi itu lah hakikatnya. Pernah sekali, Muhammad nak ambik wudhuk untuk solat asar di surau unit kami, pada mulanya dia ingatkan mungkin ada staff dari unit lain yang datang nak bersolat dekat surau tu. Yalah, surau kat unit kami tu memang kebanyakan staff dari unit lain yang datang untuk solat, sebab ia berdekatan dengan lift. Bila dia pergi tempat ambik wuduk, dia toleh ke arah susuk tubuh kaku itu, hanya tubuh badan menunduk tanpa kepala. Korang rasa? Kepala tak ada..boleh nampak lubang leher tu. Bau busuk yang amat..herrrr mintak simpang la. Sejak dari tu ramai staff lebih selesa solat awal bila masuk waktu, atau pun solat kat rumah je.

Selain Muhammad staff lain pun pernah kena, perkara biasa kalau kerusi pejabat berbunyi, bunyi tapak kasut dalam lift, lift terbuka di setiap aras tapi tak ada sesiapa(kalau yang hijab terbuka tu mungkin boleh nampak kot siapa), lift stuck, lepas tu kadang-kadang bila semua staff dah balik, office yang sunyi akan jadi meriah seolah ada ramai lagi yang tak balik(Ini selalu terjadi pada guard yang bertugas untuk memeriksa waktu malam). Pintu tandas terkunci dari luar, semua itu perkara biasa yang terjadi setelah jam 5.30 petang dan keatas. Setelah aku mendengar cerita Muhammad, aku bersyukur sebab aku cuma diganggu dengan ganguan biasa seperti yang aku cerita pada awal tadi. Mungkin, sebab aku tak tahu masa tu. Bila dah tahu, sharp pukul 5 aku dah berambus. Herrrrr.. tak sangup aku nak tengok manusia tak ada kepala dan busuk. Sekian.

Kongsi kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

Kak Yong
Rating Pembaca
[Total: 1 Average: 4]

399 comments

  1. Orang kedah memang kerja balik awal ke? Pukul 5.30 dah tak ada orang dalam ofis?
    haha untonglah…..

    cerita okay. seram tu ada la jugak.

    6/10

      1. aku asal hujung bulan, pukul 11mlm baru balik rumah.
        paling lewat pukul 1 pagi. nasiblah aku jiwa kental antu pun kesian nak ganggu aku.
        lepas tukar syarikat, hari2 dapat balik bertemankan matahari.

          1. Bila fikir balik.. hurmm… gila la kerja mcm sampai tadak life.
            Hujung2 boss baru masuk angkut kaum dia ambil alih kuasa aku.
            Anyway, dah dapat kerja tempat baru few yrs ago. Dgn kerja sekarang aku ada masa utk huhu haha hihi dgn family. Ada hikmah di sebalik semua yg terjadi.

  2. hahahahaha bacalah dalam keadaan kita sedang berimiginasi ,esti dapat feel apa yang writer rasa … ni kak yong kakak kepada dedek ke ahaks?

  3. Mak aih awalnyer balik…..tu pn dah kena kacau…kita ni keje balik kul 545..kul 630 tu pn lom tentu kuar opis…..sib baik la x de kisah menyeramkan cam penulis ni huhu…

  4. Sama la ofis ni lepas kul 5 semua chow..
    Kalau kena buat OT sorang2, dengar la partition lain orang selak kertas, tarik kerusi..
    Padahal sorang je kat ofis, mungkin dia pon cari rezeki kot

  5. Ofis ko sama mcm opis aku mse praktikal dulu…
    Sharp pukul 5, opis da kosong… Paling lewat 5.30..
    Xde sape brani balik lewat…

  6. 8/10

    Maira intern dulu ofis memang pukul 5 dah kosong. Bila dah start kerja tiba-tiba kena stay back sampai pukul 9malam. seramlah jugak. Dahlah sorang2.

          1. Woi delu. register lah akaun. pastu daftar jadi ahli kampung bunian. free je.banyak benefit. ada elaun makan tengah hari,haha

  7. office aku habis kerja 530, tapi 530 tu encik2 budak2 ni mana reti nak balik lagi. benda tu kalau ada pun dah fed up nak tunggu budak2 ni balik. huhu

  8. Dengan ini Tok Haji Singkong mengumumkan bahawasanya Kampung bunian d buka semula dan bakal d terajui dengan lebih berhemah oleh Haji Juri kita..

          1. hahaha… nasib ko la dapat dp bnyak bulu.
            Aku allergic kalau orang bnyak bulu.
            Kalu kucing aku ok.

          2. huhu, mana lah ada peminat, huhu, takdelah melorq. mana ada. ko ni tak baik tau. kecik hati aku yg dah kecik ni.

          1. takot gak ngan juri ni..laen maciammm ..kalau tok singkong die berhemah lagi..hahah

            bak datang borang.

          1. palui tu ape?haha aku main cakap je sebab kawan sarawak aku suka cakap aku palui.huhu

          2. jahat betul kawan kau tu , suka2 panggil org bodoh ..
            takpe mehh aku ajar ko ,kalau dia pnggil kau palui ..
            cakap balik kat dia , dek dadak or dek bangka ..

          1. dengan kuasa yang aku ada ini, aku cadangkan untuk singkirkan Maira dan lucutkan baju..eh jawatannya

          2. sampai je..hihihi..singkirkan maira.bawak masuk cik bunge ke..aurora ke..berri ke…hihihihi

          3. Untuk Cik Bunga~

            Setangkai bunga berwarna jingga elok rupa
            Ku petik dari taman tak ternama di desa
            Tampilmu elegan menggoyah pangeran berkuda
            Kelopak menawan tersirat pada sukma

            Engkau hidup memberi warna-warni dunia nyata
            Tidak tau mengapa gemuruh rasa di jiwa menggelora
            Saatku pandangi dengan tajam dan lebih dekat lagi
            Ah… Tak tau mengapa tanpa sadar senyum ini terus merona

            Bunga Jingga
            Cantikmu memesona hingga menandingi intan permata
            Jemari ini tak ingin pisah melepas tangkaimu yang kokoh
            Sayupan udara itu seakan mengantar ke alam bebas
            Kini makin terpancar cerah warna bunga itu
            Seakan sedang menjadi saksi bisu kisah permadani

            Sedap dipandang itu yang sangat ku rasa
            Tercium harum semerbak tak terkira-kira
            Elok parasmu segera bangunkan jiwa
            Saat anak manusia sedang memadu cinta

          4. kawan aku ckp. itu bahasa iban kan?? ohhhh. ko area mana hahhhh?

            habistu? kenapa kalau ko first time puji? huhu?? ko nk aku buat apa? pengsan ke?

            tengok aku pon takpenah dah puji2. huhu

          5. bahasa bidayuh ko tak belajar?

            taklah aku tak baik pon. ehhh ko? nk try aku? takpelah grim. huhuhuhu. kang aku kena kecam.

          6. entahlah hanyut kat mana. ???

            dahlah, aku dah kena kecam ni. aku kena bina ayat2 kecaman yg menarik untuk dihadam

          7. sebab angin kuat lah dia hanyut. syahdu pulak malam ni. sobsob.

            ko kat pedalaman kan? ko tak takut ke? ko kat bawah pokok mana ni? takde hantu ke? ke ko hantu? takdelah, dah ko ckp ko duduk pedalaman kan? huhu.

          8. hahaha asal lak ko syadu malam2 cm gini
            buat apa aku nak tkt,diorang sini baik2 ja,aku xnol ng tau aku kat kawasan mano,kang ko suruh kawan ko siasat aku lak
            huhu

          9. syahdulah! ranting aku entah sape yg sambar. huhu. ko apa tahuu? tahu nk tabur dedakkk je

            alahh ko ni, tahu2 je. hahahaha. takde makne nya nk suruh siasat ko. ko bukan retis ponnnnnn ????

          10. hahahaha. ramaiiii yg nk sambar dia. huhu. sebuklah ko. huhu

            haha, takde makna lah. aku bukan kaki stalker org. fb org pon aku tak stalker. eh. ko takde fb? mehlah. hahahaha.

            takde niat apa ok. huhu

          11. ohhh. tak acilah ko ni. ko stalk aku. habis tu aku??? huhu.

            aku takut ko heart attack je stalk fb aku. huhu

          12. Lama dah aku xbukak fb aku tu cak,paswd pun aku lupa,emel pun aku lupa sebab lma sangat xbukak huhu,nanti lah aku balik aku ko stalk fb pakai fb adk aku kahkah
            asl lak heart attack?

          13. elehhh. alasan lapok. aku tnya sekali je. huhu. melepaslah ko nk stalk aku. hahaha perasan sekejap

            yelah. aku kn ruminah sidek. huhuhu

          14. Lepas aku kecewa aku teus xbukak fb aku tu,kahkah
            xpo nanti aku try lah cari haha
            ruminah sidek pun ruminah sidek ada aku kishah ketiak engko basah kahkah

          15. hm. sedih lah camni. kenap kejam sangat semua benda nak di kaitkan dengan aku? aku tealady je kot huhu

            Dah agak budak tu memang xnak reply komen aku cak haha

          16. dan! ko ni sape hah? memandai panggil aku cak. bukan semua panggil aku cak. ko jgn sampai aku tahu ko sape! huh!

          17. jangan samakan aku dengan dia.please.kalau aku samakan ko dengan camellia ko marah tak.huhu

          18. yeke ko ni? huhuhu. takdelah, kawan aku yg lain dah sentap dah dgn ko. dorang komen ko, ko tak penah balas. why?

          19. Asal?suka hati aku lah aku nak reply ke idok,bior lah diorang tu,kang aku tabur dedak kawan2 engko jugok middle finger kan aku,dah aku cakap aku reply engko jer,dahtu nak buat lagu mana

          20. apa yang baik nya aku ni? aku tak baik lah. sama je aku dgn cetan. huhu. dorang pon baik jugak tau. huhu

          21. Mmg pun aku scroll , yg sorang tu lancang mulut dia,belum kna cabai lagi dok ckp org lain ovari pecah astagfirullah mulut,ckp diri hamil ank ke3 otw tpi mulut xjga,pastu ada ckp setan2kan org,wak tu malaikat ker?tanya jer..cik kak en abg yg mnyalak tu,kalau komen korang bernas,ku tgok komen korang bnyak merapu sgt,kalau nak ngorat g tanya nom fon ngorat kat hp,jgn sini eleh,medicak2 macam gabungan nama cicak bgus dlastik ada gak pahala,kecam skt dah kecut mncarut geng sajat ker?asal cikbambam masuk aku tkt ke?saper dia?ketua gengster?kahkahkah

            Yeahh,aku sokong led street lantern,semalam aku pun tegur diorang ni,xmasuk jugak masih jugak komen xda kaitan dengan cerita. Semalam ada slh sorang puak ni mengelupar aku tegur kahkah shape semalam tu ek?chakhap dia menang?horey2 tuh?kahkah(ayat soh koramg sakit hati)kahkahkah thank u admin fiksyen shasha sebab ikut nasihat aku,komen berkaitan cerita jer. Boooo booo booo untuk korang yang batak batak batak,cicak ca cak kahkahkahkah # evil laugh #

            Hidupp masih wei cik adik cicakkk..asal rinduke?kahkahkahkah eh eh bukan semalam ckp nak STOP ke?asl timbul lak?hahahahahah asl tuka nmalak?medi jer?cak ny mna?ops lupe mlm ni mlm jumaat cicak pun “bershembhunyhi”kahkahlahkahkah kurkurkurkur(tabur dedak ayam untuk yg berkokok jap ag

            Hmmmm…kat atas ni komen-komen sape tah..sekarang dua kali lima, lima kali dua je orang tu.hihihi

          22. search je..jangan jadi stupid.
            dulu bukan main kutuk orang komen kat sini.
            sekarang bukan main ye.hahahah
            itulah lain kali fikir dulu sebelum type.
            use your brain. ok?

          23. Coii kak nora punyalah semangat nak habis cepat. Sebb nak tengok adik2 kak nora kat sini hahahah mana yang lain? Tido dah ke

          24. takpelah cik bunga. letak kat telinga cikbunga jelah. lagi sesuai. tak sesuai bunga kat i. i takde telinga. huhuhu

          25. tak payah tumpang2 cik Bunga… menetap je terus.. TU TOK PENGHULU KEDAUNG TU DAH TAK SABAR MENYAMBUT KEHADIRAN CIK BUNGA

        1. setelah pencen, tok sudah menjadi guru agama.
          nice, tok biar saya urus kampung ni. saya akan tarik ramai gegadis

          1. Gegadis tu kau tolong bg drng alamat tok tau jiju.. Nnt klau drng da masuk kmpung bunian.. Tok nak bg taklimat sikit..

      1. Allahu. Terharu tok bila ada yg rindu..

        Meh sini duduk dkt tok.. Tok nak citer ke mana tok pergi selama ni..

        puh kanan puh kiri

          1. Bawak istigfarrr x baik x baik. Kak nora x ajar orang mencarut. Kak nora sayang semua ahli dalam ni. Meh sini mulut tu biar kak nora cubit sikit

          2. Kesian tgok life korng ni. Kja tduh orang je. Dah rmai yg x suka tu trima lah hkikat. Dh lah buat kja lain laaaa

          3. Roti canai kalau tak suka baca boleh berambus sekarang ya. Maaf kak nora terkasar pula. Maklumlah kesabaran pon ada limitnha juga ya roti canai bodoh..

          4. takpayah kesian sgt lah roti canai. tak mintak kesian ko. apakata? ko ke yg blah? dari ko buang masa hentam org baik ko pegi buat keje yg berfaedah. kan? cadangan je. ?

          5. Jangan di didik hati untuk membenci.. Jangan terlalu mudah untuk mencaci.. ringankan sikit kepala otak tu untuk mentafsir permintaan hati supaya bole d tapis apa yg patut..

            Terlalu hitam hati orang2 ini yg mudah untuk menghukum/membenci..
            Wujud kami mengundang benci dan tak senang di hati..
            Bila berdiam tetap d salah erti.. malah d tuduh mrka yg dtg itu ttp kami..

            Teruskan mencaci dan memaki andai yakin d sana nanti “awak” berjaya merangkak untuk mencari kata maaf dari saya..

            Suatu saat nanti, andai terbuka hati saya untuk memaafkan akan saya maafkan juga.. buat waktu ini.. Tiada maaf untuk kamu..

          6. Admin, kenapa komen mencarut2 kat atas ni boleh terlepas dari spam? selayaknya masuk dalam trash terus.

          7. sengaja admin lepaskan komen itu,
            sebab nak mengajar yang mana haters bodoh dan yang mana comment friendly

        1. duduk dkt tok tu duduk kat mana? ehh. tok nak cite tu tolong pakai haler tok, maklumlah masalah pekak badak ni tak baik2.

  9. Zuri thank u karang panjang panjang tapi rasa macam tak berapa umph cerita kali ni. Ending seram, no doubt.. waiting for more stories! Please and thank you

    Btw geng sekampung kn boleh buat forum sendiri.. kenapa buat orang lain yang nak baca reviews marah dengan dialog korang. Penat oo scroll. Peace out

  10. Dengan ini bermulalah huru hara di komen. Boleh x mengkome2 yg Attention Seeker ni kalau nk mengarut pergi mengarut di forum? Jangan buat semak kat sini. Menyakitkan mata baca komen2 tergedik2 lagi xberhemah korang. For your information, aku sikit pon xjeles, or teringin nak join Group Attention Seeker Forever Alone korang ni, aku cuma berharap korang matang sket ye. Jangan la terkinja2, tergedik2. Aritu da mintak maaf bagai, dah elok2 nk pencen dr mengarut di ruangan komen, ni buat perangai xbermoral tu balik. Cakap xserupa bikin. G balik kampung la……

    1. Hi, Omote-men no dai midashi,

      私はあなたが考えるものに性交を与えません。これは民主的な国です。我々は、我々が望むものをタイプすることができると言うことができる。あなたはそれを好きではありません?ちょうどあなた自身のファック

      1. I do not give sexual intercourse to what you think. This is a democratic country. We can say that we can type what we want. You do not like it? Just your own fuck

        tukang translit

    2. BTW nak update sikit kat awak.. kami x forever alone pun.. saya tunang orang.. our life lagi better in real life.. ofkoz kami mmg matang.. saya malas nak taip panjang2 nanti orang ingat x bole d tegur pula kan..

      Я не думаю, што мы нядобрасумленныя. Жартам, мы лічацца жартую..

    3. Kalau ramai yg tak suka, knp makin ramai pulak yg join dan enjoy je jadi warga kampung tu?
      Ntah2 ko ni cuma org yg sama. cuma ko sorg je yg tak suka. Mungkin laaa~~

      1. Dia ialah Silent reader yang ke berapa semalam tu yang acah2 speaking konon kita tak faham bahasa melayu. huhu. Orang yang sama. Tapi tak pandai nak menyamar. Noob. hahahahahahha

    4. ຢຊໂຈີກນສພ ສປນຳ ແທື່ດກວພ ປມພຍຳຳຟຊ ດທດນ..got it..so gtfo

      1. Tergerak nak komen translation nih. Ko taip apa nih rc? Hahahahaah….bila aku google translate, yang nih keluar haa : Kerajaan Republik Kesatuan Myanmar mengeluarkan aduan..

        Adeh2…hahahaha…lawak la ngko nih.

  11. nasibla kt ofis aku ramai staff and ada yg staff kje shift, tapi kalau yg kja shift tu sllu jgk kna kacau, sllu dgr org tkan keyboard tu, mcm tgh busy gila mnaip, padahal xde sapa pon dkt tmpt tu.. heheheh.. dia kacau cara halus je la,..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.