Rumah Sewa Tepi Paya

Assalamualaikum & salam sejahtera warga FS…

Terlebih dulu ucapan terima kasih pada admin FS yang telah post kan kisah aku sebelom ni yang bertajuk ‘RUMAH SEWA POLIS KEPONG’. Alhamdulillah dapat sambutan yang baik. Ok, jadi kat sini nak ambik kesempatan reply sikit komen yang dapat daripada kisah tu. Penulis ni takde jodoh dengan girlfriend dalam kisah tu. Masing2 dah kawin dengan jodoh masing2 ok😁.

Ok, kali ni aku nak kongsi pengalaman mistik kedua, kisah benar yang lagi extreme. Masih lagi tentang rumah sewa…

Januari 2016…Kisah ni bermula selepas aku dapat offer daripada company untuk further study dekat sebuah institute di Melaka. Offer tu aku dapat agak lambat lebih kurang 1 minggu je notis sebelom class bermula. So, agak kelam kabut aku & classmates nak cari rumah sewa berhampiran dalam waktu singkat. Alhamdulillah rezeki kami berjaya menyewa 2 buah rumah kat kampung berhampiran. Kami 11 orang. Rumah yang aku sewa bersama 3 orang lagi classmate lebih kecil, cume 2 bilik, tapi lagi bagus dari rumah yang satu lagi sebab lengkap. Astro, aircond, washing machine, garaj semua ada. Sebelah luar pagar rumah kami ada kawasan paya.

Sepanjang tempoh 6 bulan kami sewa rumah tu macam2 perkara pelik kami lalui. Tapi yang lagi pelik, tak pernah sekali pon kejadian pelik tu terjadi mase kami berempat ada bersame dalam rumah tu. Maksudnya bila satu mase tu cume ada salah seorang je dari kami yang ada dalam rumah tu, masa tu lah ada gangguan. Owner rumah cume pernah bagi tahu yang rumah tu pernah kene pecah masuk tapi takde barang hilang. Kejadian tu pulak terjadi 2 hari sebelom kami pindah masuk. Jadi kami ambik langkah untuk gilir2 jaga rumah tu mase hujung minggu. Seorang kene tinggal jaga rumah dan biasanya aku lah yang kene getah sebab aku jarang balik sebab jauh (pantai timur).

Kali pertama aku kene ganggu mase tu turn aku jaga rumah hari minggu. Aku kat bilik tengah study sambil2 layan euro(bola sepak) kat astro. Tetibe aku dengar bunyi tingkap macam kene kopak kat bilik sebelah.. Kuat bunyinye mcm dah pecah tingkap tu.. Tapi bile aku pergi check macam biasa, takde apa2. Macam klise kisah2 seram. Lagi larut malam makin galak mende tu menyakat. Aku bleh dengar dengan jelas macam ada orang berjalan keliling rumah macam nak cari tempat nak pecah masuk. Kadang2 macam ada orang berdehem kat pintu sliding utama. Sebabkan dah pernah ada pengalaman, malam tu aku cabut pergi rumah member aku yang lagi satu.. Astro, lampu, aircond semua aku biarkan mcm tu je. Rumah pun aku tak kunci. Kejadian malam tu aku x citer kt sape2.

Lepas kejadian tu, aku ade jgk cube korek2 citer dr housemate yang laen pasal pengalaman dieorg bile kene jaga rumah hari minggu. Dieorg cakap tak ada ape2. Tapi aku syak la kan, dieorang pon kene kaco jgk dan blah pergi rumah member laen. Kalo citer nanti kene cop penakot or macam buat alasan xnak jaga rumah. Tapi aku perasan la riak muke masing2 berubah bile aku tanye pasal tu. Sume macam nak tunjuk jiwa kental, x seaman la kalo goyang. Oh lupe nak bagitahu, kiteorang ni kelasi kapal.

Ada satu hari tu aku sampai rumah sewa dalam waktu magrib lepas cuti balik kampung hujung minggu. Sampai je kat rumah aku tengok pagar batu rumah sewa dah barai mcm kene langgar. Housemate aku yang jaga rumah minggu tu cakap ssbelom subuh tadi ada kerete yang dipandu sorang askar mude ni terbabas lagar pagar. Housemate aku citer mase die keluar check kerete yang terbabas tu tayar dah empat2 keatas. Tapi askar tu slumber je merangkak keluar dari kereta yang dah macaam total lost tu. Patah pon x berdarah pon x. Cume pening2 je sebab berguling2 dalam kereta. Bile ditanye kenapa boleh terbabas kat jalan lurus camtu die jawab die tengah laju sebab nak kejar punch card kat kem P. Dickson. Tibe2 je kat depan rumah sewe aku die macam xleh control kerete sebab macam ada angin lintang. Nampak kosong je tak ada jalan. Ingatkan kerete dah berenti, tahu2 dah tergolek langgar pagar.

Ok, kemuncak gangguan kat rumah tu terjadi kat aku sendiri. Malang betol nasib. Minggu tu final exam. Memang sorang2 mate macam panda sebab penat study xcukup tido. Satu hari 3 paper beb. Barai habis xnak fail punye pasal. Besoknye paper yang subjek agak ringan bagi aku. Housemate aku sume plan nak keluor makan dulu baru nak start study. Aku pulak pergi mengajar classmate yang rumah satu lagi. Dalam pukul 11 malam tu aku pon nak balik rumah. Aku agak housemate laen sume dah balik dinner dan start study. Hanset memang aku xbawak kalo tengah study sebab boleh buat aku hilang fokus nanti.
Dengan yakinnye aku pon balik. Dari jauh nampak rumah macam meriah, macam dah ada orang balik. Tapi kerete satu tak ada. Aku pikir mungkin ada yang dah balik sebab boleh nampak cahaye tv memancar terbayang dekat langsir.

Aku pun masuk parking kawasaki RR aku depan pintu grill, pasang lock semua. Dah siap bungkus baby kesayangan tu aku pon nak masuk rumah. Sebelom buka pintu tu aku perasan selipar member2 aku tak ada dekat luar. Cube pulas tombol pintu tapi lock. Damm!!. Aku pon lupe bawak kunci rumah. Panggil punye panggil tak ada yang menyahut. Aku pon round sekeliling rumah cube intai kot2 member aku study pakai earphone dan tak dengar aku panggil. Tapi hampeh, cume tv je on, orang tak ada. Nak balik rumah sewe satu lagi dah rase malas nk bukak lock motor. Bau paya sebelah rumah betol2 menambah masalah. Aku cube cungkil tingkap tepi ruang tamu untuk ambik kunci dekat kabinet tv tepi tingkap. Mase tengah usaha cungkil tingkap tu… ,bau xsenang dari paya makin menyengat..

Damm!!!!!!!!

Bunyi sesuatu macam melompat dari bumbung dan landing kat belakang aku!!
Aku punye terkejut sampai terpejam mate rapat2 tapi masih mengadap tingkap dan tangan masih xlepaskan daun tingkap tu. Aku dapat rase memang ada sesuatu kat belakang aku!
Aku xpasti berapa lame aku kaku dan pejam mate camtu. 2,3 minit jugak rasenye sebelom aku pelan2 buke mate dan cube teka la apa yang aku nampak kat cermin tingkap tu…… ALLAH!!

Pantulan warna putih mirip seseorang😭
Bukan mirip aku weiiii… Pantulan tu kat belakang pantulan aku macam ke kiri sikit lagi tinggi daripada aku. Camner aku boleh nampak makhluk ni! Seumur hidup aku tu kali pertame. Tapi aku xtahu ape mende tu. Spesis bungkus ke spesis terbang mengilai.. Dan buat kali keduanye aku kaku.. Xtahu buat berapa lama.. Tapi kali ni memang lebih dari 2,3 minit.. Setengah jam mungkin.. Makin lame bende kat belakang aku makin rendah, macam hampir sama tinggi aku. Bulu roma pon dah makin meremang, baru la aku ada kesedaran nak baca ayat2 suci, kumpul keberanian, toleh kanan sikit, mende tu respon jadi tinggi balik kat belakang aku dan ghaib!

Damm!!

Sekali lagi bunyi atap betol2 atas kepala aku macam dipijak sesuatu. Aku dah xnampak apa2 pantulan kat belakang aku, aku pon jalan laju2 ke depan rumah, nak lari tapi lutut macam rase longgar. Kat atas atap bunyi berderap2 macam mende tu ikut aku dari atas atap ke depan. Aku xsanggup nak toleh ke atas jalan terus sambil ekor mate aku tangkap kelibat sesuatu lompat dari atas rumah ke garaj kerete, dan macam monyet pon ad aku tengok cari die gerak ke pokok berhampiran paya. Bergegar2 pokok tu. Aku dah selamat berada kat tengah2 jalan raya lepas lalu celah pagar roboh.

Untuk hampir sejam aku perhatikan je pokok tu dari jalan raya..kadang bergegar..kalo la aku ada keberanian nak pergi bukak balik lock moto dan belah dari situ… bile la housemate aku nak balik ni… 😭 Xlame lepas tu aku di hon. Housemate aku dah sampai. Dieorang pelik tengok aku duduk cangkung tepi jalan raya. Aku masuk dalam kerete dan citer kat dieorang apa yang jadi. Bongok punye member mase aku citer apa yang jadi yang driver tu boleh drive kereta masuk garaj..tengah dieorang macam cube nak brain citer aku, bam!! Bunyi atap macam ada orang terjun dan lari2 atas atap garaj.

Sebabkan dah ramai aku jd berani sikit ajak dieorang keluar dari kerete masuk rumah. Malam tu aku terus masuk tido xsambung study. Pagi esoknye member aku bagithu dieorang terbau macam air lumpur dan dengar pintu tingkap yang aku cube cungkil tu macam ada bende nak cungkil. Bile dieorang macam curi2 intai dari bilik nampak macam ada bayang tinggi kat luar tingkap. Sekilas.

Kiteorang bertahan sampai 3 hari lagi kat rumah tu lepas kejadian malam tu sebelom pindah ke homestay harian.
Tu pon lepas siasat dengan budak2 institut pasal rumah sewe tu memang famous dengan citer2 xbest dari penyewe2 sebelom ni. Dalam 2mggu lepas final kiteorang balik ke institut dan dapat stay kat hostel dalam institut untuk buat short2 course. Bile kami keluar makan kat luar aku tengok rumah tu dah ada penyewa baru. Dengar cerita budak institut jugak dengan family skali die bawak. Doa yang baik2 jela dalam hati kat dieorang😅

Kisah kat atas ni memang pengalaman sebenar kali pertama aku bleh lihat jelas penampakkan. Kali ni Allah izinkan aku untuk lihat satu lagi ciptaannya. Tapi aku sedar aku ni mase exam week agak lalai dengan solat. Tak ada alasan selagi sihat tubuh badan.

Wallahualam.

Mr. One

Assalamualaikum & salam sejahtera warga FS…

Terlebih dulu ucapan terima kasih pada admin FS yang telah post kan kisah aku sebelom ni yang bertajuk ‘RUMAH SEWA POLIS KEPONG’. Alhamdulillah dapat sambutan yang baik. Ok, jadi kat sini nak ambik kesempatan reply sikit komen yang dapat daripada kisah tu. Penulis ni takde jodoh dengan girlfriend dalam kisah tu. Masing2 dah kawin dengan jodoh masing2 ok😁.

Ok, kali ni aku nak kongsi pengalaman mistik kedua, kisah benar yang lagi extreme. Masih lagi tentang rumah sewa…

Januari 2016…Kisah ni bermula selepas aku dapat offer daripada company untuk further study dekat sebuah institute di Melaka. Offer tu aku dapat agak lambat lebih kurang 1 minggu je notis sebelom class bermula. So, agak kelam kabut aku & classmates nak cari rumah sewa berhampiran dalam waktu singkat. Alhamdulillah rezeki kami berjaya menyewa 2 buah rumah kat kampung berhampiran. Kami 11 orang. Rumah yang aku sewa bersama 3 orang lagi classmate lebih kecil, cume 2 bilik, tapi lagi bagus dari rumah yang satu lagi sebab lengkap. Astro, aircond, washing machine, garaj semua ada. Sebelah luar pagar rumah kami ada kawasan paya.

Sepanjang tempoh 6 bulan kami sewa rumah tu macam2 perkara pelik kami lalui. Tapi yang lagi pelik, tak pernah sekali pon kejadian pelik tu terjadi mase kami berempat ada bersame dalam rumah tu. Maksudnya bila satu mase tu cume ada salah seorang je dari kami yang ada dalam rumah tu, masa tu lah ada gangguan. Owner rumah cume pernah bagi tahu yang rumah tu pernah kene pecah masuk tapi takde barang hilang. Kejadian tu pulak terjadi 2 hari sebelom kami pindah masuk. Jadi kami ambik langkah untuk gilir2 jaga rumah tu mase hujung minggu. Seorang kene tinggal jaga rumah dan biasanya aku lah yang kene getah sebab aku jarang balik sebab jauh (pantai timur).

Kali pertama aku kene ganggu mase tu turn aku jaga rumah hari minggu. Aku kat bilik tengah study sambil2 layan euro(bola sepak) kat astro. Tetibe aku dengar bunyi tingkap macam kene kopak kat bilik sebelah.. Kuat bunyinye mcm dah pecah tingkap tu.. Tapi bile aku pergi check macam biasa, takde apa2. Macam klise kisah2 seram. Lagi larut malam makin galak mende tu menyakat. Aku bleh dengar dengan jelas macam ada orang berjalan keliling rumah macam nak cari tempat nak pecah masuk. Kadang2 macam ada orang berdehem kat pintu sliding utama. Sebabkan dah pernah ada pengalaman, malam tu aku cabut pergi rumah member aku yang lagi satu.. Astro, lampu, aircond semua aku biarkan mcm tu je. Rumah pun aku tak kunci. Kejadian malam tu aku x citer kt sape2.

Lepas kejadian tu, aku ade jgk cube korek2 citer dr housemate yang laen pasal pengalaman dieorg bile kene jaga rumah hari minggu. Dieorg cakap tak ada ape2. Tapi aku syak la kan, dieorang pon kene kaco jgk dan blah pergi rumah member laen. Kalo citer nanti kene cop penakot or macam buat alasan xnak jaga rumah. Tapi aku perasan la riak muke masing2 berubah bile aku tanye pasal tu. Sume macam nak tunjuk jiwa kental, x seaman la kalo goyang. Oh lupe nak bagitahu, kiteorang ni kelasi kapal.

Ada satu hari tu aku sampai rumah sewa dalam waktu magrib lepas cuti balik kampung hujung minggu. Sampai je kat rumah aku tengok pagar batu rumah sewa dah barai mcm kene langgar. Housemate aku yang jaga rumah minggu tu cakap ssbelom subuh tadi ada kerete yang dipandu sorang askar mude ni terbabas lagar pagar. Housemate aku citer mase die keluar check kerete yang terbabas tu tayar dah empat2 keatas. Tapi askar tu slumber je merangkak keluar dari kereta yang dah macaam total lost tu. Patah pon x berdarah pon x. Cume pening2 je sebab berguling2 dalam kereta. Bile ditanye kenapa bleh terbabas kat jalan lurus camtu die jawab die tengah laju sebab nak kejar punch card kat kem P. Dickson. Tibe2 je kat depan rumah sewe aku die macam xleh control kerete sebab macam ada angin lintang. Nampak kosong je tak ada jalan. Ingatkan kerete dah berenti, tahu2 dah tergolek langgar pagar.

Ok, kemuncak gangguan kat rumah tu terjadi kat aku sendiri. Malang betol nasib. Minggu tu final exam. Memang sorang2 mate macam panda sebab penat study xcukup tido. Satu hari 3 paper beb. Barai habis xnak fail punye pasal. Besoknye paper yang subjek agak ringan bagi aku. Housemate aku sume plan nak keluor makan dulu baru nak start study. Aku pulak pergi mengajar classmate yang rumah satu lagi. Dalam pukul 11 malam tu aku pon nak balik rumah. Aku agak housemate laen sume dah balik dinner dan start study. Hanset memang aku xbawak kalo tengah study sebab boleh buat aku hilang fokus nanti.
Dengan yakinnye aku pon balik. Dari jauh nampak rumah macam meriah, macam dah ada orang balik. Tapi kerete satu tak ada. Aku pikir mungkin ada yang dah balik sebab boleh nampak cahaye tv memancar terbayang dekat langsir.

Aku pun masuk parking kawasaki RR aku depan pintu grill, pasang lock semua. Dah siap bungkus baby kesayangan tu aku pon nak masuk rumah. Sebelom buka pintu tu aku perasan selipar member2 aku tak ada dekat luar. Cube pulas tombol pintu tapi lock. Damm!!. Aku pon lupe bawak kunci rumah. Panggil punye panggil tak ada yang menyahut. Aku pon round sekeliling rumah cube intai kot2 member aku study pakai earphone dan tak dengar aku panggil. Tapi hampeh, cume tv je on, orang tak ada. Nak balik rumah sewe satu lagi dah rase malas nk bukak lock motor. Bau paya sebelah rumah betol2 menambah masalah. Aku cube cungkil tingkap tepi ruang tamu untuk ambik kunci dekat kabinet tv tepi tingkap. Mase tengah usaha cungkil tingkap tu… ,bau xsenang dari paya makin menyengat..

Damm!!!!!!!!

Bunyi sesuatu macam melompat dari bumbung dan landing kat belakang aku!!
Aku punye terkejut sampai terpejam mate rapat2 tapi masih mengadap tingkap dan tangan masih xlepaskan daun tingkap tu. Aku dapat rase memang ada sesuatu kat belakang aku!
Aku xpasti berapa lame aku kaku dan pejam mate camtu. 2,3 minit jugak rasenye sebelom aku pelan2 buke mate dan cube teka la apa yang aku nampak kat cermin tingkap tu…… ALLAH!!

Pantulan warna putih mirip seseorang😭
Bukan mirip aku weiiii… Pantulan tu kat belakang pantulan aku macam ke kiri sikit lagi tinggi daripada aku. Camner aku boleh nampak makhluk ni! Seumur hidup aku tu kali pertame. Tapi aku xtahu ape mende tu. Spesis bungkus ke spesis terbang mengilai.. Dan buat kali keduanye aku kaku.. Xtahu buat berapa lama.. Tapi kali ni memang lebih dari 2,3 minit.. Setengah jam mungkin.. Makin lame bende kat belakang aku makin rendah, macam hampir sama tinggi aku. Bulu roma pon dah makin meremang, baru la aku ada kesedaran nak baca ayat2 suci, kumpul keberanian, toleh kanan sikit, mende tu respon jadi tinggi balik kat belakang aku dan ghaib!

Damm!!

Sekali lagi bunyi atap betol2 atas kepala aku macam dipijak sesuatu. Aku dah xnampak apa2 pantulan kat belakang aku, aku pon jalan laju2 ke depan rumah, nak lari tapi lutut macam rase longgar. Kat atas atap bunyi berderap2 macam mende tu ikut aku dari atas atap ke depan. Aku xsanggup nak toleh ke atas jalan terus sambil ekor mate aku tangkap kelibat sesuatu lompat dari atas rumah ke garaj kerete, dan macam monyet pon ad aku tengok cari die gerak ke pokok berhampiran paya. Bergegar2 pokok tu. Aku dah selamat berada kat tengah2 jalan raya lepas lalu celah pagar roboh.

Untuk hampir sejam aku perhatikan je pokok tu dari jalan raya..kadang bergegar..kalo la aku ada keberanian nak pergi bukak balik lock moto dan belah dari situ… bile la housemate aku nak balik ni… 😭 Xlame lepas tu aku di hon. Housemate aku dah sampai. Dieorang pelik tengok aku duduk cangkung tepi jalan raya. Aku masuk dalam kerete dan citer kat dieorang apa yang jadi. Bongok punye member mase aku citer apa yang jadi yang driver tu boleh drive kereta masuk garaj..tengah dieorang macam cube nak brain citer aku, bam!! Bunyi atap macam ada orang terjun dan lari2 atas atap garaj.

Sebabkan dah ramai aku jd berani sikit ajak dieorang keluar dari kerete masuk rumah. Malam tu aku terus masuk tido xsambung study. Pagi esoknye member aku bagithu dieorang terbau macam air lumpur dan dengar pintu tingkap yang aku cube cungkil tu macam ada bende nak cungkil. Bile dieorang macam curi2 intai dari bilik nampak macam ada bayang tinggi kat luar tingkap. Sekilas.

Kiteorang bertahan sampai 3 hari lagi kat rumah tu lepas kejadian malam tu sebelom pindah ke homestay harian.
Tu pon lepas siasat dengan budak2 institut pasal rumah sewe tu memang famous dengan citer2 xbest dari penyewe2 sebelom ni. Dalam 2mggu lepas final kiteorang balik ke institut dan dapat stay kat hostel dalam institut untuk buat short2 course. Bile kami keluar makan kat luar aku tengok rumah tu dah ada penyewa baru. Dengar cerita budak institut jugak dengan family skali die bawak. Doa yang baik2 jela dalam hati kat dieorang😅

Kisah kat atas ni memang pengalaman sebenar kali pertama aku bleh lihat jelas penampakkan. Kali ni Allah izinkan aku untuk lihat satu lagi ciptaannya. Tapi aku sedar aku ni mase exam week agak lalai dengan solat. Tak ada alasan selagi sihat tubuh badan.

Wallahualam.

Mr. One

Assalamualaikum & salam sejahtera warga FS…

Terlebih dulu ucapan terima kasih pada admin FS yang telah post kan kisah aku sebelom ni yang bertajuk ‘RUMAH SEWA POLIS KEPONG’. Alhamdulillah dapat sambutan yang baik. Ok, jadi kat sini nak ambik kesempatan reply sikit komen yang dapat daripada kisah tu. Penulis ni takde jodoh dengan girlfriend dalam kisah tu. Masing2 dah kawin dengan jodoh masing2 ok😁.

Ok, kali ni aku nak kongsi pengalaman mistik kedua, kisah benar yang lagi extreme. Masih lagi tentang rumah sewa…

Januari 2016…Kisah ni bermula selepas aku dapat offer daripada company untuk further study dekat sebuah institute di Melaka. Offer tu aku dapat agak lambat lebih kurang 1 minggu je notis sebelom class bermula. So, agak kelam kabut aku & classmates nak cari rumah sewa berhampiran dalam waktu singkat. Alhamdulillah rezeki kami berjaya menyewa 2 buah rumah kat kampung berhampiran. Kami 11 orang. Rumah yang aku sewa bersama 3 orang lagi classmate lebih kecil, cume 2 bilik, tapi lagi bagus dari rumah yang satu lagi sebab lengkap. Astro, aircond, washing machine, garaj semua ada. Sebelah luar pagar rumah kami ada kawasan paya.

Sepanjang tempoh 6 bulan kami sewa rumah tu macam2 perkara pelik kami lalui. Tapi yang lagi pelik, tak pernah sekali pon kejadian pelik tu terjadi mase kami berempat ada bersame dalam rumah tu. Maksudnya bila satu mase tu cume ada salah seorang je dari kami yang ada dalam rumah tu, masa tu lah ada gangguan. Owner rumah cume pernah bagi tahu yang rumah tu pernah kene pecah masuk tapi takde barang hilang. Kejadian tu pulak terjadi 2 hari sebelom kami pindah masuk. Jadi kami ambik langkah untuk gilir2 jaga rumah tu mase hujung minggu. Seorang kene tinggal jaga rumah dan biasanya aku lah yang kene getah sebab aku jarang balik sebab jauh (pantai timur).

Kali pertama aku kene ganggu mase tu turn aku jaga rumah hari minggu. Aku kat bilik tengah study sambil2 layan euro(bola sepak) kat astro. Tetibe aku dengar bunyi tingkap macam kene kopak kat bilik sebelah.. Kuat bunyinye mcm dah pecah tingkap tu.. Tapi bile aku pergi check macam biasa, takde apa2. Macam klise kisah2 seram. Lagi larut malam makin galak mende tu menyakat. Aku bleh dengar dengan jelas macam ada orang berjalan keliling rumah macam nak cari tempat nak pecah masuk. Kadang2 macam ada orang berdehem kat pintu sliding utama. Sebabkan dah pernah ada pengalaman, malam tu aku cabut pergi rumah member aku yang lagi satu.. Astro, lampu, aircond semua aku biarkan mcm tu je. Rumah pun aku tak kunci. Kejadian malam tu aku x citer kt sape2.

Lepas kejadian tu, aku ade jgk cube korek2 citer dr housemate yang laen pasal pengalaman dieorg bile kene jaga rumah hari minggu. Dieorg cakap tak ada ape2. Tapi aku syak la kan, dieorang pon kene kaco jgk dan blah pergi rumah member laen. Kalo citer nanti kene cop penakot or macam buat alasan xnak jaga rumah. Tapi aku perasan la riak muke masing2 berubah bile aku tanye pasal tu. Sume macam nak tunjuk jiwa kental, x seaman la kalo goyang. Oh lupe nak bagitahu, kiteorang ni kelasi kapal.

Ada satu hari tu aku sampai rumah sewa dalam waktu magrib lepas cuti balik kampung hujung minggu. Sampai je kat rumah aku tengok pagar batu rumah sewa dah barai mcm kene langgar. Housemate aku yang jaga rumah minggu tu cakap ssbelom subuh tadi ada kerete yang dipandu sorang askar mude ni terbabas lagar pagar. Housemate aku citer mase die keluar check kerete yang terbabas tu tayar dah empat2 keatas. Tapi askar tu slumber je merangkak keluar dari kereta yang dah macaam total lost tu. Patah pon x berdarah pon x. Cume pening2 je sebab berguling2 dalam kereta. Bile ditanye kenapa bleh terbabas kat jalan lurus camtu die jawab die tengah laju sebab nak kejar punch card kat kem P. Dickson. Tibe2 je kat depan rumah sewe aku die macam xleh control kerete sebab macam ada angin lintang. Nampak kosong jetak ada jalan. Ingatkan kerete dah berenti, tahu2 dah tergolek langgar pagar.

Ok, kemuncak gangguan kat rumah tu terjadi kat aku sendiri. Malang betol nasib. Minggu tu final exam. Memang sorang2 mate macam panda sebab penat study xcukup tido. Satu hari 3 paper beb. Barai habis xnak fail punye pasal. Besoknye paper yang subjek agak ringan bagi aku. Housemate aku sume plan nak keluor makan dulu baru nak start study. Aku pulak pergi mengajar classmate yang rumah satu lagi. Dalam pukul 11 malam tu aku pon nak balik rumah. Aku agak housemate laen sume dah balik dinner dan start study. Hanset memang aku xbawak kalo tengah study sebab boleh buat aku hilang fokus nanti.
Dengan yakinnye aku pon balik. Dari jauh nampak rumah macam meriah, macam dah ada orang balik. Tapi kerete satu tak ada. Aku pikir mungkin ada yang dah balik sebab boleh nampak cahaye tv memancar terbayang dekat langsir.

Aku pun masuk parking kawasaki RR aku depan pintu grill, pasang lock semua. Dah siap bungkus baby kesayangan tu aku pon nak masuk rumah. Sebelom buka pintu tu aku perasan selipar member2 aku tak ada dekat luar. Cube pulas tombol pintu tapi lock. Damm!!. Aku pon lupe bawak kunci rumah. Panggil punye panggil tak ada yang menyahut. Aku pon round sekeliling rumah cube intai kot2 member aku study pakai earphone dan tak dengar aku panggil. Tapi hampeh, cume tv je on, orang tak ada. Nak balik rumah sewe satu lagi dah rase malas nk bukak lock motor. Bau paya sebelah rumah betol2 menambah masalah. Aku cube cungkil tingkap tepi ruang tamu untuk ambik kunci dekat kabinet tv tepi tingkap. Mase tengah usaha cungkil tingkap tu… ,bau xsenang dari paya makin menyengat..

Damm!!!!!!!!

Bunyi sesuatu macam melompat dari bumbung dan landing kat belakang aku!!
Aku punye terkejut sampai terpejam mate rapat2 tapi masih mengadap tingkap dan tangan masih xlepaskan daun tingkap tu. Aku dapat rase memang ada sesuatu kat belakang aku!
Aku xpasti berapa lame aku kaku dan pejam mate camtu. 2,3 minit jugak rasenye sebelom aku pelan2 buke mate dan cube teka la apa yang aku nampak kat cermin tingkap tu…… ALLAH!!

Pantulan warna putih mirip seseorang😭
Bukan mirip aku weiiii… Pantulan tu kat belakang pantulan aku macam ke kiri sikit lagi tinggi daripada aku. Camner aku boleh nampak makhluk ni! Seumur hidup aku tu kali pertame. Tapi aku xtahu ape mende tu. Spesis bungkus ke spesis terbang mengilai.. Dan buat kali keduanye aku kaku.. Xtahu buat berapa lama.. Tapi kali ni memang lebih dari 2,3 minit.. Setengah jam mungkin.. Makin lame bende kat belakang aku makin rendah, macam hampir sama tinggi aku. Bulu roma pon dah makin meremang, baru la aku ada kesedaran nak baca ayat2 suci, kumpul keberanian, toleh kanan sikit, mende tu respon jadi tinggi balik kat belakang aku dan ghaib!

Damm!!

Sekali lagi bunyi atap betol2 atas kepala aku macam dipijak sesuatu. Aku dah xnampak apa2 pantulan kat belakang aku, aku pon jalan laju2 ke depan rumah, nak lari tapi lutut macam rase longgar. Kat atas atap bunyi berderap2 macam mende tu ikut aku dari atas atap ke depan. Aku xsanggup nak toleh ke atas jalan terus sambil ekor mate aku tangkap kelibat sesuatu lompat dari atas rumah ke garaj kerete, dan macam monyet pon ad aku tengok cari die gerak ke pokok berhampiran paya. Bergegar2 pokok tu. Aku dah selamat berada kat tengah2 jalan raya lepas lalu celah pagar roboh.

Untuk hampir sejam aku perhatikan je pokok tu dari jalan raya..kadang bergegar..kalo la aku ada keberanian nak pergi bukak balik lock moto dan belah dari situ… bile la housemate aku nak balik ni… 😭 Xlame lepas tu aku di hon. Housemate aku dah sampai. Dieorang pelik tengok aku duduk cangkung tepi jalan raya. Aku masuk dalam kerete dan citer kat dieorang apa yang jadi. Bongok punye member mase aku citer apa yang jadi yang driver tu boleh drive kereta masuk garaj..tengah dieorang macam cube nak brain citer aku, bam!! Bunyi atap macam ada orang terjun dan lari2 atas atap garaj.

Sebabkan dah ramai aku jd berani sikit ajak dieorang keluar dari kerete masuk rumah. Malam tu aku terus masuk tido xsambung study. Pagi esoknye member aku bagithu dieorang terbau macam air lumpur dan dengar pintu tingkap yang aku cube cungkil tu macam ada bende nak cungkil. Bile dieorang macam curi2 intai dari bilik nampak macam ada bayang tinggi kat luar tingkap. Sekilas.

Kiteorang bertahan sampai 3 hari lagi kat rumah tu lepas kejadian malam tu sebelom pindah ke homestay harian.
Tu pon lepas siasat dengan budak2 institut pasal rumah sewe tu memang famous dengan citer2 xbest dari penyewe2 sebelom ni. Dalam 2mggu lepas final kiteorang balik ke institut dan dapat stay kat hostel dalam institut untuk buat short2 course. Bile kami keluar makan kat luar aku tengok rumah tu dah ada penyewa baru. Dengar cerita budak institut jugak dengan family skali die bawak. Doa yang baik2 jela dalam hati kat dieorang😅

Kisah kat atas ni memang pengalaman sebenar kali pertama aku bleh lihat jelas penampakkan. Kali ni Allah izinkan aku untuk lihat satu lagi ciptaannya. Tapi aku sedar aku ni mase exam week agak lalai dengan solat. tak ada  alasan selagi sihat tubuh badan.

Wallahualam.

Mr. One

hantar kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

Mr. One
FOLLOW FB KAMI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.