Happy Birthday To You

Assalamualaikum untuk readers yang dikasihi. Hahaha. Thanks admin kalau sudi post cerita aku ni. Nama aku Peony Si Hitam Celik. sebenarnya cerita yg aku nak kisahkan ni pon. agak confused dgn tajuk yg aku nk pilih ni.. xtw nk pilih tajuk mana satu. sebb semua peristiwa yg berlaku dalam hidup aku ni secara serentak dan tiba2. lebih mudah kata satu hari satu malam. haha. kalau ade bahasa tunggang langgang mohon maaf na. aku bukan budk bijak mane pun. SPM bahasa melayu cukup2 makan je. Harap korang terhibur ye.

Kejadian ni berlaku ketika aku berumur 11 tahun. aku dan keluarga decide nk balek kampung memandangkan ramai sanak saudara yang berada di kampung masa itu. Lebih2 lg cuti semusim akhir persekolhan. so kitaorg balek kampung belah mak sebab Ayah Chu adik bongsu mak aku ni nk kahwin. mmg kne sambut la hari pernikahan Ayah Chu + manje bapa sedara aku ni. kalau x dtg pulk merajuk setahun nnti dgn mak aku.. haha sorry Ayah Chu .huhu

lepas abis majlis perkahwin bapa sedara aku. aku ngn sepupu sepapat semua dok main2 kt depan rumah arwah opah. so bertambah kecoh la suara budk2 main kt kawasan rumah. lgpun kampung aku ni depan tu mmg ade bnyk sawah padi. syok la jgk.. sebab hari2 kitaorg main bendang. haha

ini baru mukadimah je aku cerita ni. xsampai pon bab seramnya. just cume nk bgtw kampung aku ni mcm mne.. huhu. lepas selesai je majlis dan main tu. akhirnye malam pon dh mau tunjukkan diri. kejadian yg berlaku kt aku ni pada waktu malam. sepupu aku ni rata2 bnyk yg dh tido. yang x tidur lg tu pakcik2 yg dok gosip kt luar rumah waktu malam sambil isap rokok+minum kopi.. haha kenyataan.

10.30 malam aku dpt mesej dari arwah Akam (bekas kekasih). ingt aku x bercinta ke waktu kt sekolah rendah. hahaha . ramai je budk buat ni. oklah mesej punye mesej ngn buah hati kn. masa tu pulak perut rasa sakit tetiba.. aku agak sebb perkena kambing minyk bnyk sngt. haha.. adihhh paling xsuke bile nk buang air besar kt tandas waktu malam. dh la tandas kt luar rumah. adevberlubang pulk tandas tu. comfirm mmg bole org luar ngendap kalo ade yg tengh buang hajat. so aku kerling sepupu aku kt sebelah. minah ni tido mati pulk die. aku baru nk soh die teman aku p jamban luar rumah. bole pulk minah ni tido mati + berdengkur.

aku decide la nk p sendiri xtahan sngt. memulas sngt perut ni. sempat aku bg mesej kt arwah Akam nk p berak sat. lepas je aku hantar mesej kt Akam terus aku bergegas nk turun bawah. nk turun bawah tu pulk paling la aku nympah bebenornye.. dah la bunyi tangga rumah arwah opah aku ni kuat bunyi nye. tangga kayu katakan. takut menggnggu org nk tidur. so perlahan2 kaki aku turun anak tangga.

kriukk.. kriukk.. kriukk!

tiga langkah aku turun. aku berhenti sekejp tetiba kt anak tangga kayu. sebb aku seakan dengar bunyi lagu kt corong radio. aku pelik la sape pulak pasang radio tengh2 malam buta ni. ramai yg dh tidur. aku tengk jam antik kt dinding rumah. baru pukul 11.20 malam. bila terlalu bnyk mengelamun aku ambek keputusan nk p tengk satu bilik ni yg ade radio.

kriuk.. kriukk..!

aku teruskan langkah turun anak tangga. perlahan kakiku. xnk gnggu org tido. dengar bunyi kayu tangga rumah pon aku dh seram. seseram hati aku ni huh.. huhu

We wish you a Merry Christmas;
We wish you a Merry Christmas;
We wish you a Merry Christmas and a Happy New Year.

makin dekt aku hampiri satu bilik ni. jantung aku dh berdebar+marathon. rasa terketar2 tangan aku nk buka tombol pintu. Buka je pintu bilik. gelap dan sepi je aku perhatikan. xde pulak bunyi lagu christmas td. mne tersesat lagu tu entah la. rasanye dh 2 hari berlalu hari Christmas. lgpun bilik tu mmg tempt arwah opah aku dok jahit baju sambil dgr radio. malam tu aku rasa dingin semacm. xtw la mcm mne nk explain. aku agak mmg mainan perasaan aku kot.

lepas je aku tutup pintu bilik jahit , terus aku langkh laju keluar rumah.. nk smbung hajat aku yg terbantut td. keluar dari rumah. aku pandang sekililing luar halamn rumah.. haihh gelap nk mampos.. sejuk aku rasa. cuma ade cahaya samar2 kt pintu tandas. sebb dh tak tahan sngt. aku terus masuk ke dalam tandas. lama jgk la aku melepas. bau kambing habis tandas tu. semerbak jdnye hahaha

baru beberape minit je nk terang, aku dengar bunyi org nyanyi lagu kt luar tandas. mangkorr. nk berak pon xsenang hati aku. lagu tu mcm aku kenal je. so aku pasang la telinga nk dengar dgn teliti lagu yg dinyanyikan tu..

“Jan-jan jala
Jala itik jala ayam
Berapa lubang kancil?
Seratus lima puluh
Singgah Cik Dayang singgah
Makan sireh mulut merah”

tersentak aku kt dlm tandas dengar lagu tu. baru petang tadi aku dengn sepupu main bertemakn lagu tu. bole pulak die buat test vocal tengh malam2 buta ni. nasib baik sedap. jngn dok mengendap aku sudh la. bulu roma aku dh naik abis. siape xcuak kan. aku cuci ala kadar je. tandas kmpung aku ni buknnye jenis pakai pait getah. semuanye pakai cebuk je. stress gile aku dibuatnye. mmg xde mase cuci betul2. sebb nk masuk rumah cept2. haha

habis je cuci aku cept2 keluar dari tandas. baru setapak keluar dari tandas aku bau sesuatu. bau die wangi sngt kot. mesti korang curious sngt nk tw bau ape kn. mestilah bau kentut kambing aku. hahaha. okey2 gurau saje. baru setapak aku keluar tetiba angin kuat menerpa kt muke aku ni. aku dh xpikir ape dah. yang aku pikir nak masuk tidur cept2.

Masuk je dlm rumah bunyi jam antik kt rumah arwah opah aku berbunyi.

ding dong ding dong ding dong!

siape yg ade jam antik lama2 tw la bunyi nye. ni lagi satu aku xsuke tengh2 malam bile dgr bunyi jam dinding ni. dah la aku tengh takut. boleh gugur jantung dibuatnye. jam ni berbunyi pulak. aku tlihat jam dh masuk pukul 12 malam. lama jugk aku meneran. hahaha.

aku lajukan lngkh naik anak tangga. aku dh xpikir gnggu org tido ke x. yang pasti aku nk katil. kriuk kriuk bunyi tangga rumah arwah opah aku ni. Cepat2 aku masuk dalam bilik. otak aku bukn nk kt katil. badan je ke katil tpi otak ke handset. haha ape lg nk mesej dgn buah hati la. bukak je fon aku dpt inbox mesej dari arwah Akam. senyum sampai telinga aku sebb die ingt hari jadi aku. aku pon kurang ingt hari lahir aku sendiri. hahaha

“Happy Birthday To You”

baru nk balas mesej Akam. aku semacam dengr sayup2 suara org nyanyi lagu “Happy birthday to you” siap sebut nme aku lagi. memmg cuak aku. dh la aku dengar bunyi langkh org berjalan2 kt luar bilik. rumah ni dh la lantai jenis kayu. rumah kampung katakan. berpeluh badan aku ni. terus aku call Akam aku nk masuk tidur. badan dh xsedp sngt rasanye. lepas je habis call aku terus bertepek kt sepupu aku. takut sangt punye pasal. haha. esok tu dgr la suara memekak sepupu aku. katanye bau busuk mne dtg ni. Bukan i ye.. jngn salah faham.. haha. terlalu bnyk taik cicak kt kampung aku ni. tu yg berbau mcm ni hampres tu hahaha

itu saje cerita aku yg xberape seram sngt ni. aku syak bende ni mmg jenis suke menyanyi. xkisah la awok nk nyanyi ke x. yang penting jngn tunjukkn muke sudh la. xtahan den nk menengoknya. haha.

ape2 pon aku skunk ni dalam proses ke jinjang pelamin pula. Untuk readers tolong doakan aku dpt jd isteri yg baik dunia akhirat. huhu. Kalo ade kesempatan untuk aku cerita tentang arwah Akam bekas kekasih aku ni. insyaallah akan aku story di laman ini di lain hari nnti. tapi itulah aku perlukn satu kekuatan untuk buka kisah hidup kami semula. Sejarah biar saje ditelan waktu. tpi masih tettp dalam kenangn.

Selamat tahun baru
Selamat pengantin baru

Dari Peony Si Hitam Cilik

12 comments

  1. Apa yang lawaknya…asik gelak je. Pening nak membacanya dik oii..
    Penggunaan ayat pon kasar…lenkali cer tulis buang air besar…beradab sikit.
    Apa pon good try.

    1. Memangler arwah akam tu lelaki…
      Xyah mati, idop2 pon mmg die lelaki, hehehehee…
      Kepada penulis…
      Sila sangat sangat share kisah arwah plak tau…
      Curious sgt dh ni…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *