Categories: Kisah Seram

Hunting

Assalamualaikum.,hi pembaca semua dan terima kasih kepada Fiksyen Shasha kerana sudi untuk aku berkongsikan pengalaman aku yang seterusnya dimana sebelum ini aku pernah ada kongsikan pengalaman aku dengan gangguan misteri sebelum ni. Apa-apa pun aku Mat, kali ini aku nak berkongsikan pengalaman aku yang tak pasti nak kata seram atau tak yang penting seram bila kita sendiri yang laluinya. Baik aku nak mulakan cerita yang pertama kejadian ini ada dua situasi ketika aku zaman “study” dan juga ketika aku habis “study” waktu itu aku sudah pun bekerja. InshaAllah mana yang sempat aku kongsikan, aku cerita.

Okay nak dijadikan cerita aku ini bukan seorang yang taksub atau “addict” dengan benda-benda ghaib tapi aku dikelilingi dengan kawan-kawan atau orang-orang yang suka buat aktiviti “paranormal” ini. Jadinya kisah dia sewaktu aku “study” diploma dahulu ketika aku menyewa sebuah rumah banglo yang boleh memuatkan 12 orang “student” macam aku, kiranya kitaorang dalam itu ada 12 orang yang menyewa. Kejadian ini terjadi bila aku dengan ada “student” budak rumah lain kitaorang ada “planning” nak “hunting” dekat tempat-tempat terbiar tak kisah rumah kosong, hutan atau tempat-tempat usang yang dah tak berpenghuni. Awalnya aku dan “Housemate” aku ada dalam 4 orang tapi tiba-tiba lagi seorang ni tak jadi nak “follow” kira tak apa lah malas nak fikir bukan-bukan dan budak “housemate” rumah lain dalam 5 orang jadi kesemua yang pergi 8 orang dengan dua buah biji kereta ‘myvi’ dan ‘satria Neo’ dan selepas dah berbincang, siap-siap kan barang yang perlu dibawa kitaorang ini semua pun terus bergerak ke destinasi yang nak dituju.

Perjalanan antara rumah sewa aku dengan tempat yang nak dituju boleh dikira ambil dalam masa 30 minit macam itu, jadi bila perjalanan sudah pun semakin nak hampir dengan tempat kitaorang nak pergi ini, nampak lah dari jauh terlihat tempat orang bermain golf dan disebalik hujung pemandangan nampak hutan pokok-pokok yang banyak dan disebalik pokok itu boleh nampak sedikit banglo putih yang dah terbiar usang. Aku dengan “member”2 aku ini semua pun mula dah rasa “excited” jadi nak pergi kedalam rumah banglo itu kitaorang perlu redah kawasan hutan sikit macam “adventure” cerita-cerita orang putih masuk hutan dengan kereta ‘jeep’ memang rabak sikit la kereta kawan aku yang sorang ini nak tak nak kena teruskan ‘so’ masuk lah kitaorang kedalam hutan itu dan kedalam sikit baru nampak jalan nak masuk ke rumah banglo itu. Jam menunjukkan masa kitaorang sampai sudah pun pukul 12.45 a.m. jadi kitaorang ‘standby’ kan barang-barang camera untuk buat video dan ambil gambar aktiviti ‘paranormal’ kitaorang, tiba-tiba aku perasan kawan aku yang sorang ini muka lain macam bila pandang kedalam rumah itu. Aku dan kawan-kawan yang lain tahu kawan aku yang sorang ini dia ada “Sixthsense” jadi kitaorang dah beri tahu awal-awal apa-apa pun jadi mulut jangan celupar jangan ‘beria’ sangat kita ‘rilek’2 jangan nak ‘haruk’ apa-apa pun biar selepas aktiviti baru boleh kongsikan apa yang terjadi.

Bermulalah aktitviti kitaorang dengan berbahagi 4 orang diluar dan ‘berpecah’ dan didalam 4 orang dan ‘berpecah’ bak kata orang putih “separate” sebab nak merakam setiap sudut di rumah banglo itu. Kejadian pertama ketika aku merakam aku perasan ada sesuatu yang tak kena kitaorang tahu ada kehadiran ‘entiti’ lain bersama dengan kitaorang. Kawan aku ini yang ada ‘sixthsense’ ini dia tiba-tiba tarik baju aku supaya jangan terus melangkah ke tepi bucu sudut rumah itu. Aku pelik dan pandang dia, pastu dia hanya geleng kan kepala sahaja. Sewaktu menjalankan aktiviti memang ada benda aneh jadi seperti bunyi sesuatu berdengus garau, selepas itu bunyi tapak kaki berlari, bunyi macam haiwan mencakar dekat dinding tapi kitaorang ‘just’ teruskan sampai ada antara kitaorang ini cakap cukup setakat ini sahaja sebab dia sudah rasa tidak sedap hati. Sewaktu kitaorang nak “packing” barang-barang nak keluar dari rumah banglo itu aku perasan lagi kawan aku yang ‘sixthsense’ ini dia pandang kedalam rumah itu dan terus toleh muka dia kebawah dia macam takutkan sesuatu, aku dah faham dan bakar rokok ‘just’ buat tak heran jadi kitaorang pun terus berangkat dari tempat itu.

Ketika nak balik ini pula dalam perjalanan nak keluar ikot jalan yang sama tapi tiba-tiba ada dahan pokok jatuk “block” laluan kitaorang, agak pelik tapi aku dengan kawan aku tak fikir panjang terus angkat alihkan ke tepi jalan dan selepas itu dah keluar dari jalan hutan itu ada pula anjing-anjing menyalak dekat kereta kitaorang sedangkan kitaorang perasan ada motor lalu sebelum kitaorang anjing itu buat tak endah sampai dekat kereta kitaorang anjing ini menyalak macam nampakkan ‘sesuatu’ ikot kitaorang pulang.
Setelah keluar dari tempat itu kitaorang terus berhenti ‘lepak’ dekat kedai mamak dan ‘order’ makanan dan minum setelah selesai ‘mengisi perut’ baru kitaorang mula buka topik dan ambil camera untuk lihat kelibat ‘entiti’ sekiranya ada yang terakam. Dalam sibuk ‘dok godek’ camera baru kawan aku yang “sixthsense” ini buka mulut dan ceritakan situasi sebenar yang dia lihat berbanding kami yang tak mampu lihat dengan mata kasar. Pertama awal lagi sebelum tiba dekat rumah itu dia dah nampak ada kelibat ‘sesuatu’ mencangkung memerhatikan kehadiran kitaorang seolah dia menyambut kedatangan kitaorang. Kedua sebelum nak masuk kerumah kawan aku ini ada nampak dekat tingkap atas rumah itu ada rambut terjurai panjang dari atas kusut masai seolah menantikan kitaorang untuk masuk kedalam rumah dan seterusnya ketika dalam rumah di bucu hujung dinding yang aku cuba nak berdiri dan tiba-tiba kawan aku tarik baju aku rupanya ada satu lembaga hitam besar mata merah berdiri tegak seperti yang digambarkan kawan aku ini.

Sebenarnya banyak yang terlihat tapi di endahkan kawan aku ini sebab selagi diantara kitaorang tiada yang berani cuba untuk mencabar ‘benda alah’ ini dia tak akan ganggu kita hanya sekadar menyakat.,nama pun masing-masing yang nak cari nahas jadi beranilah tanggung sendirikan. Selepas sewaktu nak keluar dari rumah itu pula ketika tengah “packing’ itu kawan aku nampak lembaga berkain putih berambut panjang cecah lantai terapung sambil menghampiri kitaorang seolah mahu ikut kitaorang pulang, mungkin sepanjang perjalanan kitaorang nak ke kedai mamak. Mula-mula macam 50/50 juga nak percaya tapi dalam membelek gambar dan video di camera itu salah seorang kawan aku ini tegur sebab apa yang diceritakan dekat kawan aku tadi memang benar ada ‘entiti’ dekat tingkap itu ‘then’ semua macam ‘blurr’ sekejap dan buat ‘rilek’ bakar rokok dan tenang. Apa-apa pun alhamdulillah semuanya berjalan lancar kerana diantara kitaorang tahu pantang dan larang ketika nak membuat aktiviti ‘gila’ ini jadi itu sebab kitaorang tak akan terus pulang ke rumah kita “chill” lepak minum baca ayat apa yang patut seterusnya bila smpai dirumah ambil wudhu sebelum tidur.

Apa-apa pun setakat ini sahaja aku kongsikan dahulu inshaAllah kalau cerita ini menarik akan aku sambungkan pengalaman “hunting” ketika aku habis ‘study’ waktu aku sedang bekerja pula. Sebenar nak diikutkan pengalaman “hunting” masa ‘study’ ada banyak lagi macam mana aku buat aktiviti ‘paranormal’ dekat Villa Nabila,Highland Tower dan banyak tempat lagi tapi aku ringkaskan yang mana betul-betul seram dan berlaku kejadian aneh. Bagaimanapun pengalaman yang nak dikongsi seterusnya lagi “keras” sebab kitaorang dah ‘start gila’ nak main seru dan sampai ada ‘member’ antara kitaorang kena rasuk hee . Apa-apa pun terima kasih banyak-banyak kepada pembaca kerana sudi ambil masa untuk membaca dan juga kepada Fiksyen Shasha yang memberi peluang ketengahkan pengalaman misteri aku. Walau apa-apa pun jangan terlalu taksub dan leka sampai kita lupa siapa yang harus kita perlu ditakutkan. Semua yang berlaku adalah dengan kehendakNya. Assalamualaikum..-Mat666

Mat 666
Kongsi kisah anda: fiksyenshasha.com/submit
Editorial Department

View Comments

  • citer engko ni mcm citer biase.jer. Takde point yg boleg mbuat buluh butuh aku tegak n meremang.. apa2 pun, aku buat relek jer n bakar rokok aku.. itu je

  • citer engko ni mcm citer biase jer. Takde point yg boleh mbuat buluh butuh aku tegak n meremang.. apa2 pun, aku buat relek jer n bakar rokok aku.. itu je

  • apa motif nak buat paranormal activity ni sebenarnya? sebab biasanya org yang buat aktiviti ni mesti melalak kalau ada terjumpa apa2. tak fahamla dgn orng2 mcm ni. suka je nak cari pasal

    • okay 1st jgn pndang sudut negative,ilmu ni luas bnyk bnda ko boleh belajar..baik di institusi atau pun di jalanan..yeah memang krja gila dan cari nahas,tpi aku tak minta tuk buat smua ni..mcm aku ckp aku dikelilingi dgn kawan2 mcm ni so aku just follow but at the same time aku tanam dalam niat mcm mna aku nk lawan ketakutan aku dgn alam ghaib ni,n mcm mana life bdk2 "mat pet" kat luar yg suka duduk dlm bngunan2 kosong..selain tu prgi tmpat2 sunyi n just ko nikmati suasa alam utk seketika cntoh msuk dlm hutan dats y aku kata berani tak berani jer ko nk explore dunia ni..yg jadi tak betul bila kau prgi tempat2 mcm tu dan pasang niat2 buruk lain acah2 berani n nk cari pasal memang la mendapat..bnda simple selagi kau tak kacau dia,dia tak kacau kau..n yg pnting ni life masing2 kau yg tuliskan cerita kehidupan kau..hdup cuma sekali so jgn sia2 kan mncari pengalaman..btw thnks for the feedback :)

        • hahah thnks! ini just pndangan aku..yela prinsip hidup msing2 kan.,kat atas dunia ni smua dah trtulis dan ada background story yg trsendiri dan unik,so kita hnya brkongsikan apa yg kita tahu but tak smua bnda boleh share rite..thnk u!

  • Mat, karangan dah ok, tapi ayat tu kalau boleh jgn panjang sgt. Buat ayat pendek tp bnyak better dari berjela2. Macam ayat start ngn "aku dengan member2 aku ini..." kt perenggan ketiga, 69 perkataan baru jumpa tanda noktah. Tgh baca boleh loss, 2 kali ulang baru faham. Hehe

    • hahah yeah mybe btul jgak tu..aku pon baru nk jadi wirter katanya ,anyway thnks bgi feedback! akn dprbaiki kn lagi :)

    • HAHAHA....YE LA. SAYA INGAT SAYA SORANG JE DOK ULANG BACA AYAT....
      TAPI, CERITANYA AGAK BAIK. TERIMA KASIH KONGSI PENGALAMAN. NANTI SAMBUNG YA CIK MAT666.

  • percubaan yg bagus.. tp dh mcm karangan bm.. santai2 je..perkataan yg bkn bm x perlu la nk di "..." semuanya... masa baca tu terasa mcm cikgu tgh check karangan student ni...

    • hahah ha'ah ek btul jgak,sbb mula nk write just igt nk jaga tatabahasa but jadi org keliru pulak sorry dgn kekurangan,akn dprbaikikan utk yg setrusnya..thnk u kerana sudi membca :)

    • AK mende tu? X tu apa?? dah tu kau baca pahal,benda tak berbayar kau rugi kan masa kau sendiri semak siak kau hahahah lawak doh kau kah!

        • hahah xde point ke bro main mak2,kan aku da kata ko ni bdk2..belum kena kutip pndai la ckp..igt bro hdup ni jgn selesa sgt nk tunjuk langsi, kt luar rmai yg memerhati..better ko cari kawan dari lawan,tayah nk beria la kau kat sini..pebende la budak terencat cam kau ni

  • Penceritaan ok... Santai2 je... Yg pnting penceritaan tu adata tp mcm isi.. Jan bercerita mcm merapu x tntu psal... Kpdap... Smbung lg... N kpda pengomen yg x berapa nk cerdik sgt tu...
    Bisai2 tah kan mengomen atu lai.... Meliat gmbr profil mu atu sdah th tsu ko ani kanak2 bh msih....
    Jan tah psal ulah mu... Bangsa mu atu yg d pijak2 org... Di remeh2 kn urang...
    Bisai2 tah... N 1 lg muha mu sdah tah ku liat atu arh... Jan smpai ulah mu anik mkan dri mu d luar krang....
    Aku ni bkn lh org brunei... Tp sbb bf aku org brunei n aku hormat cra msyarakat sni mcm mna... N smua org thu brunei tmpt yg ajaran agama nya boleh d katakn smpurna... Dgn hukum hudud nya... Jd bisai2 th... If kn msu bc smthing page kn bt b**** ko naik... Cri tah pagw lain... Jan ln m'cemarkn page yg nda kna mngena dgn ingin ko...
    K bye asalam

    • trima kasih kerana memahami and thnks kerana bgi feedback yg beradab.,kita ni kena hormat org bila nk bertutur tpi maaf la aku ni jenis 'reflect' pada apa yg org cmment kalau cara kau nk biadap kasar no prob aku bgi lagi padu kurang hajar but kau cmment nk tegur tpi berakal dan beradab aku respect kau 100% n akan aku bgi feedback yg positive dan trima kritikan kau dgn terbuka..sbb aku tahu beza org yg nk mnegur smbil membimbing dgn org yg ambil kesempatan maki dan hina org ni,sorry la kay..aku hnya ingin brkongsi penglaman aku takde niat lain,tpi ada pulak yg bgi feedback dgn cara yg tak betul..boleh kot slowtalk baik2..ppe pon aku minta maaf dgn kekurangan yg ada,dunia ni tiada apa yg lengkap

      • Yela kn.. If nk cmment mrapu pn mcm si polan tu. Agak2 la kn... Ni page seram... Cmment bnda yg ada kena m'gena dgn p'ceritaan... Lbh baik jd silent reader kn dri cmment bnda yg blh bt org rsa mnympah kn... Is ok...
        Aku jnis yg open... Tp aku x mnat dgn mmat senggal tu... Bkn sni je yg dia cmment mrapu mcm tu... Smua crita... Maybe kurng kasih syg kot... If xda bkn nk cmment x pyh cmmet dh... Snyap dh...
        Asalam...

        • yess u got my point thnks! tak tahu la sejak bila page ni ada budak2 nk up tunjuk 'player' smua bnda kau nk lucah beragak la weyh..sini tempat org nk kongsi benda2 mistik n seram..setakat nk bgi feedback kritik yg boleh kita ambil positive.,takde msalah..tpi kalau setakat nk mnyemak tunjuk kau punya gempak dgn ayat sangap kau tu duh mcm budak baru lepas tgk 'porn' la haruk doh hahah..aku setuju dgn kau yg open minded but not dirty mind,mentality mesti maju rite!

          • Yela budak bru nk knl dnia mayb....
            Snggap sgt tu yg x knl dh page seram dgn porn.... Yela nk m'gomen pn bia b'tmptkan... Ada kna dgn p'critaan... Ni tah.. Sje nk mnyemakn cmment...

        • Aku xda mslah dgn p'ceritaan ko...
          Bg aku ok je... Xda merapu x tntu psal... Mayb aku byk typo tme 1st cmment tu maybe bt ko x fhm or slh fhm... Haha... Sbb aku pkai goggle keypad jd byk typo...
          N cmment yg aku tgur tu yg cmment xda kna m'gena dgn page ni tu bkn untk ko tp untk si polan yg x brpa cerdik tu... Bdway trus kn b'kobgsi pgalaman ko.. Asalam

          • hahah sokay sebab aku pham penceritaan aku agk kurang so takpe kalau ada yg kritik n bgi feedback dgn cara yg betul boleh jer aku terima,anyway mcm aku ckp ada certain2 yang cmment mcm bdk dduk dlm gua negara nak maju tapi atitude still zaman batu..peace :)

    • thnk u! yeah aku faham kalau cara penulisan tak brape kualiti aku just kongsikan pengalaman..but yeah mcm si polan yg cmment tah pebenda nk cari publisiti kelakar aku tgk,xde point nk kondem mende lahai..anyway thnks! inshaAllah dgn izin Allah pnjang umur akn dikongsikan lagi :)

  • Best crita awak..klu ada,hrp bleh up lagi..
    p/s:to admin fiksyen shahsha..hrp dpt
    tapis komen2 yg x ada adab ni..
    Memalukan sngat..trima ksih bnyak2

    • thnks! hee inshaAllah awak kalau pnjang umur ada rezki akan saya kongsikan lagi dan perbaiki gaya penceritaan saya :)..pasal tu yeah agree sngt2 sbb kita kat sini nak happy2 brkawan kongsi kisah seram bukan nak cari pasal tak tentu arah and buka topik2 yg luar dari 'landasan' hope sgt2 ada penapisan utk budak2 yg tak tahu la nak ckp cmne lagi hahaha..paham2 la kan,btw thnks again! ;)

    • awh thnks! panda comel --<@ hee inshaAllah saya akn kongsikan sekiranya saya umur masih pnjang..thnk u so much!

    • hee thnks bUlan! baik inshaAllah ada rezki saya kongsikan lagi and perbetulkan semula cara penceritaan saya..anyway thnk u ;)

  • Wah...dh byk pengalaman jd paranormal nii...nanti cerita lagi...btw berani nyaa lah korg2 ni

    • hahah no still mencari ilmu dan pengalaman lagi hee.,arite thnk u so much! inshaAllah kay..hahah nk kata brani tu pon tak jgak but yeah apa2 yg perlu kita tkut Allah swt hee :) thnk u!

  • Byk sgt ko ltk koma2, smpi naik juling bijik mata acik nk baca.
    Nnti kurang2 kan lah sket koma2 ko tu ye nak mat, takut nnti x smpt nk ngabihkan cite ko,acik lak yg koma. Btw good try. kipidap mat.

    • bhahah! maaf sgt2 cik temah,ya saya faham pnulisan saya bnyk cacat cela hahah inshaAllah kay nnt saya akn perbaiki kn untuk next story kay ;) thnk you!

Share
Published by
Editorial Department

Recent Posts

Kepala Berguling!

Terima kasih kepada team FS dan jemaah pembaca FS. Kali ini aku nak kongsikan cerita pengalaman salah seorang sahabat aku.....…

2 hours ago

BAWAK BALIK KAWAN

Terima kasih kepada admin sebab publish cerita ni. Cerita ni bukanlah cerita yang terlalu menyeramkan tetapi lebih kepada untuk berkongsi…

12 hours ago

Bayang Hitam Misteri

Assalamualaikum semua. Aku nak kongsikan pengalaman aku sendiri yang bagi aku seram juga bila diingat semula.. Aku perempuan & berumur…

17 hours ago

HANTU JERANGKUNG

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Nama saya Ariana(bukan nama sebenar) dan berumur dalam lingkungan 20-an. Peristiwa ini telah hampir setahun berlalu.…

1 day ago

Silat Pusaka Batin

Assalamualaikum pembaca FS.Aku dikenal sebagai Nia. Seni silat di dalam masyarakat melayu sangat tidak asing lagi. Majoriti orang mlayu tulen…

2 days ago

BELAAN DATUK

Assalamualaikum buat semua pembaca tegar Fiksyen Shasha. Untuk pengetahuan semua ini merupakan penulisan aku yang pertama kali si FS. Tetapi…

2 days ago