Jack The Ripper

Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk peminat FS. Hai aku Asyura. Pada siapa yg prnh baca kisah aku ni. minta maaf na. Aku saja buat cerita dlm bntuk drama sebenarnya. Terlebih jiwang katakn.. hahaha.. biannnnn. untuk nama2 yg aku pilih dlm kisah ni biarla menjadi rahsia. kisah yg seterusnya. Mempersembahkan..

From hell.
Mr Lusk,
Sor
I send you half the Kidne I took from one woman and prasarved it for you tother piece I fried and ate it was very nise. I may send you the bloody knif that took it out if you only wate a whil longer

signed
Catch me when you can Mishter Lusk

“Jack The Ripper”

Kisah Jack The Ripper telah diabdikn dalam bnyk buku dan juga dalam dunia perfileman. Pemuda yg terkenal dgn sikap kejam dan tiada berperikemanusiaan membunuh ramai wanita tanpa belas kasihan. Kisahnya sangt popular dikalangan org2 ternamaan dan juga pasukan detective yg cuba untuk memecahkan misteri Jack The Ripper. Meski 2 abad lamanya, begitu sukar untuk merungkai siapa sebenar Jack The Ripper disebalik topeng yg menutupi wajahnya.

Mesti korang curious sngt kenapa aku masukkn jalan cerita aku ni dgn kisah Jack The Ripper. Adakah cerita yg aku nk sampaikan ni ada kene mengena dgn Kisah Jack The Ripper.? Ya, mungkin ada atau mungkin tidak. Yang pasti pembaca akan tahu di akhir labuhan tirai yang akan aku pecahkan nanti…

Tragedi pembunuhan Tania ni berlaku ketika ada seorg pemuda yang berdendam dengnnya. Kisah ni disampaikan oleh kawan aku punye kawan dia punye makcik ceritakan. So aku cuma kisahkn balek ape yg dah berlaku sepanjang akhir hayat hidup Tania ni. Pemuda yg telh mmbunuh Ruqaiyah ini aku gelarkannya Jack. Lebih mudah katakan. Sesuai dgn watak yg dia pegang. hahaha

Kejadian ni berlaku sewaktu krisis ekonomi negara kian diambang kemelesetan. Paling kritikal di malaysia. Tak silap aku mungkin dalam tahun 1985 mcm tu la. Bermula kisah ngeri dalam hidup Tania bile ada seseorg yg telah menghantar sesuatu untuk mmbunuhnya. Sampai merana dibuat anak org ni. Kata kawan aku ni, dah banyak tempat berubat stil lagi xbole nk hilang. Hingga la ada satu ketika ni, Tania ni nampak mayat tergantung di dalam biliknya. muka pucat xberdarah. Rambut panjang. mata tebeliak nk terkeluar. Apa lagi, menjerit perempuan tu panggil ibunya kt ruang tamu bawah.

Bila ibu ayah Tania ni tanya ustaz siapa yg snggup buat anak dia sampai mcm ni. Ustaz tu cume menggeleng sbb betul2 xdpt nk kesan ape yg dh berlaku kt Tania. Tania dah serupa mcm org xbetul. asyik pandang ke atas seperti nampk sesuatu. Matanya lebam sebb xcukup tidur. Mana xnya nk tidur. Asal tidur je mesti terasa diri mcm kne cekik dgn seseorg. Sampai xbole nk bernafas. terasa perut ditindih dari depan.

“Saya rasa ank awak ni ada org berdendam ni. Anak awk ni ada buat salah pada sesiapa ke?” tanya ustaz pada kedua ibu bapa Tania.

Ibu bapaTania cume menggeleng je sebb pada pandangn mata mereka Ruqaiyah ank yg baik. xkan ade org yg berdendam dgn anak daranya. Ustaz tu cuma mengangguk faham dan terus memberikan air yg sudh dibaca surah Ruqaiya. Sempat juga ustaz tu letak pendiding di rumah supaya makhluk tu xmasuk ke dlm rumah. Ustaz tu bg pesanan supaya jngn pernah tinggal solat atau rajinkn mengaji kt dlm rumah. Tapi sayangnya pendinding tu cume bertahan beberapa bulan je. Dan bende tu dtg semula ganggu hidup Tania.

Pernah sekali Tania bangun tengh malam sebab badan rasa panas. Turun je tangga bawah matanya tertancp pd satu susuk tubuh yg sedng mengesot ke arah dia. Tania ape lg pecut selajunya naik ke atas semula panggil ibu dan ayahnya yg berada kt dlm bilik. Diketuk2 kuat pintuk bilik ibu dan ayahnya.

Tok.! Tok.! “ibuuuu!”

begegar pintu bilik diketuknya Tania. Menangis dia dekt situ sambil panggil ibu dan ayahnya berulang kali. Tania sempat mengerling ke tangga rumah. membulat matanya melihat wanita berambut panjng hitam sampai kaki. dengan mata sebelah tiada. dan mata lagi satu terbeliak dipenuhi cacing. Lidahnya terjelir bewarna tompok hitam datg perlahan naik ke akhir atas tangga menghampiri Tania. Tangan makhluk itu terus menangkap dan memegang kuat kaki Tania. Dengn sekali tarik, makhluk tu terus mengesot Tania ke bawah tangga. Menjerit kuat Tania kesakitan dihntak ke tangga berulang kali. Ayah Tania yg mendngr suara jeritan anak perempuan dari luar bilik terus bergegas keluar. Terkejut bukn kepalang hatinya melihat anaknya sedang diheret sesuatu. Dia terus turun tangga ingin cuba tangkp tubuh anaknya. ditarik kuat tangan Ruqaiyah sambil diselangi bacaan surah suci Al quran. Selepas je baca surah Al qursi makhluk terus hilang. Dagu Tania dah penuh dgn darah sebab asyik berulang kali terhentak di atas tangga.

Pernah dibawa berubat sekali lg. tapi sayangnya, sama mcm dulu. Cume ubat tu dpt bertahan sekejap waktu je. Ada suatu hari tu, Tania mengerang kesakitan. Bende tu masuk dalam badan dia siap buat bentuk irama gimnastik. Yang mcm lipat badan kebelakang tu. aku xtw ape nmenya. Yang ni part aku paling xsuke. Bayangkn budk tu mne la reti nk buat gimrama. Badan buknnye lembut mne. Sekali dipaksa lipat kebelakang. Mau xsakit tulang dibuatnya. Bile dikuatkn surah suci Alquran makin rapat kaki tu ke tangan. Tania apa lagi menjerit la diselangi dgn tangisan kuat. Hampir 4 jam nk makan masa bg pulih keadaan. Boleh mati dibuatnya.

Tiba2 ayah Taniah ni dapt satu surat dari seseorg yg x dikenali. terselit dekt cermin kereta. Bila habis je ayah Tania ni baca mengucap panjng terus bibir tua tu.

“Kalau bende tu xdpt nk bunuh anak kau. aku akan guna dengn tangn aku sendiri. dan bawa darah anak kau pada kau”

By Jack

Bile dah dpt surat ugutan mcm ni siapa yg xtakut kn. Ayah Tania terpaksa biarkn anaknya berkurung dlm rumah. Risau punya pasal kalau jd ape2 yg bukn2. Lebih kepada langkah berjaga2. Tapi sekali lg sayangnya, kalau dh nmenya ajal buat Tania. lari kemana pun maut tu ttp akn menjemput. Penyakit yg dihadapi Tania sangt teruk. Kakinya membengkak keluar nanah. Siap muntah darah sekali. dah mcm2 cara buat tpi still jugk xboleh nk sembuh. dh berape bnyk duit keluar. dah la masa tu teruk dgn krisis kewangn Malaysia yg makin menjatuh. Dekat masa 3 bulan sakitnya Tania.

Pernah sekali ayahnya mendengar Tania mengingau di dalam bilik siap mulutnya xhabis sebut Ampun2 berulang kali. Bila dibuka pintu anaknya, terkejut ade makhluk mata merah dan berbadan kecil sedang mengcekik leher anaknya. Mengucap terus ayah Tania. Makhluk tu terus hilang dari pandngan bile melihat ayah Tania masuk dlm bilik.

Ada jugk desas desus jiran yg mengutuk belakng katanya anak Pak Rahmat ni buat bnde terkutuk di belakng keluarga. Mulut manusia katakn. kalau xberckp buruk tu mmg xsah. Hingga la sampai satu tahap Tania dah nazak sngt. Cuma nk tinggl hembuskn nafas terakhir je. Ayah Tania ni panggil semua jiran untuk buat bacaan tahlil. Baru pertengahan Ayat yassin suara Tania dah tersekat2. Macam menyebut nme seseorg.

“Ariel maafkan aku Riel. Ampuni aku. Aku salah Riel. Aku xpatt ckp mcm tu pd kau Riel. Aku.. Aku akan ikut kau Riel. Tunggu aku Riel.”

Suara Tania tersekt2. Macam bercakp dgn seseorg. Matanya terbeliak ke atas. Dengan sekali hembus Tania pergi buat selamanya. Menangis air mata org tua Tania. Tania cuma satu2 nya anak tunggal yg mereka ada. Siapa yg mahu membahagiakan mereka kalau bukan Tania. Akhirnya mereka terpaksa menerima bahawa setiap anugerah tuhan tu cuma pinjaman saje. Kita sebagai manusia harus bersyukur.

Beberapa hari tu Jack dtg ke rumah ibu bapa arwah Tania ni. Cerita ni berlaku bila Tania bg harapan palsu dekt adeknya Jack. Ada suatu hari tu Ariel ajak Tania bertunng. tapi ditolaknya Tania sebb Ariel ni dtg dari keluarga yg miskin. mne mmpu nk tanggung dia. Dia cuma bercinta dgn Ariel pon untuk berseronok je. xserius mne pon. Si adek Jack ni apa lg. Sedih la bila dihina mcm tu. Stress dgn sikap Tania. Mahu meroyan Ariel tu bile terkenngkn si Tania ni. Dengn ekonomi x mnntu. Akhirnya Ariel ambek jln mudh nk lupakan Tania. Dengan bunuh diri.

Jack apa lg berdendam dgn Tania. disebabbkn Tania adeknya Ariel ambek keputusan mati bunuh diri. Akhirnya Jack ditempatkn ke rumah sakit jiwa akibat menelan dos terlebih bnyk.

kata doktar yg merawat Jack ni. Jack terlalu tertekan dgn kepergian adeknya. xdpt nk terima kenyataan atas apa yg dh berlaku pd adeknya. Mereka berdua adek beradik dh lama xada mak ayah. Jadi sejak kecik mmg dh jadi anak yatim piatu. Itupun diasuh oleh rumah kebajikan anak yatim.

Pengajaran apa yg boleh diambil di sini. Jangan sesekali nk berkata buruk pd org. Even dalam Quran pon mencegah kita dlm berhasad dengki ataupun memburuk2 kn seseorg. Yang ni mmg dilaknat Allah. Aku belum cerita lg apa yg member aku dari luar ni kata pasal Malaysia. Perggggh bole bikin panas isu perkauman. kalau dpt member yg gile isu semasa dunia ataupun prnh melancong dn bekerja kt Malaysia. Huh masa tu rasa malu nk ngaku rakyat malaysia. Even aku rasa negara aku la tempt darah nye aku tumpah. Siapa yg xsyg negarakan. Aku bukn nk kata apalah la kn, aku ade sebb tersendiri knapa aku masukkn kisah aku dlm FS ni. Dan nnti korng akn tahu knape aku bangkitkn kisah ni. Sebb ape? kehidupan kita ni bermula dari akhlak yg mulia dan terus mmbentuk keperibadian tamadun manusia akn dtg. Kalau diberi peluang untk bercerita. aku akn kisahkn ttg 3 org roommate aq yg berbeza agama ni. Terutamanya senior aku yg pada pndngn aku sngt misteri ttg dia.

Al fathihah untuk orang2 dah pergi menghadap Ilahi. dari tangan Tuhan kamu dihidupkan dan dari tuhan juga lah kmu dikembalikn.

Loading...

11 comments

  1. Hahaha nasib aku tak baca, tgk semacam je tajuk dengan intro. Dan dan tu gak scroll kat komen. Fuhhh jimat masa mak ni nakkkk.

    1. ahaha,sama,aku tengok tajuk mengarut..baca 1st perenggan dah merepek..aku terus skip sampai bawah…penulis ni merepek apa ntah….lenkali dok dendiam la,takyah tulis

  2. Apsal kejap tania pastu kejap ruqaiyah ni…
    Fenin hakaaakkk…
    Pasni sebelum citer next story psl roomate tu sila terangkan psl tania@ruqaiyah tu tau…

  3. Apa hubungan Allahyarhamah Tania degan Ruqaiya tu Dik Non oih..?
    Split personality ke cemana?
    Pening2 aku baca ni hah.
    Acah-acah novel, part last baru nampak originality bahasa yg kau selesa. Better tulis mcm bahasa kau bercakap hari-hari for next entree ye.

  4. mana satu watak sebenar ? ruqayah atau tania?
    lagi satu, penulis cuba elakkan guna short form kalau nak buat cerita ala-ala cerpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *