Kawan Aku Psiko 3

#FazAhmad

Kawan Aku Psiko 3 : Pengakhiran

(PERINGATAN : ADALAH DIINGATKAN AGAR TIDAK SKIP SEGALA PART DI DALAM ENTRY INI UNTUK MEMUDAHKAN PEMAHAMAN ANDA DALAM KESELURUHAN JALAN CERITA INI.)

 

(EDIT: Setelah Lama Faz Tak Update Dan Mungkin Ada Antara Korang Yang Dah Lupa Ataupun Kepada Pembaca Baru Pengalaman Faz Ini Adalah Lebih Baik Korang Hadamkan Balik Part 1 Dan Part 2 Untuk Memahami Keseluruhan Jalan Cerita Sebelum Korang Teruskan Bacaan Part Terakhir Dari Faz Ni. Dan Juga Diminta Agar Tidak Skip Di Setiap Pembacaan Korang Untuk Tidak Membuatkan Korang Keliru Dan Tertanya Tanya. Bukan Apa Penat Faz Nak Reply Sorang Sorang Nanti Bila Ada Di Antara Korang Yang Akan Tanya Faz Soalan Yang Sama. Hei Relax Okay Faz Okay Je Korang Nak Tanya Faz Apa Apa Ke In Case Betul Korang Tak Faham Hehe.

Ramai Tertanya Tanya Dan Menunggu Kenapa Faz Ambil Masa Yang Lama Untuk Submit Part Terakhir Ini? Rata Rata Ada Yang Hanya Mengikuti Cerita Faz Ni Dekat Facebook Fiksyen Shasha Dan Bukan Di Website Fiksyen Shasha So Ada Antara Korang Yang Tertanya Tanya Kenapa Faz Lama Tak Update Cerita Terakhir Ini.

Untuk Makluman Semua Faz Ada Komen Dekat Entry Faz Yang Lepas (Kawan Aku Psiko 2) Di Website Fiksyen Shasha Yang Menyatakan Faz “Berehat” Sebentar Dari Dunia Fiksyen Shasha Dan Akan Kembali Bila Segalanya Sediakala Semua. Dan Untuk Sebab Itu Faz Ingin Jelaskan Di Sini Ada Perkara Yang Tak Diingini Telah Berlaku Pada Kami Semua Termasuk Faz,Mika, Adam Dan Juga Ex Housemate RASHID Yang Akan Faz Ceritakan Semuanya Nanti.

Disebabkan Perkara Yang Tak Diingini Berlaku Itulah Yang Membuatkan Faz Patah Kaki Kiri Dan Berehat Beberapa Bulan Disebabkan Kecederaan Ini. Dan Atas Hal Itu Juga Yang Membuatkan Faz Stress Dan Tak Boleh Fokus Untuk Menyambung Kembali Pengalaman Faz Ini. So Faz Cakap Cakap Awal Lah Ye, Ini Entry Memang Panjang Berjela Dari Yang Sebelum Ini Dan Korang Boleh Standby Keropok Ke Apa Sambil Membaca Pengalaman Dari Faz Ni Hahaha. Ingat Jangan Baca Waktu Bekerja!)

 


 

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalammualaikum semua warga FS dan kepada admin FS terima kasih sudi siarkan pengalaman ketiga aku ini yang akan aku jelaskan segala kemusykilan korang dalam entry lepas. Ada beberapa perkara yang ingin aku detailskan di sini dengan lebih tepat dan korang kena faham sebelum mula membaca apa yang akan aku ceritakan nanti.

 


 

(1) Aku kerja kat mana?

Di sini ingin aku jelaskan sekali lagi yang aku tak akan bagi tahu dekat mana aku bekerja dan kat mana aku tinggal hatta negeri sekalipun pada korang yang nak tahu sangat tu. Dah kalau aku bagi tahu negeri mana aku stay dah tentu tentu ada yang tahu punya kan hehe. Aku harap korang stop tanya aku pasal ni. Walaupun ada beberapa pembaca FS kenal dan tahu aku kerja kat mana dan aku bersyukur sebab dorang respect dan tak dedahkan akan “keberadaan” aku. So ya thank guys….

(2) Aku asal Johor dan kenapa di entry lepas aku cakap aku balik jumpa mak ayah aku dekat KL?

Dan ramai yang musykil akan hal ini. My bad sebab tak jelaskan dengan lebih terperinci! Oh ya macam ni aku memang asal dari Johor which is mak aku beranakkan aku dekat sanalah kan tapi kemudian semasa aku masih bersekolah rendah kami sekeluarga ikut ayah aku menetap terus dekat KL sehinggalah sekarang. So kiranya Johor tu kampung aku jelah yang cuma ada atuk aku dekat sana dengan sedara mara yang lain. So faham kan?

Lagi tak boleh blah siap ada yang kira masa 6jam yang aku habiskan semasa perjalanan aku ke kampung Adam dan siap meneka neka aku stay mana hahaha! Yang aku cakap aku balik KL jumpa emak ayah aku tu BUKAN aku balik selepas berjumpa dengan Adam.

Kadang kadang je aku akan balik KL then ada satu haritu aku balik jumpa mak ayah aku dan aku cerita semuanya dekat dorang pasal ni. Yang korang boleh bantai pulak nak kira masa jarak aku ambil bagai semua tu dari Pahang ke KL lah apalah hahaha punyalah nak tahu aku kerja kat power plant mana. Padahal aku balik KL masa aku cuti dan aku tak nyatakan berapa jam aku balik KL yang aku nyatakan hanyalah jam yang aku pergi dari tempat aku ke kampung Adam. Dah macam Rashid aku tengok korang ni.

(3) Ramai yang tanya “Takde kemungkinan kan Rashid akan baca apa yang Faz share dekat FS pasal ni?”

Korang nak tahu sesuatu tak? Korang kena percaya benda ni bulat bulat.

RASHID HANYA PAKAI TELEFON BIASA.

Telefon biasa? Ya telefon biasa. Dia guna nokia 103 dan korang boleh Google kalau tak tahu. Yang ini pun aku tanya Hassan sebab aku pun tak tahu model apa haha. Rashid bukan kaki gadget ke apa.

Sebab apa aku cakap dia bukan kaki gadget dan macam mana aku boleh tahu? Kitaorang kan pernah serumah sebelum ni dan masa aku dengan dia masih ngam lagi aku banyak tanya dia pasal ni lah dah kenapa tak cari je phone lain duit kau kan banyak dan katanya…..

“Aku ada dunia aku sendiri.”

Jawapan dia untuk aku kepada persoalan yang buat aku tertanya tanya yang Rashid ni memang tak berniat atau berminat langsung ke nak pegang phone mahal sikit dari yang dia sedia ada tu. Bukan dia tak mampu. Lebih dari mampu. Sebab apa aku kata dia lebih dari mampu?

Tu kereta tu….Aku Potong Jarilah Kalau Perempuan Tak Pandang Kereta Dia Tu Haha.

Dan katanya dia memang tak pernah pegang phone lain selain phone yang dia ada tu. Aku macam err biar betul mamat ni. Dan untuk pengetahuan semua Rashid bukan “social media” orangnya. Kau nak tengok gambar dia? Kau boleh tengok gambar dia masa dia hantar resume je agaknya. Kau nak tengok gambar dia dekat facebook ke apa bagai semua tu? Hmm jangan mimpilah weh!

Dia seboleh akal akan mengelak bila orang ajak bergambar beramai bersama sama. Senang cerita memang tak ada langsung lah gambar dia dekat facebook budak budak ni. Dan peratus untuk kau tengok gambar dia memang tipissssssss! Dan semestinya dia takde Faceboook, Twitter and Instagram bagai semua tu.

So gegurl! Jangan nak mintak Faz FB atau IG dia ya sebab dia memang tak akan create acc beliau sampai bila bila!

So atas sebab itu aku ada keberanian nak share pasal benda ni dekat sini! Entah entah FS pun dia tak tahu! Tapi dalam aku berani berani ni pun aku sebenarnya ketar gak lutut ni tak tahu kenapa.

(4) Rashid masih satu tempat kerja dengan aku?

Yep. Kami masih bekerja bawah satu bumbung tapi percaya tak. Dalam sebulan macam tu memang tak akan kau nampak dia muncul depan kau. Kalau kau nampak dia pun waktu kau balik kerja itupun kau nampak kereta dia je! Tapi kalau berselisih memang buat buat tak kenal lah cerita dia. Walaupun kau akan seram sejuk bila nampak kelibat dia! Dan aku bersyukur sebab bukan satu department dengan dia.

Kau rasa kalau aku satu department dengan dia agak agak macam mana nak hadap dia kerja sama sama dengan dia tu?

Dan ada yang tanya takde apa apa cubaan dari dia ke atas aku dan yang lain lain ke lepas si Rashid tu pindah keluar dari rumah sewa tu?

Gila kau takde! Semua tu aku akan ceritakan kejap je lagi.

Aku pasti mesti ada di antara korang yang tertanya tanya macam mana kami semua boleh serumah? Okay ini aku ceritakan…..

Bersebelahan dengan power plant tempat aku bekerja, kiri kanan terdapat banyak company dan beberapa power plant yang jalannya memang sesak dari pagi membawa ke malam. So ada suatu hari di mana Ijam mengajak aku bersama untuk berjumpa dengan bekas ex housemate dia sebelum Ijam join pindah masuk rumah aku sekarang ni.

Untuk makluman korang Ijam,Rashid dan Mika terlebih dahulu kenal bersama sebelum kenal dengan aku. Dah kenapa dorang bertiga ni serentak berpindah masuk ke rumah aku? Ini pun korang akan tahu kejap je lagi hehe.

 

AkuDalam Cerita Ini Adalah IJAM.

 

Sebelum aku pindah dekat rumah kita sekarang ni aku pernah serumah dengan seorang engineer yang bekerja kat company ********. Nama dia Nizam dan ada seorang lagi engineer satu company dengan Nizam ni dan nama dia Shah.

So kiranya dalam satu rumah tu ada beberapa orang yang bekerja di lain lain company dan maksudnya ada 5 orang bujang di dalam rumah sewa tersebut. Ada sebab kenapa aku ajak kau Faz jumpa Nizam ni.

Ada beberapa perkara yang pelik terjadi dekat dorang berdua sampaikan aku dan Mika bergaduh dengan dorang berdua tu. Dekat sini aku nak cakap yang kitaorang salah sangka dekat Nizam dan Shah tu sebijik macam kita salah sangka dekat Adam tapi serious aku tak pasti ataupun aku tak perasan benda ni ataupun entahlah aku sumpah tak pasti kenapa aku dan Mika tak boleh agak benda ni serupa dengan apa yang berlaku dekat kita sekarang ni.

Macam kau pun tahu kan Faz aku dan Mika memang bukan budak budak yang rajin atau tahu pasal agama semua ni solat apatah lagi lah kan? Dan begitu juga dengan Nizam dan Shah dorang berdua memang satu kepala dengan aku dan Mika.

Rumah tu memang tak ada yang rajin solat walaupun tak berapa sangat rajin solat ke apa dia pandailah jugak baca baca itu ini. Yang kitaorang tahu balik hadap game takpun balik makan tidur berlainan dengan si Mika dia ni rajin pergi gym je dari lepak tidur makan kat rumah.

Kau nak tahu Faz benda benda yang pelik sangat jadi dekat kitaorang masatu?

Kita tunggu Nizam dan Shah lah ceritakan semuanya nanti huhuhu…

 


 

Geram je aku dengar bila si Ijam cakap tunggu kawan kawan dia tu ceritakan semuanya balik dekat kami berdua. Tapi aku okay je sebab dari apa yang Ijam katakan tu nampak sangatlah Nizam dan Shah tu kena serupa macam Adam kena.

Korang faham tak? Dah si Ijam kata dia dan Mika salah sangka segala kejadian pelik dekat rumah dia yang sebelum ni berpunca dari Nizam dan Shah. Tak sebijik ke weh macam dorang salah sangka dekat Adam? Sangat sebijik weh tapi sebijik macam mana aku tak tahu lagi masani sebab tak dengar cerita dari Nizam dan Shah lagi.
So apapun aku memang tak sabar nak tahu cerita dari mereka berdua tu.

Dan aku tanya Ijam kenapa kau rasa hal yang berlaku dekat dia dan Mika ada kena mengena dengan Rashid? Ijam cakap dia baru tersedar benda ni memang serupa dengan apa yang berlaku dekat dia sebelum ni dan dia pun masa tu terlampau ego bila Nizam dan Shah ingin jelaskan akan sesuatu hal tersebut tapi tetap juga dia dan Mika berkeras taknak dengar dan percaya cakap si Nizam dan Shah. Dan bila diingatkan balik benda yang dah jadi depan mata dia sendiri dan dia mula rasa bersalah sebab dah kena dekat batang hidung sendiri.

Dan pertemuan malam tu kami perkenalkan diri masing masing sebelum Nizam dan Shah mula bercerita tentang apa yang sebenarnya berlaku dekat dorang berempat sampaikan mereka semua bertengkar antara satu sama lain dan membuatkan Ijam,Mika dan Rashid buat keputusan keluar dari rumah tersebut.

 


 

Aku” Dalam Cerita Ini Adalah NIZAM.

Rashid?

Orangnya tinggi dari aku yang berketinggian 172 ni, kulit dia cerah dan dia punya pakej yang lengkap yang boleh membuatkan para gadis terpikat kepada dia walaupun dia kedekut senyuman. Tapi ada suatu hal yang aku rasa tak okay pada dia lepas beberapa minggu serumah dengan dia……

Suatu pagi tu aku dengar suara seorang lelaki yang menangis mendayu dayu lebih seram rasanya dari kau dengar suara seorang perempuan menangis. Jantung aku kau jangan cakaplah punya lah berdebar lain macam padahal pagi lagi tu dalam jam 10 dan masatu hari ahad aku ingat lagi….

“Abang dah jumpa dia Layla. Abang dah jumpa. Nanti abang bawak dia jumpa Layla ya.”

Tersedu sedu suara lelaki tu menangis. Aku mulalah rasa tak best sebab dah dengar dia menangis dengan suara jantan dia tu dan dia bahasakan diri dia abang. Sifat ingin tahu punya pasal aku tolak ketepi dan aku jalan perlahan ke arah suara tangisan tersebut.

Tak takut mana sebab pagi lagi kan tapi gila kau tak takut kalau kau dah dengar suara lelaki yang menangis! Kejap kejap aku dengar macam ada orang simbah air guna gayung dekat bilik air dan aku dah boleh agak suara tu datangnya dari bilik air belakang.

Mati mati aku ingat dari luar pintu belakang dapur sebab pintu dapur belakang terbukak dan peratus untuk jiran sebelah yang menangis adalah 99% padahal aku dah boleh agak suara tu datangnya dari dalam rumah aku. (Nak sedapkan hati punya pasal.)

Sumpah aku tak boleh cam suara siapa yang menangis tu so aku tak boleh agak siapa yang menangis…

“Bunga Melur Bunga Melati Jangan Sampai Aku Buat Kau Mati!”

Pantun di awal permulaan lembut je gayanya last dia tu memang scary bila mana kau dengar dia seperti berdendam lagaknya! Tadi dia menangis sahaja ini dia berpantun sambil menangis pulak dengan ayat pantun dia yang makin buat jantung aku berdegup laju bila mendengarnya. Ya Allah sumpah seram sangat bila aku dengar tu! Aku dah bayangkan aku ke yang dia maksudkan?

Disebabkan aku takut dari level ingin tahu aku tu perlahan aku masuk ke bilik walaupun niat ingin tahu aku tu membuak buak. Sumpah aku cuak gila masatu! Aku rasa kalau jumpa hantu aku okay lagi kot. Jumpa orang macam ni? Aku tak pasti aku hidup lagi ke tak sekarang ni.

Tengah hari tu aku tengah sedap baring layan lagu guna headphones tiba tiba Shah datang menyerbu dan terus berselimut tengah hari buta dekat katil dia. Budak ni dah kenapa? Apa benda yang dia takutkan sangat ni? Jangan kata dia…..

“Weh Shah. Kau dah kenapa?”

Takut takut je weh aku tegur Shah masatu. Perasaan tak sedap hati tu mula melonjak naik kembali.

“Zam. Ijam dan Mika takde dekat rumah tau. Kereta dorang takde. Kereta kita bertiga je yang ada. Aku syak Rashid dekat dalam bilik air belakang tu.”

Dengan suara perlahannya tergagap gagap Shah nak habiskan satu persatu ayat dia. Bila aku dengar Shah cakap macam tu jelaslah aku bahawa Shah pun dah dengar apa yang aku dengar pagi tadi. Tapi kenapa takut dia lain macam sangat aku tengokkan ni?

“Apa yang kau syak sebenarnya ni?! Apa yang kau nampak?! Kau ada dengar suara dan orang simbah simbah air ke dekat bilik air tu?”

 

 


 

Aku” Dalam Cerita Ini Adalah Shah.

Aku balik tengah hari tu dan tengok hanya ada kereta kau dan Rashid je dekat rumah masatu. Masuk je dalam rumah dan nak ke bilik aku terperasan ada bekas dekat luar bilik air belakang tu. Tapi apa yang buat aku hairan sama sekali ada beberapa kepala anak patung dalam bekas tersebut.

Hanya kepala anak patung yang dah dileraikan dari badannya. Dah kenapa ada anak patung dalam rumah ni? Tak pelik ke ada anak patung dekat dalam rumah sewa yang hanya didiami lelaki bujang kesemuanya! Takkan kau nak cakap itu awek dia punya patung takpun adik dia punya patung? Macam tu? Tak weh tak sama sekali!

Kalau teddy bear kau letak dekat bilik kau ke aku boleh terima lagi mungkin pemberian kecil dari awek kau ke kan? Ini kalau dah kepala anak patung tu menimbun dalam bekas tu kau nak cakap apa? Kau nak cakap dia part time betulkan kepala anak patung ke macam mana?

“Paku Tajam Paku Karat Jangan Sampai 16 Bahagian Aku Kerat!”

Ya aku dengar dia berpantun sambil menangis dan memang aku tak boleh agak dia siapa. Tak cukup tu lagi yang buat aku makin bertambah seram bila aku dengar dia…..

“Nak abang kerat dia berapa bahagian? 17? 18? 44? Hahahahaha!”

Celaka betul. Aku dengar ayat dia cakap nak kerat dia berapa bahagian tu kan terus buat aku rasa seram sejuk dan nak pengsan masatu jugak! Gila ke apa dia tu? Nak kerat orang bagai semua tu! Aku sewa dengan orang mental ke apa ni!

Apa lagi aku terus terjah masuk ke bilik dan terus rembat selimut dan cuba untuk bertenang tapi aku tak boleh aku semakin rasa takut dan berdebar debar. Sampaikan Nizam yang ada di katil sebelah aku pun aku tak perasan!

Kongsi kisah anda: fiksyenshasha.com/submit.

Kongsi kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

3,329 comments

    1. Apsal mcm tergantung ni???
      Ni lg pendek2 dr episod2 sebelum2 ni…
      Kate PENGAKHIRAN…???
      Ko jgn main2kan perasaan akk yg mudah perasan ni Faz…
      Ke hs akk yg x view abis???

      Cooppp…
      Keta Rashid tu mmg ko xleh mention ke atau akk yg terlepas pandang keta die keta ape…????

      1. kak yulie dia mention situ “potong jarilah perempuan tak pandang kereta dia” . Aku syak dia bawak Honda kak?.
        #donedak2wicet

          1. Akk plak siap soh anak2 layan upin ipin sbb nk tenang2 fokus layan story yg Faz dok mention katenye lebih sepuloh ribu patah perkataan ni…

        1. Alaarrr…
          Honda ke…
          Potong kuku pon malaasss…
          Haahahahahah…

          Ni mesti sbb penah ade bdk pompuan share status kt pesbuk dok tayang pakwe die ade honda (pdhal civic lameeee jer poonnn…) pastu dok kutuk mamat nek motor nk ngorat die…
          Alahaaaiiii…sadiisss…

          1. haah kak. dy ada cakap dy patah kaki.. sebab apa tu tak tahu lagi.. Maira ada baca dekat komen dy KAP2.

            Rasanya dy dah tahap bosan sangat la tu. Semalam agak teruk maira kena dengan dia & Juri.

      1. Kira nya macam tu lah nek..maaf kan lah cucu kesayangan nenek tu..kalau bole..nenek pinjam kan faz tongkat nenek..kaki faz patah tu nek..lagi pun nenek kan naik penyapu terbang je..hehe

    1. Alaa..baru je aku nak bagi amaran jangan baca sebab masih lagi trial version..sekali tengok komen kau 6 jam 34 minit lalu..x jadi lah..

    1. Ada masalah teknikal kali nie..harap puan bersabar ehh..jangan risau..puan masi bole dapat kan refund dekat kaunter jual tiket..harap maklum..

  1. kata panjang ceritanya… kejap baca dah abis ni… hwaaaa… xpuas baca…
    ni kira dah abis ke ni..? sbb kata pengakhiran…

    1. i hsan wakil faz. kalau tak mmg xde sambungan langsung part terakhir ni. cuma ad masalah sikit, faz pun mengamok lps dpt tahu cerita dia xabes edit dh kena publish. that’s all. bg masa faz perbaiki dan submit balik.

  2. ait?? awat pendek plak? bukan dah part last ka..ke ada something wrong somewhere ney,baru nak bagi rate penuh tgk2 sekerat ja iolls kasi 4 jela hehe

    1. yeah mmg something wrong somewhere pun sbb writer sendiri pun xjangkakan benda ni. bg dia perbetulkan balik semua ni ok. huhuhu..

    1. sorry beb aku hsan bg pihak faz just nk bg tahu bukan yg ini faz nk submit. dia cuma save di draft dan admin mungkin terpublish sbb faz tgh edit dkt draft tu..

        1. sorry beb aku hsan bg pihak faz just nk bg tahu bukan yg ini faz nk submit. dia cuma save di draft dan admin mungkin terpublish sbb faz tgh edit dkt draft tu.. hukhukhuk..

  3. Punya lah refresh banyak kali, ingt ke line problem.. Tgah baik punya landing port best ni sbb nak mnghayati cerita. Tapi… Hmm

    Mybe admin tak perasan terpost separuh je ni.

  4. nasib baik sblom baca scroll ke bawah tros nk tgk panjang mana. so tkde la kecewa sngt story faz pendek ? btw ni ke pengakhiran nye ??

    1. nope ini bkn pengakhirannya. sebenarnya panjang sampai ke penamatnya bab yg ini. sorry beb aku hsan bg pihak faz just nk bg tahu bukan yg ini faz nk submit. dia cuma save di draft dan admin mungkin terpublish sbb faz tgh edit dkt draft tu..

  5. ehhh ? kenapa mcm tergantung sgt nih . page tak loading abes ke apa ? td kata cerita panjang siap suh amek kerepek/keropok apa semua ? baru nak dup dup dup abes dah ?

    #aku still confius . page tak abes loading atau mmg pendek ? ?

    1. nope ini bkn pengakhirannya. sebenarnya panjang sampai ke penamatnya bab yg ini. sorry beb aku hsan bg pihak faz just nk bg tahu bukan yg ini faz nk submit. dia cuma save di draft dan admin mungkin terpublish sbb faz tgh edit dkt draft tu..

    1. sebenarnya panjang sampai ke penamatnya bab yg ini. sorry beb aku hsan bg pihak faz just nk bg tahu bukan yg ini faz nk submit. dia cuma save di draft dan admin mungkin terpublish sbb faz tgh edit dkt draft tu..

    1. tak tergantung pun cuma ad mslh sdikit. sebenarnya panjang sampai ke penamatnya bab yg ini. sorry beb aku hsan bg pihak faz just nk bg tahu bukan yg ini faz nk submit. dia cuma save di draft dan admin mungkin terpublish sbb faz tgh edit dkt draft tu..

    1. sebenarnya panjang sampai ke penamatnya bab yg ini. sorry beb aku hsan bg pihak faz just nk bg tahu bukan yg ini faz nk submit. dia cuma save di draft dan admin mungkin terpublish sbb faz tgh edit dkt draft tu..

    1. tak tergantung pun cuma ad mslh sdikit. sebenarnya panjang sampai ke penamatnya bab yg ini. sorry beb aku hsan bg pihak faz just nk bg tahu bukan yg ini faz nk submit. dia cuma save di draft dan admin mungkin terpublish sbb faz tgh edit dkt draft tu

    1. tak tergantung pun cuma ad mslh sdikit, dan ini bukan pengakhirnnya. sebenarnya panjang sampai ke penamatnya bab yg ini. sorry beb aku hsan bg pihak faz just nk bg tahu bukan yg ini faz nk submit. dia cuma save di draft dan admin mungkin terpublish sbb faz tgh edit dkt draft tu

  6. Ai is syak cerita Faz dipecahkan jadi beberapa bahagian ni..

    But then.. for this episode, as always sangat details dan thanks for answering all common questions.. we’ll wait for next episode.. jangan biarkan hidup kami diselubungi misteri tergantung sepi beb!

    Best!!!

  7. aku siapp readyy pizza nak baca citee ko fazz .. asall tergantung n , hmmmmmm . nasibb ade pizzaa ,kurang sikit kecewa aku .

    1. faz bg lepaskan rindu je ni kt semua. kahkahkah. well sebenarnya panjang sampai ke penamatnya bab yg ini. sorry beb aku hsan bg pihak faz just nk bg tahu bukan yg ini faz nk submit. dia cuma save di draft dan admin mungkin terpublish sbb faz tgh edit dkt draft tu..

    1. sebenarnya panjang sampai ke penamatnya bab yg ini. sorry beb aku hsan bg pihak faz just nk bg tahu bukan yg ini faz nk submit. dia cuma save di draft dan admin mungkin terpublish sbb faz tgh edit dkt draft tU

  8. weh weh awat pendek cite ni? Faz jangan wat camni. dengan berkobar2 kite bukak FS nk bca cite Faz tup2 tgantung sepi. ke admin post part by part ni.

    1. tak tergantung pun cuma ad mslh sdikit. sebenarnya panjang sampai ke penamatnya bab yg ini. sorry beb aku hsan bg pihak faz just nk bg tahu bukan yg ini faz nk submit. dia cuma save di draft dan admin mungkin terpublish sbb faz tgh edit dkt draft tu..

    1. nope bukan ini penamat yg sebenarnya.. sebenarnya panjang sampai ke penamatnya bab yg ini. sorry beb aku hsan bg pihak faz just nk bg tahu bukan yg ini faz nk submit. dia cuma save di draft dan admin mungkin terpublish sbb faz tgh edit dkt draft tu..

  9. Faz…u tak baik tau mainkan perasaan ai. Ai da lah tak sihat. U main2kan perasaan dan emosi i. Why cerita tergantung sepi? Abueyoo?? ??

  10. setelah sekian lama.. akhirnya.. btw ada sambungan lg kan or mmg smpai situ je..
    setakat nie blh faham lg laaaa sbb aku bkn jenis yang too complicated person.. untuk aku ape yang penulis tu tulis ke karang ke terserah pada diorang sbb tu kretiviti diorang hak diorang…
    so, x pyh pening2 nk cari tempat ke kira jarak ke ape…
    buat serabut je.. hahaha..
    congrats bro

  11. entah2 rashid yg sambung cerita nii , sebab tu separuh je jalan cerita ?? hahahahaha , i want moreeee !! cepat la sambunggg ….

  12. Adoi faz terus spoil mood nak baca tgk komen kt ruang ni lpas berbulan2 berminggu2 tunggu ending..Save je 🙁
    #Ayatberbelitlambangkekecewaan 😛

  13. Akhir nye ade sambungan..
    Xpe pakcik faz.. kau hamik mase lgi tuk sambung lgi..
    Slowly.. huntuk setiap cerita kau pakcik.. haku kasi 5 star selalu…
    Kipidap..

  14. Aik…kate panjang, xsampai 1 meter pon ni Faz…baru nak sediakan keropok, tp scroll dulu ke komen, ramai merasakan apa yg ku rase. Apa2 pon, maaf xtau lak insiden yg berlaku kat Faz. Salam takziah n Semoga cepat sembuh.

  15. SERIOUSLY MIN? I THOUGHT I SAVE DEKAT DRAFT DULU SEBELUM COPY PASTE CERITA SEPENUHNYA DEKAT SINI UNTUK EDIT APA DAN COPY PASTE YANG SELANJUTNYA.

    CERITA NI TAK TAK COMPLETE! # FAZ MENGEDIT DARI MALAM TADI GUNA DRAFT TU! OKAY MY BAD MUNGKIN TAK FAHAM BILA SAVE DEKAT DRAFT TU MEANS IANYA AKAN AUTOMATIC DIPUBLISH IDK LAH BUT SERIOUS FAZ SAVE DULU DEKAT DRAFT DAN TAK RASA NAK SUBMIT PUN SEBAB TAK LENGKAP! # ADMIN PLEASE DELETE THIS! FAZ NAK COPY PASTE YANG LAGI PANJANG BERJELA DARI NI YANG BARU 4KWORDS! 4K WORDS OKAY! NOT 10K WORDS YANG FAZ DAH SIAPKAN! OKAY SERIOUS TERKEJUT CERITA TAK HABIS DAH KENA PUBLISH. ADMIN MEMANG TAK REVIEW LAGI KE MCM DULU TERUS SUBMIT ATAU AKU YANG SALAH SEKARANG NI? MINTA PENJELASAN. THANKYOU.

    1. kesilapan teknikal yer? aku terkejot gile kot baca2 ehh, dah habis? kt atas kata pjg. siap dah amek maruku kot sebalang nak baca hahaha. hrp admin FS perbetulkan masalah ni asap!!!!

    2. hahahhaha.. Min cepat sikit wat kejer tu.. sume org x sabo nak baca FAZZZZ punye citer ni.. Disebbakan FAZZZZ punyer citer ni 1st time iolss comment… Klu tidak , xde maknanya.. HARAPPP MIN TLG PUBLISH KAN YG 10 juta wordsss tu ASAP… TQ minnn..

  16. Alaa ape ni…. ??
    Ingatkan panjang sangat setorinyaa… Keropok pun tak abis lagi… Ni mcm Faz yg lg psiko dari Rashid.. Psiko mental pembaca… Hahaha

    PpalangS: Nasib baik x decide nak makan nasi kerabu… Kalo x baru 2-3suap da habis story… Huhuhuu

    #GetWellSoonFaz

      1. hoi kuajaqqqq! ko ingat aku ada halkum? hahahahha

        aku pegi lunch tadi. Baru masuk ofis ni. hahahahahah.

        hm meh lah balik kampunggggggg~

  17. Sorry a lot guys! Sebenarnya bukan pendek macam ni. Cerita terakhir ni lebih dari 10k words lebih dari cerita kawan aku psiko 2 tu. Mungkin Faz terlepas pandang semasa edit atau faz sendiri yang tak faham pasal draft tu sebab faz dalam mengedit dan copy paste semuanya malam tadi dekat draft tu. Tak sangka pulak kena publish secepat ni. Ke nak aku tepek je semuanya ni dekat ruangan comment?

    UR CHOICE

    1. publish baru faz…jngn tempek kat komen.sbb kwan2 aku pn ada baca crita kau ni.dioarang tak layan komen.hehehe…
      PUBLISH BARU PLEASEEEE…

  18. Punya semangat akak aku announce Kawan aku Psiko part 3 dah keluar. ye ye aku kelam kabut bukak nak baca sekali tergantung sepi~~

  19. Memula baca kat FB pendek…pastu bkk web FS ni sbb ingtkan pnjg la kot kan…rupenye sama je…alahai..Faz cpt sket submit yg full punya eh..ni admin la ni xcek dlu men submit je…tgh sdp baca ni..min!ko mintak maap kt faz ni copek..huhuhu

  20. aku pun terkejut kau biar betul sekerat tu je kau sambung pdehal panjang kot aku bace haritu sampai part rumah rashid. wei faz nak aku umumkan dekat facebook psl benda ni tak? tak psl psl abg faz kena kecam kang haha.

    1. faz.. faz mana faz??? nape pendek sgt entry kali ni??? kata panjang????
      hampa ah. td bkn main hakak smgat gogel nokia 310 tu..
      skrg hampa…
      emmm. sedih2..

      1. Sorry kak! Serba salah rasanya sekarang ni. Sebenarnya bukan yang macam ni jalan cerita dia memang panjang dari yang ni. Kesilapan teknikal atau faz yang tak faham maksud draft tersebut sebab dua hari lps faz copy paste sepenuhnya dan edit dan ada yang faz cut sebelum copy paste balik. Then tak sangka ianya akn dipublish terus harini.

  21. Serious la Faz sekerat macam tu je? Aku baca kat phone ingatkan internet phone aku problem sebab xboleh loading habis. Gigih aku buka baca guna komputer pulak. Rupanya mmg sekerat tu. Please sambung lagi.

    1. Serba salah rasanya sekarang ni. Sebenarnya bukan yang macam ni jalan cerita dia memang panjang dari yang ni. Kesilapan teknikal atau faz yang tak faham maksud draft tersebut sebab dua hari lps faz copy paste sepenuhnya dan edit dan ada yang faz cut sebelum copy paste balik. Then tak sangka ianya akn dipublish terus harini.

    1. Sebenarnya bukan yang macam ni jalan cerita dia memang panjang dari yang ni. Kesilapan teknikal atau faz yang tak faham maksud draft tersebut sebab dua hari lps faz copy paste sepenuhnya dan edit dan ada yang faz cut sebelum copy paste balik. Then tak sangka ianya akn dipublish terus harini.

        1. Tak weh kalau submit for review memang aku dah sedia nak submit cerita aku lah kan cerita dia. Aku just SAVE DRAFT. Takkan kena submit jugak kot?

          1. haha ADMIN tolong ambil perhatian. kesian kat Faz nanti tak pasal-pasal kena kecam. Bertabahlah bro, kitorang faham dan sanggup tunggu sambungan. Cerita kau memang best.

    1. Sebenarnya bukan yang macam ni jalan cerita dia memang panjang dari yang ni. Kesilapan teknikal atau faz yang tak faham maksud draft tersebut sebab dua hari lps faz copy paste sepenuhnya dan edit dan ada yang faz cut sebelum copy paste balik. Then tak sangka ianya akn dipublish terus harini.

    1. Sorry kak! Serba salah rasanya sekarang ni. Sebenarnya bukan yang macam ni jalan cerita dia memang panjang dari yang ni. Kesilapan teknikal atau faz yang tak faham maksud draft tersebut sebab dua hari lps faz copy paste sepenuhnya dan edit dan ada yang faz cut sebelum copy paste balik. Then tak sangka ianya akn dipublish terus harini.

  22. ADMIN TOLONGLAH PERASAN LUAHAN HATI AKU NI. STRESS BETUL AKU BACA COMMENT DEKAT FACEBOK YANG RATA RATA MENGECAM AKU. TOLONGLAH DELETE KE BUAT APA YANG PATUT ASALKAN YANG INI TAK APPEAR DEKAT FS LAGI SEBELUM AKU SUBMIT YANG SEPENUHNYA. SERABUT WEH KEPALA OTAK

    1. faz ko upload ke fb la sambugan dia. ataupun ko buat facebook page untuk cerita ko

      takpun ko ngadu kat admin di ruangan forum

      minta tolong admin tarik cerita ni

          1. erm..tadi kat kampung ckp lain..aku dtg sini ade jgk kome kt sini kan..hahaha
            faz nak cikbambam setel kan kt fb x??ecehhh..nnt cikbambam ckp cikbambam ni kakak sepupu faz..

          2. Tolong cikbambam! Nanti kalau keluar ramai ramai faz belanja semua. Hahaha confirm je kita semua akan keluar sama nanti.

      1. Satu hal pulak aku nak buat page doh. Aku ni takde fb pasalkan benda ni aku nak kena buat pulak. Takkan nak guna mika punya fb pulak kan dia dah lah tak nak orang kenal dia. Admin layan ke dekat forum tu? Dem jem otak aku

          1. sokay Faz.. benda bukan Faz plan pun macam ni.. Maira tolong apa yg patut je.. jap maira try email admin utk kes faz ni.

          2. Maira ni memang nak buat faz ajak maira dan yang lain keluar makan sama ni. Thanks again! Korang memang best!

          3. alaa Faz ni.. part keluar makan ke apa tu.. kite citer dekat kampung okay.. haha settle kn yg ni dulu..

          4. okay Faz.. maira dah try utk reply & explain pd komen2 dkt fb since Faz takde fb kan?? hopefully Faz bersabar ye..

          5. ooo patot lah ko selalu hilang. sini rupanya ko maira. dah2. balik kg. takde org jaga kampung. ajak faz balik. imam takde, telepas 5 waktu aku harini. hehhhh!

      1. Dah habis call belum? Dah 13minit berlalu ni. Kesian kan. Balik balik je aku terus mengamuk tengok email cerita aku yg separuh jalan dah dipublish. Sedih hidup ni

    2. faz sabar faz.. okay la tu.. at least kluar jugak sikit.. klw kluar tajuk je cm mne?
      kita yg manusia nie pon x smpurna apatah lagi page buatan manusia nie kan…
      sabar kayyy

      1. Byj kali aku dok scroll atas bwh kot2 line internet aku xbgs huhu keciwa btl la awat mcm tgantung je ni wehhh…

        Hancoq hati aku faz oiii..

      2. Aku baca komen,terus aku tak jadik baca.
        Lex lah.
        Demin,please dengaq rayuan gombal si Faz ni,Min.
        Dia sakit,aku yang terasa ni Min.
        Kah!

  23. relax guys.. benda boleh bawa bincang. mslh technical je. tunggu yg full version. blh baca story lain. x pun merempit dkt cari.forum, baca cita bro dammerung ??

    1. HAHA sama ….p kt cari.forum abeskan baca citer dammerung lak…..aku pun rasa masalah teknikal ni….cter hot stuf org tggu2 lak tu kan….

  24. tunggu dah la lama… pastu kena game plak cite sekerat jadah… ehmm faz meh la no.. aku kol ko, ko cite terus kat aku.. tak larat nak tunggu ending kat shasha eh

          1. Hahahaha kejap lagi nak melawat ah kampung tu. Mesti meriah betul kan suasana dekat sana. Ya tengah bersabar ni sambil layan comment korang semua. Thanks FF

        1. Aku cuma seorang perantau F.F..hahaha
          Uish..konco²..macam nak gang je pukul aku beramai ramai..setahu aku x pernah aku berurusan dengan ah long.. kecuali kawan aku yang bernama ah long..haha

          1. tak wei! takda nak pukul kau. hahahahha. cuma ada isu sikit kat sana berkaitan dengan kau. HAHAHAHAHAHA

            Kalau ko free, ko jenguk lah ye.

          2. Ehmm..aku ada buat hal ke kat sana..lagi pun AJK perparitan dan loji kumbahan bukan jawatan aku..haha
            Ok²..on the way ke sana.. request uber dulu.. haha

        1. Selapan sama dengan setuju bro Faz..haha
          Semua orang guna “7”..kan kesian dengan “8”..so aku nak up kan nombor 8 nie..macam tu lah cite nya..haha..
          Harap selapan dengan penjelasan aku nie..hehe

          1. Hahaha ketinggalan jauh betul aku ni dengan penggunaan ayat baru yang korang gunakan haha okay okay aku baru faham hahaha

          2. Haha..baru je ayat tu aku perkenalkan..so faz belum lagi ketinggalan zaman..cuma ketinggalan hari je..bukan zaman..hahaha

          3. jangan lawak sangat please , saya mudah terhibur lah. Tergolek-golek gelak hahahahaha….. selapan pon boleh

    1. Yup..meleret2..xde mood nk baca terus skroll komen..naseb bek..xabes tulis upeyer.. nanti edit mcm cite seblum ni k..simple2 je

    1. ramai kawan kawan kau faz dkt sini. fofuler betol faz ni rupanya ya. aku pun dh tlg ape yg patut dekat fb. kau chill jela faz malam aku belanja kau karok bg kau hilang stress ya.

  25. Kenapa pendek sangat? ???? mesti ade lg sambngan kan?? and kau ckp nk bagitau layla sape & ape hubungan dia gan mika…aku rasa rashid tu abg layla dan dia nk balas dendam sbb mika tolak cinta adik dia , betul takk??

    1. tgh sedap bc,..tetiba abis…scroll..punya scroll..eh hakak nya pc problem ke…ngupenya…teknikal problem…sian tgk faz mengelabah…xpa..hakak akn tunggu dgn penuh kesabaran…

  26. errr jap.. geng sajat baca jap lagi. sebab belum prepare diri nak baca. buka FS je ternampak sambungan ni rasa cam culture shock jap.

          1. hahaha.. nasib faz nak jawab soala Hsan tu.. jemput2lah ke kampung bunian.. Faz tok imam sejid kampung tu..

        1. Baik budak adam tu..sib baik anak mkcik kecik lg, klu tak mkcik nk offer diri jd mak mntua.
          Kim salam kt adam.
          Hsan ni watak y mana ye

          1. xpe makcik reserve je adam tu dulu untuk anak makcik, sayang tau kalau dilepaskan hahahaha.. sy watak yg tak berape nk dikenali sgt :’)

          2. Hassan ni watak si pemukul lipas…
            Kalo takut ngan lipas bole cari dia, suruh pukul/tangkap.. Cas 50sen sekor… Hahaha

          3. betul weh dia boleh buat park baik punye kat telinga mane tak geram. akhirnya mati kena pepah dan dikutip oleh rashid masuk ke dlm bilik.. boleh kalau syer nk i tlg pukulkan lipas2 yg mengganggu syer kehkeh..

          4. Kalo syer ada kat tempat hassan syer da panggil rashid suruh dia yg kutip.. Lantak la dia nak buat apa ngn lipas tu.. Yg pasti syer da ada kt luar rumah masa tu.. Hahaha larikkkkk..

            Ada cas x kalo hassan nk tolong?

          5. Oh hassan rupenya syer…mkcik cuma ingat rashid dgn adam je dlm cite tu.
            Faz ter-ingat sbb dia slalu ada.
            Maafla org tua pelupe..

          1. waaah.. ganteng2 sumer kengkawan Faz dan Faz jugak.. nasib mokcik sedor diri.. hahaha

            rashid pun hensem jugak ye katanya?

            #mokcikpujiciptaantuhanjer

          2. selama ni senyap bg faz kena puji dulu kahkahkah. rashid muka dia persis hero twilight tu ape nama dia tak ingat, kulit dia mcm tak cukup darah. ok stop makcik seram bila ngumpat dia ni..

          3. Biar lerr dia x sado, x sado pn hensem.. Huhuuhu
            Kalo sado sangat jadi takut nak tengok.. Ketul sikit2 xpe, ni kalo da macam body builder idok lerr teman nak tgk.. Gerun~

    1. Mika, Faz, Hsan…..

      Ijam? Adam?…..

      seronok pulak tengok watak2 dlm cerita muncul secara live…
      nak saaaiiinnnn, boleh?

    1. Wat lek wat peace. Kisah hidup yg perit bukan senang nk diceritakan. Best bagi kte utk baca, tp bukan bgi dorg yg alami.
      Ada masalah teknikal tu. Sabar ye

          1. setakat ni yg dtg dekat aku pun kak km. kahkahkah. oleh sebab itu perlu aku mencari yg betul. lah kau perempuan ye ala boleh lah ni.

          2. Haha. I nak tido dah ni.
            U jangan ngada sangat. Mcm ni ok lagi.
            Lebih2 i charlie puth kan u.
            Kalau behave i 2U kan u.
            Nitez.

        1. Aku bukan penduduk kampung tu lah medi..haha
          Nanti aku jaga sana kena tuduh stranger yang buat hal nak ceroboh rumah orang..ehh..x nak aku.. hahaha

          1. ohhh. bukan lah? habis tu tadi ko masuk? ceroboh ye? kahkah! takpelah mcm tu. tadi kitorang dah pagooo dah. selamat lah kot. huhu.

          2. Yup bukan..sebab ada # JuriFS # kat situ..tambah lagi dengan jawatan dia yang tinggi tu..ehh..x pe lah..haha..aku x ceroboh medi..aku lalu je..haha

          3. hahahahhaha. JURIFS dah kick ko dari kg tu ke tadi?

            ~ nak kena dia ni

            okeylah RC. aku nk masuk kandang mengembek dulu. kiki. ??????

        2. Weyhh korg berdua asal tak tido lgi. Korg jdi security kg tu ke. Kira mlm ni giliran korg la ni tgok2 kwasan hahah
          Good job

  27. Dah aku nak menghilang kejap nak focus edit dan submit yang baru. Aku harap lepas aku kembali je siapkan cerita penuh ni aku nak tengok cerita separuh ni takde dah. Jelas tak mimin. Kalau tak aku nak mengamuk. Pesan awal awal ni

        1. Hahahha macam mak nenek jugak faz ni..

          **mak nenek ye bkn nenek kebayan.. Kalo x cakap kang nt kne libas ngn penyapu trbang.. Huhuui

    1. Faz. Aku tak caye Rasyid tak pandai socmed.
      abih tu dia kerja jadi apa? takkan opis boy kut.
      camna dia dpat jumpa mike , takkan upah PI kut.
      entah2 ni pun syid punya keja. seram lah oi.

        1. review dan edit part mane yg patut kena selit, sbb ade yg tak ingat kdg2. faz tu degil kaki patah pun perangai tak mcm kaki patah. hmm..

  28. Kalau masih sakit lagi,rehat yang secukupnya.?
    Jangan paksa diri untuk menulis kalau belum sembuh sepenuhnya.InShaaAllah,Kalau ada masa boleh sambung lagi ya??

    1. dia yang nak sangat menulis dan habiskan kisah kami semua ni. faz ptut baca komen dari airish ni, mane tahu dia mendengar kata akhirnye. kita ni bila agaknya dpt sambung hubungan ni ke ????

  29. Ahhhhhh! Bila Kak KM tengok org yg komen2 ni terus Kak KM rasa nak nonggeng2.. banyaknya toll yang hensem2. Ahhhh!!! Ahhh!!!! Ahhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!

          1. tak cuba tak tahu. kahkah parttime dgn faz baru seposen dua je kau dpt. kalau dgn kak km bahagia kau weh. kahkahkah..

          2. alhamdullilah. sejuk perut ibu mengandung. faz kena up nama kau sekali dalam cerita dia nanti ni. di akhir cerita faz ada mention ramai pengomen tegar dekat fs ni. so nnt aku sarankan nama kau sekali hahaha. terima kasih bro kita sambung esok pulak.

          3. Wow..x tahu pula faz main mention pengomen tegar bagai nie..ok Hsan..haha terima kasih dari seorang perantau cite nie..
            And you’re welcome..ok

    1. Pula..ada selera kau makan dengan kejijikan perbuatan rashid terhadap makanan..sedang kan faz and the gang muntah dengan kejijikan nya..
      Yupp..aku selapan dengan Hsan..kau patut tukar nama jadi geng rashid..hehe

      1. terer betul dia nak makan sambil baca kejijikan yg rashid buat. baik hantar rashid depan awak je geng rashid, kita tengok pergi dia mcm mana. hehehehe..

    1. Yup..abis d pertengahan cite..jangan konpius sahabat ku..sebab faz tengah bersusah paya sekarang nie mengedit dan menulis cite nie sampai pengakhiran nya..

    1. sorry bro cerita ni panjang bukan sampai part nizam tu, faz pun mengamuk ptg td, cerita dia tak habis lg dah keluar kat sini.. dia save dekat draft untuk edit tp ini yg jadi.

  30. Ingat ada something bad happen again to faz and u guys… baru nk pasang hajat baca smbungan smbil tgk popcorn ?Hahaahahha… Chaiyokk fazzz .. iolls sabar menanti …

      1. Hahaha.. Siap bayangkan klu cite ni jd filem or novel.. Sy org pertama dok beli.. Apepun.. Ada je psiko keliling kita. Hope korg still kuat n move on..

    1. sikit lg nak kena kanser telinga dengar dia punya membebel. selalu dia yg rajin bls komen kan, ini i tlg dia jap. huhuhu.. terima kasih memahami org sakit ye syer..

      1. Hahaha… Lepas ni bole mintak payment kat faz..
        Mahal ni nak kena bayar.. Dah ler kena tadah telinga pastu kne reply komen plak.. Bukannya sikit komen kat sini..

  31. Bapak ahh..
    Aku baca cerita ni sambil debor kot.
    Sekali tak full. Hahahah.
    Tak pa faz, aku tunggu cerita kau.

    Aku rasa kau mcm buat tayangan perdana pon ada ni. Bagi cerita sekerat.

    Hahahahaah.

    Tapi serious debor sunguh aku ni haaaa.

      1. Lohhh mende nak dikecamnya. Kesalahan teknikal je pon.
        Adoi kesian kau faz. #silabertabahlah

        Berdebor lah weh kau tak ke ?
        Hahahaha. Maybe debor lebih, sebab cerita betul kot.

        Duduk serumah dgn org psiko kot, aku serumah dengan budak kepam pon stress. Inikan psiko. Lagilahhh.

        Eh panjang plak aku komen. Hahahaha

        1. dah faz kate sediakan keropok mmg org ingat panjang membawa ke tgh malam lah agaknya panjang cerita ni sekali kahkah. siap ada yg cakap2 dah masak itu inilah mmg makin serabut kalau kau tgk faz weh hahahaha.. kau baru baca dah debar kan, xrasa apa yg aku dan yg lain2 rasa duduk dgn dia dan slps tahu dia tu sape mmg tak debor dah terus nk tercirit dah aku mase tu. kahkahkah..

          1. Adeh! Baru tahu kau kawan faz. Hahaha. sorry2 hsan~
            Cakap dekat faz, chill je. Real readers akan tunggu je cerita dia ni, no worries.

            Hmmm, kalau aku serumah dengan korang dan selepas tahu dia gitu memang aku terus call hospital, polis, jpam, rela, bomba semua dah weh. Wakakakaka

  32. Refresh 2,3 kali sbb ingatkan internet problem ?
    Pelik lah sbb pendek kan ?
    Punya excited norrr dgn cerita faz and the gengs…
    Hurry up faz. Bila dah sembuh then submit the new one again okay

    1. Nasib baik lah bunga seorang yang memahami..mesti faz berterima kasih kepada bunga..
      **Nama bunga nie mengingat kan aku kepada cik bunga..haha

        1. Pergi ke kedai nak beli roti..
          Singgah sebentar d kedai bunga..
          Wahai cik_bunga pujaan hati..
          Memang RC tercari cari adinda manis cik_bunga..
          Haha..

          1. Owhh..mesti masam rasa nya kan..seperti nama dia juga..sama lah juga macam cik bunga.. mesti cantik budi pekerti nya kan..secantik dengan bunga yang mekar indah..haha
            Ye cik bunga..RC kan singe unavailable.. available cuma untuk cik bunga je..hahaha

      1. Sungguh kuat ingatan RC pd cik bunga.
        Bila nampak word bunga, automatically, nama cik bunga terlintas di hati RC.
        InshaAllah semoga ada jodoh utk kalian ?

        1. Nampak nya macam tu lah bunga..haha
          Terima kasih untuk doa nya bunga..by the way..bunga ada kaitan ke dengan cik bunga..macam sepupu ke ibu dan anak ke..atau apa..haha

  33. Aku tunggu admin delete nak tunggu faz up yang panjang berjela. Aku harap faz, mika, adam, hasan, ijam, and anep semua ok dan dijauhkan dari segala musibah dan korang kembali pulih seperti sediakala.

  34. Alamak faz.. Sory ah aku dah terkasar bahasa sikit kat fb fs.. Aku ingat kau game kitorang.. Takpe aku tunggu dengan penuh setia cerita kau ni..

    1. Sebab nie masi demo punya..demo version..atau trial.. nanti faz post full version bila dah siap ok..harap bersabar cik fiena..

    1. sorry bro aku hsan bg pihak faz just nk bg tahu bukan yg ini faz nk submit. dia cuma save di draft dan admin mungkin terpublish sbb faz tgh edit dkt draft tu..

    1. sorry bro aku hsan bg pihak faz just nk bg tahu bukan yg ini faz nk submit. dia cuma save di draft dan admin mungkin terpublish sbb faz tgh edit dkt draft tu..

  35. Setelah dua hari mc . Dtg office terus terjah fs . Tngok ii KAP3 da keluar . Baca punya baca alamak broken ?? . Hahaha . Takpe faz , boleh tnggu full story . Btw get well soon .

    1. Saja kut faz buat camtu..mungkin sebab faz x nak semua perkataan dalam capital letter..by the way..mesti faz penat buat camtu..jadi..hargai lah usaha faz ye..hehe

    1. Faz terpost cite nie..padahal faz mahu save draft je..relek dek non..keropok tu bole sambung makan bila faz dah post KAP3 full version punya..lain lah kalau kau dah buka keropok tu..makan cepat²..nanti masuk angin..hehe

      1. Huhuhu,, bukan tak sempat mkn je,, ambil keropok pon x sempat,, tahu2 dah habes storynya,, hehe,, naseb baik masalah teknikal,, igtkan faz sngaja

        1. Huish..mesti banyak keropok simpanan dek non kan..nanti bole juga share sikit dengan aku..hehe
          Faz pun dah serabut dengan problem nie..

          1. Ish³..kesian cik bunga tite..x memasal kena kecam..haha
            Owhh..tentang hantu apa cik bunga..haha

          2. Wow..orang legend rupa nya cik bunga nie..otai.. haha
            Lupa tajuk..x apa cik bunga..asal jangan lupa siram pokok bunga kita suda..haha

          3. xda otai sangat,masih baru2 lagi,cuma masani malas nak shre cerita otak masih lagging hahaha. Eh bunga dlm pasu tuke?dah siram sehari 3 kali nak bagi kembang mekar hahaah

          4. Owhh..macam tu pula..nanti ada apa² cite kongsi kan je dengan RC..haha
            Yup..bunga tu lah..x kan lah bunga teratai dekat tasik tu kut..haha.. pasti kan mekar eh cik bunga..hehe

          5. RC x cakap tentang bunga kebangsaan negara kita lah..haha
            Tp tentang bunga kebangsaan cinta kita..cia³.. hahaha

          6. Alaa..kaw jeles kan..hahaha
            **Cik bunga x nak matahari yang menyinari hati orang..tapi membakar hati sendiri..suda..siuhh..p main jauh²..haha

          7. Ish³..belum cukup nampak nya sinaran cahaya mentari dengan siraman air cinta dalam setiap butir² ayat RC..haha

          8. Kejam nya JuriFS..nasib baik dia dah rujuk semula dengan medi..haha
            **Tutup je langsir kalau ada silauan matahari..kalau nak keluar pasti kan pakai spek mata hitam..hehe

          9. Hahaha diorang dah berbaik dah tuh senyap jer hahaha. Pakai d
            Spekmata hitam kalau x silauu nanti,ssah nak tgok komen2 dr Rc ahah

          10. Dah melayari bahtera mimpi² indah nampak nya..haha
            Kalau begitu..cik bunga guna je spek mata 3D.. terzahir juga lah ayat² dari RC..haha

          11. Bole buat sendiri cik bunga..spek mata hitam yang tadi cik bunga pakai..cuba cabut kaca dia..haha..kan dah 3D tu..

          12. Ehh mesti lah dah temaskan,nanti bnyak debu xlehh nanti alergik demam selsema lak tite nanti ahhaah??

          13. Rajin nya bunga hati RC nie..haha
            Nanti RC tolong cik bunga kemas² rumah ok..tinggal kan sedikit debu untuk RC bersih kan..haha

    1. Hi bunga, saya matahari. Saya bagi awak cahaya kehidupan.hhehe

      (Sedang cari calon pengganti, medi selalu minta cerai.huhu)

      1. Ehem²..apa nie JuriFS..kau nie jadian ke..kejap jadi pepatung kejap jadi matahari..haha
        By the way..kalau kau jadi matahari tolong jauh kan diri kau sejarak 149.6 million km (jarak bumi dengan matahari) dengan cik bunga..haha

          1. Ko tak bace buku sains ke.
            Cahaya dari bukan tu pantulan cahaya dari matahari.
            Maksudnya, malam aku bagu kau menyinar. Cahaya sebenar dari aku.huhu

          2. Mesti lah baca..tapi kejap..ada unsur curang d situ..hehe
            Malam kau pantul kan cahaya kepada bulan sebelum d pantul kan kepada cik bunga..jadi persoalan nya..siapa bulan..aku x nak jadi bulan..haha..aku bukan bapok untuk kau ok..haha

          1. kalau malam jadilah bulan,terangi waktu kegelapan ahhahaha
            ?? larikkkk nanti medi baling pakai kuali hahaha

          2. Lah yekeee ?
            muka terkejut ?
            Seram lah dengar yg asap2 ni,hahahaha nanti terbayang lak kat medi hakhakhak???

          3. betol ke FF? ko org sarawak ke? patotlah tajam jelingan ko. aku tahu ko cantik. ko tunjuk mata je. aku taknak juri terpikat dgn ko bila letak muka ko. hahahaha

          4. Alaaa ko ni kan kalau nak borak personal, jangan borak di rumah orang wei! meh aku tunggu kau kat rumah. kita borak sampai subuh. hahahahahaha

            Sebab tu aku letak mata je.. kot kot nanti ko pun nak minta no tepon aku gak. hahahahahahha

          5. kahkahkahkahkah. ok cik bunga. tak jadilah kita nk asap2. lagipon takut RC sumpit pulak kalau asapkan cik bunga. huhu

          6. Cik bunga je RC nak flying kiss..kalau medi nak asap² kan cik bunga..nescaya mendapat lah dia flying kick.. hahaha

          7. oooo main kasar ko ye RC? hahaha. mentang2 tinggal aku sorang je penduduk kampung tu yg tak tido2 lagi. huhu

          8. Haha..acah je tu medi..mana lah sanggup kaki ini menyentuh wanita dengan kasar nya.. itu dayus nama nya..hehe
            Ehh.. JuriFS suda tidur ke..pulaa..dia x ajak medi mimpi bersama..ish³..

          9. cewah! haha. bila RC berkata2. kikiki

            ~ haah, dia kata nk tidoo tadi. penat kot? awal pulak dia tido mlm ni.

            ~ aku tak mengantok pulak mlm ni. nak round2 sini dulu. tengok apa menarik. kahkah

            ~ ko bila nk tido RC, tengok carta semakin melonjak naik nama ko. hahaha

          10. Owhh..awal sangat tu..haha..penat mendapat kan cinta cik bunga leh tu..hehe (tapi x dapat² juga.. haha)
            X takut ke medi nak round² 1 kampung..hmm..macam x ada lah medi..benda² yang menarik nie..
            Bila aku dah mengantuk..haha..ehh x perasan pula..last aku tengok haritu baru 300 lebih..hehe

          11. Dah hati tertambat dengan bunga..mesti lah ayat pun berbunga bunga..hehe..cuba kalau RC tertambat dengan cik duri (contoh..x ada kena mengena dengan yang hidup mahupun yang koma atau pura² pengsan)..mesti ayat RC tajam dan menusuk nusuk jauh ke lubuk hati..hehe

          12. Puiii loya pulak tekak ni hahahaha sudah2 la tu, simpan sikit utk esok, kang takde idea pulak nk berbunga lgi

          13. Hahaha..ok²..tapi in fact.. sebenarnya RC nie pelupa..haha
            Ayat² tu semua just terlintas secara spontan d kotak pikiran RC..hehe

          14. Kalau x sembuh juga..bawa lah RC ke hati cik bunga..hehe
            Kalau nak bawa juga ke hospital..pasti kan cik bunga jadi suster yang rawat RC ye..hahaha

          1. kitorang dlm proses cerai. sebab dia langgan bapok. hahahaha

            ~ harap dia tak nmpak apa aku komen. huhu

    1. “tak teringin nak bukukan story ni”..memang macam tu ke atau nak cakap macam nie..”tak teringin ke nak bukukan story ni”..?
      Yup..sabar eh..faz memang pun nak habis kan story dia..x nak kecewa kan readers dan fans..

    2. thanks bro faham dia. anyway faz mmg xbercadang nk buat buku.. dpt tahu si rashid tu xtau kemana kami semua lps ni. dah buat citer dia kan mmg azab lah. hahaha..

    1. sorry bro aku hsan bg pihak faz just nk bg tahu bukan yg ini faz nk submit. dia cuma save di draft dan admin mungkin terpublish sbb faz tgh edit dkt draft tu..

  36. aku tak faham. kata bahagian akhir. hbis tu knape cerita mcm trgantung. mcm tu je la last dia? ni lebih kpd nak jwb persoalan FANS je

    1. Maaf kan faz wahai reader cik siti..ada masalah teknikal yang berlaku..cite nie nanti d update ole faz sendiri sampai abis..full version punya..anggap je nie trial version..hehe

    1. Nice..bole juga share dengan aku.. keropok bika memang fav aku..haha
      Nanti kita makan sama² bila faz dah publish KAP3 yang full..hehe

    1. Aku sebagai wakil faz ingin memohon maaf..kesilapan teknikal yang berlaku menyebab kan cite separuh nie ter publish..just chill and read dammerung punya cite baru tu..tajuk dia bapok genting..atau cite lain sementara menunggu KAP3 full version keluar..hehe