kisah bilik puaka blok ABCD yuyuem (bkn nama sebenar)

Weh, tulis la cerita kau dekat fiksyenshasha…tp tu fiksyen..shasha plak tu…cerita ceq ni reality…ngeh3…ok laa….Ceq cerita la dekat sini….Khas untuk menakut2kan kome…hahaha…Kalau penakut jangan baca, sebab ini true story brok! (yuyuem kan byk berok)

Cerita dia macam ni, once upon a time…in a land far far away, sintokyo (bkn nama sebenar). Pernah menjadi kawasan hitam dan penempatan komunis tapi alhamdulillah selepas digazetkan menjadi kawasan putih…Maka tertubuhlah sebuah Univ dekat situ. So kalau kawasan bekas komunih ni banyak la “khazanah” dia. (blaja la sejarah sket, kalau mls xya baca :P)

Nak dijadikan cerita, ceq masuk palapes dan diapung la dekat satu Dewan Penginapan Pelajor (DPP). Dpt plak blok huuujuuuuung skali sebelah hutan belantara dan blok yg paling jauh la dlm laluan tu. (haa….tau dah dpp mana? 😉)

Blok ni mmg keras sket…Xtau la kalau blok lain lembut 😂 tapi memang ramai yang alami gangguan dari “jiran” ni. Bilik ceq tingkat 2 sebelah toilet (sbb tu jiran, rumah dia sblh bilik).

Banyak sebenarnya gangguan yang dialami macam jiran sebelah bilik kami (sebelah bukan toilet) dengar bunyi orang main congkak la dalam bilik kami masa 2, 3 pagi…Padahal kami dua2 xda dekat bilik time tu. Malam2 ceq terkejut sebab ada benda melompat dan tepek dekat tingkap bilik (tokojot mak!) Xkan beruk main lompat2 memalam buta…Depa pon tidoq malam2 macam manusia 😂 yang xtahan tu, “jiran” ni siap pandai main laptop. Pernah ceq dengan rumet tejaga sepertiga malam sebab tiba2 laptop ceq atas meja terbukak pasang utube. pehtu dua2 pakat marah….Sebab kami suka tidoq bilik gelap gelita…So bila ada cahaya…Pakat silau laa..

me: asal ko bukak laptop ceq mlm 2 ni? 😠
rumet: dah kenapa aku nak bukak laptop kau plak? 😠

pehtu dua2 terkesima…hahaa

me: ok paham….*off laptop sambong tidoq* tido mesti diteruskan bro! move on…

Tapi tu gangguan2 biasa laa…”jiran” ni suke main2…Ceq dah besa…Sebab dari sekolah dah alami macam2…So kalau dia kacau buat dek je…move on! kahkah…Xbagi tau rumet pon kalau dengar bunyi pape sebab rumet ni penakut sket…Ooppss..Tapi ade sekali ni terkantoi ngan rumet.

Masa tu kami baru balik rollcall pagi…Dalam pukul 7 lebih mcm tu la…Malam tu ade member datang tido bilik, so masa balik tu expect dia ada lg la dkt bilik… So masa bukak pintu bilik (ceq yang bukak) nampak la ade org dalam bilik tu. *bukak kasut dan rumet masuk bilik dulu*. pehtu sekali bila ceq masuk tengok2 ade rumet je dalam tu…”member” yang nampak tadi dah hilang….tokojot la mak…mano hilang ini anak?

me: astagfirullah… (tejerit plak sbb tokojot)
rumet: ko dah kenapa ni? pucat smcm aku tgk.
me: errr…xde pape la…
rumet: weh ko nmpk apa haaa? (kantooi)

huhu….dia da start buat appearance dah…adooii….n then, masa akhir2 sem…dia mula MENGGANAS!

Pernah skali, rumet balik kg..Ceq pulak x balik bilik, besok paginye masuk bilik,. Bersepah2 kertas soklan exam dekat atas lantai macam ade org mengamuk! uish….bengang, kol la rumet.

me: weh, asal ko sepah2 kan kertas exam ko ni? mengamuk ka padiaaaa???
rumet: bila masa plak aku ngamuk ni? aku kan da balik 2 3 hari (lebih kurg cmtu la ayt dia, x ingt senanye)

Fahamla ceq “jiran” yg mengamuk! Lepas dari kes mengamuk tu, dia kerap jatuh2kan barang…Kadang2 tengah duduk dekat meja buat keje, tetibe sepeket besau biskut cap pingpong tu jatuh dari atas rak…Uish…Habis hancur biskut x bersalah tu. Macam2 jiran tu jatuhkan mcm tunjuk protes…Tapi yang paling xleh lupa dia penah jatuhkan begpack palapes dari atas locker…(berat kot beg tu kalau nk husnu dzon kata angin tolak cam impossible jeee). masa tu mmg tekejut brok laa…kedebuuk beg tu jatuh…kuat kot bunyi…bengang plak dia asyek main jatuh2 barang ni…

me: ko dah kenapaaa??? aku x kacau kau en, xya la nak jatuh2 kan brg2 aku…agak2 laaaaa! (mengamuk x tentu psl, nasib time tu rumet xdak 😂 )

Lepas ceq counter attack amukan dia, dia x berani dah jatuh2 kan brg…Xde dah peristiwa jatuh2 ngamuk2 ni…alhamdulillah…tau takut! ngeh3…..Fikir ngamuk dia je…Rosak brg2 ceq…haish…

Banyak lagi kesah seram dalam bilik tu. Yang ni yang biasa2 je…tp biarlah selebihnya menjadi rahsia sebab kalau cerita dekat sini, takut bilik tu xde orang nak duduk plak.. Macam bilik dekat atas (tgkt 3) yang pernah dikunci sebab ada kes…kalau nak ikotkan, jiran ni bukan dalam bilik je. Banyak lagi keseraman yang dialami dekat luar bilik…Tapi entry kali ni ceq cerita pasal bilik puaka tu jela…Kalau nak dengar cerita lagi seram pasal apa yang jadi dekat luar bilik, nnt la ceq tulis entry lain bila rajin…kahkah…

Apa pon, dia mmg ada je dekat mana2…Antara nampak x nampak dan rasa x rasa je….Tapi kalau korg alaminye .. Lek je…Jangan gentar…Jangan biarkn ketakutan kuasai diri sebab dia xbleh buat apa pon dekat kita…Setakat usik2 manja..Takut hanya padaNya k…aish…melalut dah….k la bai

hantar kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

13 comments

  1. cehh..xkan palapes xkental kot~
    smayang ngaji dlm bilik dik, xdela dia kacau hang
    kita dok dlm utan mmg tempat depa
    dlm quran pn ade sebut pasai depa

  2. hmmmmmm..dik kalau nak hantaq cerita tlglah sepenuhnya dlm Bahasa melayu.orang putih cerita x dak maknanya nak guna Bahasa melayu kalau hantar kisah seram.

  3. yaa.. portion A kan.. tp sy dok tgkat4 dulu..tgkt2 xtau pulak ada ‘dia’.. kes bilik kt tgkt3 tu mmg agak seram.. kalau lalu, rasa semacam bila lalu dpn bilik tu..sbb ada member sy dok kt tgkt3 portionA.. sy msuk 2012, mmg dh lama bilik tgkt3 tu xdibuka n katanya mmg takkan dibuka/diguna.. info pon dr senior2.. skrg dh habes dh bljar kt uum..

  4. usik2 manja xpe lg, jgn dia tunjukkan diri sudah la… aishh, aku type benda ni pn dah sheram .. setakat ni aku x pnh lg tngk real bende tu, alhamdulilah n aku xnak tengok pun.

  5. Just wanted to say that you’re writing doesn’t seems like you’re yuyuem student. So, I was thinking were you students or just visiting there for a school programs ?

  6. Cerita bosan..
    Dik non oi..kalo xtau nak krg ayat tu blaja la..ckp org je suh blaja sejarah klo x xpyh baca..statment ko ni agak poyo blagak mampuih..ak trus xnk bc n straight kt komen ni..harap ko bc la ye..mmg bosan ayat tunggang langgang lenkali blja karangan klo x ko xpyh la sibuk2 tulis kat sni lg ye..aku banned ko.

  7. nokhorom….sakit hati aku..hang orang utara ka orang key el…kalau tulis utara, tulis la perabih…ni dok sat2 key el…sat2 utara…satgi mai key el balik..aku katok pala baru tau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *