Kisah Seram di Rumah Sewa di Tengah Ladang

Assalamualaikum
Mohon rahsiakan nama ini.

Saya nak ceritakan semasa saya belajar di satu Universiti Swasta. Saya nan cerita tentang rumah sewa kami berdekatan dengan Kilang dan Kubur India di tgh tgh ladang.

Masa memula kami nak sewa. Kami tgk tgk. Rasa mcm ok. Lagipun masa tu Hostel kena tutup. Sebabkan kena betulkan. Nak tak nak. Belakang hutan , ladang , kami pun terpaksa terima. Agak jauh ke Universiti. Tapi memasing ada kenderaan. Tiada masalah.

Memula masuk , kami bertiga sahaja. Jiran kami bagithu yg Ada kubur India di belakang. Kami terkjut. Tp fikir dh tak ada masa nak cr rumah lain. Hadapi jela. Makcik tu cakap “kalau nampak orang lalu. Jgn ditegur. Acik selalu nampak. Tp biarkan jela.” Kami pun tanya “acik dok dgn siapa?” “Suami. Tp malam suami acik kerja. Acik selalu pasang tv kuat kuat”

Malam tu memang makcik pasang tv kuat kuat. Masa tu kami just duduk tgk movie jela. Tv pun tak ada masa tu. Tp kamk takut takut gak bila nak ke dapur.

Lepas beberapa sem. Hari jumaat , housemate ramai balik. Disebabkan saya dan kawan kelas jumaat sampai ptng. Terpaksa hadapi. Pernah sekali kawan saya balik (bf dia ambik) masa itu saya ada motor. Tak apa la. Hadap jela. Satu malam je. Esok kawan lain ada. Masa tu saya bela kucing. Tv pun ada.

Malam pukul 8-10 saya tak boleh tidor. Saya asyik rasa panas je. Buka lampu tp mengantuk. Tutup balik. Tv kat luar biarkan jela. Tetiba kucing saya pergi ke dapur pastu patah ke bilik dengan ekor kembang. Saya syak jumpa tikus. Masa tu pulak TV kejap ok kejap tak.

Allah. Masa tu saya rasa mengantuk tp takut. Saya siap siap call bf soh ambik skng. Tp bf ada hal. Maybe tgh malam.

 

 

Bayangkan bila nak lelap je , ada bunyi. Tv mcm tiada siaran , kejap elok. Kejap tak.

Kucing makin lain jadinya. Ini tak boleh jadi. Saya menangis call bf angkut skng juga !!

Saya on semua lampu. Saya duduk dpn pintu. Masa tu saya pasang ayat Kursi kuat kuat. Kucing saya still ekor kembang hadap ke dapur. Lepas satu jam. Saya angkut kucing saya dan masuk kereta. Tidur kat depan kedai dulu. (Memasing mengantuk)

Cerita lagi satu.
Kawan saya sampai demam sebab kan mimpi nenek tua yg dalam bilik kami. Dia nampak kat penjuru tgh pandang kami tgh tidur. Bila dia keluar dia nampak nenek tu dpn tv pula. Bila ke dapur. Banyak mata tgk dia. Terus dia bangun dan nangis. Esoknya dia cerita. Esoknya demam.

Lagisatu. Ada part kami semua ada dlm rumah. Saya terbangun sebabkan bunyi anjing melalak tp bunyi lain mcm. Mcm menangis. Saya dengar mcm ada dlm 2-3 ekor. Betul di sebelah tingkap bilik kami semua. Lepas bunyi anjing. Tetiba blackout. Selalu blackout (suis jatuh) sbbkan guruh. Ini tiada guruh. Sampai ke subuh tak ada siapa berani bgn nk naikkan suis.

Pagi tu kami kumpul dan cerita balik. Semua terbgn masa anjing tu menangis. Yg seram. Kawan saya bawah katil dengar dr part Anjing ketawa , baru nangis.

Ada satu kes, saya tgh tunggu bf ambik saya. Petang. Hujan lebat. Kucing saya suka main kejar kat dlm rumah (saya kat luar masa tu) nak kata ada lipas. Tak ada. Tikus tak ada. Tetiba bulu semua kembang. Saya dah seram sejuk. Saya ckp “sudahlah. Kita nak balik dah” yg saya tak suka tgk dia merengas kat dlm rumah (masa tu gelap gelita) entah siapa dia marahkan.

Terima kasih.

Kongsi kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

1,591 comments

  1. Kucing blh nmpak. Sy pena dduk umh sewa sorg, housemate kuar. Bawa kucing dok sblh sy kt sofa tgk tv sme2 sb takut. Then tiba2 kucing tu pndang je mata ke atas kpla kami. Dh agak mst ade sesuatu tp sy x berani tgk atas syiling.

    1. Ehh xde ke???
      Kat Banting otw nak blk kg akk ade jer tanah perkuburan org india…
      Kat Segamat otw ke UiTM tu pn ade gak kan sederet tu tanah perkuburan org Islam, jirat cina ngan org india…

          1. X dapat singkong..sedih aku..aku dah tulis hashtag sekali kat hujung tu beserta jarak..tapi hashtag tu hilang pula..haha

          2. ̶h̶a̶i̶ ̶s̶e̶m̶u̶a̶.̶ ̶h̶a̶i̶ ̶j̶u̶r̶i̶.̶ ̶a̶k̶u̶ ̶p̶u̶n̶ ̶p̶a̶n̶d̶a̶i̶ ̶g̶a̶k̶.̶ ̶m̶u̶a̶h̶a̶h̶a̶h̶a̶h̶a̶h̶a̶

        1. abg singkong!! maira adik abg singkong kan???

          tolong ajar delet komen.. plishhhhhhh

          abg singkong yang hensem, baik hati, berbudi pekerti

          1. betul la.. haha wordpress punya komen notification.. ada option untuk trash delete.. abg click tp x de effect kat actual komen.. cuma notification yg hilang.. percayalah dik

          2. Muhammad juri bin adil .. Faz Ahmad apa korang da lakukan kat adik aku (suara lebih kurang suara dato jalal)

          3. hahaha okay la tu.. sape suruh kacau maira. maira tak boleh tepuk.. batal wudhuk.. abg singkong kan abg..

          4. MARIII LAH MARI MARILAH MARI KE MARI~
            INILAH BUNGA~ KEMBANGNYA SUNGGUH JELITA~
            AURA 7 BUNGA~ PILIHAN HATI DINDA~ PILIHAN HATI DINDA~

          1. Tajuk cite pun macam nak bersarang je. di tengah ladang

            Cun ni keju.. Kita berkampung di tengah ladang haha

          2. dia dah cari dah aku dekat kampung terawal. sweet tak? dia dah bejaya bimbing aku ke masjid indian kahkahkah

          1. Hahaha.. X de aku nmpk dia redho kalau dgn aku.. Kurang sorang lg la.. C RC x smpai kampung kita lg..

          2. TAK BOLEH

            ok. aku pulang balik singkong. aku saje je gurau dgn singkong. hahahahaha. nak merapatkan lagi hubungan dengan penduduk kg. kah!

  2. Penghulu- Singkong

    Naib Penghulu – Juri

    Ketua Ibu tunggal- Cik Bam

    Bidan Kampung- Cak

    Imam sejid- Faz

    Bendahari- Maira

    Setiausaha JKKK- F.F

    1. disebabkan maira adalah bendahari.. maka nya sila drop 50 sen utk setiap komen.. bukan apa.. utk pembangunan kampung sawah ni… hahahahaha

        1. AHHHH!!!! takde..takde yg selayaknya selain maira okay….

          kumpul 50 sen utk buat kenduri bukak kampung la Juri.. (maira tukar statement ni)

          1. nanti kita meeting tau.. FF selaku setiausaha kena buat proposal dulu dan maira kena bentangkan bajet.. hahahahahha

          2. HOI TAK BAIK MENUDUH

            kitaorang dah plan untuk memajukan kampung ni. hahahahaha

            EL AJK INTEGRITI. ASSISTANT NYA ENCIK PONTI # hahahahaha

          1. hahahaha. lawak dorang ni. time2 aku busylah dorang nak berkampung. hahaha

            ~ anak siapakah yg bakal aku sambut dulu?

    2. yg lain aku setuju. tapi apehal faz iman sejid? tak sesuai kot??

      hahahahahahhaaah

      apehal aku bidan kampung? hahahaha

      inilah kampung kita

      hahahaha

    1. korang aku malam ni busy. ada training futsal..jangan rindu.jangan seru..terutama medi..kahkah

      juri at 5.30 p.m, 26 october 2017

      1. tulisan jgn besar sgt. tanjat kite. okay. kalau ko takde malam ni, aku tido awal lah. hahahahahha

        LOTS OF LOVE

        ❤️ Juri

        sila lah kecam

  3. Kita akan bekampung d page terakhir.. So x de alasan untuk drng kecam..

    Kalau still nak kecam juga..

    SILA MENINGGAL

        1. Finally. Thank you Medicak ??? seronok tengok korang, tak kenal pun macam dah kenal. Sekali komen post latest dah sunyi, kesini rupanya hee

          1. itulah dorang ni. rasa macam dah kenal dari dalam perut lagi. kahkahkah.

            ~ jemput tengok2 dulu kampung ni. nanti ketua kampung datang ye.

          2. eh..ade penduduk kampung baru pindah la..

            hye rero..selamat datang ke kampung durian runtuh..hihihi
            sy cikbambam selaku ketua ibu tunggal..hahaha..

          3. hye cikbambam, ahh thank you, thank you :*

            maaf laa, tengok meriah sangat, sampai ke sini org cari 😀

            ouh ketua ibu tunggal -waving

  4. ohhh hahahahahahaah inilah maksudnya page last. hahahahahahha. asal lah aku slow sgt harini

    ok juri. aku dah paham maksud ko. hahahahah.

    1. Susah nak cari kampung kosong.. Hahaha kita menetap kat kampung hujung yo la.. Page ni akan hilang nnt.. So mmg akan kita duduki kampung terakhir hahaha

  5. ketua kampung akak singkong! aku nak tanya ni. kalau dah ada kampung sendiri ni boleh tak nak tanya ayat macam ni ?? u dah makan ke?

    hahahahaha

  6. diminta penduduk kampung durian runtuh ni bagi ketinggian masing2. saya nak buat bancian ni

    hahahah. bestnya kat sini. takde org kecam.

          1. dah cukup sado dah tu aku nengok. nak sado mcm mana lagi? mcm sazali ke? jgnlah singkong. kang cikbambam lari. kahkah

          2. siyes ahh 190??tinggi gile..

            no..no..no..jgn jdk model ye..nnt lagi ramai tiara yg dtg..susah cikbambam nk tepis2..sorg tiara pun cikbambam da stress..hahaha

          3. sebab tulah aku cakap. ko paras betia dia lah. (up sikit dari paras buku lali) hahaha

            ~ jgn risau cikbambam. tiara tak tahu kita ada kg dalam ladang.

      1. hahaha..ko nampak rendah je cakk..rupe nye tinggi jgk ko ni..

        abg singkong..calcium x mampu da nk meninggi kn cikbambam..mmg da kemetot je ni..xleh bt ape..hahaha..kalo jalan ngn abg singkong mst mcm jalan ngn ayah kan..hihi

        1. oklah. aku tipu je. sebenarnya 157 je hahahahaah. aku saja je letak 157 – 160. hahahahah. kita lebih kurang je cikbambam. sobsob.

          1. amboi da mcm nenek kebayan pula.. abis kalau cikbambam da tua singkong ni mcm mna? 28 tu kira muda la tu.. haha

    1. hahaha..bagus..mesti dorg pelik kite x merambu kt sana kan..
      padan muka mereka..huhu

      **nk pm kak yulie jap la..nk bgtau kampung baru kite ni..

          1. Nak mati tu hanya mimpi

            Amboi cepat nau kau betindak.. Nak ambk alih tabung kampung ke? Hahaha

            Btw kelab malam tu da siap belom? Aku da bljr step joget baru ni.. Haha

          2. Kredit abis lah..haha..baru reload tadi..
            Hmm..memang sesat dah nie cikbambam..bole tunjuk jalan x..haha

          3. ish..mesti la boleh..RC jalan terus..smpai simpang 3 belok kiri..
            nnt nampak kubo cina..depan kubo cina tu la kampung kite..kampung durian runtuh..hihihi..

          4. amboiii kau! nanti aku bagi kad jemputan dekat cik bunga kalau aku teserempak dia esok. jap nam seru

            cik bunga

          5. ~oh bungaaa..d mana kini kau beradaaaaa..jangan biar kan diri kuuuuu..dalam kesorangannnnnn…oh bungaaa..jangan kau gores luka d dada..sungguh diri ku x kan kuuuasaaa..campak kan kenangannn…~
            Ianya lirik lagu..haha
            **Jangan kecam..
            **Mana cik bunga..haha

          6. jgn rsau RC, kat sini ko nak bermadah helah ke, nak tonggeng teballik ke, takde org kisah. kalau ko buat perangai bukan2 pon, paling taik pon ko kena usir dengan tok ketua singkong

            haha

          7. Owhh..bagus lah tu..haha
            Eh.. singkong baik orang nya medicakk..dia punya bawahan tu je yang pandai memandai nak usir orang..sekarang nie mesti dia terasa..harap² lah…haha

          8. ko nak buat apa pun RC, aku sokong.
            ini kampung happy-happy,

            tapi jangan kacau rumah tangga orang..nanti terbakar rumah kau..huhu
            (ala-ala cerita dulu2)

          9. Owhh..ok..(dalam hati : dah x tau nak buat apa ಥ_ಥ)
            Haha.. relek bro.. saja test kekuatan cinta mu kepada c dia..

          10. hah! ada pon ko. ingat kan ko sesat pegi mana dah. haha. nak merapu. luah perasaan ko datang je sini. kiki. aku sedia jadi dokte cinta

          11. alamak..nenek sesat laa cu….hahahaha…tu yg tak sampai2 lagi ni….sekarang da kat depan pintu gerbang…tak yg nak jemput nenek ke?

          12. Aku dah masuk kampung yang betul rupa nya tadi..hahaha
            Semua bole lah nie..bercia cia pun bole..kan..hahaha..rawat lah hati ini..wahai doktor cinta.. jikalau medicakk hendak jadi doktor..biar aku jadi pesakit cinta..haha

          13. Ko ni rc… Jangan smpai aku usir kampung.. Aku tmbalan penghulu merangkap ketua pemuda ko tahu

          14. Hahaha..yekeh..relek ah bro..jangan main usir²..nanti tinggal kau sorang² pula dalam kampung nie..eh..x pe juga tu..kau kan upin ipin..kuat imaginasi..bole juga kau layan imaginasi kau..hahaha

          15. ~saja je nak bagi JuriFS jeles..hehe (bisik²)
            Alang² dalam kampung durian runtuh nie..jom makan durian..haha

          16. aku ke juri? baru 26 tahun aku hidup. hahahaha

            eleh juri. tuu janda ko. si camel tu. mengata kt cite #nana tu. amik tahu jugak kn janda ko tu hal rumah tangga org.

      1. i dah mandi semalam. malam2 kang i teman i main pusat eh putsal. kang i datang jadi pompom girl

        ~ ko dah nk pegi main futsal ke? jatuh bangun sendiri ye. kahkah

  7. dah kenapa semua kat sini ? Hahaha

    Apa jadi ? Baru habis meeting . Macam tertinggal something je ? Kenapa ? Apa jadi ?

    1. Kami pilih untuk komen merapu kat last story.. (Kampung durian runtuh)

      So new story enough with rate.. No chat haha

    2. kat sana kena kecam maha hebat EL. jadi, singkong yg cari page last ni. hahaha

      ~ EL kan aku dah cakap, butangkan baju ko. kah!

        1. eh u ni. kejaplah. i tengah siap2 ni. i lambat sikit ni. tadi mekap mcm pontianak.

          ~ kenapa aku rasa makin jauh kg ni makin lambat wifi aku. hahahaha

  8. kalau saya ni memang takla nak duduk tempat ii mcm tu…rumah saya yg xde pape ni pun kalau duduk sorang ii rasa takut…haha..

          1. serius? femes nama tu! omg omg omg! dekat mana ko nmpak dia ckp tu? hahahahhaahahhah. nak baca jugak. hahahaha

          2. cant delete actually.. u only have edit option to edit ur text.. tp after 15 mnt komen x bole edit da..

      1. pasal yg korang ckp ada write tu ckp lahanat? alahh. ko pon ada komen2 kat situ. betul ke cikbambam? yg singkong ckp tu ke?

        1. haa..aku da ketengahkan hal ni kpd kak long kawasan..
          tapi pm tepi je la..hahaha..

          betul la tu..x sangka aku die blh ckp camtu..
          kalo blh ss aku da tnjuk kat sini utk ko cakk..hahaha
          gile joyah aku ni..hahaha

          1. Satu hari tu akak singkong tgh lawat kawasan kat fb.. Kak singkong nmpk dia komen kat pos fs psl carta pengomen tu..

            #done hahaha

          2. kt komen fb FS..admin post pasal ranking komen tu..kt situ la die komen..aku nk reply..tp x jadik la..kang die tau plk aku salah sorg dr ajk kampung durian runtuh plk..kahkahkah

          3. bukan la..ketua ibu tunggal tu aku yakin xkan ade org nk jwtan tu..dengar pun ngeri k..hahaha

            **aku xde dlm 4-5 ari ni..nnt ko tlg tgk2 kan abang singkong ye..ko nampak je die hye gadis2 ko seru nama aku 3 kali..kalo signal smpai sana aku muncul la kt sini nnt..hahaha..maira xde mlm ni..kalo x ko ngn die je sepai aku..huhuhu..nnt cikbambam lanje eskrem ye..

            #donewasiat

          4. ko nak g mana? hiking dekat gunung everest ke? lama nau takde. huhu. ???

            baik cikbambam. jap aku cc maira

            maira

            bukan apa, aku takut aku terpesong pegi ke singkong pulak. hahahahah. joke2.

          5. hahaha..berani2 ko ye nk caras aku..ko nak ke duda anak 4??
            kahkahkah

            haa..bagus..cc # maira # sekali..
            tapi maira ni selalu off record ngn singkong..jgn mereka rakan subahat da la..hahaha

          6. aku gurau je. hahahaha. ko je mampu jaga ank singkong. huhu

            ~ asal mlm je singkong hilang. aku dah betol dah ni dia jaga anak mlm2. kah!

            pssst. beb. ko jgn caye maira. singkong selalu bagi dia gula tauu. hahaha. aku dgr2 maira nk cari lagi 3 org

            larikkkk

          7. ~aku pun syak camtu la..tah2 singkong betul2 da kawen..da ade anak..ish..kecewa beb..hahaha

            ~aku pun 50-50 je ni ngn si maira ni..ade plk die nk crk kn lg 3 utk abg die tu..nk kene maira ni..cikbambam sebat pakai penyapu nenek nnt..huhuhu

  9. cikbambam cikbambam! mana ko? ko online tak? aku ada benda nak cakap dengan ko ni. aummmmm. hihi. nanti ko ? ko reply sini eh?!

    ~ minta ketuat kampung tolong jadikan page last ni je mcm fb. senang nak tahu sape online.

      1. kalut nak taip. hahahaha

        aku dah tahu fb ko. tadi aku saje je jalan2 kot fb. melawat kawasan ko cakap tu. terjumpa pulak fb ko. penuh keibuan muka ko. suka. kikiki.

        ~ singkong, jgn lepaskan cikbambam. bawak kedunia real. haha

        ??? maluu

        #cikhana. sedap nama ko. hihihi.

        1. hahaha..hey..camne ko jumpa?hahaha..
          hebat betul ko ni..eh..camne ko blh tgk muka aku?aku private kot..

          ~aku hana..ko anna..kan serasi bersama tu..hahaha

          1. aku tengok2 je komen kat situ. terrrrrr jumpa pulak fb ko. hihihi. sejuk perut ibu mengandung.

            mana ada ko private gambar. aku boleh je tengok. hihihi

            ~ yeay! dah kenal ko. ???

          2. hahaha..mesti ko baca komen EL kan..nk kene EL ni..haha
            muka aku penuh keibuan ke?garang pun mcm emak2 jgk k..

            aduhaii..selama ni aku igt aku private fb..bile masa plk jdk x private eh..sepantas kilat aku g tkr setting fb..zassss…

          3. pegilah tukar. janji aku dah tengok fb ko. hahaha. adalah muka keibuaan. dari aku, muka mintak kena baling selipar. kahkah!

            ~ ko tengah buat pe??

            eh, rasa mcm sembang dlm ws. haha

          4. uish..ko mcm elizabeth tan kott..untung juju..hahaha
            alaa..mana aci ko da tgk aku..nk crk fb & ig ko jap la..hahaha
            bg clue nama ko sikit..hahaha

            aku tgh kemas barang ni..dr td kemas..tp aku rs da 3jam aku hadap beg ni..siap nye x jgk..hahaha

            aku x jumpa la setting kt fb tu..malas la nk godek2..

            aku pun rs kite ni mcm wasap2 plk kt sini..nsb baik xde mkcik bawang..hahaha..

          5. Kenapa aku rasa macam bercinta betul2 dengan medicak ni?
            Main futsal pun boleh rindu.

            Apakah perasaan ini?

            Tuhan…kau bawalah rinduku untuk dirinya yang jauh dariku..

            Tap serious weh.huhu

          6. so sweeeettt. hebat tak penangan aku? tulah ko. carik pasal lagi dgn aku masa mula2 tu. hahaha

            ~ takpe. kita becinta kat sini. (jgn risau. aku bukan bini org) kahkahkah

          7. mesti ko main futsal x kusyuk kn juju..
            asek nak balik cpt je nk komen ngn medicak..

            hebat penangan medicak ni..hahaha

          8. ~ gambar skang yg aku pakai ni, mmg aku real aku. aku belanja belakang dahla. hahaha. aku takut ada org kenal aku kt FS ni. hihi ( harap juri tak berpaling jadah, eh arah)

            ~ aku bukan medical student tau. aku saje je letak nama tu. sorry.

            ~ lagi, mmm. aku takde ig. fb ada. tapi jarang online. sebab takde ape.

            ~ hmmm lagi, apa ye? ada soalan apa2. malam ni aku jawab jujur. hahahahaha

          9. so skg da single la kan??

            ~tahniah juri..
            ~amboii..terus tamat kan sesi..hahaha
            ~xde soalan utk aku ke?

          10. Ko ni cetan ke berumah dalam hati manusia?

            Aku ingat lagi ko sebut setan tu cetan. Sweet kan aku.huhu

          11. hahahahahahaha. ko ingat tak ayat mula2 aku gaduh dgn ko?

            “merangkaklah ko dekat sana nanti cari aku” hahaha

            ~ tapi aku geram lagi dgn ko. suka suki ko je letak email aku. tapi takpe. cuba ko tengok carta, hebat tak aku?? ?

          12. weh cakk..ko ddk s.alam eh?
            bagi alama umah ko weh..aku nk amek ko ajak lepak nnt senang..
            ko kan rabun malam..hahaha

            (ape mcm?ok x juri?hihihi)

          13. Bam tanya alamat bam…please.. aku nak jumpa parents dia terus. Berkenan aku tengok dagu dia haritu.huhu

            #serious..

          14. ko xtau ke??nenek da wasiat kan penyapu die kt aku..
            die x jadik nk turun kn kt faz..sbb aritu faz senyum cm rashid..
            nenek takut..huhuhu..nnt aku amek ko kt s.alam k..kite jalan2 g jalan tar naik penyapu..

          15. kann..walaupun senyum psiko camtu tp die masih kacak..

            kalo aku senyum camtu mau singkong demam seminggu..hihihu

          16. tp xleh la lawan kekacakan abang sinngkong aku..

            **abang singkong usah bimbang..dlm hati cikbambam ade abg seorang je..huhuhu

            **background music (i am thinking of you..in my sleepless solitude tonight..)

  10. Goodnight Izzie syg

    Singkong brothers, Cikbam kakak ipar, dan lain lain

    Amannya kampung kita ni huhu

    Ya tengah stalk tu, ye kaulah yang tengah baca ni

    berambus, nyah kau! You are not welcome here

  11. okaylah korang selamat malam. esok jumpa lagi kat sini

    JURIFS , dah jom tido. i dah ngantok ni. u bepoya2 lah kat sini. ???

    selamat malam JURI. hihihi

    1. ehh ko ni kak km. salah masuk kampung ke? syuh syuh. ko tak dialu-alukan kat sini. semak je. tok ooo tok, tolong kick si kak km ni.

  12. aku nak bukak topik discussion ni

    jom kita share pengalaman macam mana dan bila korang tahu pasal Fiksyen Shasha

    1. Ok. aku start dulu.
      Dalam tahun lepas viral kartun (meme) be like bill satu dunia.
      Kat Malaysia ni wujudlah versi Melayu seperti Jadilah Seperti Rashid dan lain-lain nama lagi.
      Ada satu facebook page ni nama Jadilah Seperti Shasha.
      Aku like semua fb page meme ni sebab aku terhibur.

      Lepas tu akibat Rashid dah femes, Shasha pun sama-sama naik.
      Si Rashid ni banyak kali ejek Shasha ni tiru diorang.
      Lepas tu page Jadilah Seperti Shasha ni beralih arah, diorang banyak share kisah2 seram di wall diorang.
      Masa ni ada beberapa page yang femes yang share kisah seram.
      Aku follow dua ni je, Jadilah Seperti Shasha dan Kapal Terbang Kertas.

      Lepastu admin Jadilah seperti Shasha tukar nama jadi Fiksyen Shasha dan buat blog. Maju ke depan.
      Kapal Terbang Kertas dah hanyut. Rashid masih gah dengan Rashid nye.
      Fiksyen Shasha dah bergerak ke hadapan dengan style tersendiri menyaingi IIUM Confession.

      Kemudian aku jadi silent reader di blog je.
      Banyak la writer-writer mula menempa nama.
      Ada jugak ‘writer’ baru acah-acah nak share cerita tapi merapu sangat.

      Aku mula langkah sebagai Juri bagi mengkritik cerita-cerita lemah ni.
      Aku pakai banyak nama.
      Lepas tu aku lekat sebagai PengkritikFS.

      Aku mula mengkritik cerita-cerita orang dengan tujuan membina.
      Waktu tu ada la orang lain kaki komen, Kak Yulie la yang otai.

      Namun perjalanan aku berliku-liku,
      aku dikecam kerana dikritik cerita orang.
      Time tu aku sorang beb, takde orang backup.

      Lepas tu aku ada menulis sendiri cerita.
      Setakat sekarang ada berbelas cerita.
      Cerita yang mana?
      Rahsia agung.haha

      Ada suatu masa tu, nama PengkritikFS ni disalah guna.
      ada orang guna nama aku untuk komen kat cerita diorang.
      Dia pakai nama aku untuk komen konon cerita dia best,
      Masatu tak ramai lagi yang register letak muka.

      Ada sorang tu nama SPM Victim 2k17,
      Dia ni kaki carut kat komen.
      aku selalu gadoh dengan dia.
      Last2 dia pakai nama aku dan mencarut-carut kt cerita orang.
      sampai email aku diblock Admin tak boleh komen dah.
      Budak spm tu dah kemana dah. mati dah kot. ke dah tukar nama jadi orang lain.

      Lepas tu aku murung kejap sebab kena block dengan admin.
      aku stop komen.

      lepas tu ada beberapa orang kembali aktif mengkritik cerita orang.
      siapa?
      Yang aku ingat JuriFS dan Singkong dan Keju.
      Tapi JuriFs ni komen macam hampeh. tak ada isi.

      Aku start pakai nama JuriFS 2, bersama-sama Singkong dan JuriFS 1, kami agak kebal.haha
      Start tu Singkong dah mula usung Cikbambam ke sana ke mari untuk backup dia.
      Sumpah aku ingat dua2 ekor ni perempuan dulu..hahaha.

      Lepas tu aku stop komen kejap sebab bosan..haha
      Kemudian aku masuk balik tengok komen sini.
      Wahhh singkong ni jantan, cikbambam ni awek…

      Dan akhirnya… aku disini..

      tercampak di kampung bunian.
      Berlindung dari kecaman bersama kalian.
      kahkahkah

      begitulah ceritaku..

      TAMAT

      1. #Amateur; My Guardian 2

        Dekat cerita my guardian ni lah aku start menyirap orang pakai nama aku.
        dan orang yang pakai tu SPM Victim anat tu.huhu

      2. mengalir air mata aku baca setori kau juju.. 10/10 kau ingat semua setori ehh.. jauh d lubuk hati aku kau sentiasa ada.. x caya? kau tgk aritu sape yg ingat kau.. hahaha

        kau da kategori otai la kat FS ni.. abis aku hairan acik2 bawang tu claim yg drng acah2 penghuni lama kat sini.. act like drng lagi lama dr usia page ni kot.. haha

        syabas beteh

        1. hahaha.

          ko memang power.
          aku pakai nama ‘nak trophy jugak’

          ko boleh cam eh. walaupun lama aku tak muncul…haha

          1. KO KE SELAMA NI GUNA EMAIL AKU?

            BAIK KO MENGAKU

            btw, rindu pulak alien aku yg gojes bibir kuning ni. huhuhu

          2. hi semua.admin rasa terhibur baca semua komen-komen pembaca fs di sini.hehe.

            admin baru je lancarkan forum fs di fiksyenshasha.com/forums/

            jemput test dan meriahkan forums. 😀

      3. Aku ingt lagi masa pengkritik fs gado ngn bdk spm victim tu… Masa aku cuma seorg SR..
        Aku x sangka pgkritik fs ngn juri fs2 ni org yg sama…

    2. Okay. Aku tahu FS ni dari fb. Aku baca cerita ni semua dari fb je sebelum aku tahu FS ni ada website sendiri. Sama macam juri cakap, aku pun follow gak “jadilah seperti shasha” tapi tak tau pulak di tuka nama jadi Fiksyen Shasha.

      Aku dulu silent reader jugak. Dulu krik krik sangat dengan komen. Aku baca je komen korang (Pengkritik FS, Budak Spm tu, Singkong, Kak Yulie, Cik Bambam). Yang paling aku ingat selalu kena kecam is Pengkritik FS. HAHAHAHAHAHAH. Maaf lah ye.

      Aku ada gak letak komen kat mana2 cerita, tapi jarang lah. Bagi rate je. Lepas tu aku terhibur dengan komen gaduh2 korang. Sis mudah terhibur tau.

      Lepas tu, tengok dapat dah register letak gambar pa semua. Then, aku komen gak lah kat cerita2. Orang pertama yang tegur aku di komen ialah # MEDICAK SI CICAK # HAHAHAHAHAHAHAH

      Aku baru kenal korang dalam seminggu dua ni kot. And, turut serta kena kecam gak. hm. Sis redha.

      Terima kasih cak! Muah. hahahahahahahaha

          1. AKU GIRL LAH GILAAAAAA # HAHAHAHAHAHAHAHA

            Ko jugak yang kecam aku pasal first gambar aku pakai dulu.. Sampai aku kena tukar gambar sendiri sekarang ni. hahahahahahaha

            Aku love ko sebab ko tua dari aku.. Aku budak lagi

      1. sama lah, aku start baca kat fb/phone lama dah juga. tahun ni baru start bukak kat web.
        kalau baca kat fb/phone senang kantoi. baca kat web org ingat aku tgh buat keje. 🙂

    3. malam tu aku tgh lepak mekdi ngan kawan aku.. dia baca setori apa ntah.. pastu dia setori balik kat aku.. aku pun feel mcm best juga setori tu.. bole tahan seram.. dia share la web ni kat aku.. bermula dr situ aku jadi penunggu FS

    4. ok ok. aku pulak. aku sebenarnya tak terlalu terdedah sgt pon dgn benda2 mcm ni, sebab aku jenis malas nak membaca. dan aku mmg jarang nak online fb. sampailah satu haritu, aku tertiba nak online fb yg sekian lama aku tak bukak.

      benda petama yg aku nampak ada org share pasal fiksyen shasha ni. aku pon bacalah. masa tu mmg aku dah nampak dah singkong & keju dan cikbambam. tapi aku ignore je lagi. sampailah aku perasan FS ada blog. kahkahkah.

      masa tu, barulah aku komen buat pertama kali dgn mengunakan nama MEDICAL STUDENT. Masa tu mmg aku kecam org je. Taik kan org. aku ada kecam FAZAHMAD, SINGKONG & KEJU, CIKBAMBAM ni adalah bekap2 org yg aku kecam tu. maafkan aku ye. sebab masa tu aku saje je kecam. Taktik aku, org kecam aku, aku buat ayat sedih. kahkah. (merangkaklah ko cari aku dekat sana nanti). kahkah

      lama2, aku pon menjadi baik, dan cikbambam menjadi sahabat sejati aku dalam FS ni. HAHAHA. aku pon mengorak langkah, seiring dgn singkong & keju, maira, FF, RC, dan akhirnya aku berjumpa dgn si mulut longkang JURIFS yg mengecam aku dan mendedahkan email aku, dari situ, mmg maha hebat org yg kecam aku, sampai aku tak makan sehari. semua sebab ko JURIFS.

      dan sekarang aku dah menjadi penduduk tetap kampung tersembunyi ni di dalam pemerintahan singkong & keju. dan aku terlepas dari kecaman makcik bawang yg dengki dgn kebahagiaan aku.

      ~ jgn kecam penulisan aku, dulu bm cukup2 makan je. kahkahkah

          1. masa tu aku kecam ko sebab gambo alien hodoh tu.
            bila ko letak gambo aku tak kecam dah.. aku rasa terancam je.huhu..

            btw gambar sekarang ni kat mana tu? view cantik

          2. aku nak ajar ni buat tulisan strikethrough.

            First, type:

            Kemudian: Tulis apa yang korang nak tulis

            Last: Tutup ayat tu dengan

            jangan ada jarak.

            cubalah

          3. alamak dia tak keluar lah pulak.
            first type tulis ayat anda dan tutup dengan

            #buang tanda dash#

          4. alamak dia hide lagi lah.huhu..

            first: ………….ayat anda……………….

            buang titik

          5. haram betoi cana nak ajar dia delet semua.huhu

            sekali lagi try.

            first: ()

            fourth: (ayat anda)
            fifth: ()

            jangan ada jarak.huhuhu susah nak ajar..

          6. jangan cuba lah buduh.
            dia tak keluar program coding dia.
            hahaha

            jap aku try sekali lagi.

            first- taip simbol kurungan yang yang tajam tu.

            second: taip perkataan del

            3: taip simbol kurungan yang tajam tu balik. bagi tutup perkataan del tu dengan simbol kurungan tajam tulah

            4: tulis ayat korang

            5: simbol kurungan tajam balik

            6: simbol slash yang bawah dia condong belah kiri tu.

            7: taip perkataan del balik

            8: simbol kurungan yang tajam tu balik. sama macam nombor tiga

            kalau faham cubalah.hahaha

          7. ok simbol kurungan tajam tu memang tak boleh keluar kt komen. huhu. carilah sendiri. klu bawah huruf K DAN L kat keyboard PC

    5. Hye penduduk kampung durian runtuh..mana semua org?bz keje ke??hihi..

      1st cikbambam tau psl FS ms raya tahun lepas..adk cikbambam dok gelak2 baca something kt fb..igt kn mende..rupenye tgh baca cite antu kt fb..die suruh follow FS..igt lg 1st cerita cikbambam baca kt FS cerita die jiran dgn bunian..bunian tu kms kn umah die..haha

      Lepas dr hari tu mmg cikbambam ari2 dok godek FS ni nk baca cerita2 seram..siap suruh kawan2 opis follow fs lg..lps dpt tau fs ade website cikbambam pun baca la kt sana..akibat dr kegatalan jari jemari ni wujud la nama cikbambam kt komen fs..mula2 igt nk komen rate2 cerita je..pastu bile start komen ngn singkong,jurifs,jurifs2 jdk cm syok plk..kahkahkah..dulu mati2 igt singkong & juri pompuan..tu cikbambam melayan je..juri la selalu kene kecam sbb bg rate..bile kene kecam je muncul la muka cikbambam & singkong bekap mana yg patut..hahaha..

      CIkbambam ade stop komen kejap aritu..ms cikbambam start komen kt fazahmad tibe2 ade sorg pkai nick ‘aku perati je cikbambam ni’ komen..mula2 x cam alien sape tu..bile tgk balik komen rupe nye si singkong..hahaha..nakal abg singkong ni tau..?

      Pape pun kwn ngn korg mmg best..wpun x knl korg tp rs mcm da kenal korg dari kt tadika lg..hahaha..ari2 cikbambam x senang duduk kt opis ni bile tgk korg komen2 dgn jaya nye..cikbambam blh reply time rehat je la..haha..

      lebiu korang

      Thanks fiksyen shasha..❤️

      1. first!

        rate 9.7777/10

        cerita bunian yang dalam rumah tu ke cikbam.yang kat meja makan diorang ada perkampungan bunian tu.hhaha

        ko memang setia betul ngan singkong..kahkah

        1. Alaa..lupe nk selit kn ko weh..hahaha..ko lambat hadir dlm idup ku..huhu..aku pasan je komen2 ko kt fs..ayat2 sume nk crk pasal..so aku mls nk layan..start ko kecam faz tu aku start meroyan kt ko..igt x pasal ape?psl engineer..kahkahkah..lps aku ngn singkong kecam ko psl tu ko cam sentap je..lps dr komen tu la relationship kite berputik..hahaha..geli plk ayat aku ni..dah2..aku nk g kojo ni..byk drawing nk kene anta..melayan ko nnt aku kene ot plk arini..biubiu?

          1. ingat pasal aku tegur faz, ko tak keje ke? kata engineer. kahkah.

            ~ takpelah cikbambam, ko ingat saat kita berkenalan pon aku teharu.

            hahahahaha. nanti2 ko free, jenguk2 lah aku kat sini ye.

          2. hahaha..ko mcm bdk terejal time tu..tu aku bg ceramah sikit..x sangka ko da berubah jdk gadis ayu slps dgr ceramah aku tu..hahaha

        1. Haha..ms tu rasa pehal bdk ni pakai nickname cmtu..da la tgh baca cite faz..igt kn rasyid cuba menggoda cikbambam..kakakaka?

    6. Okay. permulaan Maira terjebak dengan FS ni tahun lepas dari FB… masa tu sebenarnya dah tak tahu nak cari bahan bacaan dekat mana lagi. So merayaplah dekat FB baca segala page yg share cerita. Tapi last2 sangkut dekat FS. Sejak dari tu memang stick duk baca FS bile free. Maira deactivate FB dan terus bertapak dekat blog FS je.

      Sampai satu masa tu rasa nak try share cerita. Maira try post satu cerita. Alah cerita budak2 je pun. Masa tengok FS post dekat FB cerita yg Maira tulis, rasa eksaited macam jakun sangat. Haha. Lepas tu Maira decide utk jadi silent readers. Rasa macam tak layak sangat nak join komen korang-korang.

      Membawa ke tahun ni, Maira tengok makin rancak memasing. Sampailah Maira tukar balik niat utk jadi silent readers. Beberapa bulan yg lepas Maira start join komen. Mula2 komen sikit-sikit sebab segan. Then lepas baca cerita Fazdan tengok ruang komen semakin riuh. Maira terus menyelit dekat komen-komen korang. Haha! Masa tu malu, tapi bila fikir balik bukan ada siapa pun kenal. So lantaklah….. Maira mula menempel dekat CikBambam, Kak Yulie, Nenek Kebayan. dan lain2.

      Dan sampailah satu hari tu ada satu pengomen guna nick WARKAH UNTUK MAIRA kecam pasal komen Maira dengan Faz. Memang masa tu rasa macam down jugaklah sebab dia tetiba menuduh Maira menggedik dengan Faz. Padahal komen Maira masa tu sangat plain. Takde langsung unsur gedik. Dekat seminggu lebih juga Maira cuba untuk tak menyelit dalam komen Faz. Sebab rasa bersalah dekat Faz, tak pasal-pasal dia kena kecam disebabkan komen Maira. And yes!! Medicak memang pengecam terhebat masa tu. Tapi tak lama dia bertukar jadi Medi yg sangat sweet. Dan Maira tukar strategi dengan menyibuk dalam komen abg Singkong. Sehinggalah Maira dengan secara rasminya declare diri sendir as adik abg Singkong dan adik ipar CikBambam. Haha! Ampun ya…..

      Tapi tak lama. Lepas tu sambung balik komen bila dah rasa confident. Lantaklah pengecam nak cakap apa pun. Tak luak apa. Dan semenjak dari tulah Maira mulakan sesi balas balik setiap kecaman sampailah kemunculan Si Camel unta padang pasir tu. Dia yg mulakan porak peranda hinggalah kita semua tercampak dekat ceruk Kampung Durian Runtuh ni.

      Ikhlas dari hati. Maira sangat selesa berkawan dekat sini walaupun in real life kita masing-masing tak kenal. Tapi ukhuwah dekat sini dah macam adik beradik dah. Pada yang nak kecam tu Maira anggap dorang jealous dengan kita semua sebab dorang sebenarnya tak tahu nak mencelah dekat mana.

      Sekian………………….

        1. hahahahah Juri… statement kau ni kalau dekat tempat lain.. Maira dah kena kecam tau! tak pasal-pasal nanti Faz keluar pemberitahuan nak berdiam diri untuk beberapa bulan…

          1. kek pulak…cu nak buat kek ape? nek bole bagi tips..weekend ni jd tak dtg kemas uma nek? da pomiss kan?

    7. Ehem ehem.. Assalamualaikum, nampak meriah kampung ni. Sye bkn pendduk tetap kampung ni, tp cuma tetamu yg singgah sbb tertarik dgn topik Juri. Sye bahasakan diri ak je la ye lebih senang.

      Ok, aku mula kenal dengan FS ni dari kawan tempat keje lama. Aku selalu tengok dia baca sesuatu kat PC tp tak tergerak hati pun nak tanya. Sampai la satu hari tu dia gelak2 smbil baca dan cerita kat aku pasal cerita yg dia baca. Penulis Sicelupar. Dia kata best dan lawak. Aku pun start baca dari awal. Dan bermula la minat aku kat FS. Aku dan membe aku selalu share cerita apa yg best dan selalu update kalau cerita baru keluar. Dan disebabkan FS jugak kadang2 satu hari aku tak buat keja kat opis sebab terlalu focus baca FS.

      Pada mulanya aku tak berminat pun nak baca komen2 dan drop apa2 komen. Tapi bila dah start keje baru ni, aku rasa bosan gila sebab belum dpt apa2 tugasan. So aku bukak FS, dah baca semua cerita sampai takde benda nak buat lagi. Kira bosan tahap gaban la. Aku pun scroll baca komen2, kalau rajin aku menyelit sikit2. Asalnya aku nak jadi budak yg sopan je, Komen pun yg murni2 je. Penulisan ayat penuh, bahasakan diri ‘saya’. Tapi ntah macam mna, terjebak dengan korang kdang2 terkuar perangai cetan (Medi penah guna perkataan ni hahah).

      FYI, in reality mmg aku seorang yg pendiam dan pemalu konon2nya pada awalnya, dan bila mula selesa aku akan tunjuk perangai sbenar.

      Seronok jugak tengok korg berborak mcam dah kenal lama. Tapi aku tak boleh nak join sgt sbb kekangan masa dan taknak dituduh menggedik ngan laki2. Kalau korg perasan, aku tak pernah atau jarang menyelit kalau ada singkong,Faz, Juri, El . Aku komen sorg2 je dan buat hal sendiri hahah

      Ok tu je cerita aku. Better korg jumpa kat luar and tengok perngai masing2 sama tak mcm dalam ni hahah
      Sorry la ye tumpang berteduh kejap kat kampung ni, sebab tengah ujan kat luar.hehe

      1. feeya… Maira perasan feeya selalu komen sorang2.. kadang2 je menyampuk.. hahaha Maira pun macam feeya mula2. segan nak menyelit kat komen2 lelaki. Tapi lepas tu… lantaklah.. hahahahahah

        1. hahahah komen pun suka2 je. kdang2 suka jadi pembaca setia kisah penduduk Kg Pinang Berbatang ni ehh ape ntah nme kg korang

      2. begenang air mata aku baca warkah ko. habis tisu sekotak.

        ~ ingat lagi ko ye. guna pekataan cetan tu nampak lembut sikit. hihi

        ~mm, aku luar ke dalam ke, mcm ni lah ghupe perangai aku. kahkah. tapi kalau jumpa depan2, mula2 tu je malu, lepastu ok lah.

        cc : JURI

        1. aku kalau jumpa izzi kat luar,
          first aku nak lempang.
          lepas tu aku melutut dan sarung cincin
          tu je niat hati ikhlas aku.huhu

          1. hahahahaha, kenapa pulak nak lempang aku??

            ~ sweeettt nya ko ni. haih! jomlah skang. hari jumaat ni, elok dah ni. haha

            ~ nak pesan awal2, bagi cincin batu besar sikit, ko tak melutut aku dah terima. haha

          2. kau nak cincin batu besar ko mintak Kak Mah
            Ini aku beli cincin nipis ni pun lepas jual basikal aku ko tau tak?
            huhuhuhu
            (cinta orang kampung)

          3. aku teringin nak tgok situasi ni. please make it happen!
            tp jap. kalo kau dah lempang agak2 happy ending ke hmm

        1. Iyee takut dilabel mcm tu bkn the main point pun. sbenarnya takde masa sgt nk berborak lama. tu pun kadang2 curi2 je bukak FS bila kat opis

  13. Komen kecam yg berunsurkan kebodohan dan masuk bertandang kat kampung ni.. mohon jangan di layan.. biarkan si luncai dengan labu-labunya..

    Sila Meninggal

      1. aah. aku pun perasan. nampak sangat panjang bebeno komen kat sini hahahahaha.

        Bagus gak lah. Tak jenuh nak scroll panjang2 kat bawah cari komen korang hahhahahahaha

  14. Singkong was here at 10:00am

    boss panggil miting.. slamat tinggal kampung durian runtuh

    Muhammad juri kau tolong tgk2 air aku tadah kat blkng sejid tu..

      1. Juri oii.. mana kau pergi??.. air ni kenapa x tutup? (air da sampai tahap dagu) kalau budak2 kecik tu datang blkng sejid ni bole lemas drng tau.. hahaha

          1. hahaha.. ni msti ada yg buka x tutup balik ni.. medicak kau tolong asap sikit.. tgk sapa yg buat..

          2. Laaaa tak tutup ke? Aku dah tutup lah wei lepas ambil wuduk tadi..

            AKU RASA NI KERJA RC. DIA TAK MUNCUL NI.. DIA LARIKAN DIRI LETTEWWW~

    1. abg singkong… habis mitting pi beli ayam itik.. nak buat kenduri bukak forum (gune duit sendiri dulu) … nanti isi form claim.. hahahahahaha

      1. i masak makanan fevret u ni. nanti terus balik rumah, jgn melecong ke lain.

        wei korang, aku blur2 ayam lagi dengan forum tu. huhu

        1. KAU DARI DULU LAGI ASYIK BLUR JE. HAHAHAHHA

          WEI CAK, KOMEN DAH KEMBALI KE PREVIOUS/NEXT.. ADMIN MENDENGAR RINTIHAN HATIKU INI HAHAHAHAHAHHA

          1. bukan lah! aku tak biasa tau alam2 maya ni.haha. itu first forum aku kot. mcm blur2 ayam sikit. tak tahu nk tengok mcm mana, nanti2 lah aku hadam. huhu

            juri, ko jgn kerap sgt check in hotel

          1. aah tiara, pakai gambar awak.

            eh kejap, medicakk, nak gambar betul betul, taknak gambar makan jagung ke apa haha

          1. aku kawan dgn semua orang.. tiara cukup mcm ni je la.. aku ok.. jangan seram sangat mcm yg bfre2 haha..

  15. Assalamualaikum cucu2 nenek semua…nenek ada baca korang share cerita pasal camne korang semua bole terjebak masuk page fs n komen kat sini…asalnya nenek cuma silent readers yg hanya membaca tanpa meninggalkan sebarang komen…dlu nenek baca kat fb je, pastu up sikit nenek subscribe kat email….habis nenek hasut semua kawan2 nenek kat Radio Chat Malaysia utk joint baca…korang yg mana dok opis tu bole la join chat jugak kat sana …hehehe…nenek berwajak minnie mouse pink kat situ…nenek da lama baca cerita ni sejak awal tahun lpas…ape yg buatkan nenek terus2an follow cite ni bila baca cerita tajuk MAYA… sejak tu nenek terus laaaa layan cerita sampai adakalanya macam ada org je memerhati nenek lagi2 waktu mandi..adesss…pastu nek stop jap layan fs ni…

    kemudian bila nek sambung balik baca kat fs, nenek mula berjinak2 dengan komen2 jugak kat sni…nenek jarang nak meyampuk kat komen org lain, sbb takut cucu2 nenek ni takut ngn nama nenek..uhuk2…serang nenek da ada ramai cucu, cu maira, singkong, syer, nor, faz, tembam, dan lain2…

    sehinggalah kemunculan org tua durjana yg mengaku bekas suami nenek iaitu atuk kebayan…(eeeyuhhh,,,bila masa neenk pernah berkahwin)…terus hilang mood nenek nek komen,,senyap 2-3 hari jek..kemudian nenek kembali menggila…hehehehe….

          1. hebat permainan ko cu maira…mari kita meraikan ketidak beradaan cu faz ni..kang dia da ada..nek terpaksa beralih arah…

    1. Aww.. X sangka nenek mention nama Syer..
      Ni yg sayang lebih ni….?

      Nak berhuha hua ngan korang pun rasa cam x layak sbb korang selalu komen.. Syer kdg jd SR.. Kadang tu x sempat baca.. Huhuhuu

          1. tajuk khutbah harini: Banteras Ajaran Sesat:

            Ni sinopsis yang aku ingat lah.

            Nabi Muhammad SAW ada menyebut terdapat 72 ajaran sesat sebagaimana Hadis yang diriwayatkan dari Abdullah bin Amru bahawa Nabi SAW bersabda:

            “Telah berpecah kaum Bani Israel kepada 72 pegangan manakala
            umat aku pula berpecah 73 pegangan, semuanya masuk ke dalam neraka
            (iaitu 72) kecuali satu sahaja…”

            Dalam kitab Bughyatul Mustarsyidin karangan Mufti Sheikh Syed Abdul Rahman bin Muhammad Ba’lawi (Kalau tak silap aku lah) menyebut bahawa 72 kumpulan ini
            adalah berpunca daripada 7 kumpulan ajaran sesat yang besar iaitu Syiah,
            al-Khawarij, Muktazilah, Murji’ah, Najariah, Jabariah dan Musyabbihah
            yang wujud sekitar tahun 30 hingga 350 hijrah.

            Jadinya dari tujuh kumpulan besar ini membentuk 72 kumpulan kecil pada zaman Khulafak Ar-Rasyidin dulu. Dan harini ada beribu-ribu ajaran sesat serata dunia.
            Basic dia sama berbalik kepada tujuh ajaran sesat yang kepala tadi.

            Jadi Sabda Rasulullah juga, hanya Ahli Sunnah Wal Jamaah yang akan masuk syurga, Maksudnya yang mengamalkan Al-Quran dan Sunnah Rasulullah.

            aku record la setiap khutbah jumaat.

            InsyaAllah.. aku sedang berubah kearah yang baik.
            bagi mendidik medi ke masjid Indiana Jones.

        1. kan dalam peti sejuk ada kepala kangaroo, ekor unicorn, daging paus.. telur yang you masak?
          hmmm rugi hantaran 50 k!

          1. Oh baru faham kenapa medi masak telur dan ikan bilis.
            Selepas tengok susunan ikan bilis menghala ke arah telur mata..

            hahahah

            #gurauansuamiIsteri #yangdahkawinjefaham #korangjangansebuk!

          2. ko jangan buat pasal nak lari sehelai sepinggang.
            kang ramai perhati.
            aku jeles.
            pakai la baju dulu baru lari.huhu

          3. petang ni gather kat atas bukit kampung.
            lumba beskal dengan budak-budak.
            main lajak. pukul 5. roger

          4. auchhhhhhh imam muda juri

            Kau sebagai suami si medi tu, tolong beli kan kain untuk dia cover paha dia yang kecik tu. HAHAHAHAHA

          5. takpe. slow and steady.
            alah ko pun haritu sidai kain pakai kain batik senteng je aku tengok..
            eh singkong bagitau,
            alamakk kantoi ngendap

          6. HAHAHAHAH kuajaqqqqq! ko ngendap guna drone ke? or guna go pro kau tu?

            MEDI! KO TENGOK KESAYANGAN KO NI !

          7. go pro pon ko nmpak ye?? mmg tajam mata ko. hahahhaaha

            aku dah lama perati si juri ni, rasa geram semacam

            hahahaha

          8. Sebab tu rambut dia camtu? Alahai kesian nya korang. nanti minta duit kat bendahari untuk baiki paip tu ye

          9. kan haritu i balik rumah tumbuk ketumbit.
            you tanya i ngendap siapa?
            i jawab ngendap you lah..
            tapi i tipu.huhuhu. sorry

          10. oiii jgn asah sgt wei mata ko, sereemmmmmmm. boleh tembus dinding oi.

            ~ aku takut mata ko tembus hati juri je. kahkahkah

          11. HAHAHAHAHAHHA ngek lah kau ni~

            *aku bukan perampas medi~ walaupun juri lepas ngendap guna go pro tu, aku tetak taknak dia! HAHAHAHHAHA

          12. yee laa mediketiak.dulu aku baik. nerd. kaya
            kenal kau aku gila, jaat, miskin.huhuhuhu

          13. hahahahahahhaahhahah

            adakah kita patut stop untuk waraskan ko balik? atau kita patut till jannah je? huhu

          14. singkong, cikbambam busy. dia video call dgn aku suruh tengokkan ko jgn nakal2

            amaran, aku tak makan rasuah

          15. Cikbambam tarik ko naik gunung la.
            dia kaki panjat gunung.
            hati singkong pun dia dah panjat sampai puncak..
            ciah ciah ciah

          16. abang singkong sentiasa ade dlm hati cikbambam..

            **background music (walau raga kita terpisah jauh..namun hati kita selalu dekat..bila kau rindu pejamkan matamu)

          17. antara byk2 gunung aku panjat..hati abang singkong la yg paling susah aku nak daki..ecehhh..

            **cia cia cia

          1. burrppp.. aku da suda ni jiju (haji juri) timah janda masak lauk lebih kurang dengan yg medi msak tu.. cuma bezanya td timah janda yg suap..

          2. dia buat jadual baru tu.. jam 2,4,6,8 dia buka.. ni kau pergi la jiju.. limited je yg dia suap..

          3. ok..cikbambam rasa jeles..timah janda mana ni abg?
            sat g cikbambam & angkatan tentera g serang die.hahaha

            **medi & maira korg ready ye malam ni..join cikbambam serang org..huhuhu

          1. Jiju oiii bukan apa aku malas nak g sepital tu..

            banyak sangatgodaan kat sana.. so main cantum2 je la yg aku mampu

          2. lepas kerja abg singkong gerak ke mekdi.. maklumlah smnjak kakbambam kau bz dgn sekandel dia.. mkn abg singkong da terabai..

          3. Medi,
            malam ni i nak ke masjid ngan Singkong.
            Balik lewat sikit ada ceramah..

            (Jikong, bawak seluar yankee, baju bunga2)

          4. u ni setiap hari ada je ceramah, ceramah apa balik pukul 1 2 pagi?

            ceramah begoyang dekat kelab malam ke?

          5. Allahu Jiju aku lupa pula kita kena prgi sejid malam ni..

            (Jiju bawa baju lebih..org rumah aku da sebulan x basuh kain asyik nak naik gunung je)

          6. haha..pitenoh je abang singkong ni tau..cikbambam bizi keje arini..
            crk duit nk beli susu anak2..utk anak2 awak jgk kan..ish3..nsb baik tinggi..kalo rendah cikbambam da sekeh2 da abg singkong ni..huhuhu

      1. nenek ada gigi ke nak kunyah makanan keras?
        maklumlah isteri saya masak nasi keras macam batu,huhu
        dia masih belajar..

        1. astaga…meh hantar bini ko tu kat uma nek..dl;m msa seminggu dia terus pandai masak..western local chinesee indion cousin semua nek bole ajar…

          sebelom mkn nasi bini ko masak, nek rendam ngn air suam dlu…bagi lembut…hahaha

          1. HAAAA TU BINI SAYA DAH KOMEN ATAS TU NEK..
            NEK, KALAU RENDAM DIA DALAM AIR SUAM, AGAK2 DIA LEMBUT SIKIT TAK?
            GARANG SANGAT NEK ISTERI SAYA TU..HUHUHUHU

          2. tak bole cu..kalau ko nak bagi dia lembut, ko kena rendam dia dalam kolah 7 masjid..InsyaAllah lpas tu mesti lembut selembut2 nya…hahahaha

  16. kalian…. nak cakap ni.

    sejak pengecam2 tu semua memunculkan diri..macam dah tak seronok tak mengepohkan diri. hahaha. nak baca cerita pun macam dah tak semangan sebab bila nak drop komen kena murni2 je. So dengan itu.. kalau jarang nampak maira tu maknanya maira nak membawa diri sekejap..bukan maira takde… ade cuma nak jadi pemerhati sekejap. (sekejap tu tak tahulah berapa lama punya sekejap)

    okay tu je nak cakap…

    1. Haa..cikbambam rasa maira membawa diri sekejap tu mgkin 1jam??xpun 30minit??hihihi..boleh tahan ke?cikbambam baca komen korg pun tngan teketor2 x tahan nk reply tau..hahaha..nasib baik waktu keje xleh pegang nset..haha

        1. woi korang, kesian faz, cerita dia tak sempat habis, tapi admin post dah, kena kecam terukkk…haha. itulah kalau tak habis kenapa post. simpan dalam word dulu. faz oh faz

          1. Haah. maira baca juga.. try minta faz direct email admin la minta tarik balik citer yg dah terpost tu..

          2. kikikiki, aku pon nmapk, tapi aku tak selit sgt. patotkah kita bawak org2 kampung kita selamatkan faz?

          3. dah jumpa.. hahaha maira dengan segala kegigihannya cuba nak tolong faz.. (reply satu2 komen yg macam puaka)

          4. tu la.. mungkin faz ingat dalam draft tu safe untuk dia save setori.. hope admin padam dlu la.. or faz submit balik..

          1. No limit in the sky
            That I won’t fly for ya
            No amount of tears in my eyes
            That I won’t cry for ya, oh no
            With every breath that I take
            I want you to share that air with me
            There’s no promise that I won’t keep
            I’ll climb a mountain, there’s none too steep

            dah dgr. hihihi. dan dah donlod lagu ni. hihi.
            hehh! ko ni, tuju2 lagu pulak. ?

          2. Eh you dah dengar?
            Terharunya…?
            Tapi kan part share air with me tu kan.
            Mcm mane eh?

            Larikkkkk

          3. U pernah makan semut ke?haha
            Izzi boleh tolong tak?
            Boleh tak berhenti jadi cantik untuk satu hari?
            Huhu

          4. dah dengar. skang pon tengah dengar. i dah hafal. esok i ada konsert. admin jemput.

            ~ hish ko ni, kalau part share air tu tak boleh bincang kt sini. malu. hahahahahaha.

            ~ ko jgn smpai makcik bawang datang sini. huhu. tok ketua takde ni.

          1. yelah tu muhammad juri bin adil. rindu lah sgttttt

            ini kalau makcik bawang baca semua ni, masuk icu dorang. haha