Siapa Budak Tuh?

Assalamualaikum wbt kepada peminat setia Fiksyen Shasha.Dan aku ingin menguncapkan ribuan terima kasih kepada pihak FS yang telah publishkan cerita pertama aku iaitu Pulut Kuning Untuk Nenek Kalsom.Kali ini aku akan share cerita aku sewaktu berada di perkhemahan sekolah rendah selama 3 hari 2 malam.

Kejadian nih berlaku pada tahun 2016 waktu tuh aku berusia 12 tahun.Maksudnya aku senior dekat sekolah waktu tuh.Aku ada 3 orang kawan baik iaitu misya,ira dan tyrah.Diorang nih kemana jer aku pergi mesti diorang ikut punya.Dalam geng tuh confirm aku lah ketua,aku nih takkan cari masalah kalau orang tak start aku pun tak start lah,tapi kalau orang yang cari pasal memang salah alamat lah.

Tapi tuh bukan cerita yang aku nak share. Okay aku nak start cerita dah, benda nih berlaku waktu aku join perkhemahan dekat sekolah rendah aku dulu. Sajalah buat semak walaupun boleh dikatakan setiap kali ada perkhemahan aku and the gang mesti join punya. Kitaorang join perkhemahan nih bukan sebab apa, nak kacau junior-junior lah. Pernah satu tahap tuh kitaorang berempat dipanggil oleh pengetua hampir-hampir dijatuhkan hukuman gantung sekolah. Namun begitu, kitaorang tak serik kena marah. kitaorang still kacau orang waktu perkhemahan seterusnya.

Hari pertama,sampai-sampai mestilah semua peserta kena berkumpul dekat dewan dulu,yelaa nak bagitau aktiviti-aktiviti yang kitaorang kena buat. Disebabkan geng aku senior pastu ada lah 2 or 3 orang yang senior jugak, cikgu minta tolong kitaorang lah untuk siapkan tempat semua. Geng aku memang seronok lah sekurangnya tak payah nak berebut bilik air then kitaorang ada masalah untuk nak buat kerja jahat.  manusia-manusia.Aku dengan senior yang lain termasuklah geng aku kena siapkan tempat solat untuk menunaikan solat maghrib. Haa lupa nak gitau, semua peserta kena sampai dekat sekolah pukul 5:30 petang and tempat tidur kitaorang dalam kelas jer. Meja kerusi semua dah disusun kat tepi-tepi kelas. Murid lelaki duduk di block A bahagian bawah dan murid perempuan duduk di block B bahagian atas.

Okay sambung balik,lepas siapkan apa yang patut aku dengan geng aku dah tau dah nak buat apa malam nih. Misya kawan aku rancang, waktu budak-budak lain tengah solat kitaorang kena masuk bilik tidur then sepahkan apa yang patut macam baju ke apa-apa yang patutlah saja nak bagi nampak dah ada benda yang kacau.

Masa untuk laksanakan plan yang dah dirancang pun tiba, tapi boleh pulak ada cikgu perempuan dekat belakang (period lah tuh). Selesai solat ada sesi tazkirah adoi terpaksa cancel lah plan tadi tuh. Aku dengan geng aku dah mula bengang sebab plan tak jadi.Lepas habis tazkirah sambung solat isyak pulak lepas tu  ada makan malam dekat kantin.Tiba-tiba jah ada sorang budak perempuan menjerit macam kena histeria dekat block pompuan tuh. Rupanya bilik tidur perempuan kena selongkar. Tapi yang kitaorang pelik siapa pulak yang buat sebab setahu aku benda-benda macam geng aku jer yang berani nak buat. Cikgu-cikgu apa lagi kerja nak salahkan geng aku. Aishh kitaorang mampu diam jelaa sebab apa yang jadi tu sebijik macam plan yang kitaorang rancang. Yang pelik beg aku dengan geng aku okay jer takde pulak kena selongkar sebab tuh cikgu-cikgu ingat aku ngan geng aku yang buat. Alahaii geram betui kalau dapat orang tuh nahas aku kerjakan. Waktu tuh aku dengan geng aku fikir mesti ada yang nak kenakan kita nih’.

Waktu tidur pun tiba, waktu nih dalam pukul 11:30 malam dah. Jadi memang kena tidurlah sebab esok ada qiamulai pukul 5:00 pagi. Tengah aku syok mimpi dapat strait A dalam UPSR, boleh pulak ada junior suruh teman pergi toilet. eihh geramnya akuu budak nih. Aku nih walaupun nakal tapi junior-junior suka kat aku sebab aku nih peramah la konon-konon.  riakk sat and memang cikgu dah pesan dekat peserta kalau nak pergi toilet kejut jer senior pastikan berteman.

Aku pun dengan malasnya bangun pergi teman budak nih pergi toilet. Dah lah toilet nih boleh dikatakan jauh jugak sebab kitaorang kena pusing block. Alahh macam rumah flat tu lah. Then kitaorang kena lintas bilik muzik, kalau kitaorang ikut jalan kanan untuk pusing kitaorang kena hadap 3 kelas dulu. Tapi kalau ikut jalan sebelah kiri kitaorang cuma kena hadap 1 kelas dengan bilik muzik. Senang cerita jalan kiri nih lagi dekat lah. Sampai jah depan toilet aku suruhlah budak tuh masuk boleh dia kata “ala kak jomlah masuk sekali takutlah” aku dengan sabarnya balas “kak tunggu kat sini lebih 5 minit akak tinggai”.

Tunggu punya tunggu tiba-tiba lampu toilet terpadam. Nasib baik aku bawak lampu suluh. Aku nih nak kata berani tuh taklah sangat tapi boleh lah. Dengan selamba badak aku suruh budak tuh cepat. Tiba-tiba ada suara budak perempuan menangis ketakutan sambil cakap “alahai hang nih cepatlah kak ada kat luar”.Pastu budak tuh pegang tangan aku. Aku pun bawalah dia sebab dia pegang tangan aku Tapi kuat gila. Sampai depan bilik muzik ada suara macam orang tengah nyanyi, lagu tuh macam lagu ulik mayang pun ada Aku malas layan takut budak nih lagi takut aku pun jalan buat bodo sampailah bilik tidur. Pastu ada sorang member aku nih tersedar boleh pulak dia tanya “hang pergi tandas ka weh?” Aku iyakan saja. .Pastu dia cakap balik “hang pergi dengan budak mana tuh weh”. waktu tuh aku dah perasan reaksi kawan aku nih lain macam. Aku pun beranikan diri untuk pandang muka budak tuh sekali nohhh muka pucat mata merah. Then kawan aku kejut untuk qiamulai,lah mimpi jah kalau jadi betui naya aku,tapi aku tak cerita pun dekat kawan aku pasal mimpi tuh.

Macam biasalah bersiap semua, pukul 5:30 tepat mesti kena ada dekat surau dah. Sampai dekat surau aku ternampak budak yang dalam mimpi aku tuh. Aku nak pergi dekat dengan dia boeleh pulak kawan aku panggil sekali pusing dia dah takde. Aku dah meremang dah takkanlah dalam surau pun kau nak kacau. Pastu macam biasa tazkirah, solat subuh dan sebagainya selesai semua tuh dalam pukul 6:15 pagi. Kitaorang keluar surau masuk bilik nak tukar-tukar baju sebelum sarapan kantin. Boleh pulak kawan aku Tyrah nak pergi tandas. Haaa of course lah 1 geng kena tunggu. Pastu aku termenung dekat luar toilet, Misya dengan Ira ralik bersembang pasal crush. Tetiba aku ternampak budak yang dalam mimpi aku tuh dekat bilik muzik sambil pandang ke arah aku.  Tyrah pegang bahu aku time tuh aku rasa macam baru tersedar dari dipukau. Aku macam pening kejap. Diorang malas cakap banyak and kitaorang terus turun pergi kantin sebelum buat aktiviti yang ditetapkan. Geng aku dah mula perasan sebab aku lain macam jer semenjak qiamulai pagi tadi, then aku nampak budak tuh sekali lagi,
aku baru nak cakap “ehh budak tuh…..”
then misya sambung “budak yang dalam mimpi kau tu kan”.
Aku terus terkejut macam mana dia bole tahu. Rupanya diorang pun nampak budak tuh then diorang pun dapat mimpi yang sama macam mana yang aku mimpi. Kitaorang pun apa lagi terus pergi bagitau cikgu, tapi cikgu tak percaya. Cikgu ingat kitaorang main. Yelaa selalu tipu cikgu, maknanya kita nih jangan hancurkan kepercayaan orang terhadap kita.

Okay sambung balik. Aku dengan geng aku pun cari jalan untuk bercakap dengan budak tuh, tapi budak tuh tak muncul pulak.
Ira pun cakap “maybe tuh halusinasi kita je kot”
Misya jawab “kalau yer pun halusinasi takkan kita berempat boleh nampk budak tuh and dapat mimpi yang sama”.
Aku dengan tyrah mampu diam jer sebab dah tak tau buat apa. Kitaorang tak join pun aktiviti yang cikgu buat Lagi pun cikgu  malas amik tahu pasal kitaorang sebab kerja nak menipu jah.

Kemudian, kitaorang rancang nak tunggu budak tuh dekat bilik muzik malam nanti selepas cikgu dengan budak-budak dah tidur. Tengah syok merancang ada junior panggil suruh siap nak solat zohor. Sokay lah lepas solat zohor ada makanan tengah hari yang disediakan dekat kantin then cikgu bagi rehat-rehat jap dalam pukul 2:30 petang berkumpul balik. Kitaorang malas nak pergi makan pastu tetiba si Ira nih ajak ronda sekolah. Sampai belakang sekolah aku ternampak budak tuh. Ira, Misya dan Tyrah pun nampak tapi tempat berlainan. Dia macam  saja nak bagi kami berpisah. Tapi kitaorang lawan jugak perasaan tuh. Then budak tuh hilang macam tuh saja. Kitaorang masuk bilik untuk rehat jap. Budak-budak lain ada yang tidur sebab kepenatan bangun awal semua.Waktu petang, macam biasa lah solat asar makan petang aktiviti sikit then mandi-mandi bersiap untuk solat maghrib dan tazkirah then solat isyak sampailah waktu untuk tidur.  Malam tu, dekat pukul 12:00 malam kitaorang berempat dengan gediknya keluar konon nak tunggu budak tuh muncul.

Sampai kesudah budak tuh tak muncul-muncul. Boleh-boleh pula si Tyrah nih nak tekencing.  Geramnya aku. Aku jugak lah yang kena teman dia pergi tandas. Tinggal lah si Misya dengan Ira dekat bilik muzik tuh. Aku dengan Tyrah terkejut gila bila terdengar ada orang menjerit macam kena rasuk. Cikgu-cikgu kelanm kabut semua pakat naik pergi block perempuan nak tengok apa yang jadi. Aku apa lagi sibuk suruh Tyrah cepat nak tengok apa yang jadi. Rupanya Misya kena rasuk dekat bilik muzik tuh. Dalam keadaan gitu, Ira rupanya takut lantas dia pergi masuk bilik tidur untuk kejut budak-budak yang lain. Mata Misya jadi warna merah then muka dia pucat berurat sama macam budak yang dalam mimpi. Aku dengan Tyrah dan Ira dah agak dah mesti budak tuh punya kerja.

Tetiba dia cakap “akak tunggu adikkan?”

kitaorang terdiam sambil tengok antara satu sama lain serious terkejut. Cikgu-cikgu pun tengok kitaorang bertiga suruh ceritakan hal sebenar.
Misya cakap lagi “jangan marah kakak aku!” budak tuh marah sebab cikgu paksa kitaorang cerita hal sebenar. Ustaz pun terus bawak Misya masuk bilik murid perempuan untuk berubat. Budak-budak lain termasuklah aku dengan yang lain tak tau benda apa yang jadi. kitaorang kena duduk dalam surau pastu ada lah cikgu-cikgu yang jaga.

Malam tu kitaorang semua tertidur dalam surau. Kami tak tahu apa dah jadi dgn Misya.  Sedar-sedar jah dah subuh si Misya tengah rehat dan diawasi oleh ustaz dengan cikgu yang lain. Sepatutnya lepas solat subuh kitaorang ada satu lagi aktiviti tapi disebabkan hal semalam aktiviti tuh dibatalkan. Lepas solat subuh siap-siap barang then berkumpul dekat kantin untuk sarapan pastu ada sikit taklimat yang cikgu bagi. Misya terus balik lepas solat subuh. Dalam pukul 9:30 pagi budak-budak lain semua dah balik. Tinggal aku,Ira,Tyrah dan cikgu. kitaorang stay sekejap sebab nak dengar cerita sebenar yang terjadi. kitaorang pun share A to Z. Lepas cikgu-cikgu tau kisah benar diorang pun terkejut dan macam sorokkan sesuatu.

Okay jadi itulah ceritanya,takde lah seram mana tapi untuk aku yang alami nih memang seram lah jugak.Sekian,terima kasih.

Aliyah Hadfina
FOLLOW FB KAMI.

6 comments

  1. Seram weiii….😱😱😱😨😨😰😰…”jangan marah kakak aku!”…perghh…aku terbayangkan cam ne kalau aku kat situ…serious…terkejuttt!!!….BTW…cerita yang bessttttt!!!!!…..

  2. Seram weiii….😱😱😱😨😨😰😰…”jangan marah kakak aku!”…perghh…aku terbayangkan cam ne kalau aku kat situ…serious…terkejuttt!!!….BTW…cerita yang bessttttt!!!!!…..

  3. Cerita menarik…tapi part last tu,mcm cikgu2 tahu something jer…mesti ‘budak’ tu ada kisahnya…..ermmm…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.