The Power Of Doa, Bila Kau Nak Move On

The power of doa, bila kau nak move on.

Thanks to admin approve confession aku. Nama aku KuLin nama gelaran saja kalau bagi the real name hmm mahu kawan2 aku tahu. Huhuhu. Umur 22 tahun. Masih muda kan? Aku belajar di uitm. Masuk uitm 2013 dan 2016 dah tamat diploma, Alhamdullilah.

Aku tidak lah pandai untuk bercerita tapi aku cuba untuk aku share bagi orang yang dekat luar sanaa cubaa move on dari cinta lamaa. Cewahh!

Aku pernah bercinta dengan seorang lelaki yang aku bagi nama dia Mr H. Aku kenal dia masa sekolah lagi boleh lah nak kata masa tu tingkatan 5 tahun 2012 dan dia pelajar diploma di politeknik. Kami bercinta jarak jauh. Hanya pernah jumpa 2 kali dalam 4 tahun tu. Abis spm alhamdulillah result aku takde lah the best tapi setakat boleh lah lepas masuk uitm. Hahaha.

Hampir makan tahun aku bercinta dengan diaa yaa hampir 4 tahun tapi tu lah kalau bukan jodoh tetap bukan. Tapi dalam aku kenal dia yaa kami asyik lah gaduh sebab benda kecik. Masa aku dapat uitm pun dia tak bagi aku pergi actually sebab dia cemburu terlampau cemburu takut aku kenal lelaki lain dekat sana tapi tak aku kat sana tak pernah nak usya lelaki. Cuma usya macam tu lah takde nak ngorat apa semua. Huhu. Yaa Alhamdulillah Allah kurniakan aku rupa macam ala ala shila amzar *mata ke atas tangan ke bahu*. Hahaha. tapi dengan rupa yang aku ada aku tak pernah nak guna untuk buat tak elok lagi2 bab perasaan orang.

Nak dijadikan cerita masa aku sem 3 tahun 2015 pertengahan kami putus bukan seabb aku ada orang lain atau dia ada orang lain tapi sebab dia. Masa aku sem3 dia dah tamat belajar kira dah ada diploma dan kerja. Kerja dia gempak lah jugak sebab sekarang dia dah pakai honda dari dulu hanya ex5. Bila dia dah kerja dan dah ada bisnes sendiri dia join affiliance junction dari situ dia mula abaikan aku sampai birthday aku sendiri dia tak ingat nak wish. Dah 3/4 hari baru dia ingat tu pun dia nampk aku post birthday girl dekat fb.

Dia dah jarang wasep aku, jarang call selalu setiap malam dia call aku tanya khabar aku, borak kosong semua tu. Boleh nak dikatakan bila dia dah senang, aku dia lupa, orang yang masa susah dulu ada dengan dia. Hmm nak buat macam mana kann. Birthday aku january aku putus dengan dia march 2015 so selama 3 bulan tu aku selalu gaduh dengan dia entah lah mungkin seabb aku kecewa dengan perangai dia sebab benda kecik pun jadi hal.

Masa aku nak move on tu tipu lah aku tak nangis, aku perempuan yaa perempuan punya hati bak tisu. Aku mula bangun solat malam mengadu dekat Allah. Dalam sujud aku tu sungguh aku nangis tersedu. Sebab aku sayangkan dia tapi aku memang betul2 nak lupakan dia. Lepas abis solat aku doa sungguh2 doa sampai aku mohon Allah tariklah sayang dalam hati aku ni buang jauh2 untuk lelaki yang bernama Mr H. Lamaa yaa lamaa aku nangis dalam solat aku masa tu sebab aku terlalu kecewa.

Tapi once perempuan dah move on, even 10yrs sekali pun relay tu you’re nothing man. Keesokannya aku start delete the all thing about him. Wasep, ig, fb, wc, aku block then tukar number baru nampak aku kalah kan? Tapi nanti dulu aku tak kalah. Hahaha

Aku tukar number tu kejap je rasa dalam sebulan lebih. Lepas aku solat malam tu mohon sungguh2. Allahu, Allah tunaikan apa yang aku nak malam tu. Allah totally buang perasaan sayang tu. Sikit sayang pun dah takde dalam hati aku. Masa aku pakai number baru dia cari aku tapi melalui cousin aku. Lepas tu aku pakai balik number lama aku, aku unblock semua media sosial yang aku pernah block dia.

And yess dia cari aku dan merayu. Aku masa tu? Hati keras bak batu! Merayu lah apa sekalipun you’re nothing men. Heh. Actually banyak peluang aku bagi dia before this. Sebab sebelum ni aku pernah jugak putus sebab yang sama, sebab dia selalu abaikan aku bila dia senang so perlu ke bagi peluang sedangkan peluang sebelum ni dia tak pernah nak hargai.

And until now 2017, dia still cari aku. Dan sampai sekarang dia block semua ig fb aku. Dia yang tak boleh move on bukan aku. Aku? Aku dah move gaiss dan Alhamdulillah aku dah jumpa someone yang treat me better than him. Kami dah rancang nak kahwin insyaaAllah dan doakan kami agar dipermudahkan segala urusan. InsyaaAllah. Ameen.

Kepada orang kat luar sana yang cuba atau sedang move on kembali lah pada pencipta kita Dia yang pegang hati kita dan Dia saja yang boleh ubah hati kita. Mohon bantuan Allah supaya kita kuat untuk hadapi semua liku kehidupan. Macam mana kita nak jumpa manisnya kalau pahitnya kita tak rasainya dulu.

-KuLin-

KuLin

Leave a Reply

35 Comments on "The Power Of Doa, Bila Kau Nak Move On"

avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
King of Kong

Betul apa yg cuba disampaikan tu.. Cuma nak tanya salah forum ke Dik ?

Gigih aku berdebor debor kat sini

Nurfa

sama lah.. berdebar-debar lah menanti kisah seram. sekali salah tempat daaaa

King of Kong

Maybe ni duduk dalam category “Uncategorized” ??

Murtabak Daging

Ingatkan aku baca IIUM Confession tadi

rabun

HAHAHAHAHAH ni kelakar

che

HAHAHAHAHAHAHAH tahu takpe ?

Q

Haahlah. Mcm mna Boleh admin approve ya?

nana_meyy

aku rasa admin fiksyen shasha ni sama dengan admin uia confession. tu yg tertukar hahaha

miss fiza

admin tak baca ke sebelum approve, hahahaha….. gigih aku baca admin

hantuhipster

Seram ni saka lama dah ni. Baik bawak berubat sebelum jadi gila. Seram sgt ni. Plus menyampah pon ada

Karipap Kentang

Tuan admin, DAH KENAPA bila kami klik utk baca seterusnya, akan keluar unwanted window bertalu-talu, mcm2 advert keluar, terlampau byk pop-up. Haiyooooo jgnlah ini macam Tuan……..

Kak Yulie

Haah…
Nk bace satu citer pon xleh lepas sbb ats tu kuor bertalu2…
Ni citer x bace lg trs g kt komen dlu…
Huwaaa…

Apid

Kak… Den xtau nak cr akak kat mana… Email den jap kak ada sesuatu nak ckp…

braderluv2686@gmail.com

Kak Yulie

Aiikkk…
Saspen banget nih…
Akk dh bertahun2 sesgt kot x bka email…
Cer pm kt pesbuk akk…
YULIE SHURIDDIN

Pesbuk pon jaraaaaannnggg sesgt view sebenarnye…
Hehehehehe…
Klu ade keperluan penting br bka…

bukan najib razak

kecik ati dgn admin.main2 perasaan aku.xde hantu pun.huhuh

cucu wan lebor

Ni mst nk post kt IIUM confession nih..terpost kt FS plak..haha

kaki novel

korang nie..jelas2 tajok dia psl nak move on n bkn psl hantu..biarla at least this girl gives an inspiring story..lain kali baca dulu n FAHAMKAN tajok dia ok..XOXO

Mia

ni BUKAN kes XFAHAM tajuk laaa. kan dah terang2 page ni cerita hantu mestila kot org ingat sangkut paut dgn hantu.

N

kejap..admin FS dgn IIUM confession nih org sama ke??gigih ak membaca nk carik mn point seram, xjmpa2 pulak..kot dlm pada cemburu2 tu ada anto bnde ke bg sayang blk ke..idak pulak ak nengok nya..ko slh post ke penulis? -,-

cucu wan lebor

salah antar cter la tuhh..nk post kt IIUM..post kesini plk..mklum la dedua page layan..haha

mak lampir

Aku tgk byk komen…kompom cerita best…..tu yg aku bc cerita ni….tp hampeh….buang karan betoi…..mcm nak luah perasaan ja…..hadoii…..

Ukhti Kardila

Alahaii akak syg
Smangat sya baca
rupa-ii nya cerita lain

Senak hempedu

Ermm….

ANADANI95

salah tempat ka cik kak kisah nie seram ka bab cinta bukan disini tempatnya ayoooo

Rahsia

Aku bace separuh, then tgok komen. Dah kenapa bercinta dekat sini. Hantu dekat sini pon menangis tengok kau type cerite cintan cintun kau deknon oiiii

wawa

apa pun cerita ni mmg terbaik…smg penulis mndapat jdh yg serasi hgga ke jannah…walaupn x seram tapi penuh dgn mkna yg tersirat

Fiefiecaptain

Salah tempat. Aku ingat kene santau ke apa? Cerita x trill langsung. Kalau aku baca page love love pun leh muntah baca benda ni.

shahriza

salah update ke?haha ok la dimaafkan.ponat den baco ehh

Penakut Tapi Nak Tau

Penat baca…. salah parking la…

BungaMerahPunya

HAHAHAHAHAHAHA…BAPAK SERAM DOWH CITE BELIAU NI…bazir mase aku bace…

Darm

haha tau xpe

penulis

ni website cerita hantu bukan cerita cinta terkubur ditengah jalan dik non oi…
kau dah salah forum ni…
admin pun main pos je ke ape?
puiiii

rozzy

wakakaka…ala budak putus cinta je pun…bukan cerai berai..apalah sgt….tp mmg silap parking ni….

Darm

pahal x seram?

noname

manaaa la kau punya tomakninah dik oiii hahahaha

wpDiscuz