Abang

Salam. Cerita ni aku ni berkisar tentang abg aku. Dalam keluarga aku cuma ada dua beradik. Aku dan abang aku. Beza umur kami pula 3 tahun. Cerita ni terjadi 3 tahun lepas pertengahan tahun 2014. Abang aku ni dia ada satu habit yang aku boleh klasfikasikan sebagai terlebih rajin. Kalau dia tak boleh tidur, mesti dia akan kemas rumah. Kadang2 tengah malam pukul 2-3 aku bangun tengok dia basuh pinggan. Lap meja makan sapu sampah susun pinggan mangkuk semua. Kadang2 tu tengah malam dia dekat dapur tengah goreng ayam lah. Masak lah.

Aku dengan ibu aku tak kisah sangat sebenarnya. Yalah benda tu bukan baru je. Dah lama. Cuma risau waktu tu dia tengah cuti sem. So kami berdua expect abang aku akan lebih banyak rehat. Sampai lah habis cuti sem. Abang aku pun tak ada dekat rumah. Kami memang tinggal 3 orang dekat rumah tu. Ibu aku ni pula dia ada accounting firm dia sendiri. Sampai lah satu hari dia ada hal penting. Dia kena pergi Perlis. 4 hari juga. Jadi aku tinggal sorang.

Malam pertama tu, aku cadang memang nak kemas rumah tapi aku biarkan jer lah. Lepas study aku terus tidur. Yerlah esok sekolah. Tengah aku tidur ni. Tiba-tiba aku dengar bunyi “lengkung lengkang” bunyi orang memasak dekat dapur. Terkejut juga aku. Aku bangun terus perlahan pergi dapur. Beli masuk dapur aku tengok kemas je tersusun rapi. Sinki bersih je. Aku apa lagi naik tingkat atas terus pergi bilik abang aku. Aku ketuk tak ada menyahut. Aku buka lah pintu. Tengok abang aku tengah baring atas katil. Fuh terus aku rasa lega. Bila pandang balik rumah kemas je.

Siang tu sebelum pergi sekolah aku nak jenguk abang aku dalam bilik bila aku check tengok dia tak ada. Jadi aku expect dia dekat surau atau jogging je. Aku terus pergi sekolah. Bila sampai sekolah ni aku rasa tak tenang pula. Jadi habis sekolah aku straight balik rumah. Lagi satu confirm kalau abang aku ada dekat rumah dia yang akan masak. Balik pergi dapur memang betul lah ada makanan. Tapi abang aku tak ada. Mak aku call tanya okay tak. Aku cakap okay je. Malam kedua tu . Aku duduk dekat ruang tamu. Aku tunggu abang aku tak balik balik ke.

Walaupun abang aku keluar awal macam mana pun sebelum maghrib dia dah balik. Lepas solat isyak tu semua. Aku naik atas tengok abang aku tengah tidur. Aku cuba lah kejut dia. Tak ada respond mungkin letih betul. Malam tu tengah aku sedap tidur ni. Air con bilik aku mati. Aku ingat rosak. Tapi bila aku on balik pakai remote eh okay je. Lepas tu mati balik. Aku pun biarkan dan terus keluar plan nak tidur ruang tamu. Bila aku turun bawah tengok abang aku tengah tidur atas sofa. Aku syak abang aku ada masalah ni. Jadi aku tak ganggu dia.

Malam tu aku mimpi main masak – masak dengan abang aku. Real betul mimpi padahal aku bukan reti masak pun walaupun aku perempuan. Abang aku yang lelaki tu lagi terer masak. Petang esoknya, aku telefon mak aku. Tanya dia abang ada masalah ke. Mak aku tanya masalah apa. Aku ceritalah dekat dia semua. Mak aku terus balas, “eh tak ada kelas ke sampai dia balik rumah.” Mak aku pun cakap esok dia balik nanti dia tanya abang.

Tapi itulah siang tu memang aku tak nampak abang aku langsung. Tengah malam baru ada. Malam ke3 ni aku terjaga dalam pukul 2+ . Jadi alang- alang tu aku bangun dan solat. Bila tengah solat ni. Sujud terakhir ni. Mungkin sebab tak terlalu khusyuk. Aku dengar abang aku ketuk bilik aku, “Lisa, Lisa”. Settle solat aku terus pergi bilik abang aku. Aku check dia tak ada bilik kemas teratur. Beg dia pun tak ada. “Eh dah balik ke”, aku tanya dalam hati. Dalam tengahari esok ibu aku balik. Aku cakap abang dah balik kot.

Tengah bizi borak dengan ibu. Waktu azan zuhur tengah aku perhati orang sibuk pergi solat jumaat. Ada orang telefon. Mak aku angkat. Lepas tu mak aku diam sambil menangis. Aku tanya kenapa. Ibu aku kata abang aku dah meninggal. Aku tergamam terus. Dah sehari pengebumian abang aku. Abang aku katanya bersiap nak solat jumaat. Tapi tiba2 pengsan. Bila kawan-kawan dia bawa pergi hospital ni. Doktor sahkan dia dah meninggal.

Menangis tak henti juga aku berapa hari. Aku tanya abang aku ada balik rumah dia ke. Katanya tak ada. Memang dia ada je dekat rumah sewa tu. Lepas dah 3 tahun dari kejadian tu. Aku pun sekarang tengah sambung study sama tempat dengan arwah abang aku. Kadang-kadang dekat rumah aku. Tengah malam mak aku kata ada orang kemas rumah. Esoknya tengok rumah bersih je. Banyak kali juga sebenarnya. Sampai lali dah kami dengan benda tu. Sunyi memang sunyilah. Abang aku ni dah lah rajin. Tetamu datang dia lah yang buat air dia lah yang masak. Walaupun garang boleh tahan. Tapi rajin betul.. Waktu nak kebumikan arwah abang aku ni. Ada sorang gadis ni datang rumah. Dia kata kenalan abang aku. Aku dengan ibu biasa memang kenal kawan abang aku tapi yang ni kami tak kenal. Bila tanya housemate abang aku . Diorang pun tak kenal. Mungkin kekasih abang aku lah. Apa-apa pun terima kasih sudi baca semua. Assalamualaikum.

.

Kongsi kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

31 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.