Hantu Raya Belaan Jiran

MEI 2019
#MencariTuanTanpaBerpenghujung

‘Aku bukan tuanmu, pergi kau dari sini, jangan kau ganggu aku!’……Tersentap dengan mimpi itu aku terbangun dari mimpi, mimpi yang penuh dengan misteri. Mengucap panjang aku apabila mengingati mimpi itu, muncul satu lembaga besar berbulu hitam pekat matanya merah memandang tajam ke arahku.

Nampaknya macam marah sebab aku menghalau ia pergi dari mimpi ku, makin lama ia makin mendekat kepadaku, aku terlopong melihat lembaga itu. Yaaa!! ia sudah berada di hadapanku. Terasa tubuhku berat tidak dapat bergerak. Ia berjaya mengawal tubuhku, aku ingin memintak tolong tetapi terasa seperti suaraku tidak keluar. Lagi sekali aku di tindih oleh lembaga itu acapkali apabila aku tidur pasti aku akan di tindih oleh lembaga ini. Aku berusaha untuk melepaskan diri dari lembaga itu, aku membaca ayat suci Al-Quran yang aku tahu.
Lama juga aku bertarung dan akhirnya lembaga itu akur dan apabila aku sedar terasa lenguh habis satu badanku.

Itu baru sikit gangguan dalam mimpi, tapi kali ni ‘dia’ menghantui aku dengan munculkan diri di depanku. Pada pukul 10 malam hari apa aku tak ingat, aku lepak di luar rumah, aku duduk di atas bonet kereta sambil tu aku petik gitar menyanyi lagu ‘berakhirlah sudah by Atmosfera’ menghadap rumah hadapanku. Ku lihat malam itu tidak serancak hari lain terasa sunyi sepi tapi aku tidak endahkan mungkin hanya perasaanku sahaja

Entah kenapa aku merasakan ada sesuatu yang sedang memerhati dari jauh. Aku sambung main gitar tiba-tiba aku terdengar seperti helaian saja, ku lihat kiri ku lihat kanan rumah jiranku semua sudah gelap cuma ada sedikit lampu dari rumah masing-masing . Aku stop bermain gitar dan aku mergerling ke rumah jiran hadapan macam ada sesuatu di atas bumbung. Aku cuba amati baik-baik mungkin kucing kot tapi tidak mungkin macam besar sangat ja. Nama pun malam agak samar-samar jugak la, masih tidak puas hati aku tenung lagi. Sahh!!.. lembaga hitam di dalam mimpiku berada di hadapanku tapi bertenggek di atas bumbung jiran hadapan rumahku. Astaga!! merinding bulu romaku apabila ia tiba-tiba mengilai. ”Sudah apa lagi yang dia mahu dari ku”… getus hatiku.

Aku sudah biasa melihat lembaga muncul di hadapanku asalkan ia tidak menganggu kehidupanku aku tidak kisah. Tetapi yang ini seakan ingin berkawan denganku, memang aku tidak sudi berkawan denganmu inikan pula menjadi tuanmu memang aku tidak hingin wahai
hantu raya. Tanpa membuang masa, aku terkumat kamit membaca ayat kursi dan 3 Qul. Nampaknya ia marah, lalu mengilai hingga bingit telingaku lalu terbang hilang terus dari pandanganku.

Menurut cerita ibuku, hantu raya itu adalah belaan jiranku tetapi dia sudah
pergi mengadap illahi dan menurut ibuku rumah itu sudah di jual kepada orang lain oleh anaknya. Jarak rumahku dengan rumah itu tak jauh mana pun cuma selang beberapa buah rumah sahaja. Rumah itu masih kosong tanpa berpenghuni walaupun sudah di jual kepada orang lain. Hantu raya itu masih menjaga rumah itu walaupun tuannya sudah tiada.

Mula-mula aku tidak percaya, masa kan orang yang tinggal di taman pun ada bela hantu raya untuk menjaga rumah mereka. Anak jiran sebelah rumahku pernah nampak masa senja macam ada lembaga hitam bertenggek di atas bumbung jiran terus lari tutup pintu, pastu ada pakcik naik motor nak pergi Masjid nampak benda yang sama. Waallahualam.

Terima kasih FS dan pembaca. Cerita ini tak la seseram mana pun just nak share dengan pembaca.  Adakah ia masih berkeliaran mencari tuan baru??

hantar kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

MERAH

Follow Whatsapp FS KLIK SINI

Rating Pembaca
[Total: 1 Average: 2]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.