Ummu Sibyan- Jin Sawan Tangis

Assalamualaikum pembaca,
terdetik hati saya nk berkongsi kisah seram saya. peristiwa ini berlaku sekitar tahun 2015.Ketika itu saya baru bersalin anak sulung saya di hospital putrajaya.

Alkisahnya anak saya lahir 36minggu dgn berat 2.4kg dan saya pula GBS positive. Cek gula anak saya juga rendah jadi paeds tahan anak saya di NICU untuk habiskan 5days course antibiotik.

Saya pula tiada pengalaman menjaga anak kecil kerana sy anak yg paling awal dapat anak. kakak saya pula x berkahwin dan ibu saya terpaksa jaga ayah yg diserang strok.

selepas 2 hari ditahan di nicu, mereka mahu memindahkan anak saya di pusat bersalin risiko rendah presint 8 supaya saya bole menjaga sendiri anak saya memandangkan anak sy stabil. saya pun teruja sebab dah 2 hr sy tidur tanpa anak. Bila melawat di nicu pun sejam dua saje itupun dia nyenyak tido jadi saya tak dapat dgr sgt tangisannya.

Dan di sinilah kisah saya bermula. kami dipindahkan betul2 waktu maghrib. Mak saya dah pesan jangan bawa anak saya keluar waktu maghrib takut terkena gangguan tapi apakan daya segala urusan perpindahan dilakukan waktu maghrib dengan menaiki ambulans. Tak jauh pun dr hosp putrajaya ke PBBR tu.

Lepas settle pindah2 tu suami saya nak balik kejap mandi. mak mertua tak dapat naik atas hanya suami saja dibenarkan. anak saya masih tidur jadi saya pun mandi sekejap sebelum nak pam susu.

Setelah seleaai mandi, saya dengar anak saya menangis kuat. kuat sgt. masa di nicu pun tak nangis macam tu. saya cuba pujuk dia. tapi susu saya tak byk dan anak saya macam tak pandai direct feeding sebab di nicu dia menyusu dengan cawan. saya jadi stress sebab dia tak mahu hisap. sampai terberak-berak dia nangis.

saya call husband suruh bawak susu formula. mungkin dia dah biasa susu banyak. tapi waktu tu dah lewat. suami saya beli susu NAN dr Speedmart99. seludup susu FM mcm bwk dadah sbb dah tulis tak boleh bawak susu formula. tapi apakan daya hehe…

Lepas susu dia kekenyangan. saya pula kekok nk sendawakan dia dan mintak tolong nurse. Lepas tu anak saya tidur dari pukul 10 mlm sampai laa pukul 12 tgh mlm.

Dia menangis agak kuat. kuat sangat sampai berdesing telinga. kelam kabut sy buat susu tapi dia tak nak minum. puas saya pujuk tapi dia masih menangis kuat. kebetulan anak saya kuning jadi kena duduk bawah lampu tapi sy tak bole biarkan kerana tangisan die kuat dan tak berhenti. saya jadi stress. saya berperang sampai pukul 6 pg baru dia keletihan dan tido..

keesokan harinya, pagi dia tidur nyenyak. doktor kata perlu tahan at least 2 hari lagi untuk habiskan antibiotik. saya dah stress kalau malam die buat hal.

Dan dah semalamam berperang, pagi mestilah keletihan. datang pulak nurse ajar cara nak breastfeed saya betul2 dah x larat masa tu.

Dan malam pun tiba. Entah kenapa berdebar je saya rasa. Time pump susu saya dengar tray makanan jatuh. ni mesti keje kucing. saya pun keluar tgk kebetulan anak saya tgh tidur.
saya terus ke dapur habis tumpah tray sisa makanan yg sy makan td. hmm. tp yg pelik pintu luar terbukak. dahlah berangin kuat nak hujan mlm tu.

yg saya tau saya sorg je dlm tu. 2 org ibu dlm bilik lain dah balik. saya jadi seram bulu roma menegak. tiba tiba anak menangis kuat. saya masuk dalam tengok.

Terperanjat saya sebab lampu jaundice tu dah tutup dan cot baby saya beralih ke dinding. pampera anak saya terbukak dan najis die banyak kuar. saya jadi pelik tapi buat tak hairan. cepat2 sy tukar lampin dan tidokan. doktor dan nurse jarang lalu kawasan tu.

mcm biasa tepat pukul 12 anak saya start sawan tangis dia. susu xnak dukung pun nangis jugak saya pun bawak dia jalan sekitar apartmen tu. anak saya diam. mata dia terbukak luas. tepat pandang saya.. pandangan die macam tajam sangat. saya terua baca selawat nak tidokan dia. mmg banya bilik dlm tu kosong. lepas anak saya lena sy masuk balik dlm bilik sy. letak je kat kot dan saya buka bedung.. alamak.. nangis pulakkk!! so tahan je lah nangis sampai pukul 6 pg.

saya ada nampak makcik hantar mknn tu ambil tray mknn tp pukul 2 pg. saya x terpikir apa2 sbb lepas dia ambil tray terus keluar. sy senyum dia tak balas pun.

keesokan harinya, saya tanya misi kenapa makcik ambil tray lewat sangat. 2 pg baru ambil. nurse buat muka pelik tapi mcm nak sedapkan hati saya cakap bayangan saya je kot..

Tapi pelik, lepas diacharge anak saya akan sawan tangis dari pukul 12 mlm sampai 6 pg dan berlarutan sampai 4 bulan. mcm2 ustaz kami jumpa. Kebanyakan ustaz cakap anak saya nampak jin yg bernama ummu sibyan. kami selalu tido dengan pasang mp3 alquran sambil suami baca surah2 yassin al mulk dan sebagainya.

alhamdullilah anak saya sekarang nak masuk 3 tahun tapi saya masih belum bersedia nak tambah seorang bila teringat pengalaman lalu.

sekian,
maaf kalau tak seram.

Kongsi kisah anda: fiksyenshasha.com/submit.

puan nadia
Rating Pembaca
[Total: 0 Average: 0]

26 comments

  1. Para pembaca yang budiman, demikian gambaran jin Ummu Shibyan yang diyakini oleh sebagian masyarakat kita.

    Di dalam Islam, memang kita diwajibkan meyakini adanya makhluk gaib yang bernama jin. Namun perlu dipahami bahwa menetapkan nama tertentu dan sifat khusus bagi seorang jin (seperti, adanya Ummu Shibyan –misalnya- beserta sifat-sifatnya tersebut), harus didasari oleh dalil dari Al-Qur’an dan hadits yang shohih, bukan hadits yang dho’if (lemah)!

    Kapan saja kita menetapkan sebuah aqidah dan keyakinan tanpa didasari oleh dalil wahyu, maka ketahuilah bahwa apa yang kita yakini, itu adalah khurofat dan kebatilan yang wajib kita ingkari dan tinggalkan, seperti keyakinan adanya UMMU SHIBYAN ini.

    Adapun hadits Al-Hasan bin Ali yang menyebutkan Ummu Shibyan, maka hadits ini diriwayatkan oleh Yahya ibnul Ala’ dari Marwan bin Salim dari Tholhah bin Ubaidillah dari Al-Hasan bin Ali, ia berkata, Rasulullah –Shallallahu ‘alaihi wa sallam- bersabda,

    مَنْ وُلِدَ لَهُ فَأَذَّنَ فِيْ أُذُنِهِ الْيُمْنَى وَأَقَامَ فِيْ أُذُنِهِ الْيُسْرَى لَمْ تَضُرَّهُ أُمُّ الصِّبْيَانِ

    “Barang siapa yang dikaruniai seorang anak, lalu ia mengadzani pada telinga kanannya dan beriqomat pada telinga kirinya, niscaya anak itu tak akan dimudhorotkan (dibahayakan) oleh Ummu Shibyan”. [HR. Abu Ya’la dalam Al-Musnad (6780), Al-Baihaqi dalam Syu’abul Iman (390) , Ibnus Sunni dalam Amal Al-Yaum wa Al-Lailah (623), dan lainnya].

    Hadits ini dibawakan oleh Al-Haitsami dalam Al-Majma’ (4/59) seraya berkata, “Diriwayatkan oleh Abu Ya’la, di dalamnya terdapat seorang rawi yang bernama Marwan bin Salim Al-Ghifary, sedang ia itu matruk (ditinggalkan karena kedustaannya)”.

    Muhaqqiq Musnad Abu Ya’la berkata,

    “Isnadnya rusak. Yahya Ibnul Ala’ tertuduh dusta…” [Lihat Takhrij Musnad Abu Ya’la (12/151)]

    Ahli Hadits Negeri Syam, Syaikh Muhammad Nashiruddin Al-Albaniy –rahimahullah– berkata,

    “قلت: وهذا سند موضوع، يحيى بن العلاء ومروان بن سالم يضعان الحديث. ” اهـ من سلسلة الأحاديث الضعيفة والموضوعة وأثرها السيئ في الأمة (1/ 491).

    “Aku katakan, (sanad) hadits ini adalah maudhu’ (palsu). Yahya bin Al-Alaa’ dan Marwan bin Salim, keduanya telah memalsukan hadits ini.” [Lihat Adh-Dho’ifah (1/491/ no. 321)]

    Kesimpulannya, hadits ini adalah hadits maudhu’ (palsu), karena dua rawinya yang dikenal sebagai pendusta yang suka memalsukan hadits!

    Sebuah hadits, jika ia dho’if (lemah), apalagi palsu, maka seorang muslim tidak boleh mengambilnya sebagai dalil dan dasar dalam menetapkan suatu urusan agama, baik dalam perkara akhlak, fikih, ibadah, dan lainnya, apalagi dalam perkara aqidah dan keyakinan! Sangat tidak boleh!!

      1. Daffodils.. semoga anda tergolong dalam golongan yg memahami bahaya nye khurafat,bidaah,perkara-perkara baru atau pun lame yg dinisbahkan atas nama agama yg tiada usulnye dan yg sewaktu dengannya termasuk nickname “ummu shibyan” ini !! name tu lain kali tolong jangan gune lagi kerna nick name ummu sibyan tersebut muncul atas nama agama tapi atas hadis yg isnad nye rusak.. harap maklum.. “nicknames” pocong ker mak lampir ke [email protected] ponti ker kak langsuir ke dipersilakan “nick name” nye !!!, sbb tidak dikaitkan langsung usul nama2 tersebut atas nama agama cume gelaran adat dan budaya sesuatu bangsa tu.. Dari al-Mughirah Radhiyallahu anhu, dia berkata, “Aku mendengar Rasûlullâh Shallallahu alaihi wa sallam bersabda, “Sesungguhnya berdusta atasku tidak seperti berdusta atas orang yang lain. Barangsiapa berdusta atasku dengan sengaja, maka hendaklah dia mengambil tempat tinggalnya di neraka”. [HR. Al-Bukhâri, no. 1229]

  2. bagi kakmami biasa je baby nangis dari 12am sampai 6am.. diorang ni berbagai jenis ragam bila lahir.. kebanyakkan nangis sbb takut dan tak selesa dengan suasana.. da terbiasa rasa selamat dan hangat dalam rahim ibu.. kak mami pon berbulan hadap anak pertama meragam je dari tengah malam sampai ke pagi.. trauma jugak nak dapat anak kedua.. tp alhamdulillah kedua ketiga keempat semua baik2..

    1. Jin ummu sibyan nii kacau baby dgn ibu hamil kann..kesiannya,ya allah jika wujud jin ini, hapuslah kannya .

  3. Kenapa dibiarkan smpi 4bulan?ank saya pernah kena sawan menangis mmg x boley nk tido😂😂 tapi iktihiar ade owg pndai ubatkan sawan nangis alhamdulilah x smpi sebulan da baik.tapi sis mmg tabah sbb thn smpi 4 bulan huhuhu kalo saye rasenya da mroyan 😂

  4. mak sy ckp sy dr kecik smpai besar asyik nangis je..nk g skolah nangis,tgh bekpes nangis..suh tdo pn nangis..adakah itu sawan tangis jgk?hehe

    Alhamdulillah,anak sis sehat dah..semoga mbesar jd anak y soleh/solehah..

  5. sy bakal bapa pda bulan april ni.. sedikit sebnyk boleh bljr psl kejadian ni… semoga ank sis chat sllu, n utk baby sy jgak nti

  6. Hmm pyh jgk mcm tu yer.. mak aku slalu jer bg hint.. “Bila la agaknya aku ni nk dgr suara baby kat rmh ni..” biasanya aku wat tak tau jer.. camner la aku nk bg dia cucu.. aku kawen pun blom… ‘ala emak.. kawenkn aku..’ alahai emak aku pun..

  7. Bagaimana tandanya jika seorang bayi terkena gangguan jin Ummu Sibyan, diantaranya adalah;

    1. Bayi menangis melalak (matanya terbeliak memandang keatas/sudut tertentu)
    2. Anak-anak jatuh seakan-akan didorong
    3. Mengigau sambil menggemerutukkan gigi berulang kali
    4. Demam panas hanya setelah Asar sampai sebelum Subuh .

    Akibat gangguan di atas akan mengakibatkan hal seperti ini ;

    1. Sawan tangis
    2. Autisme (over hiperaktif)
    3. Nakal dan keras kepala
    4. Malas

    Tanda-tanda Wanita Hamil Terkena Gangguan Jin Ummu Sibyan ;

    1) Rasa sesak dada terutama setelah waktu asar , yang mungkin berlangsung sampai tengah malam
    2) Kusut fikiran
    3) Sakit di bahagian tulang-tulang belakang
    4) Mengigau ketika tidur
    5) Bermimpi dengan mimpi yang menakutkan

    Cara Mengelak dari Gangguan Ummu Sibyan;

    1) Tutup pintu dan jendela rumah waktu Maghrib
    2) Jangan angkat atau masukkan baju yang sudah dijemur diluar rumah pada waktu Maghrib (jemuran tak kering)

    Cara mengatasi gangguan pada bayi/anak;

    1) Meniarapkan bayi/anak jangan matanya melihat ke arah itu, baca ayat Qursi dan Surah 3 Qul kemudian tiup ke ubun-ubunnya sampai berhenti menangis 2) Halau dengan bahasa sendiri seperti “wahai Ummu Sibyan pergilah kau keluar dari rumahku dan jangan ganggu anak anakku”

    InsyaAllah dengan izin Allah,
    Ummu Sibyan akan pergi …

  8. Anak sye pn mse dlm hari (tempoh berpantang) start pkol 12 msti dye bngun mnangis .. bile pgang diam, bile letak nangis blik .. smpai la pkol 6 pgi .. mmg letih la mse tu .. byangkan mak sye pn demam dibuatnya .. sye mmg dh demam sbb bengkak susu .. msing2x mmg lemau keesokkan hari .. tpi Alhamdulillah xlame pn .. dlm 2 minggu cmtu .. pastu dh normal blik .. asal mlm je confirm tido nyenyak .. bngun sbb nk susu je .. sbb sye ade bwak ank jmpe sorg m.cik ni .. lpas dri tu kurang ckit dye berjaga n menangis mlm ..

  9. kawan ak cite anak die nngis bile mlm smpai merah2 muke..ak pn ckp lah pasal ummu sibyan die ckp ak megarut merepek meraban..
    hmmm ak pn krik2 lah lantak lah anak ko

  10. sawan tangis ni memang ada. adik saya sendiri kena, saya juga yg menjaganya dari 12am sampai 6am. pagi dia ok tidur, malam dia buat hal.. sampai satu tahap tu bergilir, dengan abah, dengan adik beradik lain jaga dia. nangis tak keluar airmata masalahnya. jadi kami ambik inisiatif bawak jumpa org yg pakar berubat cara islam di salah sebuah kampung berdekatan kawasan rumah kami. dan dia kata memang biasa, dan akan sembuh bila budak mencecah dua tahun. tapi memang ada jin yg mengganggu. time ni dia nangis keluar airmata bila org tu pegang dia n urut dia. pelik2 adik ni. jadi dia ikhtiar dia pasangkan gelang tangan pada adik saya diperbuat daripada daun ke pokok jerangau tak silap saya namanya. bacaan dan air yasin, air penawar semua simbah kat kawasan rumah kami buat sendiri. alhamdulillah skrg sihat walafiat adik saya dah berusia 6 tahun. 🙂

    1. ya allah , oklah tu . tau nak mengomen je pompuan ni , kala rasa pendek buat cerita sendiri laa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mnympah dgn spesies manusia cenggini

  11. Apt kt pusat bersalin risiko rendah MAIWP tu sbnrnya asl projek kuarters terbengkalai dh bro thn br dok tukar jd tempat tu…isteri teman pon bersalin kt situ utk anak kedua…alhamdulillah selamat x jd apa2

  12. saya kawasan umah bekas tapak kuil india (ustaz ubat ank ckp)… dari ank balik dari spital smpai umo sebulan nangis je… start kol 12malam smpai 5pagi… stress gile… last2 pindah umah… g berubat ustaz ckp sawan tangis n kawasan umah x bersih… skarang da stahun ank da ok xde nangis mcm umah lama dlu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.