Episod ramadhan

Assalam kepada semua pembaca and admin. Terima kasih share cerita saya. Bila saya baca kisah-kisah seram yang ramai orang kongsi dekat page,aku pun teringin nak berkongsi pengalaman. hehe, first ceritanya macam ni, masa tu tahun 2014. Masa tu umur 18, muda lagi kan. Pada bulan 4 seingat aku, ada surat sampai rumah. haa ni nak bagirahu, aku dah pendekkan cerita, surat tu adalah surat tawaran bahawa aku berjaya further study dekat Melaka. Okay time ni dah tengah-tengah bulan aku study dekat sana,macam-macam benda pelik jadi.

1.MATA MERAH
okay,ni aku oendekkan cerita. Sebenarnya masa akuumur 17, aku ada berubat dengan seorang makcik ni. Dia kawan pada mak aku. Nak dijadikan cerita, makcik ni bagitahu ada 2 ekor dalam badan aku.haha faham2 jelah apa makhluk tu. Then, masa umur 18, dekat kolej,aku ada kawan satu roomate. Nama dia Ika. Ika panggil aku Adik. Okay,aku ni jenis tak boleh dengar ayat quran. Takut nauzubillah masa tu. Memang tak boleh ,tapu aku kuatkan semangat dengar jugalah ayat quran yang Ika dok pasang dekat laptop dia tu. And pada masa tu aku rehat dekat katil Ika sebab aku tak boleh dengar aku pun baringkan kepala sambil kedua tangan aku tutup kepala. Ecehhh,kononlah nak tidur, padahal tengah menahan tu. Lastly memang tak boleh tahan, aku pun angkat kepala. Ika cerita dekat aku, lepasje aku angkat kepala, mata aku dah merah. Dah tu Ika pun tutup surah . Masa ni Ika dah tahu aku macam maba sebab aku ada cerita dekat dia.

2.NAMPAK “GULA-GULA”
Ni part seram upgrade sikit dari tadi punya. hehe tak nak panjang cerita, masa tu bulan puasa. Selalunya orang ingat setan semua dah kena ikatkan?.no,tak semua. Aku tahu sebab ada tanya dengan seorang ustaz ni. Okay ni kejadian waktu malam dalam pukul 10.30 macamtu. Biasalah rutin kitaorang ni before tidur kena gosok gigi and cuci muka. Okay lupa nak bagitahu, malam tu dekat dorm tinggal kitaorang berempat . Nak cerita lagi, sinki kitaorang dekat bahagian luar and dorm kitaorang paling atas, tingkat 6. So boleh nampak bumbung lah kan.

Aku masuk balik main story, lepas je aku dah gosok gigi cuci muka semua, terdetikpula hati nak pandang bumbung. Haih,bila fikir balik menyesalnya tengok atas. Hehe, dah tu bila pandang bumbung, nampak lah satu tiang warna putih. Ingatkan tiang bendera, taou bukannnn. Tu lah “gula-gula”. Aku ni pula bodohnya pergi pandang lagi sekali. Haih, lepastu terdiamletak pencuci letak berus gigi, pergi depan tarik bantal ,tidur. Tapi harapan nak tidur musnah. Kitaorang malam tu saja decide nak tidur luar beramai-ramai. So masa aku rebahkan badan ke lantai, nak tutup mata tu lah bunyi tapak kaki merata wei. Allah macam mana lah aku nak tidu. Dah lah tidur paling tepi sekaki. Kalau tengah2 tu boleh tahan lah lagi.

3.PLASTIK SAMPAH
Pagi masa tu nak sahur,time tulah aku berani nak ceritadekat housemates. Ika, Ieyda dengan Zam. Diaorang lah sanggup dengar cerita aku pagi-pagi buta tu,hehe tapi aku tak cerita pakai mulut tapi aku cerita dalam phone. Bila semua dah baca, time tulah juga makhluk tu buat perangai. Kitaorang dengar bunyi plastik sampah dekat ruangan dapur. Tau kan macam mana orang cari sisa makanan dalam plastik??.

Haaa macam tu lah bunyi dia. Amboiii macam tau2 je kitaorang tengah bercerita pasal “mereka2″ ni. Eelehh kembang lah tu. hahaha okay meraban dah. Masa tu takut lah masing-masing. Masa tu aku ingat lagi, Ika ada mesej ibu dia dekat Johor. Ibu dia kata yang pakcik Ika ni bagitahu benda tu nak salah seorang dari kitaorang yang paling lemah. Haishh, siapa lagi kakau bukan aku.

Makin naiklah bulu roma aku dengo. Terserah korang nak percaya atau tak. Pilihan terakhir, Ika tanya aku,” Adik,boleh tak kau dengar Yassin ni?”. Aku pun jawab, “tak pelah buka jelah,aku okay”. Kami pegang tangan masing-masing. Kami baca sampai pukul 7 baru lah gangguan berhenti. Masa nak solat subuh pun terganggu. Lepas oukul 7, semua back to normal. Masa dari pukul 5.30 sampai pukul 7 tu rasa terlalu lama.Ya Allah masa tu hanya tuhan yang tahu betapa kami bertahan sesama sendiri lawan benda tu.makin kuat baca,makin kuat dia punya bunyi.

4.KELIBAT KAWAN
Haa ni upgrade lagi seram part nombor 3. kawan kami lagi sorang ni ajak kami semua tengok ayah die tunggang basikal pusing-pusing dataran Melaka.ni kira acara beramai-ramai lah. Semua nak pergi kecuali aku. Aku tak tahu lah kenapa hari itu aku rasa memang malas nak ikut. Bbiasanya kakau sesiapa mengajak, aku lah manusia paling laju siap,huhu. okay selepas semua dah keluar, mulalah rasa mengantuk semua dah datang.

Aku pun baring dekat katil dalam keadaan meniarap tapi kepala hujung tilam and still boldh namoak luar(living room). pintu bilik pun tak tutup. Kejadian pada pukul 1 lebih, aku yang tersedar separuh mamai ternampak kawan aku Nad sedang ambil sesuaty dari meja belajar dia dan hilang. Aku pun buka mata dengan luas dan aku sedar yang diaorang tak balik lagi. Aku mencapai telefon dan terus whatsapp group tanya Nad ada tak dengan diaorang. Diaorng reply Nad ade je ni ha, siap gelak-gelak dekah lagi.

Ahhh sudahh siapa pulak yang aku nampak tadi. Aku mula fikir dalam hati, ni mesti sebab lewat solat ,hahaha positif lah masa ni. So aku pun solat lah dengan tak khusuknya.pengakhirannya, aku masih diganggu dan selama aku solat dalam bilik tu ,rupa-rupanya kiblat aku salah arah tapi tulah,akak-akak senior masa mula-mula aku daftar masuk diaorang bgitahu aeah kiblat semua. Dah lama baru aku dapat tahu dari kawan tingkat lain kiblat aku salah arah.Masha Allah

Ini sahaja kisah aku nak kongsi dan maaf jika cerita agak bosan.Terima kasih pada yang suci baca.

Hantar kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

 

.

Q
Rating Pembaca
[Total: 0 Average: 0]

13 comments

    1. Ustaz dari kolej islam.ustaz tu bagitahu saya memang ada setengah jin/syaitan yg x diikat..yg diikat tu adalah kuasa dia dan bukan badan dia..jadi makhluk2 yg ada kuasa lebih masih lagi ada kuasa yg berbaki..kalau awk tengok masa bulan puasa pun masih ade gangguan kan..jadi,yg diikat dan disekat hanyalah kuasa yg mereka ada

      1. Bkn kuasa tp jin level setan,iblis,ifrit,hasut bt jahat yg kene ikat…kalau x kena ikat dorg x boleh keluar dri tmpt persembunyian sehingga hbis bulan ramadhan..

      2. bia aku betulkan..
        sudah dimaklumkan dalam hadis bahawa syaitan akan diikat pada bulan puasa..(ingat sampai bila2)
        tapi Jin tidak!!! (ingat sampai bile2)

        ada jin islam ada jin kafir
        syaitan dan jin lain ye..

        syaitan kene ikat
        jin tidak

        so????

      3. mcm budak2 korang ni kuasa la ape la ingat setan tu adiwira ke ada kuase..
        ALLAH YANG PALING BERKUASA!!!!

        takdenye bulan puasa kuasa kene amik la ape la..lenkali belajar ilmu agama rajin2 pegi dengar ceramah xde la bodoh piang mcm ni..ikut sedap perencah je cakap setan xkene ikat yang kene ikat kuasa ko gilo ko apo piang betul..org pn blh pk la…

        setan kene ikat tp jin xkene ikat bulan puasa
        jin n setan entiti berasingan
        PAHAM???

        1. kepada penulis..sila blaja lagi bab jin dan syaitan yer..jin tu adalah bangsa dimana mereka memiliki berbagai bangsa, puak dan keturunan seperti manusia manakala iblis,ifrit dan syaitan adalah puak bagi golongan jin2 ini..jadi kalau bkn jin..siapakah yg menjadi syaitan?manusia?binatang?jadi betul la kan apa yg sy ckpkn tu. jin yg levelnya atau dari golongan iblis,ifrit dan syaitan kena ikat ketika bulan ramadhan..sy x kata semua golongan jin..jin islam mmg xkena ikat sbb dorg terikat dgn syariat Islam serta jin2 yg x kacau org..so di sini sy ada letakkn link untk rujukan kepada saudara/i penulis tentang hal ini dan x perlu perbodohkn orang yer…org yg ilmunya tinggi xkn sesekali memperbodohkn orang

  1. Hahaaa…Macam salah jee Ustaz tu bgtau…Ada pulak makhluk yg ada kuasa berlebihan macam BoboyBoy??
    Yang setahu saya Iblis dan Syaitan memang kena ikat..Tapi Jin x kena…Wallahu alam…
    Yang seram sebenarnya masa baca ayat2 yg x cukupsifat dalam cerita diatas…Huhuuuu

    1. ko cakap ni betul la..sama mcm pendirian aku pada komen dibawah..
      ape ke bodoh piang betul dorg ni..ingat adiwira ke..nampak sangat masih budak2 lg dorg ni..otak xberkembang lagi.

      1. penulis… kalau nak perbetulkan org tu,, perbetulkan je laa… perlu ke nak panggil org bodoh lah piang lahh… awak tu cerdik sgt ke?? awak ingt cara awak nak tegur org tu dah betul ke dah elok ke?? mgkn ilmu awak tggi tapi kalau panggil org sembarangan tu, x jaga langsung perkataan awak x gune laa… no offense

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.