Mengajar di Universiti Thailand #2

Terima kasih atas sokongan anda, ingatkan x ada minat kat thai, kemungkinan tak menarik perhatian orang Malaysia. Tak sangka, dapat lebih 500 + likes. First, sorry for tatabahasa, saya Chinese so paham paham jek. Saya akan citerkah pengalaman yang betul betul mengejutkan korang. Kepada yang lemah semangat, jangan dijadikan citer ini benar, anggaplah nie sebagai berita hiburan semata mata isi masa lapang anda. Jangan pulak kenakan lecture anda, nanti sakit jantung lecture itu.

Sudah hampir 4 bulan mengajar di luar bandar. Saya dapat tawaran mengajar di Universiti tempatan di bandar (Bangkok). Bestnya, perkara yang ngeri kanak kanak itu saya mula lupakah, sebab bila ditukarkan ke university berhampiran bandar. Rasa takut sudah hilang. Saya telah ditempatkan salah satu university yang famous di Thailand, tapi agak jauh juga walaupun famous tapi kena naik bus tempatan diorang. University menpunyai 3 kampus dan saya telah ditawaran ke kampus berhampiran Tha Kham ( macam UKM, far away from KL city )

Of course, memandangkan pelajar university, umur saya dan diorg tak jauh beza antara 2-3 tahun. Senang buat kawan, ada yg dapat jadi kawan baik sampai hari nie. Sebagai cikgu di Thailand, berbezaan sama seperti cikgu di sekolah tapi yang saya tak suka, sebagar foreigner teacher, kita tak dibenarkan membawa buku latihan/tutorial/exam paper kuar dari uni. Semua benda kena disemak di dalam university sekolah itu tersebut.

Kisah bermula disini, saya telah ditempatkan mengajar English and Culture course, di kelas lecturer almost 120+ student, tutorial dibahagi 4 kelas, 1 kelas ada 30+ student. Kedatangan diambil macam sekolah rendah, panggil nama satu per satu, tapi memandangan nama thai nie susah, so saya kata kat student saya, saya akan ambik kedatangan kamu bila kamu ada hantar tutorial kat saya. 3 kelas yang saya adalah waktu pagi dan petang tapi ada 1 class I kena ajar waktu 6pm hingga 7.30pm. Pada minggu pertama, kelas bermula macam biasa dan tiada apa apa berapa. Sehingga minggu kelima, dimana saya diberitahu air cond building itu kena repair, so cikgu A mintak saya buat kelas di building lain (building belakang jek).

Saya kata okay, macam biasa kelas degree, pelajar macam ‘monkey’, macam degree saya dulu. Sekarang saya paham perasaan lecture. Hari nie topic yg saya suruh student buat topic ‘local food’, kelas ada 31 student, masa I tengok ke dewan, secara mata kasar terkira pelajar, kenape ada 32 student, sbb namelist ada 31 student jek. Lagipun, student thai nie semua pakai uniform sama. For me, as long is student is okay. Biarla, mungkin ada pelajar bawak bf /gf die kot. Asalkah ada niat nk belajar dan tak ganggu saya sudah cukup baik.

Bila kelas dah berakhir, student pun pass-up tutorial jawapan ke depan dan saya terus masukan bag. Bila balik dorm baru mula semak kertas and ambik kedatangan. Saya tanda dulu kemudian baru tanda kedatangan dan isi markah sekali. Macam macam student merapu. Bila saya tanda, eeeeekk nape terlebih satu. Dalam hati kata, “OK, let me check another 3 class”, namanya lelaki, senang nak cari, mungkin dia tak datang kelas In early or terlepas pandang kot”, tapi lama-kelamaan secara tidak langsung saya terperasaan tarikh yang ditulis oleh pelajar tersebut ialah 2548 ( 2005 ) sepatutnya 2558 ( 2015 ). Untuku pengetahuan anda, tahun di Thai, tahun akan ditambah 543 tahnun mengikut thai culture. Bila tengok lagi, tulisan cantik, ayat dibina memang bagus tiada kesalahan grammar tapi agak kertasnya agak kekuningan.

Dari mengatuk terus tersedar. Tiba tiba telinga mula rasa kejang, tak dapat dengar bunyi, mula ada rasa pekak macam tak dapat dengar bunyi sekeliling. Secara tidak langsung, terdengar bisikan “ครูขอโทษ” (Teacher, sorry!) secara halus. SHIT!! Perasaan takut, seram, kaku, bulu roma, air mata pun keluar secara mengejut. Yang paling menakutkan, dahlah laptop saya di depan, screennya reflect sebab wallpaper laptop hitam. Jadinya terpantun pandangan di belakang saya yang sedang duduk di depan laptop. Ternampak satu cahaya putih seperti bentuk orang berdiri di belakang saya. On the spot, I tarik screen laptop dan tutup ke bawah on the spot dan tutup mata. Sebab I tak tahu apa yang saya boleh buat, kalau Islam boleh baca ayat Al-Quran tapi I Chinese, parent tak pernah ajar apa apa ayat yang boleh halau hantu. So I just give a try, dalam hati “Is okay is okay, everyone is not perfect, as long we willing to learn is okay and we admit what we do wrong, we learn from mistake to be a better person in our life”. Dan sambungan “ขอบคุณคุณครู” ( Teacher, Thank you) secara kasar, suara tak macam pelajar, macam bunyi kucing tua.

Tiba tiba seram sejuk hilang. Tapi tetap tak berani buka mata, takut takut tiba tiba didepan mata. Of course, tutup mata, intai pun tak berani, pastu terus lompat kat katil, tutup selimut. Takut sehingga penat, pastu tertidor sampai besok pagi. Tapi memang benar, kata org tua kalau benda itu lalu, rasanya ada lain macam. Bayangkah kalau anda sebagai cikgu uni, dapat kertas extra tulis tahun zaman dulu. Apa yang anda buat? And one more lesson, jgn set laptop wallpaper hitam. Bayangan, anda seorg sekali, tiba tiba belakang ada susuk or bayangan.. Seram gila!

Pastu next day, aku gi jumpa head of school, mula mula tanya, dia tak nak jawab. Bila I tunjuk kertas jawapan dia, dia ambik dan koyakkan. Bila aku kata, I will quit this jobs if you don’t explain to me what is happen. Baru dia kata “You are not the first teacher, we have few teachers had same experience with you. Pastu aku gi google, of course nothing found because I wrote in English. Tapi bila kawan thai aku tolong aku research dalam Bahasa Thai. Rupa rupa, ada student lelaki lompat bangunan disbb result teruk, ada kata putus cinta, macam macam version la di internet. Pastu, head of school transfers me from night class to morning class. Sekarang saya ambik kedatangan on the spot. Dulu dengar, kisah seram Malaysia just di universiti, macam macam, tapi kat Thailand, benda itu ikut u balik rumah, lagi seram.

Kemungkinan ada tak percaya, tapi bila anda di tempat saya, anda pastu merasai kenapa Thailand selalu post “High Paid English Teacher” needed ASAP or immediately. Bila anda terjumpa post macam itu, ada kisah kisah sebaliknya terutama bila ditanya, are you Okay to work until night?. So pandai pandai la, dah nasihat dah, percaya atau tak. Is up to u. Walaupun be a teacher selama 6 bulan, tapi ada yang menakutkan saya apabila ‘benda itu’ terikut saya balik ke rumah saya, Malaysia. Nantikah sambungan akan datang.

hantar kisah anda: fiksyenshasha.com/submit

18 comments

  1. Teacher…
    Lecturer=pensyarah…
    Lecture=kuliah…
    Heheheheheh…

    Rajin ticer share cerita…
    Nanti share lg kay…
    Mcm sopan2 gaya hantu thailand ni kan…
    Siap join lecture antar tutorial bagai…
    Baguusss…

  2. Seramnya. Hantu Thailand ni mcm lain sikit version drpd Malaysia. . mostly bnyk kait dngn students. Slalu klu tngk cite Thai version mcm gitu lah. Seram dia lain drpd yg lain.

  3. Eventho u chinese, u also can learn our pray. I suggest u spell ayat Kursi. It’s will chase the spirit.
    Ayat untuk pendinding diri:
    1. Ayat Kursi.
    2. 3 Kul
    3. Al-Fatihah.

    Nak berkesan, u perlu faham maksudnya & percaya Allah boleh bantu u halau hantu. Just it.

    1. Thank you, actually is depend, sebenarnya macam2 cara boleh digunakan,
      org chinese, kita boleh buat steamboat kat rumah,

      ataupun letak batu feng shui yang menghalau kejahatan,
      batu feng shui itu, kena mengikut zodiak chinese..
      yang macam sesuai yg mana tak..

  4. Wowwww daring sungguh sampai ikut balik rumah kat Malaysia.
    Dan….suara kucing tua, punch line kat situ. Two thumbs up!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *