Suara Budak

Assalamualaikum dan hi kepada semua pembaca tegar FS. Saya baru je terjumpa page ni FS and boleh kata kan saya ni jenis suka baca citer hantu tapi penakut. Hehe. Saya ada satu kisah nak kongsi tapi it was not me that went through this. It’s about my late aunt (diceritakan oleh makcik2 saya dan pakcik2. Ingat2 lupa, cerita but I’ll try my best).

Mak cik saya ni, she is a single lady and dah berumur juga la and ada anak angkat. Masa tahun 2013 bila kakak saya kahwin, mak cik saya cerita, time tu dia tak ada selera nak makan. Masa tu bulan August. Agak lama la dia tak ada selera makan. Until February 2014, dia meninggal.

Berbelit pulak cerita. So duration between August 2013 until February 2014, mak cik saya yang lain cerita before dia meninggal tu. Dia Kena jumpa dengan Ustaz, sebab masa tu arwah dah macam bukan dia dah. Dia time tu tumpang rumah kakak dia sebab dia tak berapa sihat sangat. Kakak dia cakap, dia tak nak ambik wuduk untuk semayang semua. Tak nak buat ni, buat tu. Very unlikely her.

Bila ustaz pergi jumpa dia, start lah nak berubat, baca ayat2 semua. Bila dia nak berubat, seperti biasa “benda” tu suruh berhenti sebab sakit la kan benda tu. And then ustaz letak jari penunjuk dekat paha dia, benda tu menjerit kesakitan. Padahal tak tekan kuat pun. Lepas tu, ustaz tanya benda, “nama awak sapa?”.

And benda tu jawab dengan keluar suara budak from and elderly lady okay, “nama saya Salmah” dengan suara yang halus. Bila saya dengar auntie saya cerita dia sebab dia ada time tu kat sana, meremang bulu roma. Like macam mana boleh keluar suara budak sedang kan, arwah dah berumur. Ustaz ni pegi berubat suruh benda tu jangan kacau arwah lagi.

Ingat tak arwah tak de selera nak makan? After dah kena berubat, dia pegi hospital buat x ray, dapat tahu dia ada cancer usus ke apa tak ingat. Kena buat surgery. Bila buat surgery, arwah tak dapat diselamatkan. Agak sedih jugak la bila dengar. Time tu pulak saya jauh, tak ada kat Malaysia. Arwah sangat lah baik.

Macam mana benda tu boleh ada kat dia sebab? Maybe, ini cerita daripada arwah dulu. Neighbour dia dulu ada bela something, bila tuan dia dah meninggal dan anak2 dia tak nak bela. Dia biar kan dekat rumah tu. So benda ni tak bertuan, dia start kacau arwah. Ada sekali tu, arwah cerita ada orang kirim salam ke apa tengah malam, buat macam dekat luar pagar. Bila tengok dekat tingkap tak ada orang, tetiba pulak ada orang kirim salam dekat depan pintu.

Maybe sebab tu benda tu ada kat dia. Duduk kacau sampai ikut pegi mana2 kot. After arwah meninggal, anak angkat dengan Abang dia pegi rumah arwah, diaorang cakap bila tengok dari luar rumah, rasa seram je tengok rumah tu.

So, itu la kisah arwah. Sorry kalau tak seram sangat, tapi bila saya dengar dari makcik2 saya lain, memang meremang. Dan kesian juga dengan arwah saya. Okay, itu saya! đŸ™‚

9 comments

  1. Bukan kirim salam dek non, BAGI salam. Kirim salam tu apa ke heynya la weiiii….?
    Ko translate BI ke BM ke nakkk? Mak confused baca. Nak selit BI, selit ler lek lok. Jangan ler merosakkan grammar dan bahasa.
    Bagus mencuba utk penggunakan BI dalam penulisan, tapi make sure kadar percampuran tu tak ler nampak kita lack of vocabulary, dan grammar yang berlubang-lubang. Kalau kita tak confident nak mix up bahasa, tayah guna. Simple nyahh….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *